Wat kun je doen bij zonneallergie?
Roodheid, zwelling, bultjes, jeuk en een brandend gevoel van de huid; dit zijn zomaar wat symptomen van zonneallergie. Hoewel dit soort huidklachten vaak voorkomen, komt een echte zonneallergie relatief weinig voor. De meeste mensen met jeuk en bultjes zijn waarschijnlijk allergisch voor (bestanddelen van) hun zonnebrandcrème of hebben de aandoening miliaria rubra of lichen tropicus. Deze klacht ontstaat door zwelling en prikkeling van de zweetklieren. Maar wat als je écht een zonneallergie hebt?
Wat is zonneallergie?
De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Er is dan sprake van overgevoeligheid van de huid door ultraviolette straling (uv-A- uv-B-straling). Dit veroorzaakt symptomen als roodheid van de huid, jeuk, brandend gevoel en zwelling. Het wordt veroorzaakt na een normale blootstelling aan de zon. Je hoeft er dus niet voor te verbranden! Niet alleen zonlicht kan PMLE veroorzaken, ook een zonnebank, tl-licht of een gloeilamp.
Zonlicht bestaat uit uv-A-straling (welke veroudering van de huid veroorzaakt) en uv-B-straling (welke de huid de bruine kleur geeft). Bij zonneallergie is er vaak sprake van een abnormale reactie op uv-A-straling.
Bepaalde medicijnen, cosmetica, parfum en eczeem kunnen ook zonneallergie veroorzaken. Het vervelende is dat het zomaar kan optreden terwijl je voorheen nergens last van had als je in de zon kwam.
Behandelingen
Lichttesten kunnen uitwijzen of uv-A, uv-B of zichtbaar licht de boosdoener is. Andere door licht veroorzaakte huidaandoeningen kunnen hiermee ook aangetoond worden of dat bepaalde ingrediënten in combinatie met licht de overgevoeligheid veroorzaken.
Lichtgewenning
Mocht de zonneallergie niet erg zijn dan is het voldoende om de huid in het voorjaar geleidelijk aan de (natuurlijke) zon te laten wennen. Uiteraard is het dan wel belangrijk om de huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème, het liefst met ten minste een SPF 30. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) geeft zelfs aan dat bij huidaandoeningen veroorzaakt door (zon)licht een factor 30 of hoger gewenst is.
Lichttherapie
Er wordt gebruik gemaakt van kunstmatig licht om de huid langzaam te laten wennen aan uv-A en uv-B-straling.
Zonnebrandcrèmes
Zoals misschien al wel duidelijk werd op mijn blog, is het belangrijk om de huid te beschermen met een zonnebrandcrème. Alleen wordt zonneallergie vaak veroorzaakt door uv-A-straling. De SPF op een product geeft de uv-B-bescherming weer. Mocht een product ook tegen uv-A-straling beschermen, dan staat dit op de verpakking vermeld door een rondje met UVA erin. Deze bescherming moet altijd ten minste 1/3 zijn van de SPF (dus uv-B) die vermeld wordt op het product. Dus hoe hoger de SPF (uv-B-bescherming) hoe hoger de Uuv-A-bescherming. Omdat je zelfs met de allerhoogste filter niet voor 100 procent beschermt bent tegen uv-straling, is het verstandig om zonlicht zo veel mogelijk te vermijden. Denk er dan wel aan dat je vitamine D-supplementen moet slikken!
Medicijnen
Corticosteroïden onderdrukken de afweerreactie van de huid tegen zonlicht en kunnen dus helpen bij zonneallergie. Corticosteroïden worden ook gebruikt bij eczeem en psoriasis. Verder kunnen antihistaminetabletten de allergische reactie wat onderdrukken.
Waar je nog meer op moet letten
Let goed op als je achter het raam zit (misschien in je werkomgeving); uv-A-straling komt hier namelijk gewoon doorheen. Verder weerkaatst uv-straling op het water en op sneeuw: water weerkaatst 20% van de straling en sneeuw zélfs 80%!
Denk je dat je last hebt van zonneallergie, maak dan even een afspraak met je huisarts of dermatoloog. Door middel van een aantal simpele testen weet je snel of jij echt last hebt van zonneallergie. Ik hoop het niet, voor je want zonneallergie is een bar vervelend bezit!
