De veiligheid van cosmetica. Wie regelt het eigenlijk? - Dr. Jetske Ultee
 • Cosmetica producten

De veiligheid van cosmetica. Wie regelt het eigenlijk?

Ook ik heb een flinke verzameling flessen, tubes en potjes in mijn badkamer staan en met twee meiden die inmiddels kleuter-af zijn, zal dit aantal in de toekomst alleen maar toenemen!

Maar het zal voor niemand een verrassing zijn dat ik behoorlijk kritisch ben. Want spullen waar ik een slecht gevoel bij heb komen het huis echt niet in of verdwijnen linea recta in de prullenbak…

Toch is de veiligheid van cosmetica een onderwerp waar ik niet graag uitspraken over doe. Hoewel ik heel veel gelezen heb, blijft er veel onduidelijkheid. Heel simpel gezegd, ook ik weet niet exact hoe onveilig bepaalde ingrediënten zijn… Maar wat ik wel weet is dat ik, ondanks veel geruststellende woorden van ”hoger-af”, producten met bepaalde stoffen niet zelf maar zeker niet bij mijn kinderen gebruik. En dat zegt eigenlijk genoeg!

Cosmetica ingrediënten in je bloed, urine en moedermelk…

Veiligheid van cosmetica is inmiddels (gelukkig) een ”big thing”. Hoewel we tientallen jaren lang gedacht hebben dat het allemaal niet zo’n vaart loopt en dat die cosmetica ingrediënten keurig op je huid blijven weten we nu wel beter. Onderzoeken waarbij gevonden is dat er cosmetica ingrediënten in je bloed, urine, moedermelk en zelfs in het bloed of urine van pasgeboren baby’s zitten zijn er namelijk te over. Dit hoeft niet direct tot problemen te leiden, maar het zou ons wel aan het denken moeten zetten. Want waarom accepteren we ingrediënten in onze cosmeticaproducten die een twijfelachtige reputatie hebben? Ik denk dan aan stoffen met een hormonale werking of ingrediënten die fototoxisch of mogelijk kankerverwekkend zijn. Waarom gebruiken we producten waarvan beschreven wordt dat ze bij proefdieren problemen op kunnen leveren maar bij mensen (voor zover wij) weten niet? Ja inderdaad, de gebruikte concentraties zijn maar heel laag; maar we gebruiken de producten dagelijks en in grote hoeveelheden. Het gemiddeld verbruik van cosmeticaproducten in Amerika is 12 producten per dag! En hoe zit het dan met de babyhuid of de beschadigde huid? En wat als we het 20 jaar lang gebruiken? Op deze vragen kan niemand ons nog een antwoord gevenéén
Ik ben van mening dat als er goede en veilige alternatieven voor ”onbetrouwbare” ingrediënten zijn, dat daar dan voor gekozen moet worden. We kunnen dat als consumenten ook eisen. Simpelweg door producten die we niet helemaal vertrouwen op de plank te laten staan…

Alle producten veilig en getest

Op het internet vond ik dit filmpje. Het sluit goed aan bij hoe ik denk over de veiligheid van cosmetica. Wel wil ik nog even kwijt dat wij gelukkig in Nederland wonen en hier het toezicht op cosmetica een stuk beter geregeld is. Toch zijn we er hier ook nog lang niet!

 

Groetjes, Jetske

Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:
Onderzoek heeft aangetoond dat…
Minimale concentraties werkzame stoffen door “Angel dusting“,
Oxybenzone“,
Te mijden ingrediënten“,
Is er een oplossing voor wallen“,
Parfum in (heel veel) babyproducten” en
Natuurlijke cosmetica. Veilig of niet?“.

Gerelateerde Berichten

4 Reacties

↓Click to show
↓Click to hide
 • Correctie- en Vertaalbureau Mag Ik De Kaart december 16, 2011 (18:28)

  Naar hoor, cosmetica die tot verassing leiden !!

  Vriendelijke groet,

  e. van de weg

 • comment-avatar
  Jetske december 16, 2011 (23:25)

  Wat een ellende :-). Ga het toch maar ff aanpassen denk ik!

  groetjes Jetske

 • Stephanie januari 28, 2012 (16:05)

  Dat filmpje is pure onzin. Het is typisch Amerikaanse propaganda waarin alleen maar strategieen worden gebruikt om consumenten bang te maken. Ze maakt een goed punt in dat filmpje, het feit dat we meer moeten nadenken over wat er in de cosmeticaproducten zitten, maar de feiten die ze hierin verkondigt zijn heel slecht onderbouwd. De database waar ze naar refereert is ook door particulieren opgezet en hoogstwaarschijnlijk is er sprake van belangenverstrengeling.

  Hier is een filmpje met de kritiek op de zogenaamde story of cosmetica
  http://www.youtube.com/watch?v=RxO3bPNyWzo

 • comment-avatar
  Jetske februari 3, 2012 (14:54)

  Beste Stephanie,

  Ben het helemaal met je eens dat we beter moeten nadenken over wat er in de cosmeticaproducten zit, maar ook niet direct in paniek moeten raken van alles wat er gezegd en geschreven wordt. Veel is inderdaad niet goed onderbouwd….

  groeten jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!