• Zelfvertrouwen_zon

Zelfvertrouwen door zon… én huidkanker!

Het bericht in Spits afgelopen maandag kopte ‘Zelfvertrouwen door zon’. Dit kwam naar voren uit een marktonderzoek in opdracht van zonnestudioketen Sunday’s.

Quote Dr. Jetske UlteeDe opmerking die hierbij gemaakt werd, was dat er aan zonnebanken, mits met beleid gebruikt, geen gezondheidsrisico’s. Eind vorige week belde een verslaggever van Spits hoe ik hier over dacht. Daar heb ik zeker wel wat over te zeggen!

Uv-A- of uv-B-straling

Zonnebanken stralen relatief weinig uv-B uit en veel uv-A. Er wordt vaak gedacht dat alleen de uv-B straling voor problemen zorgt. Dit is een groot misverstand. Uv-A stralen zijn zo mogelijk nog schadelijker dan uv-B stralen. Uv-A stralen dringen dieper door in de huid en kunnen op deze manier de huid snel verouderen en het DNA beschadigen. Uv-A-stralen worden niet tegengehouden door glas en minder sterk gefilterd door de wolken. Uv-A straling is het hele jaar door aanwezig en de sterkte van de straling is relatief onafhankelijk van het moment van de dag en het seizoen. Dat is dan ook de reden dat dermatologen adviseren dagelijk een SPF factor 15 te gebruiken, zelfs in de winter. In tegenstelling tot uv-B-straling verbrand je door uv-A-straling niet. Je krijgt dus ook geen waarschuwing van je huid. De factor die vermeld staat op je zonnebrandcrème is de factor die betrekking heeft op de uv-B-straling. Zorg dus dat je een product kiest waar ook een uv-A-filter inzit. Indien aanwezig, staat dit op het product vermeld.

Uv-A-straling onder de zonnebank

”There is no evidence to suggest that any type of sunbed is less harmful than natural sun exposure” (report world health organisation 2003). Duidelijke woorden. Een ander rapport laat zien dat je na 20 bezoeken aan een zonnebank tussen de 0.3 en 1.2 maal de uv-A-straling krijgt die je normaal in een jaar tijd krijgt door de zon. Bij iemand die regelmatig een bezoekje aan de zonnebank brengt (100 sessies per jaar), gaat het hier zelfs om 1.2 tot 4.7 keer de jaarlijkse uv-A-straling en met de nieuwere lampen kan dit zelfs oplopen tot 12 zoveel extra (report on carcinogens). Het gaat hier dus om enorme hoeveelheden extra uv-A-straling.

Huidkanker

Huidkanker krijg je door uv-straling. De meest gevaarlijke vorm van huidkanker is een melanoom. Welk wetenschappelijk artikel je ook leest, de conclusie is overal hetzelfde: de blootstelling aan uv-lampen van een zonnebank verhoogt de kans op het krijgen van melanoom. Eén keer per maand naar de zonnebank verhoogt de kans al met 55 procent, weten we uit Scandinavisch onderzoek van 2003. In een nieuwsbericht van juli 2009 stond: “De onderzoekers stellen dat de kans op het vormen van huidkanker met 75% toeneemt bij mensen die voor hun dertigste met enige regelmaat naar de zonnebank gaan”. Ook een review onderzoek uit 2007 laat het verband duidelijk zien; 19 verschillende onderzoeken bevestigen dat het gebruik van een zonnebank, ook al was dit maar een keer, al wordt geassocieerd met een melanoom (abstract). Ongelofelijk toch?

Op de blog van de Viva wordt er op het verhaal in de spits ingegaan. Conclusie? Toch maar een zonnebrandcrème gebruiken…
Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over
het ouder worden van de huid,
het geringe effect van een dunne laag zonnebrandcrème
,
zelf-bruinende producten
en
een aantrekkelijke huidskleur
.

V stralen bestaan voor ons uit UV-A en UV-B stralen. UV-A geven maar een tijdelijke kleur aan de huid maar dringt diep in dehuid door. Deze stralen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de veroudering van de huid (Aging) en huidkanker, UV-B stralen voor de verbranding van de huid (Burning). Het zorgt voor de aanmaak van pigment (melanine)

Niet alle producten bevatten UV-A en UV-B bescherming.

De bescherming tegen UVB straling staat duidelijk op de verpakking vermeld: de ‘SPF’. Sinds juni 2006 zijn er afspraken over de criteria van de SPF tussen tussen europa, Japan en zuid afrika. Amerika ondersteunt deze, maar heeft alsnog een eigen methode. http://www.cosmeticsandtoiletries.com/networking/eventcoverage/2941456.html

Producten die alleen een beschermen tegen UV-B stralen kunnen een vals gevoel van veiligheid geven omdat ze de huid slechts gedeeltelijk beschermen tegen de zon.

Hoe goed een product bescherming biedt tegen UV-A straling is minder makkelijk te zien. Helaas bestaat internationaal geen overeenstemming over hoe de UV-A bescherming moet worden gemeten en vermeld. Een product dat je beschermt tegenUVA bescherming herken je aan het UVA logo. Als het logo ontbreekt, kan de UVA-bescherming op een andere plaats op het etiket vermeld zijn.

Het kan ook zijn dat u producten aantreft zonder het logo maar die wel bescherming tegen UV-A bieden. De UVA- bescherming staat dan op het etiket vermeld.

Er wordt gewerkt aan een duidelijke etikettering in Europa.

De fabrikanten voeren momenteel geleidelijk een gestandaardiseerd UVA-zegel op etiketten in waarop een gekwantificeerde minimale UVA-bescherming wordt vermeld die parallel met een stijgende zonbeschermingsfactor toeneemt en op een gestandaardiseerde testmethode is gebaseerd.Aan die onduidelijkheid heeft de nieuwe Europese Regelgeving die 1 januari 2009 van kracht is geworden, nu een eind gemaakt. Op de verpakking moet dit jaar duidelijk staan wat de mate van UVB bescherming is …n of het product beschermt tegen de minstens zo gevaarlijke UVA straling.

