• dure-cremes

Een fortuin uitgegeven aan dure crèmes

Een fortuin uitgegeven aan dure crèmes zonder enig resultaat? Zo zonde! Gelukkig is het echt niet nodig om je maandsalaris uit te geven aan onbetaalbare beautyproducten met exotische ingrediënten. Hieronder vind je dè “recessie” tips voor een mooie huid.

Slim kopen is de oplossing. Als je krap bij kas zit geef dan niet al te veel geld uit aan een gezichtsreiniger. Er hoeven geen dure ingrediënten in dit product te zitten want die verdwijnen toch weer direct door het gootsteenputje (of in je ogen). Zoek een milde reiniger (geen zeep) die je na het wassen weer met water af kunt spoelen. Bij een droge huid is één keer per dag reinigen meer dan genoeg; ook dat scheelt weer. Het geld dat je bespaart kun je beter investeren in een enkele goede crème of serum met hoge concentraties werkzame stoffen. Een dergelijk product is een essentieel voor ’s avond, ’s morgens, s middags, ’s nachts, onder de ogen, op de hals, rondom de mond en ga zo nog maar even door. Misschien verrassend, maar wat betreft samenstelling verschillen al die “speciale” producten niet of nauwelijks. Als je zeker wilt weten dat actieve stoffen als vitamine C, vitamine E, Green tea en retinol in je dure crème ook na een paar keer gebruiken nog werken, kies dan bij voorkeur voor een pompje. Anti-oxidanten (de naam zegt het al) reageren op zuurstof(radicalen); dit moeten ze op je huid doen en niet al in het potje.

Een stralende huid

Vanaf het dertigste jaar heeft de huid meer moeite zijn dode huidcellen kwijt te raken. Het gevolg: een doffe huid en onzuiverheden. Je kunt dode huidcellen weghalen door te scrubben, maar daar wordt de gevoelige huid en de acne huid niet altijd mooier van. Wat wel heel goed werkt zijn cosmetische producten met ingrediënten als glycolzuur of salicylzuur; de zogenaamde exfoliants. Dit zijn zuren die dode huidcellen kunnen verwijderen en de huid wat kunnen egaliseren. Veel dermatologen gebruiken dergelijke producten in hun klinieken om de huid van hun cliënten een boost te geven. Thuis kom je ook een heel eind en ook dat merk je in je portemonnee…

Het middel tegen bestaande huidveroudering

Bijna elke dermatoloog weet het (en gebruikt het)! Van één cosmetisch ingrediënt is echt vastgesteld dat het werkt tegen bestaande huidveroudering en dat is vitamine A zuur. Zie ook de afbeelding hiernaast.Voordat je meteen naar de parfumerie rent; dit middel is alleen op recept verkrijgbaar. Regel je via een dermatoloog of huisarts een recept voor deze crème dan heb je voor nog geen twee tientjes de enige echte anti-rimpelcrème! Bouw het gebruik wel heel langzaam op en combineer het met een goede crème. Vitamine A zuur kan namelijk de huid irriteren als je te enthousiast begint met smeren!

De eigen peeling

Heb je een tube vitamine A zuur crème weten te bemachtigen, dan heb je ook je eigen peeling in huis. Ga eens een nachtje slapen na een kwart theelepel van een crème met vitamine A zuur op de huid aangebracht te hebben. Je huid zal een beetje gaan vervellen, maar na een paar dagen zul je er stralend uit zien! Deze tip van de Amerikaanse dermatologe Leslie Baumann is ook een van mijn favoriete beauty tips.

Masker

Maak je eigen masker. Bij een vette huid kun je je eigen masker maken van papaya met honing. Prak een halve groene papaya fijn (deze bevat vergeleken met rijpe papaya een hogere concentratie papaine) en meng dit met een eetlepel honing. In de blender gaat nog eenvoudiger. Dan gewoon op je gezicht aanbrengen en er circa 15 minuten op laten zitten. De andere helft moet je opeten, want bewaren heeft geen zin. De werkzame stoffen worden namelijk al binnen drie uur geïnactiveerd. Papaine is een proteolytisch enzym en zorgt er voor dat de dode huidcellen en het talg debris opgeruimd worden. Honing heeft net als papaya een ontstekingsremmende werking.

