De hype rondom cafeïne

Terwijl ik nog bij aan het bijkomen was van de dramatische uitslag van Nederland-Argentinië en net besloten had dat ik deze toch wel wat sombere donderdag in huispak en zonder make-up (die wallen waren toch niet meer te camoufleren) ging doorbrengen, belde een vrolijke verslaggever van Editie NL of ze me konden interviewen over de werking van cafeïne. En o ja, ze waren eigenlijk al onderweg!

Cafeïne is het nieuwe ‘hype’-ingrediënt, en als je de claims zou moeten geloven, verdwijnen cellulitis, wallen, rimpels en haaruitval als sneeuw voor de zon. Nu heb ik drie jaar geleden al eens een blog geschreven over cafeïne, maar onderzoek staat niet stil en er is inmiddels een hoop nieuwe informatie. Ik kan vast verklappen dat uit die recente onderzoeken zeker niet naar voren komt dat cafeïne je jaren jonger en strakker maakt, of je een vollere haarbos geeft. Wel is gebleken dat cafeïne een uitstekend stofje is om je huid preventief tegen de zon te beschermen. Bekijk hier de uitzending als je meer wilt weten…

Maar deze hype rondom cafeïne-shampoo moet toch ergens vandaan komen…? Dat klopt. Er zijn verschillende onderzoeken waarin ook zeker is aangetoond dat cafeïne ervoor kan zorgen dat de haren langer in de zogenoemde anagene fase blijven; dit is de groeifase van haren. Maar in deze studies wordt cafeïne allereerst in een heel hoge concentratie gebruikt, die niet te vergelijken is met het percentage in shampoos en crèmes. En in dit recente onderzoek bijvoorbeeld, wordt cafeïne als toevoeging op een middel met het mannelijke hormoon testosteron getest. Met goede resultaten, maar het is dus niet zo dat cafeïne zelf het wondermiddel is dat voor meer haargroei zorgt; het remt het effect van testosteron op het haar.

Wallen wegrollen met cafeïne?


Cafeïne tegen wallen? Klinkt best wel logisch toch, het kan ons immers ook wakker houden.. Cafeïne is een diureticum en dat betekent dat het de afgifte van water door de nieren bevordert, wat mogelijk weer de wallen onder je ogen kan verbeteren. Helaas bevatten de meeste cosmeticaproducten veel te weinig cafeïne om ook maar iets te kunnen doen voor de huid. En dan komt er nog eens bij dat je met zo’n roller eigenlijk handmatig de vochtafdrijving stimuleert. Maar aangezien je dit ook zelf met massage voor elkaar kunt krijgen, zou ik hier geen geld aan uit geven…

 

Tot slot, cellulitis wegsmeren met cafeïne?

De meest gebruikte stof in anticellulitiscrèmes is cafeïne. Theoretisch zou de stof voor de afbraak van vetcellen kunnen zorgen. Maar (!) de concentratie die hiervoor nodig is, zou toxisch zijn. Daarnaast heeft vet een hoge doorbloeding waardoor cafeïne ook snel weer weggespoeld is als het ware. Je zou dus een constante aanvoer van het ingrediënt moeten hebben. Eigenlijk zijn dit soort crèmes geweldige moisturizers waardoor de huid weer glad en zacht wordt.

Dat de werking van cafeïne aardig uit zijn verband is getrokken, mag duidelijk zijn. Maar wees gerust, hoewel cafeïne er niet voor kan zorgen dat je met een volle haarbos en cellulitevrij door het leven gaat,  blijft het nog steeds een top-antioxidant!

Groetjes, Jetske

(onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Cafeïne

Is er een oplossing voor wallen?
Afslankcrèmes

Gerelateerde Berichten

13 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Sumera mei 23, 2015 (21:56)

  Hallo

  Ik heb uw product advies gelezen

  Ik de afgelopen paar weken gemerkt dat elke dag pigmentvlekken op mijn gezicht steeds meer worden.

  Ik gebruik dag creme vichy aqualia voor normale tot gevoelige huid +gezicht zonnebrandcreme 50 + van vichy

  Nachtcreme biodermal 30+

  Ik maak me echt zorgen en ik ben de weg kwijt

  Zou u mij kunnen vertellen wat zou de reden zijn?

  Dag creme gebruik ik jaren lang maar biodermal het id 3de potje

  Zonnebrandcreme ook gebruik ik jaren

  Ik ben 36 jr oud

  Ik ben depressief geworden

  Alleen op mijn gezicht

  Ik heb getinte huis beetje donker

  Ik wil graag uw advies

  Zou het door crèmes kunnen komen

  Ik hoor het graag

  Alvast bedankt

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (14:45)

   Beste Sumera,

   Helaas kan ik niets zeggen over een product zonder ingrediëntenlijst. Omdat je aangeeft erg last te hebben van de pigmentvlekken zou ik je willen adviseren contact op te nemen met de huisarts of dermatoloog. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Brechtje juli 19, 2014 (10:53)

  Volgens mij is ylang ylang olie helaas allergeen.

  Over cafeïne in crèmes; ik heb die eens geprobeerd maar vond het mijn huid uitdrogen. Ik meen dat ook eens gelezen te hebben in een oude blog van Jetske dat dit mogelijk is.

 • Marielle juli 19, 2014 (00:52)

  kan ik egcg capsules ook gebruiken in een face mist of gebruiken samen met gedestilleerd water als gezichtstonic of gaat het zoals vitamine C vrije radicalen gaan vormen als er lucht bij kan?