Gerelateerde Berichten

25 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Jack augustus 25, 2012 (16:53)

  http://www.vitaminedtekort.nl

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (23:41)

  Beste Korian,

  Lastige vraag, ik zou je eigenlijk nooit de zonnebank adviseren. Als je dan toch gaat, smeer dan een goede creme met antioxidanten. Ik zou je ook graag een hele hoge factor aanraden, maar dan wordt je natuurlijk weer niet bruin!

  groeten jetske

  • Sander mei 2, 2014 (12:15)

   Jetske waarom heb je een blog als je info zo klakkeloos overneemt van wat onderzoeken die jou weten te overtuigen. In de reacties ben je van repliek voorzien waar je duidelijk overklast word op gebied van vooronderzoek en kennis omtrent deze materie. Mooi voorbeeld dat het Internet als informatievoorziening je zoal de juiste als de onjuiste informatie laat zien. Het laatste in jou geval is.

   • author-avatar
    Jetske mei 2, 2014 (16:08)

    Tja, wat moet ik hier nou op antwoorden…

 • Korian maart 27, 2012 (17:17)

  Hallo Jetske,

  als je dan onder de zonnebank gaat, kun je dan een gewone zonnebrandcreme gebruiken?
  Met UVA bescherming natuurlijk. Of maakt het niks uit of je nou wel of niet een bescherming gebruikt onder de zonnebank

  Groetjes

 • author-avatar
  Jetske september 29, 2011 (09:42)

  Hallo Luka,

  De UVB wordt uitgedrukt in SPF. Als er een UVA logo op een product staat, dan betekent dit dat de balans tussen de UVA en UVB filters groter dan 1/3 is.
  Vitamine D is inderdaad belangrijk en verkrijg je grotendeels binnen via je huid. Over het algemeen zal je hier voldoende van binnen krijgen. Er zijn wel enkele risicogroepen, zoals bijvoorbeeld kinderen, ouderen of mensen met een donkere huidskleur. Als je twijfelt of je voldoende vitamine D binnenkrijgt adviseer ik je een voedingssupplement te slikken.

  Groeten Jetske

 • Luka september 4, 2011 (16:14)

  Beste Jetske,

  Ik heb een paar vragen over uva en uvb:

  1. Kun je uva in spf uitdrukken?
  2. Waarom is er nog geen creme ontwikkeld die alleen tegen UVA beschermt en niet tegen UVB? Op gewone, niet zonnige dagen is dit handig, omdat je dan toch niet verbrand. Veel deskundigen zeggen namelijk dat men minder moet smeren, omdat men anders te weinig vitamine D binnenkrijgt. Zou het dan niet handig zijn om je te kunnen beschermen tegen veroudering van de huid, maar toch vitamine D binnen te krijgen door de zon?

  Groeten Luka

 • author-avatar
  Jetske juli 4, 2011 (11:58)

  Beste Sylvia,

  Wat belangrijk is als je een zelfbruinende creme gebruikt, is dat je je goed beschermt tegen de zon met minimaal een factor 15 en dat je aanvullend anti-oxidanten aanbrengt op je huid omdat er de eerste paar uur na het gebruik extra vrije radicalen vrijkomen.
  Ook parfum of andere irriterende stoffen in producten kunnen huidveroudering versnellen. Gebruik het liefst dus een zelfbruinende creme zonder parfum of alcohol.

  Je kunt hier meer over lezen op de blogs:
  een zelfbruinden creme of zonnestralen < http://jetskeultee.nl/2009/09/09/een-zelfbruinende-creme-of-zonnestralen/> ,
  een zelfbruiner – met mate en
  de zon en cosmetica; niet altijd een goede combinatie <
  http://jetskeultee.nl/2011/04/23/de-zon-en-cosmetica-niet-altijd-een-goede-combinatie/>

  Succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust.

  Groeten Jetske

 • Silvia juni 13, 2011 (21:29)

  Hallo Jetske,
  Ik heb jou site ontdekt via Body+Mind.
  Heel interessant en goede informatie.

  Nou las ik dat als je vaak zelfbruinende producten gebruikt dit ook juist
  verouderend kan werken!!!
  Nou dat willen we nu juist niet.
  Ik gebruik bijna dagelijks de bodylotion van Dove voor de donkere huid.
  Nou is mijn vraag,krijg je hier na een langere termijn ook een oudere huid van?
  Ik hoop dat je mij hier een antwoord op kunt geven.

  Bij Voorbaat Dank
  Groetjes Silvia

 • author-avatar
  Jetske mei 25, 2011 (15:40)

  Beste Arinda,

  Als je goed mijn blog gelezen had, had je ook kunnen zien dat ik vitamine D juist zeer belangrijk vind. Als je kijkt naar de meest recente onderzoeken lijkt bij slikken zeer verstandig; zeker ook omdat zon niet bij alle mensen genoeg vitamine D kan produceren (er is nl een genetische component van invloed). Verder raad ik ook het gebruik van Oxybenzone af…..Oxybenzone wordt trouwens vooral in Amerikaanse producten gebruikt, het komt veel minder voor in Europese producten.

  groeten Jetske

 • Arinda mei 19, 2011 (20:21)

  In de natuur, is alleen al, de oplossing , de geneeswijze tegen kanker, waarvoor de industrie pretendeert miljarden nodig te hebben, middels haar aanvullende onderzoeken. Zou het een doel zijn om je onwetend te houden !!!

  De onvermijdelijke waarheid in deze zaak is dat de moderne medische wereld wil dat mensen onwetend blijven inzake de geneeswijze via Vitamine-D. De financiele redding van de medische industrie hangt heer zonder meer van af, en hierdoor verminderen de meest invloedrijke medische organisaties, de aandacht voor het belang van deze vitamine, terwijl ze ook nog eens categorisch weigeren deze Vitamine-D voor te schrijven en/of aan te bevelen aan hun patienten.

