• Advies voor de gevoelige huid

Advies voor de gevoelige huid

Vlekjes, bultjes, een schrale rode huid, jeuk; de helft van de Nederlanders heeft er regelmatig last van. En daar is de industrie handig op ingesprongen. De schappen staan vol met kalmerende crèmes en smeerseltjes voor de gevoelige huid.

Dat we massaal lijden aan een gevoelige huid is niet zo vreemd als je bedenkt dat de Nederlandse vrouw gemiddeld 9-12 verzorgingsproducten per dag gebruikt en eigenlijk niet goed weet waarop ze moet letten bij de aanschaf van een product. Dat laatste werd mij vorige week pijnlijk duidelijk bij het analyseren van de resultaten van een onderzoek dat ik in samenwerking met het Erasmus MC heb uitgevoerd (maar daarover later meer).

Het is vervelend als je last hebt van een gevoelige huid. Ik ontmoet dagelijks mensen die zich geen raad meer weten met hun huid. Fijn dus dat ik de kans krijg om daar op mijn blog, (en aanstaande maandag 5 maart tijdens de uitzending van Koffietijd) wat meer over te vertellen.

Hoe ontstaat een gevoelige huid eigenlijk?

Soms wordt een gevoelige huid veroorzaakt door een huidaandoening Het kan ook zijn dat een allergie voor een ingrediënt in je cosmetica de oorzaak is. Veel mensen met een gevoelige huid zijn helemaal niet allergisch, maar gebruiken gewoon te veel, en voor hun huid ongeschikte cosmetica. En dan zijn er nog mensen bij wie er geen echte duidelijke oorzaak is. Hun huid is extreem gevoelig.

De eerste stappen bij een gevoelige huid:schuim gevoelige huid

 • Gebruik geen ouderwetse zeep of badschuim. Hoe schuimender een product, hoe slechter voor de gevoelige huid.
 • Scrubs, loofahs, stoombaden, wisseldouches: ze irriteren je gevoelige huid alleen maar meer. Vermijden dus.
 • Laat je niet te makkelijk verleiden producten aan te schaffen met termen als  ‘hypo-allergeen’ of ‘dermatologisch getest‘ op het etiket. Hypo-allergene producten geven over het algemeen wat minder irritatie, maar bieden verder geen garantie. Er is ook geen controle op de toekenning van deze term aan producten. Dermatologische getest betekent alleen dat het product is getest. Over het aantal geteste proefpersonen en de uitkomst van die test weet je niets. Totaal geen garantie dus.
 • Vaak krijg ik de vraag welke natuurlijke producten ik zou aanraden. Een hele moeilijke vraag! ‘Plantaardig’ of ‘natuurlijk’ betekent namelijk nog niet dat het product mild is. Hoewel er goede natuurlijke stoffen bestaan, zijn er zeker ook stoffen die je liever in de natuur laat. Enkele plantaardige ingrediënten zijn juist beruchte allergie-uitlokkers. Tea tree, lavendel, mint; het zijn maar een paar voorbeelden van stoffen met een natuurlijk imago die bij veel mensen problemen veroorzaken. Veel dermatologen adviseren bij mensen met allergieën of een zeer gevoelige huid daarom juist het gebruik van plantaardige producten te vermijden. Gelukkig bestaan er ook goede natuurlijke ingrediënten; denk aan groene thee, grape seed of zoethoutwortel.
 • Probeer een nieuw product altijd eerst uit op de binnenkant van je elleboog. Vraag om samples als je last hebt van een gevoelige huid. Test producten een voor een, en wacht een paar weken voordat je iets nieuws probeert.

Let op de volgende ingrediënten bij een gevoelige huid:

 • Kies bij een gevoelige huid altijd voor producten zonder parfum, zonder gedenatureerd alcohol en ook zonder kleurstoffen. Deze stoffen geven nogal eens problemen. Bovendien is parfum de belangrijkste veroorzaker van allergie. Over andere ingrediënten die niet zo geschikt zijn voor een gevoelige huid, lees je meer in het blogstukje Ingrediënten die je moet vermijden.
 • Kies voor producten met anti-inflammatoire en kalmerende ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan allantoïne, niacinamide, groene thee, betaglucaan of zoethoutwortel.
 • Let op welke bewaarstoffen er in je producten gebruikt zijn. Bewaarstoffen zijn beruchte veroorzakers van cosmetica-allergie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn parabenen juist het minst allergeen van alle klassieke bewaarstoffen. Bewaarstoffen als methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, quartenium-15 maar ook tea trea oil geven nog al eens problemen.
 • Kijk als je een gevoelige huid hebt uit met chemische zonnefilters. De fysische (minerale) varianten – titaniumdioxide en zinkoxide – veroorzaken zelden een allergie. Ook de nieuwe zonnefilter tinosorb of mexoryl zijn een geschikte keuze.
 • Mensen met een gevoelige huid grijpen nogal eens naar babyproducten. Helaas zijn juist deze vaak niet vrij van irriterende stoffen als kleurstoffen, parfum, mint, eucalyptus en lavendel. Voor babyhuidjes zijn deze producten zeker niet aan te raden, mensen met een gevoelige huid kunnen ze ook beter niet gebruiken. Sterker: iedereen zou deze producten moeten mijden.

