Bruin voor een prikkie

Volgens de bladen is ‘wit’ het nieuwe ‘bruin’. Dat komt goed uit, want we zijn ons tegenwoordig allemaal bewust van de gevaren van de zon. We durven ons deze zomer echt niet meer met kokosolie en aluminiumfolie op het Spaanse zand te vertonen.

En in de meeste huishoudens is de zonnebank het logeerbed geworden voor de viervoeters in de familie. Desondanks kunnen we dat ‘nieuwe bruin’ nog niet helemaal accepteren. In het weekend wordt er dan ook druk geëxperimenteerd met spray panties, zelfbruinende crèmes en bronzing powders. De bruine handpalmen op maandag zijn het bewijs! Maar nu is er iets nieuws: melanotan- een injectie waar je langdurig bruin van wordt.

Bruin worden met injecties. Hoe werkt het?

Bij blootstelling aan uv-stralen maakt de huid melanine aan en wordt bruin. Maar hierdoor beschadig je de huid ook. Melanotan belooft hetzelfde effect, alleen dan zonder de beschadiging. Door de hormoon-achtige stof in te spuiten, worden de huidcellen geactiveerd om melanine aan te maken. Klinkt te mooi om waar te zijn. Je hoeft hiervoor niet naar een specialist, want melanotan kun je gewoon (nou ja, gewoon…) kopen en spuit je vervolgens zelf in. Hoeveel je gebruikt is afhankelijk van je lichaamsgewicht.

Bijzondere bijwerkingen en vooral lekker bijbruinen…

Het goedje is niet helemaal vrij van bijwerkingen. Melanotan I geeft wat minder bijwerkingen dan Melanotan II, maar wat misselijkheid, moeheid en blozen kun je wel verwachten. Melanotan II zorgt daarbij voor gewichtsverlies en heeft een Viagra-achtig effect. Mmm, nu ik dit opschrijf verwacht ik dat dat bij veel mensen als muziek in de oren klinkt. Voor de eerlijkheid moet ik er wel bij vertellen dat klinische trials met Melanotan II gestaakt zijn omdat het middel bloeddrukverhogend werkte. Ook is het advies om vooral ‘lekker bij te bruinen’ om snel de gewenste kleur te verkrijgen. Of het dus wel zo verstandig is om te gebruiken?

Mijn advies?

Melanotan is nog niet als geneesmiddel goedgekeurd. Het is dus eigenlijk een ‘illegaal’ product. Er is geen controle op de kwaliteit en zuiverheid van het middel. Ook is het nog niet duidelijk wat de langetermijneffecten zijn. Hoewel het in de onderzoeken die er gedaan zijn lijkt dat het pigment dat ontstaat ons kan beschermen tegen de schade van de zon, bestaat er ook twijfel of het middel niet juist de groei van melanomen (de meest gevaarlijke soort huidkanker) kan stimuleren. We weten in ieder geval wel dat het de groei en kleur van pigmentvlekken en sproeten kan verergeren. Wat mij betreft nog even wachten met geïnjecteerd bruin dus!

Er wordt heel binnenkort onderzoek gepubliceerd waarmee hopelijk wat meer duidelijkheid over de veiligheid van het product kan worden gegeven. Ik beloof jullie op de hoogte te houden!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook: “menselijk vet in cosmeticaproducten?“,
onderzoek heeft aangetoond dat…“,
“een zelfbruinende crème of zonnestralen?“,
ingredi‘ntkeuze bij pigmentvlekken“,
puur goud“,
een alternatief voor een facelift. Of toch niet?” en
smeren met een anti-cellulite crème. Heeft het zin?“.

32 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Martijn juli 6, 2015 (11:29)

  Beste Jetske,

  Wat zijn volgens jou dan de “betere” alternatieven?

  Gr Martijn

 • LV januari 14, 2015 (17:45)

  ik wil graag wat kwijt over dit middel. Ik heb het ook met grote spijt gebruikt. Ik zit onder de moedervlekjes die dus nu na een half jaar helaas nog steeds niet zijn verdwenen! Ik vind het heel erg. Een ander zou zeggen het valt mee. Nou ik lijk wel op een lieveheersbeestje.

 • Bo januari 6, 2015 (23:55)

  Ik gebruik het sinds september 2014. Na een kuur van 14 dagen en 2 x een zonnebank had ik het gewenste resultaat behaald.