  De NCI beveelt Vitamine-D NIET aan, net zo min als de borstkanker-organisatie Komen for the Cure dat doet. Ook de AHA, de AMA, de ADA en de FDA weigeren allemaal om Vitamine-D aan te bevelen…!
  Maar tegelijkertijd bevelen ze wel de synthetische, gepatenteerde, hoogst winstgevende chemische medicaties aan, die feitelijk NIETS genezen !
  In feite spreken we hier dus over een Stilte samenzwering. Vitamine-D wordt doodgezwegen door de gezondheidsindustrieen om hen meer business te bezorgen.. En dit zal natuurlijk alsmaar doorgaan, omdat bedrijven er zijn om geld te maken, en als jij in zaken zou zijn om geld te verdienen aan ziekten, dat zul je in het algemeen niet aan mensen gaan vertellen, dat ze zich kunnen genezen voor niets.

  GRATIS! Vanuit het winstoogmerk dat deze bedrijven en organisaties hebben, levert het doorgeven van informatie over Vitamine-D aan mensen absoluut geen business op voor de pharmaceutische en gezond-heidsindustrie. Het gaat over winst, winst over de ruggen van medemensen, zoals gewoonlijk..

  Deze site van Jetske werkt hier volop aan mee, zorg dat mensen angst krijgen voor het onbekende.
  Hoe banger ze de mensen maken voor de des te meer ze zichzelf insmeren met een creme met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor..

  92 % van deze creme,s met beschermingsfactor bevatten onder andere OXYBENZONE,
  Uit vele onderzoeken is gebleken dat DEZE CHEMISCHE STOF direct in het verband is te brengen met het ontstaan van HUIDKANKER…

  Dit is hele vieze Marketing van de industrie..
  Google maar eens; Oxybenzone kanker of cancer

  Maar geen enkele Media zal hier aandacht aan besteden erg dubbel…..
  en de gezondheidsindustrie hobbelt dankbaar mee.

  Natuurlijk Alles met mate, maar de meeste mensen hebben verstand.

 • author-avatar
  Jetske februari 27, 2011 (17:07)

  Daar gaan we weer!
  Je kunt op
  http://www.pubmed.com (bv http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21271226) de meest recent gepubliceerde (peer reviewed) wetenschappelijke artikelen opzoeken. Als je zoekt op UV en skincancer krijg je alleen al van de afgelopen weken een hele reeks artikelen met daarin de relatie tussen UV licht en huidkanker. Kan ik iedereen aanraden eens te bekijken! Dan kan ook iedereen zijn eigen mening vormen. Ik zie overigens geen wetenschappelijke artikelen van Dr Mercola op pubmed. Ik heb wel gezien dat hij zonnebanken verkoopt.

 • Olav februari 26, 2011 (18:15)

  “Huidkanker krijg je door UV straling.”

  Sorry, hoor, wat een onzin. Lees je wel eens recente wetenschappelijke publicaties of alleen de propaganda van de WHO? Voor de mensen die serieus geinteresseerd zijn, kijk naar eens naar Dr Mercola die veel meer weet over vitamine D, zon, zonnebanken, en andere zaken dan hier. Mensen die de consequent zon mijden schaden hun gezondheid buitensporig.

  http://www.youtube.com/watch?v=m5IQwt9ikqY&feature=related

  In deze korte video gaat Dr Mercola in op de claims van het WHO. Een ieder die logisch kan nadenken, snapt dat de claims van het WHO werkelijk waar absurd zijn.

 • author-avatar
  Jetske januari 5, 2011 (21:34)

  Beste Alicia,
  Gelukkig kan ook een lichte huid kan er mooi en gezond uitzien…
  Groeten Jetske

 • Alicia december 28, 2010 (15:51)

  Hallo Jetske,

  onder het mom: beter laat dan niet, wil ik je alsnog bedanken voor je advies.
  Bij mij in het dorp of omgeving bestaat helaas niet de mogelijkheid voor professionele spraying.
  Omdat ik geen enkel risico wil lopen mijd ik de zonnebank en ga ik voortaan maar weer gewoon spierwit door het leven. Mijn gezondheid gaat voor!

  Nogmaals bedankt voor je waardevolle advies!

  Alicia

 • Wizon december 14, 2010 (00:22)

  Arinda, bedankt voor je prachtige verhaal!!!

 • author-avatar
  Jetske december 1, 2010 (13:56)

  Beste alicia,

  Helaas kan ik je niet zeggen dat 1X per maand onder de zonnebank geen kwaad kan. Elk blootstelling aan de zon zorgt voor schade van de huid. De zonnebank straalt vooral UVA uit en is daarom mogelijk nog iets schadelijker voor de huid dan “gewoon zonlicht”. Overigens is een beetje zonlicht (en dus elke dag naar buiten) wel belangrijk voor je opbouw van vitamine D en niet te vergeten je humeur.
  Je zegt zelf dat je je psychisch beter voelt door af en toe een zonnebankje te nemen. Ik denk dat je echt zelf moet beslissen of dit jou zo goed doet dat je er de eventueel nadelige gevolgen voor over hebt. Dan kan alleen jij uitmaken! Overigens is er ook nog een alternatief. De zelfbruinende cremes. Er zijn inmiddels op heel veel plekken in het land professionele sprayers die met behulp van een airbrush met zelf bruiner je huid een mooi kleurtje geven. Ik heb dit zelf ook een keer uitgeprobeerd en het beviel mij wel goed. In Amerika zie je dit overigens al veel meer.

  Groeten Jetske

  P.s Zie nu net dat Tessa je ook al een heel goed antwoord gegeven heeft en dat je haar geantwoord hebt dat je niet goed tegen zelfbruinende producten kan. Vaak reageren mensen echter op de stoffen die zijn toegevoegd aan de zelfbruinende cremes en niet op DHA. Vaak zijn zelfbruinende cremes sterk geparfumeerd om de wat vervelende geur van de zelfbruiner te verbergen. Het kan echt de moeite waard zijn naar een milde zelfbruiner te zoeken.

 • Alicia november 21, 2010 (10:03)

  Hoi Tessa,

  dank je wel voor je snelle reactie en dat je met me meedenkt!