Als je een gevoelige huid hebt zou het kunnen zijn dat je allergisch bent voor bepaalde cosmetische ingrediënten. Een onderzoek bij de dermatoloog kan dat aan het licht brengen. Maar zelf kun je alvast een heleboel doen, of liever gezegd laten. Om te beginnen: laat producten die je niet nodig hebt achterwege, en gebruik producten met zo min mogelijk ingrediënten.

Vergeet niet om de houdbaarheid te controleren!

Let altijd, maar zeker bij een gevoelige huid, op de houdbaarheidsdatum van producten. Je kunt deze tips onthouden:

 • Producten in potjes hebben de kortste houdbaarheid; je kunt dus beter kiezen voor producten in dispensers.
 • Producten op waterbasis (dus waarbij water als eerste genoemd staat) bederven sneller dan producten op oliebasis.
 • Producten met minerale oliën hebben over het algemeen een langere houdbaarheid dan producten met plantaardige oliën.
 • ‘Groene’ producten zijn over het algemeen minder lang houdbaar. Plantaardige ingrediënten bederven sneller en bovendien zijn er meestal mildere en minder bewaarstoffen gebruikt.
 • Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan.

 

Groetjes, Jetske

Voor iedereen die een bericht heeft achtergelaten of een mail heeft gestuurd; mijn reactie volgt zeker nog! Helaas is het met meer dan 30.000 bezoeken per maand en alle leuke dingen waar ik mee bezig ben niet altijd even makkelijk iedereen op korte termijn te beantwoorden … Even geduld nog dus!

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Brandende huid 
Wat doet niacinamide voor je huid
Je cosmetica parabeenvrij?
Tegen rommel op de cosmeticamarkt

51 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • miranda november 6, 2015 (22:08)

  Hoi Jetske! Door jou zijn mijn ogen geopend wat betreft huidverzorging. Ik gebruik al een tijdje producten van Chanel. K dacht dat die heeeel goed waren, omdat ze van chanel zijn en erg duur zijn. Mijn gezicht word heel snel rood, rode vlekjes en nu ik jouw website heb doorgelezen zou ik denken dat het misschien wel aan alle irriterende stoffen wat in chanel zit ligt.

  Daarom heb ik een geheel parfumvrije productlijn gekocht. Zou heel graag jouw mening hierover willen hebben, of dit wel een goeie verzorging is voor dagelijks. omdat ze zo goedkoop zijn ben ik bang dat dit misschien te basic is. K zie wel dat er geen parfum/alcohol/geurstoffen inzit. En er zit vitamine e in met een aantal goede antioxidanten. De dagcreme zit in een tube en heeft een spf30. hieronder de ingredientenlijst:

  Reinigingsmelk

  AQUA, ETHYLHEXYL STEARATE, GLYCERIN, GLYCERYL STEARATE CITRATE, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, CETEARYL ALCOHOL, PANTHENOL, CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT, BOSWELLIA GUM EXTRACT, CESTRUM LATIFOLIUM LEAF EXTRACT, ALLANTOIN, BISABOLOL, SODIUM STEAROYL, GLUTAMATE, PROPYLENE GLYCOL, BUTYLENE GLYCOL, CARBOMER, XANTHAN GUM, CITRIC ACID, SODIUM HYDROXIDE, PHENOXYETHANOL, BENZOIC ACID, DEHYDROACETIC ACID, POTASSIUM SORBATE, SODIUM BENZOATE.