  Sindsdien gebruik ik het onderhoudskuur van eens in de 10 tot 14 dagen 1 dosis 0,3mg.

  Door de zon word ik niet gelijkmatig bruin. Door het gebruik van Melanotan 2 ben ik prachtig egaal bruin, zoals een weekje spanje ongeveer. Ik hoef nooit make-up op.

  Voor mij heeft het alleen maar voordelen opgeleverd. Maar ik gebruik nog niet de helft van de voorgeschreven dosering.. Less is better. Het is niet goedgekeurd, en dat zal nooit gebeuren. De cosmetische industrie kunnen dan wel gaan inpakken.

  Witte vlekken op mijn arm (pityriasis versicolor) had ik ook jaren. Dit heeft niks met Melatonan te maken. Maar een schimmel. Deze zit ook op je witte huid. Maar zijn dan nauwelijks actief. Behalve dat ze soms na het douchen rood verkleuren en gaan jeuken. Beste om dit te behandelen met Selsun. (soort anti roos shampoo) 1x per week volledig insmeren en de volgende ochtend afspoelen. Nu al jaren hier vanaf en door het gebruik van Melanotan ook niet terug gekomen.

  Zo, dus hier dus de ervaring van een tevreden gebruiker.

  • nancy februari 12, 2015 (12:05)

   Hoi,

   Aan al degene die er een goede ervaring mee hadden,waar hebben jullie dit besteld?

   Het internet staat er mee vol maar ik wil toch zeker zijn dat ik een goede site neem.

   Groetjes

   • Selena december 9, 2015 (15:34)

    Hoi

    Heb je al iets gevonden? zo ja kan je zeggen waar en hoe het gegaan is?

    Alvast bedankt

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:45)

   Beste Bo,

   Fijn om te lezen dat je een tevreden gebruiker bent maar gezien de mogelijke complicaties/bijverschijnselen zou ik toch liever een alternatief kiezen!

   Groetjes Jetske              

 • Mike van Seumeren augustus 14, 2014 (19:02)

  beste Docter Jetske wij zijn nu alweer dik 3 jaar verder en wilde heel graag weten of u iets meer weet. Ik durf niet het te nemen zonder u een toestemming geeft. Kan u iets laten horen? En is Mel 1 nu wel safe? groeten Mike

  • Jetske augustus 26, 2014 (14:44)

   Beste Mike,

   Melanotan is (nog) niet veilig bevonden. Om deze reden zou ik het ook niet adviseren!

   Groetjes Jetske

 • lotte mei 7, 2014 (21:22)

  Hoi Jetske,

  Ik heb vorig jaar zomer mela gespoten om bruiner te worden. Het was ideaal want na 5x spuiten in een paar maanden was ik.erg snel bruin.. Enige wat na de zomervakantie gebeurde is dat ik witte vlekken op mijn armen, gezicht en deel van mijn buik kreeg… Nu ik.weer wat bruiner wil worden voor aankomende zomer heb ik maar besloten om.geen mela meer te spuiten vanwege die witte vlekken. Nu ik een aantal keer onder de zonnebank ben geweest, zie ik ineens dat die witte vlekken weer terug komen en nu over mijn hele rug, gezicht en deel van mijn buik. Heb jij enig idee of dit door de mela kankomen? En wat kan ik hier tegen doen? Ik heb al een schimmelkuur gehad maar dat hielp ook niet.

  Groetjes lotte

  • author-avatar
   Jetske mei 22, 2014 (15:04)

   Beste Lotte,

   Zoals je in mijn blog kunt lezen is Melanotan nog niet als geneesmiddel goedgekeurd. Het is dus eigenlijk een “illegaal” product. Er is geen controle op de kwaliteit en zuiverheid van het middel. Ook is het nog niet duidelijk wat de lange termijn effecten zijn. Het zou dus kunnen dat je hier een reactie op gehad hebt. Omdat er nog weinig duidelijk is over Melanotan kan ik je hier helaas ook geen goed advies over geven. Het zou kunnen dat je UV beschadiging op gelopen hebt, dit kan donkere pigmentvlekken maar ook witte vlekken veroorzaken. Dit hoeft overigens niet door de injecties veroorzaakt te zijn. Je kunt misschien een afspraak maken met de dermatoloog zodat hij/zij het kan beoordelen.