  Helaas zijn jouw suggesties voor mij geen oplossingen.
  Een zelfbruiner kan ik niet zelf aanbrengen en zal door mijn overgevoelige lichaamshuid niet verdragen worden. Het gebruik van een blush, gekleurde dagcreme e.d. is geen optie omdat ik veel plat moet liggen en dan dus mijn bed ondersmeer met als resultaat een clownsgezicht :).
  Ah, en de sauna…. dat is inderdaad heel ontspannend, maar daar mag ik helaas geen gebruik meer van maken….

  Ik vind het erg akelig dat jij nu pigmentvlekken op je voorhoofd hebt.
  Bedankt voor de waarschuwing, want hier zit ik natuurlijk niet op te wachten!
  Alhoewel je ongetwijfeld Jetskes adviezen over mogelijke oplossingen hierover op haar blog hebt gelezen, wil ik je (zonder dat ik me in dit onderwerp verdiept heb!) ook even wijzen op producten die Paula Begoun heeft uitgebracht en waar ik goede dingen over gelezen heb (ik weet niet of deze al op deze blog genoemd zijn, zo ja, excuses voor de herhaling). Je zou eens kunnen kijken op deze websites:
  http://www.paulaschoice.com/product/resist-remarkable-skin-lightening-lotion/anti-aging-resisthttp://www.paulaschoice.com/product/resist-clearly-remarkable-skin-lightening-gel/anti-aging-resist
  Ik heb deze producten niet gevonden op de Europese site van Paula,http://www.paulaschoice-eu.com/?___store=nl
  maar het lijkt me sterk dat bovengenoemde producten niet ook hier verkocht zullen gaan worden.

  Groetjes,

  Alicia

 • tessa november 20, 2010 (19:19)

  Hoi Alicia,

  Ik kan het niet laten om hier even snel op te reageren.
  Ik ben zelf ook een tijdje naar de zonnebank gegaan en heb daardoor
  allerlei onregelmatige pigmentvlekken gekregen op mijn voorhoofd.
  Daar baal ik nu ontzettend van.
  Als je er iets “gezonder” uit wilt zien, dan kun je ook zelfbruiner gebruiken.
  Of een mooie subtiele bronzer en/of blush gebruiken, dit kan een heel mooi natuurlijk effect geven.
  En beweging zorgt voor een goede doorbloeding en dan krijg je ook meer kleur.
  Evenals gezonde voeding (veel groente en fruit) en voldoende slaap.
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt en een witte huid is juist mooi!

  Oja en de sauna werkt ook heel ontspannend en zorgt ook voor goede doorbloeding.

  Groet Tessa

 • Alicia november 20, 2010 (10:35)

  Hallo Jetske,

  zou je me svp willen adviseren?

  Al meer dan 10 jaar ontwijk ik de zon (de uitleg zal ik je besparen). I.v.m. een speciale gelegenheid heb ik onlangs een zonnebank-kuur gevolgd zodat ik niet meer zo spier(!)wit zou zijn en er niet zo ziek uit zou zien.
  Dit is me (helaas) erg goed bevallen. Ik bleek me op de zonnebank verassend goed te kunnen ontspannen en het feit dat ik er met wat kleur niet/minder ziek uit zie, heeft ook een psychisch positief effect.
  Het liefst zou ik voortaan 1x per maand op de zonnebank gaan, maar ik ben erg geschrokken van de info die ik vond op jouw website.
  Zou je me svp kunnen laten weten of het ook slecht is om 1x per maand de zonnestudio te bezoeken als je verder nooit in de zon zit en ook niet op vakantie gaat, etc. ?
  Ik hoop dat je me zou willen antwoorden!

  Zo ja, dan bij voorbaat dank, en ook bedankt voor alle info op je website!

  Met vriendelijke groet,

  Alicia

 • author-avatar
  Jetske juli 30, 2010 (16:59)

  Beste mevrouw, wat vervelend om te horen! Hoewel de kans op het krijgen van een melanoom groter is bij blootstelling aan veel zon, hoeft dit niet de reden te zijn. Melanomen ontstaan in de huid maar kunnen naar andere plekken uitzaaien. Het eten van vitaminerijke voeding is altijd verstandig, al is het alleen al om een goede weerstand op te bouwen. Voor de behandeling van een melanoom is er meer nodig, maar daar kan de u behandelend arts meer over vertellen.
  Ik wens u veel sterkte,
  vriendelijke groeten Jetske Ultee

 • Anoniem juli 22, 2010 (20:57)

  mevr.
  hier een vraag over melanoom ik ben vorig jaar nov.geopereerd en dec en jan 2010 bestraaling gehad en nu heb ik weer melanoom in de buik hoe verklaardu dit dan daar kan geen zon bij komen als ik nu vitamine eet zoals u zegt moet het toch over gaan ik moet nu weer door de scan en weer afwachten hoe komt melanoom in de vulva en in de buik hoe kan ik hier een antwoord op krijgen hoop van u. vr gr veenstra.

 • Anoniem mei 13, 2010 (14:20)

  Hallo Jetske,

  Ik geloof niet dat je het helemaal begrijpt;

  Sinds de jaren 80 vliegen mensen over de gehele wereld om daar van hun welverdiende rust te genieten op tropische stranden, Dit is met ons bleke huidtype vrij risicovol bijna altijd zullen we verbranden wat iedereen wel eens meegemaakt heeft. Dit is een van de meest belangrijke redenen van huidbeschadiging. Een logisch gevolg daarvan is dat als gevolg daarvan een grotere groep onstaat van mensen die als gevolg van die beschadiging huidkanker kunnen krijgen. Dit is natuurlijk merkbaar is de verschillende klinieken waar jij waarschijnlijk ook aan verbonden bent.. ( onthoud “het in stand houden van ! ” )

  Denk ook even na over Australie en Nieuw Zeeland waar wereldwijd de allerhoogste percentages huidkanker voorkomen.. Snap je de link !!

  Lees het verhaal hieronder maar eens en je zult het dan denk ik beter begrijpen vooral als je geen banden hebt met de medische of de pharma industrie..