Heb je een droge huid dan is de gouden tip om een wat dikkere laag van die ene crème met hoge concentraties werkzame stoffen op je gezicht aan te brenger en daar een laagje vaseline over heen te smeren. Een “regulier” masker voor de droge huid werkt doordat er stoffen in zitten die de huid tijdelijk afsluiten. Vaseline doet dat als de beste en je krijgt er in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen puistjes van!

Multifunctionele producten

Sommige producten hebben meerdere functies; dat scheelt weer in aanschaf en reisbagage. Een milde shampoo kan je ook prima gebruiken als zeep voor het lichaam. Een conditioner voor het haar als scheerschuim voor je benen. Een olieachtig product voor het lichaam kan heel goed in bad als badolie gebruikt worden.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Het recept voor een mooie huid“,
“Wat is een serum’,
Verschillende producten. Of toch niet?“,
Een gezonde barrirefunctie, een gezonde huid“,
Mannen en vrouwencosmetica. Zoek de verschillen” en
Luxe ingrediënten voor je huid“.

Gerelateerde Berichten

42 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Lydia januari 23, 2014 (22:09)

  hlsnog weer bedankt voor je antwoord!

 • Lydia december 29, 2013 (18:46)

  Beste Jetske,

  Wat vind jij van cosmetische acupunctuur ? ( facial rejuvenation ): het activeren van de huid door kleine prikjes van acupunctuurnaaldjes. Eigenlijk het zelfde idee van de derma roller denk ik dan en daar had jij je twijfels over.

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • author-avatar
   Jetske januari 7, 2014 (14:48)

   Beste Lydia,

   Graag verwijs ik je naar een eerder antwoord die ik hierover gegeven heb:

   “In alle eerlijkheid: ik vind het lastig hier een uitspraak over te doen. Hoewel ik van sommige mensen positieve verhalen hoor, is er wetenschappelijk gezien eigenlijk niets bewezen. Het gunstige effect van dit product wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door de zwelling (ontstekingsreactie) die je krijgt door de huidbeschadiging. Dit is dus tijdelijk.

   Ik ben van mening dat we veel goede alternatieven hebben om de huid te verfraaien, maar die kosten zoals je zelf ook al zegt vaak wel wat meer geld. Voordeel hiervan is overigens wel dat we met veel van deze technieken wel al lange ervaring hebben. Bovendien is ook uit onderzoeken bekend wat de lange termijn resultaten van deze behandelingen zijn. Ik sluit niet uit dat je door de chronische irritatie van je huid ten gevolge van langdurig gebruik van de dermaroller uiteindelijk juist de veroudering van de huid versnelt. Bovendien vermindert het de barrièrefunctie van de huid. Persoonlijk zou ik het dus niet snel gaan gebruiken.”

   Groetjes Jetske

 • Lydia december 29, 2013 (18:40)

  dank jullie voor je reactie weer!

 • Lydia november 23, 2013 (21:06)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik s ochtends alleen een toner (Decubal). s Avonds gebruik ik de toner meestal i.c.m. een milde reiniger. Is s morgens alleen met een toner reinigen net zo goed/mild als enkel met lauwwarm water? Ik vraag dat omdat ik soms het idee heb, dat steeds met een wattenschijfje over het gezicht gaan toch ook schuurt . Dit, ook al probeer ik het voorzichtig te doen. Ik heb geen gevoelige huid, maar toch zie ik ietwat rood daarna.

  Alvast bedankt voor je antwoord,

  Lydia

  • Peter november 24, 2013 (20:17)

   @Lydia

   Eigenlijk haal je door een watje te gebruiken iets meer van je huidvetten weg, maar ook meer vuil en, als je het gebruikt, restjes van de cleanser. Over een erg geirriteerde huid wrijven kan wel iets extra irritatie geven. Het is echter wel zo dat een goede toner ook kalmerende en hydraterende stofjes bevat.