   Groetjes Jetske

 • imane december 30, 2013 (23:15)

  Hoi, ik heb een getinte huidskleur en heb het uitgeprobeerd. Ik ben er na een week mee gestopt. Dit omdat ik er paarse lippen van kreeg en ipv een mooie tint veel lichte en donker moedervlekken. Terwijl mijn puur lichte Hollandse vriendin er mooi egaal bruin van werd. Ik denk dat het aan de pigment en aan de persoon zelf ligt hoe de resultaat wordt. Maar ik wil wel weten van Yeti Hoe lang het duurt voor de bruinen injectie is uitgewerkt en of de moedervlekken en de paarse lippen verdwijnen. Groetjes

  • kim alicia mei 17, 2014 (20:55)

   Heey,

   Jij zegt dat je het hebt gebruikt he. Waar heb je het gekocht en hoe duur was het, want ik zoek het overal, maar ik wil dat het veilig is. Kun je me alsjeblieft helpen??

   Groetjes

  • kim alicia mei 17, 2014 (21:03)

   Hallo,

   Ik wil graag melanotan gebruiken, maar ik wil weten waar ik dit veilig kan kopen. Kan iemand mij hierbij helpen?

 • cera september 13, 2013 (00:35)

  ik heb hier niet aan toe te voegen , maar zou graag bedstellen abb

 • Cindy juli 9, 2013 (13:32)

  ik ben ook wel erg benieuwd of er inmiddels al meer bekend is over het produkt of het idd nog in de testfase is?

 • cynthia juli 8, 2013 (13:04)

  is er inmiddels al meer bekend over het produkt of is het nog steeds in de testfase? Zou je er weer een keer aandacht aan willen besteden in je blog.

 • senna mei 13, 2013 (17:08)

  waarom verzinnen ze niet zo iets tegen pigmentvlekken? gewoon iets met een normale tint

 • ank mei 10, 2013 (10:47)

  waar te koop

 • Stephanie mei 1, 2013 (21:53)

  Ik zou ook graag meer willen weten over het inspuiten van die injecties omdat ik heel moeilijk bruin word tot eigenlijk bijna niet.

  Wanneer zou er meer bekend over worden gr stephanie

 • Maartje maart 25, 2013 (13:20)

  Hallo, Ik heb jaren last van pityriasis versicolor. Zou dit mij kunnen helpen om van de witte vlekken af te komen? Door deze aandoening word het pigment in mijn huid letterlijk opgegeten. Misschien dat het hierdoor terugkomt. Ben benieuwd wat jij ervan denkt.
  Groetjes

 • Anita december 14, 2012 (00:07)

  Hoi,
  is er al wat meer bekend over het onderzoek? Omdat ik echt heel moeilijk bruin word en ik echt minstens 10 sessies zonnebank moet nemen om een beetje kleur te kunnen krijgen ben ik hier echt benieuwd naar. Alvast bedankt! Gr, Anita

 • Berat juni 23, 2012 (19:26)

  Begin er niet aan levensgevaarlijke stof was ook al op tv.

 • author-avatar
  Jetske juli 11, 2011 (14:02)

  Beste,

  Hoe lang de kleur aanhoudt, durf ik niet helemaal te zeggen. Het schijnt dat je het moet bijhouden wil je je kleurtje behouden, en als je dit niet doet het bruin na meerdere weken weer weg is.
  Een van de risico s is dat je moedervlekken en sproeten een stuk donkerder worden en hiermee een vergrote kans op het krijgen van huidkanker… Tsja, is dat het waard?

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 8, 2011 (11:58)

  Hi Ruben,

  Daar vraag je me wat! Er zijn inderdaad veel blekende middelen op de markt voor mensen die graag een blankere huid willen. Dit blijft wat riskant. Hydroquinone is hier het beste voorbeeld van, maar dit is niet voor niets een product dat alleen op recept te verkrijgen is. Het kan irriteren en je kunt dit ook niet oneindig blijven gebruiken.
  Ik zou hier even een keer goed in moeten duiken.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 7, 2011 (17:48)

  Beste Lisette,

  Graag wil ik je verwijzen naar de blog puistjes; moet ik wel of niet naar de dokter .