  Het gaat hier over hele grote doofpotten. Maar wat heeft Vitamine-D hier dan mee te maken..? Als je het onderstaande artikel hebt gelezen is er eigenlijk maar een conclusie mogelijk: willens en wetens wordt informatie over het gevolg van Vitamine-D-tekort achtergehouden. Dat kan niet anders..

  Maar ook wordt dus willens en wetens verzwegen dat dit Vitamine-D-tekort al uitermate ernstige gevolgen heeft voor het welzijn van miljarden mensen, die vooral in de Westerse maatschappijen leven. En wat blijkt tevens? De wetenschappelijke bewijzen zijn al lang en heel duidelijk! De meest simpele onderzoeken rondom Vitamine-D tonen heftige resultaten in dit verband. Waarom wordt dit niet grootst gepubliceerd? Waarom wordt hier niet vanuit een Ministerie van Gezondheid stimulerend op gewerkt..?

  De farmacy, die synthetische stoffen verkoopt als medicijn steekt schril bij dit natuurlijke middel af. Het blijkt eens temeer: bij deze farmaceutische medicijnen gaat het, zoals blijkt uit dit artikel, in feite alleen om de verkoop dan om het medicijn .

  De farmaceutische INDUSTRIE heeft PER DEFINITIE een tegengesteld belang dan dat van de klanten die ze zegt te helpen. Deze bedrijven is het om winst te doen. U is het om gratis gezondheid, NATUURLIJKE gezondheid te doen, geen kunstmatige. Waar je dan ook nog eens voor moet betalen..

  Welke krachten zijn achter de schermen bezig om Vitamine-D, de meest noodzakelijke stof die je immuunsysteem nodig heeft, te ondermijnen..??!!

  * * * * * * *Een epidemie van Vitamine-D-tekort golft over de wereld.

  Gelukkig zijn er journalisten als Mike Adams, die met open vizier in de slag zijn om waarheidsvinding. (klik op de foto voor link naar zijn site)

  Er is een epidemie van Vitamine-D-tekort, die over de wereld golft. En het is een epidemie van een dusdanige omvang en reikwijdte, dat het de H1N1-griepepidemie-verhalen erbij doet verbleken. Vitamine-D-tekort is niet alleen alarmerend wijdverspreid, het is tevens de wortel van veel serieuze ziekten, zoals kanker, diabetes, osteoporose (botontkalking) en hartkwalen.

  Een nieuwe studie, die gepubliceerd is in het Maart 2010-nummer van het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, maakt melding van een verbijsterend 59% van de bevolking dat een Vitamine-D-tekort heeft.

  Daarboven op komt ook nog eens het onderzoeksresultaat, dat maar liefst 25% van de onderzochte personen, extreem lage niveaus had van Vitamine-D.

  De leider van het onderzoek, Dr. Richard Kremer van het McGill University Health Center verklaarde:

  “Abnormale niveaus van Vitamine-D worden in verband gebracht met een heel spectrum van ziektes, waaronder kanker, waaronder cardiovasculaire en auto-immuun verstoringen.”

  Deze nieuwe studie toont bovendien aan dat er een verband is tussen een Vitamine-D-tekort en opgeslagen lichaamsvet. Dit ondersteunt de theorie die ik hier op NaturalNews al sinds jaren opper: Zonlicht zorgt voor afbraak van lichaamsvet. Daarbij is Vitamine-D waarschijnlijk het hormonale mechanisme dat ervoor zorgt dat dit vetafbraak-mechanisme werkzaam is.

  De onderzoeksresultaten met betrekking tot Vitamine-D, worden overigens steeds beter…

  De Trigger voor het immuunsysteem.

  Recent onderzoek dat door de Universiteit van Kopenhagen is uitgevoerd, toont aan dat Vitamine-D ons immuunsysteem activeert door T-cellen zodanig uit te rusten, dat zij in staat zijn om infecties te bestrijden..!

  Dit nieuwe onderzoek, dat geleid is door Professor Carsten Geisler, van de afdeling International Health, Immunology and Microbiology , toont aan dat deze vechtcellen, de T-cellen dus, slapend blijven, wanneer zij geen Vitamine-D als prikkel ontvangen. Ze blijven dan van weinig of generlei waarde, om binnendringende micro-organismen en virussen te bestrijden!

  Maar met genoeg Vitamine-D in je bloed, blijkt dat deze T-cellen tot de tanden bewapend zijn en zich heel druk gaan maken om binnendringende vreemde lichamen op te sporen, om ze vervolgens te vernietigen en uit het lichaam te verwijderen..!

  Met andere woorden: Vitamine-D werkt een beetje zoals de contactsleutel in je auto; de auto gaat niet starten als je deze sleutel niet omdraait… In je lichaam gebeurt dus niets op het gebied van immuunsysteem-activatie, totdat biochemische processen, aangedreven door Vitamine-D, in werking worden gezet..!

  Wanneer je de het griepseizoen tegemoet treed, met een ernstig Vitamine-D-tekort, dan is je immuunsysteem feitelijk kansloos tegen deze seizoensgriep.. En daarom worden inderdaad die mensen het eerst ziek, die de hele dag binnen zitten, werken of gewoon niet buiten kunnen komen. Zij leiden vooral aan een chronisch Vitamine-D-tekort..!!

  Dat is dus ook de reden dat alle mensen die stierven aan de H1N1-griep, een chronisch tekort hadden aan Vitamine-D. Door hun uitermate zwakwerkend immuunsysteem, waren zij een makkelijke prooi voor de varkensgriepvirussen!

  Deze onderzoeksresultaten inzake Vitamine-D, dat het immuunsysteem bewapend, werden gepubliceerd in Nature Immunology .

  Als reactie op deze onderzoeksresultaten, meldden de onderzoekers: “Wetenschappers hebben altijd al geweten dat Vitamine-D een uiterst belangrijke stof is, die er onder andere voor zorgt dat calcium opgenomen wordt in je botten, en dat deze Vitamine-D ook een uiterst belangrijke rol speelt bij het uitblijven of ontstaan van ziekten zoals kanker en MS. Maar wat we ons niet hebben gerealiseerd, is dat Vitamine-D een ESSENTIELE ROL speelt in het activeren van het immuunsysteem. (zie hier het artikel in de Engelse The Telegraph .