  Nachtcreme:

  AQUA, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, GLYCERIN, CETEARYL ALCOHOL, PLUKENETIA VOLUBILIS SEED OIL, BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER, PHRAGMITES COMMUNIS EXTRACT, PORIA COCOS EXTRACT, SODIUM POLYACRYLATE, TCOPHERYL ACETATE, SODIUM STEAROYL GLUAMATE, CAPRYYL GLYCOL, ETHYLHEXYLGLYCERIN, TETRASODIUM GLUTAMATE DIACETATE, PHENOXYETHANOL, SODIUM BENZOATE, TOCOPHEROL

  Dagcreme:

  Aqua, octrylene, ethylhexyl salicylate, dicaprylyl ether, butyl methoxydibenzoylmethane, glycerin, ceteary alcohol,C12-15 alkyl benzoate, ethylhexyl triazone, triacontanyl pvp, methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (nano), phragmites communis extract, poria cocos extract, phenoxyethanol, sodium polyacrylate, sodium stearoyl glutamate, caprylyl glycol, ethylhexylglycerin, decyl glucoside, tetrasodium

  • Peter november 7, 2015 (14:06)

   De prijs van een product of de merknaam geeft vaak weinig informatie of het betreffende product goed is. De melk en zonnebrand van de kruidvat heb ik ook geprobeerd, de reinigingsmelk is echt bedoeld voor een droge tot zeer droge huid, persoonlijk vind ik dat je hem bijna als moisturizer kunt gebruiken. De zonnebrandcreme bevat octocrylene en avobenzone, maar ook Tinosorb M, Uvinul T150 en ethylhexyl salicylate. Als je de avobenzone en octocrylene geen probleem vindt, zijn dit hele goede budget producten. De nachtcreme zit in een potje, tenzij het een potje vaseline was geweest zou ik geen cremes in potjes gebruiken. Wellicht kan je eens kijken naar de Bepanthen Eczeemcreme, Dermolin Nacht/Dagcreme of Decubal Vitaalcreme (je kunt natuurlijk gerust een moisturizer van een ander merk gebruiken).

   • Miranda november 15, 2015 (13:37)

    okee goed om te horen..de reinigingsmelk is idd te vol voor mijn gemengde huid om dagelijks mee te reinigen. Ik vind die dagcreme ook enormm vet hij trekt niet in dat is jammer 🙁

    • author-avatar
     Jetske december 1, 2015 (17:15)

     Beste Miranda,

     De dagcrème is waarschijnlijk wat vetter door de toevoeging van zonfilters. Ik adviseer altijd een moisturizer en zonnebrandcrème apart van elkaar te gebruiken.
     In de volgende blog vind je mijn productadvies: http://jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

     Groetjes Jetske

 • Melanie oktober 16, 2015 (10:25)

  Beste Jetske,

  Wat ben ik blij met jou en deze site!

  Ik heb al jaren een huidprobleem. i Ik zou graag een dagcreme willen zonder parfum, alcohol, parabenen en siliconen (bestaat dit wel :P). Ik gebruik nu de dagcreme van Zarqa ( van de tuinen) maar deze brand op mn gezicht ik krijg er een droge huid van en kleine rode puistjes van.

  Weet je welke dagcreme goed voor mij zal zijn?

  Ik hoop graag van je te horen en alvast bedankt voor de reactie.

  Groetjes Melanie

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (13:45)

   Beste Melanie,

   Elke huid is anders. Ik kan helaas niet zeggen op welke crème jouw huid goed zal reageren. Dit is een kwestie van uitproberen. Uiteraard is het wel belangrijk irriterende ingrediënten, zoals parfum, te vermijden. Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas niets zeggen over een product. Je kan de ingrediëntenlijst e-mailen naar info@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • Anneliies Lambertus augustus 1, 2015 (07:48)

  Ik ben allergisch voor boompollen,graspollen en kruidpollen, kippenei, koemelk .Dit is gebleken uit een bloedtest. Maar ik heb heel veel last van de allergien op mijn gezicht, nu is mijn vraag mag de huidverzorging van Clarin gebruiken, zoals Douceur.

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (12:00)

   Beste Annelies,

   Zonder ingrediëntenlijst kan ik je helaas niet goed adviseren of dit een goed product voor je is. Heb je de ingrediëntenlijst voor me?

   Groetjes Jetske

 • carsle mei 6, 2015 (19:55)

  ik heb een vraag, ik gebruik al jaren de bodylotion sentetief baby van kruidvat, helemaal vrij van parfum en andere die last verzorgen. nu is het hele senitief lijn van kruidvat verdwenen, en heb ik geen bodylotion meer. super vervelend maar wat nu?

  ik gebruik als shampoo al alleppo (oerzeep) en als conditioner appelazijn met water en hoofdhuid is nu oke, maar nu me huid ook weer graag

  heel graag tips!

  oja: ik heb al neurtal geprobeerd maar dit gaat niet dus kom niet aan met dermolin, neutral want die zijn niet geschikt voor mij

  (carolijnslenders@hotmail.com hier graag de reacties naar toe)

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (11:45)

   Beste Carsle,

   Als ik het goed begrijp wil je een alternatief voor je bodylotion. Heb je de bodylotion van Decubal al eens geprobeerd?