Groetjes, Jetske
(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)
Lees ook de volgende blogs:
Jeuk en bultjes door de zon,
Een goede zonnebrandcrème?,
Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème en
Vitamine D.
17 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Hanneke juni 3, 2015 (16:07)
hallo. Kun je aan de buitenkant zien of de bultjes zonneallergie is of keratotis pilaris. Waar herken je de een en de ander aan?
-
Hanneke juni 3, 2015 (16:06)
hallo. Kun je aan de buitenkant zien of de bultjes zonneallergie is of keratotis pilaris. Waar herken je de een en de ander aan?
-
Jetske oktober 15, 2015 (15:15)
Beste Hanneke,
Bij keratosis pilaris is de huid ruw, bijna schuurpapierachtig. Bij zonneallergie is er sprake van een overgevoeligheidsreactie die gepaard gaat met (veel) jeuk, rode huid en bultjes. De bultjes zitten vooral op plekken waar de huid blootgesteld is aan de zon.
Groetjes Jetske
-
-
Bas mei 31, 2015 (20:34)
Beste Jetske,
Ik heb de laatste tijd heel erg veel last van kleine bultjes op mijn voorhoofd ook heb ik delen die niet meer bruin worden op mijn gezicht .
Verder wil ik hierbij aangeven dat ik 1 keer in de 2 weken onder de zonnenbank ga, dit doe ik nu al ander half jaar. Dit ging eerst altijd goed zonder bultjes en altijd egaal bruin. Sinds een half jaar geleden denk ik nu.
Wat kan ik het beste doen ? Heeft u nog tips ?
-
Jetske oktober 15, 2015 (15:15)
Beste Bas,
Het zou kunnen dat je last hebt van een gist (of eigenlijk schimmel):
https://www.dr-jetskeultee.nl/geen-acne-maar-pityrosporum-folliculitis/obj7780550
https://www.dr-jetskeultee.nl/pityriasis-versicolor-zomerse-pigmentvlekken/obj7784678
Verder zou ik je adviseren de bezoeken aan een zonnebankstudio achterwege te laten…Groetjes Jetske
-
-
Patti april 20, 2015 (17:30)
Beste Jetske, ik las op een andere website (nl. deze: https://www.salusi.nl/zonneallergie-voorkomen-en-verhelpen/) dat antihistaminica juist zonneallergie kunnen veroorzaken. Hoe zit dat precies?
Ps. ik vind je website zeer informatief en heb hem al een aantal keren geraadpleegd! Ga zo door.
Groetjes, Patti
-
Jetske juni 29, 2015 (12:15)
Beste Patti,
Dit is mij niet bekend. Eén van de behandelingen bij zonneallergie is juist antihistaminica.
Groetjes Jetske
-
-
susan augustus 10, 2013 (10:56)
Peter, Daphne
superbedankt voor jullie adviezen ik zal deze allemaal uittesten. Inderdaad ik vul het aan met wat foundation dan is de witte waas minder, echter in het weekend wanneer ik liever een foundation op mn gezicht wil maar wel zonnebescherming is de witte waas wat lastig.
Groetjes
-
Daphne augustus 6, 2013 (23:01)
@ Susan
Ah, ik zie dat Peter op hetzelfde moment al heeft gereageerd …
Wat ik nog wil toevoegen: ik gebruik in de winter ook wel de Clinique City Block Sheer spf 25. Die is op basis van minerale filters en heeft een bruin tintje. Laat bij mijn witte huid in elk geval geen witte waas achter. Misschien kun je eens een tester proberen bij Douglas of zo.
Succes!
-
Daphne augustus 6, 2013 (22:57)
@ Susan
Oh, dat is ook wat, dat de Uncover suncare bij jou een witte waas achterlaat! Misschien kun je anders de non-profit zonnebrandcreme van Jetske proberen (eerst monster aanvragen?)? Die is volgens mij wat meer vloeibaar dan de Uncover suncare en trekt daardoor wellicht beter in? Toevallig heb ik zelf juist een heel lichte huid, dus verder kan ik je ook niet adviseren. Ik weet wel dat ik van de Lavera zonnebrandcreme wit uitsloeg en dat zag er zelfs met mijn witte huid al niet uit. Dus op een donkere huid een witte waas is ongetwijfeld ook niet wat je wilt. Misschien dat iemand anders hier beter kan adviseren? Succes!