  Het lijkt erop dat de Amerikaanse CDC (Centre for Disease Control) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) uiterst onwetend willen blijven inzake deze onderzoeksresultaten, anders hadden ze ongetwijfeld Vitamine-D ingezet om de H1N1-griep te bestrijden, in plaats van de massale vaccinaties..!

  Vitamine-D zou vele malen effectiever zijn geweest en economischer (lees goedkoper), tegen de pandemie , dan alle vaccinaties bij elkaar.. Zeker wanneer we ons bedenken, dat vaccins alleen werken als ze een immuunresponse triggeren. Een immuunresponse die weer niet zonder de absolute aanwezigheid kan van Vitamine-D in het lichaam..!!

  Terwijl vaccins vaak uitermate ongewenste effecten hebben, zoals ernstige neurologische schade, bij kleine groepen gevaccineerden, is de enige ongewenste bijwerking van Vitamine-D, dat het waarschijnlijk 77% van alle kankers voorkomt… (Zie hiervoor deze link HIER)

  De algemene noemer voor ziekte..

  Wat steeds duidelijker wordt, is dat nieuw onderzoek keihard aantoont dat Vitamine-D-tekort de grootste noemer is achter alle moderne en verwoestende afbraakziekten..!

  Van nierpatienten is het bekend dat zij, bijna zonder uitzondering!, een tekort hebben aan Vitamine-D en suikerziektepatienten kan men zeer vaak in dezelfde categorie van Vitamine-D-tekort indelen..

  Mensen die lijden aan een vorm van kanker, zijn bijna ALTIJD lijders aan ernstig Vitamine-D-tekort. Zo ook geldt dat voor mensen die lijden aan botontkalking (osteoporose) en aan Multiple Sclerose (MS).

  Het tekort aan Vitamine-D, kan weleens de basis zijn van heel veel afbrekende ziekten, zodanig dat een correctie van dit tekort, weleens kan gaan zorgen voor een revolutie, een totaalomslag in de gezondheidssituatie in de HELE WERELD..

  Het zou weleens funest kunnen zijn, voor de uitermate winstgevende ziektebestrijdende industrie , die tegenwoordig het medicijn-toneel beheerst.

  Onderwijs mensen over Vitamine-D, en omgekeerd evenredig zal de kankerindustrie gaan lijden, maar dit keer aan ernstige financiele verliezen. (Vitamine-D kan 80% van alle kankergevallen voorkomen!)

  Kan het zijn dat bijna alle economische systemen, zoals bedrijven en organisaties (zelfs NON-PROFIT organisaties!), die voor hun autoriteit en macht, afhankelijk zijn het bestrijden van kanker (en andere ziekten), zich verzetten tegen het Vitamine-D-bewustzijn ..??!

  Het Amerikaanse Kankerinstituut bijvoorbeeld, dat een van de meest kapitaalkrachtige non-profitorganisaties is in de wereld, plaatst paginagrootte-advertenties, die trachten om mensen bang te maken voor zonlicht, wat tot gevolg heeft dat zijn in ernstige staat van Vitamine-D-tekort zullen blijven!

  Officiele instanties weigeren allemaal om Vitamine-D aan te bevelen…!

  Tegelijkertijd bevelen ze wel de synthetische, gepatenteerde, hoogst-winstgevende medicaties aan, die feitelijk NIETS genezen!

  Deze situatie van tekort blijkt wel heel toevallig de machtspositie van het NCI (National Cancer Institure) te versterken, dat ervoor zorgt dat mensen zich verliezen in het kankervraagstuk, terwijl een gratis geneeswijze (zonneschijne) reeds lang beschikbaar is..!

  Ook de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, de FDA (Food & Drug Administration) wil niet dat mensen achter de waarheid over Vitamine-D komen. Omdat geinformeerde klanten onvermijdelijk meer Vitamine-D-supplementen zullen gaan nemen, waardoor allerlei ziekten voorkomen worden. Ziekten waarop de farmaceutische industrie rekent dat ze blijven bestaan voor haar monopolistische winsten. Elke patient die Vitamine-D neemt, is weer een patient minder die geld spendeert voor kankermedicijnen, diabetesmiddelen of medicijnen tegen hartkwalen.

  En dat geldt gewoon ook voor non-profitorganisaties die het uitbannen van kanker in hun vaandel hebben staan.. Zij willen niet dat consumenten achter de waarheid komen over Vitamine-D. Zij blijven liever hun ridicule roze-lintjes consumentenprodukten verkopen, en claimen dat ze geld verzamelen voor menig fictieve zoek-naar-de-kankeroplossing -onderzoek. Een onderzoek dat al krankzinnig was voordat het begon.

  Zonneschijn is al lang gebleken het middel te zijn tegen kanker en kanker te voorkomen, zolang wij mensen al op deze planeet lopen.

  Voor onze voorvaderen was het niet nodig om hardhollend achter-de-kankeroplossing aan te lopen, via een of andere fictieve fondsenwerving. Zij liepen alleen maar in de zon, en ze waren genezen van kanker. Alleen maar door het simpele feit dat ze zich blootstelden aan zonlicht. Buitenlopen, wandelen in de natuur, is alleen al, de oplossing , de geneeswijze tegen kanker, waarvoor de industrie pretendeert miljarden nodig te hebben, middels haar aanvullende onderzoeken.

  Men wil je onwetend houden!

  In zon om vitamine-D aan te maken. Pas in de zon wel op voor verbranding..?? Vitamine D die weer huidkanker voorkomt.. Even natellen !!!!!!

  De onvermijdelijke waarheid in deze zaak is dat de moderne medicische wereld wil dat mensen onwetend blijven onzake de geneeswijze via Vitamine-D. De financiele redding van de medische industrie hangt heer zonder meer van af, en hierdoor verminderen de meest invloedrijke medische organisaties, de aandacht voor het belang van deze vitamine, terwijl ze ook nog eens categorisch weigeren deze Vitamine-D voor te schrijven en/of aan te bevelen aan hun patienten.