   Groetjes Jetske

 • Desy Hollander mei 1, 2015 (12:18)

  Beste Jetske,

  Ik heb al een hele tijd last van een geïrriteerde huid met pukkeltjes als gevolg. Mijn huid reageert erg op parfum, waardoor mij de producten van clinique is aangeraden. Na het gebruiken van deze producten (een cleansing lotion, superdefense nachtcrème en foundation van clinique) is mijn huid wel gehydrateerder. Nu heb ik naast lichte bultjes (niet echt pukkeltjes maar meer bultjes) ook veel vlekjes die achtergebleven zijn. Dit is echter na het gebruik van de clinique producten niet minder geworden. Ik heb bij verschillende mensen advies gevraagd en de een zegt dat het hyperpigmentatie is en de ander dat het littekentjes van acne zijn. Er is mij ook een keer een peeling aangeraden maar dat lijkt me juist heel bijtend voor m n geïrriteerde huid. Heb jij een idee over welke producten/merken ik zou kunnen gebruiken om mijn huid tot rust te brengen en de vlekjes en pukkeltjes weg te krijgen?

  Groeten,

  Desy

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (11:30)

   Beste Desy,

   Kan je mij een foto mailen met hoe je huid eruit ziet? Dan kan ik het beoordelen en je een beter advies geven.
   Alvast bedankt.

   Groetjes Jetske

 • maaike van oosten november 22, 2014 (17:09)

  Goedendag

  IK zou graag willen weten of clarins een goede dagverzorging is of dat er slechte ingredienten in zitten?

  Bedankt

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2015 (14:15)

   Beste Maaike,

   Heb je de ingrediëntenlijst van dit product? Zonder ingrediëntenlijst kan ik helaas niets zeggen over een product.

   Groetjes Jetske

 • José juni 20, 2014 (11:01)

  Zonne-allergie die vooral mijn neus en bovenste gedeelte van wangen aantast.

  Vuurrood, pijnlijk, jeuk. Al maandenlang kapotte lippen en omgeving daarvan.

  Een huid die doorlopend gepest wordt. Lijkt alsof er haren langs glijden, stofjes,

  veertjes, vingers die de huid net niet aanraken en toch irritatie wekken.

  Het is om gek te worden. Steeds meer rimpels en vouwen. Ik ben 68 jaar.

  Verder nooit allergie gehad. Eet weloverwogen, geen snoep, geen dierlijke

  produkten. Woon in een naar hollandse maatstaven schone omgeving.

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (16:30)

   Beste José,

   Wat vervelend dat je zo’n last hebt van je huid. Is het mogelijk een foto te sturen (jetske@dr-jetskeultee.nl)? Dan kunnen we er even naar kijken!

   Groetjes Jetske

 • Dionne van Hoeckel maart 4, 2014 (10:00)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag. Ik ben sinds een week bezig met het gebruik van een nieuwe creme. Maar ik heb geconstateerd dat ik er jeuk en een ruwe uitgedroogde huid van krijg. Ben met de creme gestopt, maar ik zou graag willen weten voor welk ingredient ik nu precies allergisch ben. Kunt u mij iets meer vertellen over deze creme? Ik heb snel last en aanleg voor eczeem.

  Met vriendelijke groeten,

  Dionne van Hoeckel

  EVOLVE beauty

  Multi Peptide Double Cream | 50ml

  Ingredienten:

  aqua (water), aloe barbadensis leaf juice*, parfum (natural fragrance), cetearyl alcohol, helianthus annuus (sunflower) seed oil*, butyrospermum parkii (shea butter)*, coco-caprylate/caprate, prunus armeniaca (apricot) kernel oil*, sesamum indicum (sesame) seed oil*, candelilla/jojoba/rice bran polyglyceryl-3 esters, glyceryl stearate, argania spinosa (argan) kernel oil*, glycerin, plukenetia volubilis seed oil*, cetearyl glucoside, mannitol, sodium stearoyl lactylate, dipalmitoyl hydroxyproline, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) protein, sodium hyaluronate, tocopherol, xanthan gum, dehydroacetic acid, lactic acid.