-
Peter augustus 6, 2013 (22:54)
@Susan
Ik herken dat. Zelf heb ik lichte huid en ben niet bruin van de zon (krijg ik nog al eens opmerkingen over, maar ja ik weet wel beter, gematigd in de zon is het beste). Wanneer ik de Suncare opsmeer heb ik ook een witte gloed over mijn huid (dan krijg ik altijd al helemaal commentaar). Het komt waarschijnlijk door tinosorb M. Volgens mij heeft de Suncover dat niet. Ik stoor me er verder niet echt aan, ben al lang blij dat ik goed op de zonnebrand reageer en dat ik beschermd ben tegen de zon. Je zou eventueel een kleine hoeveelheid foundation er bij kunnen voegen, zodat het niet zo wit uitslaat.
-
susan augustus 6, 2013 (21:24)
Beste Jetske
Ik heb onlangs uncover producten aangeschaft. Ik ben een vrouw met een donker bruine huidskleur en ik gebruik de uncover suncare factor 15 wat goed genoeg zou zijn volgens de huidanalyse. ik zit nu met het volgende, na het aanbrengen van deze suncare laat het een witte waas achter. nou snap ik dat vrouwen met blanke huid je dat niet ziet, maar iemand met een donkerbruine huid lijkt het gauw op een spook en al zeker als je toch minimaal een halve theelepel moet smeren wil het effectief zijn. (ik smeer het echt goed uit). Aangezien je altijd hamert op het belang van zonneproducten, kun je aanraden wat voor mij met mijn donkere huidskleur (type normale huid) goed is en niet zo een witte waas achter laat. misschien een suncare product voor het gezicht dat transparant is?
Alvast bedankt
Susan
-
Shelly augustus 2, 2013 (10:42)
Hallo, ik heb erg gevoelige ogen en ben al jaren opzoek naar een zonnebrandcreme die niet in mijn ogen prikt. Nu heb ik uncover besteld, maar ook deze prikt. Ik vraag mr nu toch erg af welk ingredient het is dat zorgt voor prikkende ogen. Kunnen jullie mij hierover informeren? Bij veel winkels en internet is het onvindbaar.. Ik vind bescherming heel belangrijk tegen de zon, maar smeer nu erg weinig op mn gezicht omdat ik dan hele dag rondloop met prikkende tranende ogen.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
-
Sanne juni 3, 2015 (08:41)
Hoi Shelly, ik ben benieuwd of je inmiddels iets heb gevonden of weet waar de allergie in de zonnecreme vandaan komt. Ik heb namelijk dezelfde klachten… heel vervelend.. Ik hoor het graag 🙂
-
Jetske juli 16, 2015 (12:15)
Hoi Sanne,
Je kunt even contact opnemen met de klantenservice van Uncover Skincare, zij kunnen je verder helpen!
Groetjes Jetske
-
-
-
Jetske juli 10, 2013 (11:42)
Beste Marjolein,
Zou je je vraag (en eventueel de foto) even willen doorsturen naar info@uncover-skincare.nl? Jetske is momenteel in het buitenland dus kan je twittervraag helaas niet beantwoorden.
Hartelijke groet,
Dagmar Bijl namens Uncover Skincare
-
Marjolein juli 9, 2013 (17:00)
Beste Jetske,
Via Twitter heb ik je gisteren een foto gestuurd van mijn dochtertje. Na een dag strand en factor 30 op haar gezicht (Biodermal) kreeg zij een dag later rode grote vlekken op haar wangen (ondanks dat ze het grootste gedeelte in de schaduw heeft doorgebracht). 24 uur later is haar huid weer normaal. De huisarts kan mij niet zeggen of het door de zon, de zonnebrand of deze combinatie komt. Hoe kom ik hier achter? Heb ik een verwijzing naar een dermatoloog nodig?
Ik hoor graag van je!
Groet,
Marjolein