  De NCI beveelt Vitamine-D NIET aan, net zo min als de borstkankerorganisatie Komen for the Cure dat doet. Ook de AHA, de AMA, de ADA en de FDA weigeren allemaal om Vitamine-D aan te bevelen…! Maar tegelijkertijd bevelen ze wel de synthetische, gepatenteerde, hoogst-winstgevende medicaties aan, die feitelijk NIETS genezen!

  In feite spreken we hier dus over een Stilte-samenzwering. Vitamine-D wordt doodgezwegen door de gezondheidsindustrieen om hen meer business te bezorgen.. En dit zal natuurlijk alsmaar doorgaan, omdat bedrijven er zijn om geld te maken, en als jij in zaken zou zijn om geld te verdienen aan ziekten, dat zul je in het algemeen niet aan mensen gaan vertellen, dat ze zich kunnen genezen voor niets. GRATIS!

  Vanuit het winstoogmerk dat deze bedrijven en organisaties hebben, levert het doorgeven van informatie over Vitamine-D aan mensen absoluut geen business op voor de gezondheidsindustrie. Het gaat over winst, winst over de ruggen van mede-mensen, zoals gewoonlijk..

  Je kunt Vitamine-D niet uitbannen!

  Maar je kunt de waarheid niet meer onder het tafelkleed verbergen. De waarheid over vitamine-D en de wetenschappelijke resultaten zijn hierin te sterk. ONWEERLEGBAAR!

  Deze 9 absolute waarheden over Vitamine-D dien je te weten:

  1) De grote meerderheid van de Westerse populatie heeft een schreeuwend Vitamine-D tekort.

  2) Vitamine-D-tekorten stimuleren vele gezondheidsproblemen, zoals kankers, suikerziekte, botontkalking, nierziekte, depressies, zwaarlijvigheid en hartaandoeningen.

  3) Vitamine-D-tekorten kunnen eenvoudig worden gecorrigeerd door Vitamine-D-supplementen te slikken, en door het verstandig gebruik van het zonlicht op de huid.

  4) In feite zorgen zonnebrandmiddelen voor een blokkage van de produktie van Vitamine-D, waardoor het Vitamine-D-tekort blijft bestaan, ook al staan mensen bloot aan de zon.

  5) Het corrigeren van de wijdverspreide Vitamine-D-tekorten, zou over een breed veld de afbrekende ziekten die in onze maatschappij heersen, sterk verminderen. Hierbij zouden letterlijk honderden, zo niet duizenden miljarden Euro s kunnen worden bespaard, op ziektekosten, waaronder vele landen gebukt gaan.

  6) Vitamine-D supplementen zijn uitermate voordelig. Het voorkomen van ziekten die ontstaan door een ernstig tekort aan Vitamine-D, is heel eenvoudig door deze supplementen. Het is een geringe investering in je gezondheid, die zich honderdvoudig of meer zal terugbetalen, via besparing op de gezondheidszorg.

  7) Vitamine-D is uiterst veilig! Er zijn feitelijk geen negatieve bijwerkingen bekend, van het gebruik van Vitamine-D door mensen die hier een ernstig tekort aan hebben. Zelfs in doses, waarvan lijkt dat ze extreem hoog zijn, zoals 4000 tot 8000 IE per dag. Dat is overigens meer dan 10x de huidige ADH. (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)

  8) Een tekort aan Vitamine-D wordt voor een groot deel veroorzaakt door de moderne levenswijze van onze maatschappij, waarbij we vooral BINNEN ZITTEN! Mensen leven, werken, en spelen steeds meer binnen en worden dan door kunstlicht beschenen. Hierdoor ontstaan ernstige tekorten aan natuurlijk ZON-licht, wat in bijna alle gevallen Vitamine-D genereert in ons lichaam.

  9) Vitamine-D zorgt ervoor dat de vatbaarheid van het menselijk lichaam voor infectieziekten dramatisch dealt. Hieronder valt dus ook de griep en dus ook de seizoensgriep en de HN-varianten van griep. Vitamine-D is DE stof die het immuunsysteem activeert en ervoor zorgt dat dit veel agressiever functioneert tegen virale infecties.

  Beter dan een vaccin, veiliger dan een medicijn!

  Als gevolg is Vitamine-D dus beter dan vaccins. Want Vitamine-D is een beter kankerbestrijder dan kankermedicijnen. Het is een beter osteoporose medicijn dan osteoporose-medicijnen. En Vitamine-D is een betere behandeling tegen diabetes dan diabetes-medicijnen..

  Telkens weer blijkt dat Vitamine-D veiliger is, effectiever en uitermate voordeliger dan hele dure, monopoly-geprijsde medicijnen. Daarbij, is Vitamine-D vanaf onze geboorte af, een lichaamsvriendelijke stof, omdat het menselijk lichaam Vitamine-D aanmaakt wanneer het daarvoor de gelegenheid krijgt in de blootstelling aan zonlicht.

  Laten we last-but-not-least niet vergeten dat Vitamine-D veel en veel vriendelijker is voor het milieu. Het door de WC spoelen van Vitamine-D-resten, vergiftigd onze vissen niet zoals de farmaceutische medicijnen dat doen. (Klik HIER voor een artikel hierover)

  Met al deze waarheden over Vitamine-D komt natuurlijk de vraag boven: “Waarom wordt er in de gezondheidszorg-reorganisatie helemaal niet gesproken over dit voedingsmiddel?”

  Want als je werkelijk de gezondheidssituatie van een land wilt verbeteren, DAN DIEN JE ALS EERSTE TOCH DE EPIDEMIE VAN VITAMINE-TEKORT ONDER DE BEVOLKING TE CORRIGEREN…??!!

  Wanneer het erop aankomt om mensen gezond te houden, dan kan geen medicijn in de wereld het opnemen tegen Vitamine-D. Simpel, betaalbaar en uiterst veilig..

