• Zonnebrandcrème en dagcrème

Zonnebrandcrème: onder of over je dagcrème?

Op mijn blog heb ik eindeloos veel geschreven over zonnebrandcrèmes. Toch krijg ik dagelijks vragen over hoe je zonnebrandproducten het beste kunt gebruiken. Een veel gestelde vraag is of je het over of juist onder je dagcrème moet aanbrengen. Vandaag een antwoord op deze “brandende” vraag!

Twee soorten

Je kunt zonnebrandcrèmes grofweg onderscheiden in chemische- en fysische zonfilters. De fysische zonfilters vormen als het ware een schildje die de zonnestralen weerkaatst. Fysische zonfilters werken direct als je ze op de huid aan brengt. Chemische filters trekken echt in de huid en absorberen daar het zonlicht. Dit heeft voor- en nadelen; het voordeel is dat chemische filters iets beter blijven zitten, minerale filters veeg je wat eenvoudiger van je huid af. Bovendien laten echte minerale filters een witte waas achter op je huid. Chemische filters hebben ook een aantal nadelen; sommige “ouderwetse” en slechte chemische zonnefilters worden na enige tijd weer onwerkzaam en kunnen in de bloedbaan terecht komen. Ook is de kans op huidirritatie of allergie bij chemische filters groter dan bij fysische filters. En laten die slechte chemische filters nu vaak net de goedkope filters zijn! De meeste zonnebrandcrèmes behoren niet tot een enkele categorie maar bevatten zowel chemische als minerale filters. Ook heb je filters die tussen chemische en minerale filters in zitten, bv Tinosorb. Dit filters bezit naar mijn mening “the best of both worlds”.

Eerst je dagcrème

Nu eindelijk antwoord op de vraag. In tegenstelling tot wat je veel op het internet leest, kun je het beste eerst je moisturizer aanbrengen, deze even goed in laten trekken en daarna pas je zonnebrandcrème. Als je het andersom doet kunnen de actieve stoffen in je moisturizer hun werk niet meer goed doen; zeker voor de antioxidanten in je dagcrème is het belangrijk dat ze in de huid kunnen dringen om daar vrije radicalen te neutraliseren. Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt.  Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen. Chemische filters moeten in contact komen met de huid om te werken en als er echt een dikke laag crème op je huid blijft liggen is dit niet goed mogelijk.

Groetjes Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Een goede zonnebrandcrème?‘,
Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème’,
Zonnebrandcrème: slechts 25% van de SPF?
Moisturizer (1)‘,
Moisturizer (2)‘, en
Werken antioxidanten ook echt in een crème?‘.

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!