  *ingredients from organic farming

 • Bob februari 6, 2014 (14:49)

  wat raad je aan voor een gevoelige mannenhuid?

 • Ilse augustus 9, 2013 (13:15)

  Beste Jetske,

  Na de geboorte van mijn oudste heb ik erg veel problemen met de huid van mijn gezicht. Naast rosacea heb ik ook allerlei allergieën ontwikkeld en kan vrijwel geen enkele crème verdragen. Tot mijn grote opluchting lukte dat wel bij de bodymilk van Dermolin. Helaas hebben zij hun verpakkingen en tevens samenstelling dusdanig veranderd dat ik ook deze milk niet meer verdraag (tintelingen in mijn gezicht, jeuk, rode kringvormige plekken en “putjes” in de huid). Hoewel de ingrediënten waar ik allergisch voor ben er niet in zitten (ik ben getest bij een dermatoloog) kan ik er dus niet meer tegen. Heb jij nog een goede tip voor mij??? Ik ben ten einde raad..

  Dagelijks gebruik ik de wasgel van dermolin (oude verpakking) en deodorant, meer niet.

  Alvast heel hartelijk dank!

  Ilse

 • Marielle april 23, 2013 (19:25)

  @ Linde Dr jetske raad af van de huid te stomen. Om je huid te voeden kan je ipv nachtcreme een gewone plantaardige olie gebruiken. Plantaardige olien die je huid niet verstoppen en daarom erg geschikt zijn voor mensen met een onzuivere en of vette huid zijn jojoba olie en argan olie. Ik denk dat wij een beetje hetzelfde huidtype hebben. Momenteel gebruik ik als dagcreme Olaz Essentials complete met spf15 voor de gevoelige huid. deze verstopt mijn porien niet en he best wel een huid die snel verstopt geraakt door “verkeerde” of te voedende gezichtscreme s maar deze verstopt dus mijn huid helemaal niet.

  Als gezichtslotion zou je sterke groene thee kunnen zetten (of een zakje groene thee doen in een kopje met weinig water) en als dit is afgekoeld gebruiken als tonic. Groene thee is echt een heel goed ingredient en zal je huid sterker maken en onzuiverheden laten verdwijnen.

 • Linde oktober 17, 2012 (16:20)

  Dag Jetske,

  Ik heb mijn leven lang al last gehad van een gevoelige huid; het is erg droog, ik verbrand snel, kan slecht tegen zwembadwater en ik kan niet te lang warm douchen omdat ik mijn hele lijf daarna ontzettend jeukt. Bovendien raakt mijn huid snel geirriteerd van minerale olien.
  Het probleem is is dat mijn huid, d.w.z. kin/kaak, erg verstopt is; ik heb veel last van onderhuidse puisten (ophopingen van talg). Nou heb ik ergens gelezen dat stomen erg goed is voor de huid, wat ik zo n 2 keer per week doe. Daarna was ik mijn gezicht met lotion, dep ik het met een toner en denk ik het te voeden met dag/nachtcreme (ik weet niet of deze daadwerkelijk zijn werk doet). Kunt u mij vertellen op welke bestanddelen (in cremes) ik moet letten, waardoor mijn huid gevoed word, en die deze huidverstopping ook kunnen verhelpen of verlichten?

  Groet, Linde

 • Sanne augustus 29, 2012 (09:36)

  Hoi jetske,

  Wat zeg je van de normal/dry creme van rituels?http://www.rituals.com/nl-nl/product/normaldry-awareness-45

  En welke creme adviseer je anders?

  Groeten,
  Sanne

 • Marielle augustus 6, 2012 (16:18)

  @Jasmijn. Ik heb ook een probleemhuid (ben bijna 21 jaar nu) en heb ook jaren een goede/ foundation en of getinte dagcreme gezocht die mijn porien niet verstopt in alle prijs categorien. En nu heb ik die eindelijk gevonden! Het is wel geen foundation maar een getinte dagcreme (gebruik zelf eerst een gewone dagcreme met spf en daarover mijn getinte dagcreme) van Essence My Skin, deze heeft zeer hoog in de ingredientenlijst Zink Oxide wat heel goed is tegen puistjes + het is ook een zonnefilter waarvan je geen irritatie kan krijgen!