  Ik raad een exfoliant op basis van salicylzuur aan, deze voorkomt dat de porien verstopt raken door huidschilfers en vuil. Dit kun je goed gebruiken in combinatie met benzoylperoxide. Het helpt je porien schoon te houden en doodt de bacterie die voor de ontsteking zorgt. Je kunt dit bij de apotheek krijgen in concentraties van 2,5 % of 5%. Vraag liever naar 2,5%, dit werkt net zo goed maar geeft minder irritatie. Bij ergere acne (zoals waarschijnlijk bij jouw dochter) kun je aanvullend ook een antibiotische creme of vitamine A zuur gebruiken. Als de Eryacne niet veel doet kun je proberen om eerst eens over te stappen met benzoylperoxide in combinatie met salicylzuur.

  Zorg dat je geen irriterende of agressieve producten gebruikt; deze kunnen wel even een fris gevoel geven maar zullen de acne vooral uitlokken. Belangrijk is om een huid met acne vooral te behandelen als een gevoelige huid.
  Hieronder nog enkele tips:
  – Vermijd overdadig zonnen, zout water, agressieve cosmetica en scrubs. Ook huismiddeltjes als baking soda, citroensap, azijn en tandpasta zijn te agressief.
  – Roken en stress verergeren acne (zie ook hier en hier).
  – Het uitdrukken van puistjes geeft kans op littekens en pigmentvlekjes.

  Succes en als je nog vragen hebt, mail gerust.
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske juli 7, 2011 (17:01)

  Beste Amy,

  Wat fijn dat je een product hebt gevonden waar je goed tegen kan. Zelf vind ik overigens ook dat als je huid er gezond uitziet, het helemaal niet zo erg is als deze wat witter (of blanker…) is.

  Groeten Jetske

 • Joke juni 29, 2011 (11:53)

  Een ander nadeel is dat je er hele bruine genitalien van krijgt. Dat vindt ook niet iedereen mooi. Daar zitten namelijk vaak veel pigmentproducerende cellen geconcentreerd, evenals een grote huiddichtheid. Terwijl daar normaal maar weinig blootstelling is aan UV (en dus bruining) is.

 • Anoniem juni 28, 2011 (09:58)

  Wat zijn hier de gevolgen van? Kun je er kanker van krijgen net als bestraling met UV lampen? Zal deze bruine tint voor altijd blijven of zal deze na een tijdje weg gaan?

 • Ruben juni 24, 2011 (15:59)

  Hallo Jetske,

  Leuk artikel, alleen vroeg ik me direct af of het tegenovergestelde ook mogelijk is. Namelijk de stap van bruin naar wit, door middel van injecties?. Volgens mij niet, en als het mogelijk is kun je er volgens mij ook vitiligo aan overhouden?

  Groetjes Ruben.

 • Lisette juni 22, 2011 (20:17)

  Hallo Jetske,

  Ik heb een vraagje over acne. Onze 13 jarige dochter heeft veel last van acne op haar rug. Veel witte verstoppinkjes, meeters, pukkels en onderhuidse ontstekingen. We zijn nu 8 weken bezig met dagelijks aanstippen met Eryacne. Maar dat doet niet veel. Wat moeten we wel en wat niet doen? Is er een beter middel. Het begint ook al een beetje op haar borst.

  Lisette

 • Amy juni 21, 2011 (13:18)

  Ben erg blij dat wit het nieuwe bruin wordt want ik heb er jaren onder geleden dat ik wit (of blank zoals ik het zelf liever noem) door het leven moest vanwege zonneallergie. En het ergste waren altijd de vervelende opmerkinge in de zomer dat je zo wit was. Tegenwoordig kan ik zeggen dat ik niet tegen de zon kan en is er begrip voor.
  Zelfs zelfbruinende creme geeft bij mij een zelfde soort allergische reactie als de zon.
  Ik kom al 30 jaar nooit meer in de zon en smeer me tegenwoordig standaard iedere ochtend dik in met een parfumvrije mineral sunscreen. Van alle gewone sunscreens krijg ik net zoveel uitslag als van de zon zelf. Sinds ik een parfumvrije mineral sunscreen heb, kan ik zelfs even met blote armen door de zon! Het is maar goed dat er tegenwoordig meer aandacht is voor de gevolgen van teveel zon.
  Ik ben ook blij dat door mensen zoals Jetske Ultee en Paula Begoun meer aandacht is voor de gevolgen van verkeerde huidverzorgingsproducten.
  En dat hierdoor de industrie heel langzaam maar zeker steeds meer producten op de markt brengt die niet schadelijk zijn en ook geschikt voor mensen met huidallergieen.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!