   Wassen met water wordt wel gezien als een goede methode voor een droge overgevoelige huid, omdat je huid niet reageert op stofjes in een product en de meeste cleansers uitdrogend kunnen zijn. De roodheid kan komen door het wrijven met het watje, of door een ingredient in het product. Je huid met water afspoelen en dan de toner op je gezicht sprayen is een optie, of proberen iets voorzichtiger met het watje over je gezicht gaan. Hopelijk heb je hier iets aan.

   • author-avatar
    Jetske december 5, 2013 (14:43)

    Beste Lydia,

    Als je voorzichtig met het watje over je huid heen gaat zal dit geen problemen geven. Als je echt met het watje gaat wrijven of boenen zou er wel irritatie kunnen ontstaan. De rode huid na een toner zou ook kunnen ontstaan door de actieve ingrediënten in een product. Als de roodheid weer wegtrekt en je geen branderigheid of jeuk ervaart, hoef je je geen zorgen te maken!

    Groetjes Jetske

 • ellen oktober 26, 2013 (01:13)

  U stelt dat je je huid maar 1x per dag hoeft te reinigen. Hier ben ik het absoluut NIET mee eens. Je reinigt je huid met een milde reiniger s-ochtends na het ontwaken en s-avonds voor het slapen gaan. Alleen zo kan de aangebrachte serum/creme 100% zijn werk doen. Immers, barrieres als talg, transpiratie, vuil uit de lucht/verwarming/aircondition is dan verwijdert. Er zit veel onzichtbaar vuil op onze huid. Vandaar 2 x per dag reinigen.

  Met vriendelijke groet,

  ellen koudijs, schoonheidsspecialiste

  • Peter oktober 26, 2013 (13:13)

   @Ellen

   Bij een erg droge huid is het beter de huid alleen s avonds te reinigen, zodat het vuil van de dag wordt verwijdert, maar de huid niet verder uitdroogt. Elke reiniger met oppervlakte actieve stoffen verwijdert naast vuil, ook huideigen vetten wat niet altijd wenselijk is. Een overgevoelige huid kan daarnaast ook eerder reageren wanneer vaker wordt gewassen. Jetske adviseert voor een normale (of vette) huid om zowel smorgens als savonds het gezicht te reinigen. Bovendien kunnen de actieve stoffen bij het gebruik van een exfoliant beter in de huid opgenomen worden, een stap in de routine waar Jetske veel waarde aan hecht.

   • author-avatar
    Jetske november 7, 2013 (10:40)

    Beste Ellen,

    Er zijn verschillende huidtypen en ook verschillende manieren waarop de huid verzorgd kan worden. Bij een droge huid is twee keer reinigen niet nodig. De ene keer kan de huid gereinigd worden met een milde cleanser en de andere keer met lauwwarm water. Dit kunt u ook teruglezen op mijn blog: http://jetskeultee.nl/zon-droge-huid/obj7777445.

    Groetjes Jetske

 • francie februari 21, 2013 (10:45)

  Veel blablabla op je site
  Maar je durft geen echte namen te noemen,
  Zodat het voor mensen echt makkelijker word om een goed en goedkoop product aan te schaffen.En dan de tip te geven voor het enigewat echt zou werken bij de huisarts op recept te halen is is gewoonweg erg laf.geen huisarts geeft je dit omdat je een rimpel hebt.

  Hoop echt dat mijn reactie geplaatst word en dat je er ook echt op reageerd. Groetjes Francie

  • Peter oktober 26, 2013 (13:19)

   @Francie

   Bij productadvies zijn een aantal goede alternatieven uit verschillende prijsklasses gezet. Inderdaad kun je met cosmetica geen diepe rimpels wegsmeren, maar je kunt je huid wel kalmeren, hydrateren en droogtelijnjes verminderen. Er zijn goede redenen voor dat vitamine a zuur niet vrij verkrijgbaar is, daar kan Jetske natuurlijk ook niet aan doen dat het alleen op recept gaat.