  Wat mij ondertussen heel goed geholpen heeft voor mijn huid is een zeepvrij reinegingsproduct van Kruidvat eigenmerk uit de Sensitive Baby lijn, deze heeft geen parfum en ook geen SL(E)S. Hiermee was ik mijn gezicht elke avond. Daarna gebruik ik afgekoelde groenethee soms afgewisseld met zoethoutthee. Ik gebruik ook aloe-vera gel op mijn gezicht wanneer ik last heb van roodheid (gebruik het als nachtcreme ongeveer 3 a 4 dagen per week). Als dagcreme gebruik ik een gezichtszonnecreme van Avene van de apotheek (na jaren zoeken eindelijk een gevonden die niet vet is voor mijn onzuivere/ vette huid). Dit doe ik nu al enkele weken en mijn huid word met de dag beter en beter!

  • Gabrielle maart 7, 2015 (14:45)

   @Marielle. Hey ik ben 18 en ik heb ook de huidaandoeningen zoals jasmijn. Ik ben laatst langs de dermatoloog geweest en zij hebben mij doorverwezen om dus een gelcreme te gebruiken en antibioticapil te gebruiken. Mijn huid reageert daardoor niet zo fijn, het raakt uitgedroogd en de pukkels en de roodheid zijn daardoor niet verdwenen. Ik weet zelf niet meer wat ik moet doen en zoveel geld heb ik nou ook weer niet om elke keer weer nieuwe producten te halen. Zou iemand mij kunnen vertellen wat ik moet doen en waar ik eventueel de juiste producten kan halen.

   Groeten, Gabrielle

 • Jasmijn juli 17, 2012 (19:16)

  Beste jetske,

  Als eerst wil ik een compliment geven voor deze site, hele goede informatieve blogs waar ik veel aan heb! Ten tweede wil ik eigenlijk om wat hulp vragen. Ik ben 15 jaar oud, ik heb veel last van acne, littekens, mee-eters etc. De acne is nu verminderd en komt weer op met mijn menstruatie, op mijn hele gezicht, behelave mijn voorhoofd. Verder heb ik veel last van bultjes op allebei mijn wangen/kin die niet weggaan en wat ook geen pukkels worden. Deze plekken worden daardoor ook rood. Als laatste heb ik last van veel acnelittekens vooral rond mijn mond, deze vallen nog al op en zijn wat donkerder van kleur. Littekens cremes versoepelen het litteken iets maar doet verder niks, hier ben ik dus ook maar mee gestopt. Ik heb veel cremes/lotion/scrubs gebruikt en het heeft tot nu toe geen supergoed resultaat geleverd. Er zijn producten die een allergische reactie opleveren en producten die mijn huid goed houden, maar geen die mijn problemen minder maken. Ook kan ik geen goede foundation vinden die niet te zichtbaar is, wel goed dekt en niet schadelijk is voor de huid. Na al mijn verwoede pogingen zou je kunnen zeggen dat ik het heb opgegeven iets te vinden dat zou werken ook door de vele huidproducten die beschikbaar zijn heb ik geen idee meer wat goed voor mijn huid is, wat noodzakelijk is en wat ik beter weg kan laten. Heb ik een exfoliant of een srub nodig? Welke stoffen in cremes zijn goed? Als ik voor de rij met producten sta heb ik geen idee waar te kijken, koop ik iets wat me goed lijkt en lees ik later weer ergens dat deze creme toch niet helemaal goed zijn werk doet. Ik ga binnekort ook naar een huidtherapeut/dermatoloog en ik hoop ten zeerste dat zij mij een goed advies kunnen geven en mij kunnen helpen. Ik hoop ook dat u mij wil en kan helpen, dit zou voor mij heel fijn zijn!

  Alvast bedankt voor het lezen van het lange bericht en advies,

  Groet, Jasmijn

 • Paul mei 31, 2012 (14:47)

  Hallo Jetske,

  ben deze week behandeld voor actinische keratosen in het gezicht mbv photo dynamische therapie.

  m,n gezicht ziet er nu voor de helft niet uit , rood verbrand en vol met wondjes.

  Wat kan ik hier het beste op smeren?
  Of moet ik dit eerst laten herstellen?

  Ik moet de volgende week helaas hetzelfde voor de andere kant nogmaals ondergaan.

