De 10 winterhuidtips!

It giet net oan… En we hadden toch zo gehoopt dit weekend massaal naar de tocht der tochten te kunnen kijken! We hebben misschien geen Elfstedentocht aan de Siberische vrieskou overgehouden, maar wel gesprongen lippen, hielen die aanvoelen als schuurpapier en een droge, schilferige en vlekkerige huid.

Want door de grote temperatuursverschillen, maar vooral ook door die extreem droge lucht heeft je huid het moeilijk. Weet je je geen raad meer? Lees dan even de onderstaande tips door!

Dé 10 winterhuidtips

 1. Zorg dat de lucht in je huis vochtig genoeg is. Een goedkope optie is het hangen van vochtbakjes op je verwarming. Natte theedoeken op de verwarming werken ook. Effectiever is een luchtbevochtiger, maar daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan.
 2. Hoe verleidelijk het ook is als je het koud hebt; vermijd lang en warm douchen of baden. Gek genoeg is er bijna niets wat je huid zo sterk uitdroogt als onze dagelijkse wasbeurt. Aangezien een lauw bad in dit weer niet heel erg aantrekkelijk is, adviseer ik niet al te vaak en niet al te lang te badderen. En alsjeblieft; stop als je last hebt van een droge huid vooral geen badschuim in bad!
 3. Heb je het hele jaar door last van een droge huid en heb je al van alles geprobeerd kijk dan eens naar de waterkwaliteit. Hard water droogt uit. Je hebt apparaten om water te ontharden. Vind je dat een beetje ver gaan dan kan je je gezicht ook alleen met een milde toner of bronwater reinigen. Dan dus in bad niet ‘koppie onder’ gaan!
 4. Reinig in deze barre tijden alleen met een ongeparfumeerd product waar olie aan toegevoegd is. Je kunt als je last hebt van een droge huid ’s morgens ook gerust het reinigen met een cleanser overslaan.
 5. Smeren, smeren, smeren. Bij een droge huid is twee keer per dag smeren echt niet genoeg; de meeste crèmes werken maar een paar uur… Zorg dat er op verschillende plekken in huis producten staan en smeer je handen na elke keer handen wassen direct in. Ook na het douchen of badderen moet je direct smeren. Doe dit bij voorkeur als je huid nog vochtig aanvoelt. Werkt echt.
 6. Kijk even kritisch naar de ingrediëntenlijst van je producten. Voor de meeste mensen is een moisturizer op waterbasis in de winter onvoldoende. Je kunt twee dingen doen. Hetzelfde product blijven gebruiken en er een dun laagje vette crème over aan brengen (vaseline, lanettecrème) of je kunt een nieuw product aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde werkzame stoffen beter hun werk kunnen doen in een niet al te vette crème. Een dun laagje over je normale crème aanbrengen is dan een betere optie. Ingrediënten die goed werken tegen een droge huid en de poriën niet verstoppen zijn petrolatum, glycerine, ceramiden en dimethicone. Ook vochtvasthoudende stoffen als collageen en hyaluronzuur en barrièreherstellende stoffen als niacinamide zijn nuttig. (lees ook de blog Een gezonde barrièrefunctie, een gezonde huid & Een vochtarme huid- en hydraterende stoffen .
 7. Haal de dode huidcellen weg met een exfoliant als glycolzuur of salicylzuur. Salicylzuur is wat milder maar glycolzuur is wat beter in staat vocht vast te houden. Hierdoor verdwijnen niet alleen de schilfers maar kunnen hydraterende en barrièreherstellende stoffen in cosmetica ook beter hun werk doen.
 8. Schurende kleding kan ook een geïrriteerde en droge huid veroorzaken (abstract/abstract).
 9. Een zonnebrandcrème moet je eigenlijk dagelijks gebruiken, maar bij het schaatsen en sleeën helemaal! IJs/water weerkaatst 20% van de stralen; sneeuw maar liefst 80%.
 10. De laatste tip gaat niet echt over je huid maar over je haar. Zie je er de laatste weken uit als een van de stampertjes (met ander woorden: staat je statische haar alle kanten op) haal dan eens een doekje voor de droogtrommel over je haar en borstel.

Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend. En ik ben vast van plan de 11e wintertip te volgen; van het drinken van een glas gluhwein na het schaatsen krijg je mooie blozende wangen:-)!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

Winter in Nederland, wat doet het met je huid?,
Juist wel of geen crème in de vrieskou,
Een droge huid; even je kraanwater checken,
Vaseline: een goede probleemoplosser in de winter
Je huidverzorging mee op reis 

Gerelateerde Berichten

4 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Daphne maart 6, 2013 (19:55)

  @ Richarda en Judith:

  Zie over het afsluitende effect van onder meer petrolatum (vaseline) http://jetskeultee.nl/2012/10/03/minerale-olien/. Daarin schrijft Jetske dat de huid geen adem haalt en haar zuurstof krijgt via het bloed, niet via de buitenlucht.

 • judith oktober 29, 2012 (21:41)

  Jetske wat vind je van bovenstaande opmerking?
  Ik ben daar benieuwd naar…

 • Anoniem september 17, 2012 (16:48)

  hoe kan je, als zgn huiddeskundige, petrolatum (vaseline) en dimethicone adviseren, Deze sluiten de huid dusdanig af dat de stofwisseling totaal wordt vestikt. Deze vetten lossen de huidvetten op en maken de huid lui. Deze maakt op den duur helemaal geen eigen talg meer aan, en wordt gortdroog, en verouderd des te sneller. Dus absoluut NIET anti-aging! Beter is het om een product te gebruiken op natuurlijke oliebasis, (b.v.jojoba of sheabutter) ook lekker vet, wordt goed opgenomen en helpt de huid het vet en vochtgehalte op peil te houden en sluit de huid niet af.

 • Henk februari 15, 2012 (01:39)

  Je gaat te ver, Jetske. : )

  Lanette creme werkt trouwens niet bij mij. Ik krijg er een droge huid van.

  Henk

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!