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:12)

   Beste Marielle,

   EGCG is het belangrijkste bestandsdeel van groene thee. Er zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je bijvoorbeeld zelf een crème wilt maken. Als je antioxidanten gebruikt, zoals groene thee, maak de crème altijd vers klaar en gebruik deze binnen een aantal uur. Daarnaast is de volgorde van toevoegen belangrijk en de juiste temperaturen om een zo functioneel mogelijk product te krijgen. In mijn eerdere reactie aan Isa op de blog ‘Groene Thee’ heb ik hier ook uitleg over gegeven.

   Groetjes Jetske

 • Marielle juli 18, 2014 (17:17)

  Met dit warme weer als ik mij niet opmaak en ik doe een inspanning of iets waar je wat van begint te zweten (gewoon wat in het huishouden werken) dan begint mijn huid te branden van het zweet en krijg ik kleine bobbeltjes, ook moet ik mijn gezicht dan om de 2 a 3 uren met water wassen want het word ook heel vettig. De huid bij mijn mondhoek voelt ook heel schraal (weer clownseczeem?) en branderig. Een creme smeren is ook uit den boze want dan heb ik nog meer last. Ik gebruik alleen in de dag een leeg flesje dat ik heb gevuld met gedistilleerd water en niacinamide.Daarstraks weer mijn huid gespoeld met water en nu heb ik mijn favoriete poeder van Catrice aangebracht met alluminium als ik dat gebruik word mijn huid niet meer vettig en zweet ik ook bijna niet meer normaal gezien gebruik ik alleen die poeder als ik mij opmaak maar ik zal hem dan nu altijd moeten gebruiken. Heeft iemand nog een oplossing? Ik heb gelezen dat alluminium zo veel mogelijk moet vermeden worden omdat dit het geheugen aantast en dementie bevorderd, ik gebruik best vaak cosmetica met alluminium in en kan ook moeielijk dingen van buiten leren. Ik eet gezond en neem omega 3 pillen (goed voor het geheugen), eet ook veel plantaardige dingen waar omega 3 in zit en ben nog maar 22.

  • Brechtje juli 19, 2014 (15:42)

   Misschien is minerale make-up iets voor je. Bij Moonminerals.nl en Mineralissima.nl kun je hele betaalbare produkten kopen, en ook proefmonstertjes. Hoewel ik niet weet of aluminium in poeder nu zo vreselijk schadelijk is, heeft Jetske daar niet iets over geschreven in de blog over deo s?

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:07)

   Beste Marielle,

   Het is lastig om op deze manier je goed advies te geven.. Het zou kunnen gaan om miliaria rubra (http://jetskeultee.nl/jeuk-en-bultjes-door-de-zon/obj7777530).

   Groetjes Jetske

 • Brigitta juli 15, 2014 (18:51)

  Balen, ik heb dus heel dun en breekbaar haar 🙁 en ik kocht dus een shampoo met cafeïne en biotine erin, dacht dat mijn haar er van opknapte maar nu lees ik dus dat dat maar een illusie is 🙁

  Maar welke shampoo is wel goed voor dun en breekbaar haar? liefst een die ook nog wat volume geeft aan mijn babyfijne haar 😉

  • Marielle juli 16, 2014 (18:29)

   De aller aller aller beste shampoo vind ik Gliss Kur volume shampoo.

   Vermijd in ieder geval alle shampoo s met siliconen want dat is een volume killer.

   Ik zelf gebruik nooit shampoo s met siliconen maar voor conditioner en leave-in vind ik het niet zo erg. Je zou ook eens een neutrale leave-in kunnen kopen en daar etherische ylang ylang olie aan kunnen toevoegen, deze etherische olie werkt echt super tegen haarbreuk! Of je kan ook makkelijk zelf een leave-in spray maken door in een leeg flesje enkele druppels etherische ylang ylang olie toe te voegen, een kneepje conditioner zonder siliconen (hier is het wel heel belangrijk dat je conditioner geen siliconen heeft!), en een kneepje of wat meer aloe-vera gel (deze dient als emulgator om alle stofjes samen te kunnen binden en werkt ook hydraterend op je haar. Voor meer informatie wil ik je graag door verwijzen naar de haarsite van Raponsje.

   • Marielle juli 16, 2014 (18:58)

    je moet er dan ook nog gedistilleerd water aan toevoegen aan je zelf gemaakte leave-in (strijkwater). Was ik even vergeten te vermelden.

    • Brigitta juli 17, 2014 (07:43)

     Dank je voor je uitgebreide antwoord en tips Marielle! 🙂 Ik ga het zeker proberen, in mijn shampoo zat al geen siliconen gelukkig en als ik een conditioneer gebruik wordt het helemaal slap dus dat doe ik maar af en toe en laat het maar heel kort op mijn haar, erin en gelijk weer uitspoelen. De site die jij opgeeft ga ik ook even opzoeken 😉 Bedankt!

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (09:46)

   Beste Brigitta,

   Je zou eens kunnen kijken naar de shampoo van Neutral of Dermalin. En als je een shampoo gevonden hebt die echt volume geeft aan het haar houd ik me ook graag aanbevolen ;-).

   Daarnaast wijst onderzoek uit dat dagelijks 2,5 milligram ‘Biotin’ vitamine B-7 per dag niet alleen zorgt voor stevigere nagels maar ook voor dikker en gezonder haar!

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!