 • Sanne januari 3, 2013 (22:12)

  Weet u misschien een goede budget-proof zonnebrandcreme die geschikt is voor een huid met acne, maar wel verzorgend is? U zou me hier heel erg mee helpen!
  Groetjes Sanne

 • a.eissens oktober 31, 2012 (16:50)

  dus als ik het goed begrijp zijn de producten van cetaphil niet erg goed,voor de normale huid?
  Maar het kan toch geen kwaad.
  kunt u mij vertellen welke dagcreme nu goed is voor je gezicht?

 • author-avatar
  Jetske september 13, 2012 (14:07)

  Beste Tineke,

  Uit onderzoek blijkt dat goud de huid kan irriteren. Lees hierover meer op een blog die ik eerder schreef: http://jetskeultee.nl/2011/08/05/luxe-ingredienten-voor-je-huid/.

  Groeten Jetske

 • Joanelle augustus 7, 2012 (12:33)

  Ik heb gisteravond mijn volledige verzameling Clarins (ik heb er echt alles van) langs de lijsten uit je boek gehaald. Dat kon ik snel doen met de volgende website:
  http://www.cosmetic-ingredients.net
  Daar vul je het ingredient in en kies je de fabrikant en hij toont je alle producten van de desbetreffende fabrikant met dat ingredient.
  In zo goed als alle producten vond ik ingredienten van de “zwarte lijst”, sommige producten bevatten er wel zes.
  Ik twijfel nog of ik nu de hele handel maar in de prullenbak moet mikken. Feit is wel dat Clarins me het eerste half jaar dat ik het gebruikte goed hielp, maar daarna niet meer. Ik ben verbijsterd dat fabrikanten je doen denken dat je goed voor jezelf zorgt terwijl dat dus niet zo is.

 • Jacco augustus 1, 2012 (22:04)

  Beste Jetske,

  Ik ben een jong van midden dertig en gebruik al jaren dure creams La Prarie en Creme de la Mare. Heb enorm gevoelige huid met rode blosjes op mijn wangen. Besef dat ik wellicht veel te veel geld weg gooi met deze dure producten maar weet niets anders.
  Kun jij mij helpen?

  Hartelijke groet,

  Jacco

 • author-avatar
  Jetske mei 23, 2012 (13:13)

  Beste Marlies,

  In cosmetica wordt over het algemeen de werkzame stof uit groene thee (ECGC) gebruikt. Ik weet niet hoeveel er van deze stof in een kopje groene thee zit, als je het vers gezet hebt. Ik vermoed dat het dan in ieder geval van belang is om verse groene thee te gebruiken. Ik weet ook niet welke concentratie vitamine C je krijgt en hoe snel dit weer reageert met zuurstof. Lastig dus om hier advies over te geven! Ik zou je in ieder geval willen adviseren om de vloeistof echt direct na afkoelen te gaan gebruiken…

  groeten Jetske

 • Tineke mei 2, 2012 (12:53)

  Hallo Jetske,

  Ik heb in Spanje een creme gekocht met goud peptiden erin. Ik gebruik het nog maar kort maar het bevalt erg goed.
  Weet jij of er onderzoek en resultaten bekend zijn over het gebruik van goud peptiden?

  Bij voorbaat enorm brdankt voor je reactie.

  Tineke

 • Marlies april 18, 2012 (07:08)

  Beste Jetske,

  Omdat je schrijft dat vitamine C en groene thee actieve stoffen zijn die een positieve werking hebben op je huid vroeg ik me af of de stoffen hun positieve werking zouden behouden als ik een kopje groene thee zet en daar een vitamine C tabletje oplos als het water is afgekoeld en dat op mijn huid dep? Of zou alles dan meteen vervliegen?

  vriendelijke groet,

  Marlies

 • MiriamH april 13, 2012 (22:00)

  Beste Jetske,
  Allereerst bedankt voor al jouw informatieve artikelen. Er gat een wereld voor me open. Ik ben sinds kort hier te vinden en verslind jouw artikelen echt, top!!!!
  Uiteraard heb ik veel gelezen over vitamine A creme en zou deze graag gaan proberen. Mijn huisarts is alleen niet bereid een recept hiervoor uit te schrijven. Weet jij een andere manier om een Vitamine A creme aan te kunnen schaffen?