  Je kunt het voor niets krijgen, er is geen recept van een dokter voor nodig.. Zelfs geen bezoek aan de dokter. Je hoeft zelfs geen winkel in om een voedingssupplement te halen. Zorg er alleen voor, dat je buiten loopt, in de zon, en INITIEER JE EIGEN FYSIEKE HELING!

  Het idee dat kankerpatienten hun eigen ziekte zouden kunnen genezen, door in de natuur te gaan wandelen, is het meest afschrikwekkende beeld voor de kanker- en vaccinatie-industrie..! Big Pharma verafschuwd de gedachte dat mensen onderlegd raken op het gebied van voeding. Dat deze mensen zich gaan realiseren dat alleen al Vitamine-D, de noodzaak voor honderden verschillende medicaties en vaccins kan wegnemen.

  Vitamine-D activeert heling, het helpt het lichaam om zich te verdedigen tegen ziekte, en het is de meest heftige bedreiging voor de winstgevendheid van de gezondheidsindustrie , die tegenwoordig de medische wereld domineert. !!!!!!

  Verdiep uzelf maar eens in deze materie !!!!

  Gezondheid leugen #4

  – Van de zon kun je kanker krijgen.

  Waarheid #4: In tegenstelling van wat we dagelijks horen in de reclame krijg je van de zon geen kanker. Het is juist het tegenovergestelde doordat zonlicht zorgt voor meer vitamine D. De meeste Amerikanen en Europeanen hebben juist een gebrek aan vitamine D met als resultaat dat tumoren meer kans krijgen zich te ontwikkelen onder andere bij borst en prostaat kanker. Verstandige blootstelling aan natuurlijk zon is de beste kanker preventie door de aanmaak van vitamine D, …

  en dat ook nog eens gratis.

  Zonnebrand wordt eigenlijk veroorzaakt door langdurige blootstelling en een vitamine gebrek van antioxidanten in de huid.

  Maar door vele wereldwijd verweven en bepalende belangen ( Lees Financiele ) is het helaas niet mogelijk om de bevolking transparant en belangeloos te informeren.

  Enkele Bepalende factoren waar wij onze oogkleppen gratis van krijgen;

  WHO, Pharmaceutische en de medische industrie, IARC. EU, FDA, NCI, CDC, Grote multinationals in “beschermende” zonnecosmetica

  etc etc.

  Laat mij maar eens weten wat jou mening is Jetske.

 • author-avatar
  Jetske april 21, 2010 (10:17)

  Beste Arinda,

  Dan verschillen wij hierover van mening. Er bestaan zo verschrikkelijk veel wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijk dat UVB, maar met name ook UVA straling, huidkanker kan veroorzaken. En niet alleen bij huidtype 1. De straling uit een zonnebank is ook UVA straling, dus deze conclusies kan je doortrekken.
  Iedereen is vrij om zijn eigen mening hierover te hebben en als je met deze informatie nog onder de zonnebank wilt gaan dan is dat je eigen beslissing.
  Maar zowel ik als andere artsen in de Velthuis Kliniek worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van overmatige blootstelling aan UV straling. En dit zijn ook mensen die veelvuldig gebruik hebben gemaakt van de zonnebank. De gevolgen zijn zowel te zien in de vorm van huidkanker als versnelde veroudering van de huid.

  Groeten Jetske

 • Anoniem april 21, 2010 (09:27)

  Geachte redactie,

  De media hype waar ook jullie blind en zonder enig tegenonderzoek aan meegewerkt hebben was was precies het doel van de WHO/IARC.. De grote belanghebbende hierachter zijn de pharmaceutische en de cosmedische industrie, mede hierdoor is het ook de engelse media ingeslingerd en klakkeloos overgenomen door vele media..

  *Persmededeling

  **Gevaar voor Huidkanker en Zonnebankgebruik staan Niet in causaal verband met elkaar.***

  Onzorgvuldige onderzoeksmethode van het Internationale Agentschap voor kankeronderzoek (IARC) Het IARC-rapport is niet juist mede omdat er geen rekening werd gehouden met verschillende huidtypes…

  Fel trekt William B. Grant, een van s werelds meest gerenommeerde vitamine D-onderzoekers, van leer tegen de methodiek die het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (International Agency for Research on Cancer IARC) hanteert bij zijn onderzoeken over het verband tussen zonnebankgebruik en het gevaar voor huidkanker.

  “Het IARC heeft voor een zogenaamde meta-analyse in totaal 19 onderzoeken als basis geraadpleegd en kwam na analyse van de gegevens tot de conclusie dat voor de leeftijdsgroep van mensen onder 35 jaar een verband bestaat
  tussen zonnebankgebruik en het gevaar voor huidkanker.

  Van deze in totaal 19 onderzoeken hadden vijf betrekking op mensen met huidtype 1. Aangezien dit huidtype genetisch gezien meer gevaar loopt op huidkanker, wordt deze bevolkingsgroep van oudsher al aangeraden, bezonning
  zowel onder het zonnebank als in de openlucht te vermijden. Voor een methodisch zorgvuldige werkwijze moet deze groep apart worden bekeken. *Kennelijk heeft het IARC dat verzuimd”,* verklaart William B. Grant.

  Wanneer men, aldus Grant, deze groep apart in aanmerking had genomen, bestaat er geen verband tussen zonnebankgebruik en het gevaar voor huidkanker.

  In een onlangs in het tijdschrift Dermato-Endocrinology beschreven onderzoek licht Grant de onnauwkeurige onderzoeksmethode van het IARC gedetailleerd toe. **

  *Opmerking:***
  een samenvatting van de bijdrage van William B. Grant: Critique of the International Agency for Research on Cancer meta-analyses of the association of sunbed use with risk of cutaneous malignant melanoma,
  in: Dermato-Endocrinology 1:6, 1-7; november/december 2009 vindt u als downloadbestand
  op de ESA-website http://www.europeansunlight.eu.

  *Perscontact:***
  *Frank Harbusch, *algemeen secretaris
  European Sunlight Association a.s.b.l. (ESA)
  51, Chauss=E9e de Charleroi
  1471 Loupoigne Belgie
  Telefoon: +32-67-670114

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!