  Groeten,

  Paul

 • m mei 18, 2012 (14:59)

  GOEDENMIDDAG
  IK HEB JE BOEK
  IK GEBRUIK DARPHIN PRODUKTEN ZIJN DEZE OKE

  M

 • author-avatar
  Jetske april 29, 2012 (22:16)

  Beste Angelique,

  Moeilijk te zeggen wat de oorzaak is; het kan zijn dat het ontstaat door zuren in het eten. Die zitten in veel soorten voedsel (bv tomaten of sinaasappels). Ik vermoed dat het niet een echte allergie is. Helpt het als je voor het eten een dun laagje vaseline om je mond smeert? Dan kunnen dergelijke stoffen niet goed in contact komen met je huid.

  groeten Jetske

 • Angelique april 22, 2012 (18:32)

  Beste Jetske,

  Al geruime tijd heb ik last van een probleem. Steeds wanneer ik iets gegeten heb verschijnt er een rode rand om m n lippen. Het maakt niet uit wat het is dat ik eet, de rode rand verschijnt steevast elke keer. Na ongeveer een half uur tot een uur is de rand weer weggetrokken. Met drinken heb ik nergens last van.

  Het ziet er vreemd uit en ik begin me een beetje te schamen om in gezelschap iets te eten. Het liefst ren ik na de laatste hap direct naar het toilet om de rand te camoufleren met een camouflagestick en wat poeder maar zelfs dan blijf je het nog een beetje zien.

  Heb jij enig idee wat dit zou kunnen zijn en wat ik er aan kan doen?

  Groetjes,
  Angelique

 • author-avatar
  Jetske april 20, 2012 (16:33)

  Hi Anke, fijn dat je zoveel aan de informatie op mijn blog hebt! De producten die je mail lijken me prima. Er zitten wat actieve stoffen in (vitamine E, allantoine en vitamine C) maar deze staan vrij laag op de ingredientenlijst vermeld. Als ze je goed bevallen en je huid hydrateren kun je ze prima blijven gebruiken natuurlijk! Overigens is een aparte dag en nachtcreme niet nodig. Hierover lees je meer op mijn blog mythe; een dagcreme is specifiek voor s nachts .

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (11:12)

  Beste Prya,

  Waarschijnlijk is alleen dat zalfje nog niet voldoende. Heb je mijn stukjes op de blog gelezen over rosacea? Daar staan denk ik nog wel een aantal nuttige tips voor je bij. Wat betreft huidadvies zou ik je willen adviseren om even de huidanalyse te gaan doen; er staat een link op mijn blog. Ook kun je de huidanalyse via http://www.uncover-skincare.nl doen. Ik wens je heel veel succes en mail gerust als er toch nog vragen zijn,

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (08:56)

  Dank voor je tip Frank, we gaan binnenkort de producten bij productadvies “updaten” dus dan neem ik je suggestie mee!

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 8, 2012 (00:36)

  Beste Kirsten,

  Wat leuk om te horen! Het kan zeker dat je reageert op aardbeien. Zou wel heel jammer voor je zijn 🙁

  groetjes Jetske

 • frank april 5, 2012 (14:42)

  Je hebt gelijk sorry

 • Saja april 4, 2012 (16:07)

  Frank, geduld is een schone zaak.

 • Frank april 1, 2012 (23:29)

  Hoi Jetske waarom beantwoord jij de vragen niet die aan jou gesteld worden. Er staan er hier boven nog veel open oa de creme ingredienten van Dermolin die je wellicht ook bij de keuze van je moisterizer op jou site kan plaatsen. groetjes Frank

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (10:50)

  Beste Sophia,

  Ik weet niet precies welke creme je bedoelt en als ik zoek bij cosdna krijg ik meerdere BB cremes. Ik heb eigenlijk echt de ingreidenten nodig voordat ik er wat zinnigs over kan zeggen….

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (10:45)

  Leuk om te horen Mandy, dank je wel!

  groeten Jetske

 • Prya maart 15, 2012 (17:24)

  Hoi Jetske,

  Ik heb rosacea, hiervoor heb ik nu een zalfje gekregen via de huisarts. Hierdoor zou het over moeten gaan, hij heeft mij wel geadviseerd om te stoppen met mijn huidverzorgingsroutine en deze eens drastisch te veranderen.
  Ik gebruik nu alles van clarins (al jaren), ik ben nu 21 en normaal gesproken heb ik een normale huid. Nu eventjes niet door die rosacea dus.
  Maar welke producten zijn nu dan wel geschikt om te gebruiken? Reiniging, lotion, creme, wel of geen scrub? Wel of geen masker?
  En welke producten/merken adviseert u mij?

 • Frank maart 14, 2012 (10:46)

  hoi Jetske,

  Graag zou ik je willen vragen de creme van Dermolin zie ingredientenlijst van Anke hierboven ook mee te nemen in de keuze van je moisterizer. ideaal is ook het pompflesje ( dispenser ) wat je ook nog is open en dicht kan draaien zodat er maar minimaal zuurstof en lucht bij kan komen. ik denk zeker qua ingredienten een goede creme die je ook op de site kan adviseren.

  groetjes Frank.