 • author-avatar
  Jetske april 5, 2012 (14:26)

  Beste Manouk,

  Fijn om te lezen dat je zoveel leert van mijn blog. Hier doe ik het voor! Het kan geen kwaad om salicylzuur of glycolzuur nu te gebruiken. Mijn advies is gebaseerd op het feit dat vanaf je 30ste de dode huidcellen wat achterblijven op je huid en daardoor wat dof zal worden. Je kan de huid dan een handje helpen door een exfoliant te gaan gebruiken. Echter, salicylzuur adviseer ik ook bij een huid met acne en dit kan natuurlijk al veel eerder voorkomen dan je 30ste! Zolang je je huid goed verzorgt en de producten goed gebruikt, (en je huid dus niet geirriteerd raakt) kan het geen kwaad.
  Een milde creme kan in principe een goede basiscreme zijn. Hier bedoel ik mee: een product wat geen irriterende ingredienten bevat zoals parfum of alcohol. Hier heb ik al eerder wat over geschreven op mijn blog: http://jetskeultee.nl/2009/05/01/te-mijden-ingredienten/. Een product wat mild genoeg is voor rondom de ogen is ook mild genoeg voor de huid. Een echte basiscreme is lanettecreme, dit is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek. Het houdt het vocht vast in de huid maar verwacht er verder geen wonderen van! Als je een milde creme zou willen gebruiken wat meer doet voor de huid (door de ingredienten die echt wat doen voor de huid) kan je eens een kijkje nemen op http://www.uncover-skincare.nl.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (11:31)

  Beste Alissa, qua concentratie zou ik zelf niet kiezen voor een product met een veel hoger percentage dan 1%. Overigens zie ik dat het product ook parfum bevat, wat voor mijzelf een reden is het niet om mijn huid te smeren.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (11:09)

  Hi Layla, heb je al wel eens gekeken of je misschien rosacea hebt? Als ik je verhaal zo lees vermoed ik namelijk dat je geen last hebt van acne maar acne-rosacea. Een auto-immuun ziekte kan ook effect hebben op de huid.
  Kies in ieder geval milde producten zodat je huid hierdoor niet geirriteerd wordt en bescherm haar goed tegen de zon. Een milde reiniger, creme en zonnebrandcreme is een prima basisbescherming. Kies voor kalmerende en barriereherstellende stoffen om je huid gezond te houden. Je kunt altijd even contact opnemen met info@uncover-skincare.nl , dan kun je de producten van Uncover Skincare uitproberen. Kies in ieder geval producten zonder stoffen waarvan bekend is dat ze de huid irriteren en/of uitdrogen. Hetzelfde geldt voor je make-up.

  Succes en als je nog vragen heb mail gerust!!! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (11:00)

  Beste Fimke,

  Mits op de juiste manier gebruikt kan benzoylperoxide veel doen voor je huid. Is je huid erg gevoelig, dan kun je het beste rustig starten met het gebruik van milde producten icm met salicylzuur. Gebruik je benzoylperoxide, houd dan je huid goed in de gaten en doe altijd een stapje terug als het wat te heftig is. Overigens kun je bij de apotheek ook een product met 2.5% aanvragen. Dit is net zo werkzaam.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (10:49)

  Beste Sophia,

  Ik weet niet precies welke creme je bedoelt en als ik zoek bij cosdna krijg ik meerdere BB cremes. Ik heb eigenlijk echt de ingreidenten nodig voordat ik er wat zinnigs over kan zeggen….