 • kirsten maart 8, 2012 (15:12)

  Hoi Jetske,

  Ik kom nu voor het eerst op jou site. Ik vind hem geweldig! Zoveel bruikbare informatie.

  Ik heb een vraagje en misschien dat jij die zou kunnen (en willen) beantwoorden. Ik dacht een tijdje dat ik allergisch zou kunnen zijn voor aarbeiden. Dit uit zich dan in een soort acne op mijn gezicht. Weet jij misschien of dit mogelijk is en na hoeveel tijd na het eten van aarbeien zo een reactie zou kunnen opspelen? Ik eet ze zo nu en dan en heb geen slechte huid, maar af en toe een puistje. Ik vraag me dus af of dit zou kunnen komen door de aarbeien (en dus vooral na hoeveel tijd er een reactie op kan komen, zodat ik hiermee rekening kan houden). Ik zou het wel heel jammer vinden, want ik vind ze heerlijk!

  Alvast bedankt! Groetjes Kirsten

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (18:00)

  Beste Marije,

  Wat leuk om te horen! Dank je wel….

  groeten Jetske

 • Anoniem maart 6, 2012 (09:43)

  Weer een inspirerend gesprek en dito artikel. Bedankt voor je openheid over de do s en dont s van (gezichts)producten. En voor alle tijd die je erin steekt om je kennis met ons te delen!

  Hartelijke groet,
  Marije

 • Mandy maart 5, 2012 (14:03)

  Hoi Jetske!

  Wat een superinteressant artikel! Het was echt heel erg leuk en informatief om te lezen, helemaal super!

  @Sophia;
  Ik weet een site waar je de ingredienten van BB-creams (en andere aziatische producten) kan bekijken. Je moet eventjes googelen naar cosdna je typt daar het product in waarvan je de ingredienten wil zien en voila! Hopelijk heb je daar wat aan!

 • Sophia maart 4, 2012 (23:52)

  Hallo Jetske!

  Ik had een vraagje, weet niet waar ik em anders moet stellen, ik lees de laatste tijd veel over BB Cream?
  Zijn de echte varianten echt zo goed en mooi voor je huid als ze beloven?
  Zo ja, weet u ook een goed merk?

  Alvast bedankt voor het antwoord!

  Groetjes Sophia

 • Katja maart 4, 2012 (21:44)

  Goeie vraag! Dat wil ik ook weten. Ik heb in het verleden Dermolin creme gebruikt (in het potje), werkte wel goed, ik overweeg nu die nieuwe Dermolin te proberen, maar ingredientenlijst is zooo veel langer geworden, moelijk he. Alvast bedankt voor het antwoord!

  Groeten, Katja

 • Anke maart 4, 2012 (10:53)

  Allereerst mijn complimeten voor je geweldige blog! Ik haal er telkens weer erg veel interessante informatie uit.

  Ik heb ook een gevoelige huid en gebruik nu al een tijdje de producten van Dermolin met een rustig(er)e huid als gevolg. Zou jij je licht ns willen laten schijnen over de ingredienten van hun nieuwe dag- en nachtcreme?

  Ingredienten Dermolin dagcreme:
  Aqua
  Pentaerythrityl distearate
  Glycerin
  Butyrospermum parkii butter
  Caprylic/capric triglyceride
  Cetearyl alcohol
  Polyglyceryl-3 dicitrate/stearate
  Betaine
  Propylheptyl caprylate
  Pentylene glycol
  Caprylyl glycol
  Coco-caprylate
  Hydrogenated polydecene
  Tocopheryl acetate
  Ethylhexylglycerin
  Butylene glycol
  Allantoin
  Xanthan gum
  Sodium polyacrylate
  Hydroxyphenyl propamidobenzoic acid
  Citric acid
  Alpha-glucan oligosaccharide
  Ascorbyl palmitate

  Ingredienten Dermolin nachtcreme:
  Aqua
  Coco-caprylate
  Glycerin
  Cera alba
  Plyglyceryl-2 diplohydroxystearate
  Polyglyceryl-3 diisostearate
  Magnesium sulfate
  Zinc stearate
  Glyceryl caprate
  Tocopheryl acetate
  Butylene glycol
  Pentylene glycol
  Panthenol
  Ethylhexylglycerin
  Hydroxyphenyl propamidobenzoic acid
  Ascorbyl palmitate

  Dank je wel!

  Groeten, Anke

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!