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (10:44)

  Beste Fimke,

  Deze cleanser van Cetaphil wordt door heel erg veel dermatologen bij een gevoelige huid aangeraden, maar ik ben er gezien de toevoeging van sodium lauryl sulphate en propylene glycol niet blij mee. Ze hadden vroger (ik weet niet of ze het nog verkopen) ook een cleanser zonder SLS. De moisturizers hebben inderdaad een heel eenvoudige samenstelling en zullen niet meer doen dan je huid hydrateren en eventueel de barrierefunctie wat verbeteren. De creme zou ik voor jouw huid niet doen, dan liever de lotion. Vaak is een gevoelige huid droog met een beschadigde barrierefunctie. Dat is denk ik ook de reden dat ze de meeste cremes voor de gevoelige huid wat vetter maken. Ik vermoed dat voor jouw huid Niacinamide een topingredient is!

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 21, 2012 (18:06)

  Beste Diana,

  De exfolierende stoffen in de peeling kunnen je het tintelende gevoel en wat irritatie geven. Wat in de maskers het prikkende gevoel geeft weet ik niet; dat kan overigens voor iedereen ook weer verschillend zijn. Ik zie inderdaad niet echt irriterende ingredienten op de INCI lijst…

  groeten Jetske

 • Sophia februari 20, 2012 (23:02)

  Hallo Jetske!

  Ik had een vraagje, ik lees de laatste tijd veel over BB Cream?
  Zijn de echte varianten echt zo goed en mooi voor je huid als ze beloven?
  Zo ja, weet u ook een goed merk?

  Alvast bedankt voor het antwoord!

  Groetjes Sophia

 • Fimke februari 20, 2012 (13:12)

  Beste Jetske,

  Elders las ik een tip van jou, producten van Cetaphil. Mijn huidklachten zijn niet zeer ernstig, maar wel zodoende dat ik me eraan stoor en erger wil voorkomen. Dus wil ik er eens naar kijken.
  De reiniger van Cetaphil heeft de volgende ingredienten:
  Aqua
  Cetyl Alcohol
  Propylene Glycol
  Butylparaben
  Methylparaben
  Propylparaben
  Sodium Lauryl Sulfate
  Stearyl Alcohol

  Een leek als ik zou dit zien als water met alcohol en een aantal bewaarstoffen. Heb jij er een andere mening over?

  Dan zijn er 2 moisterizers: een creme en een lotion.
  Creme:
  Aqua
  Paraffinum Liquidum
  Glyceryl Polymethacrylate
  Dicaprylyl Ether
  Glycerin
  Dimethicone
  Glyceryl Stearate
  Prunus Amygdalus Dulcis Oil
  Cetyl Alcohol
  Peg30 Stearate
  Benzyl Alcohol
  Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer
  Dimethiconol
  Disodium Edta
  Methylparaben
  Propylene Glycol
  Propylparaben
  Sodium Hydroxide
  Tocopherol
  Tocopheryl Acetate

  Lotion:
  Aqua
  Glycerin
  Hydrogenated Polyisobutene
  Cetearyl Alcohol
  Macadamia Ternifolia Seed Oil
  Tocopheryl Acetate
  Dimethicone
  Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer
  Benzyl Alcohol
  Ceteareth-20
  Farnesol
  Panthenol
  Sodium Hydroxide
  Sorbic Acid
  Stearoxytrimethylsilane
  Stearyl Alcohol

  Denk jij dat deze producten iets voor mijn gevoelige, onrustige en acne huid kunnen betekenen? Als ik hen mag geloven, zijn het fantastische producten voor een fantastische prijs 🙂
  Overigens heb ik de ervaring met cremes voor de gevoelige huid dat deze dermate vet zijn dat ik moet boenen om het uit te smeren en ik als een glimworm door et leven ga. Heb je enig idee hoe dat hiermee is?

  Groetjes,
  Fimke

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (15:03)

  Beste Angie,
  Bedankt voor je compliment! Voor mensen met rosacea is het van groot belang milde producten te gebruiken. Wil je vitamine A zuur gaan gebruiken, bouw het dan echt extra langzaam op en let goed op hoe je huid reageert. Het werkt tegen oppervlakkige rimpeltjes. Een diepe plooi zal het dus niet weghalen, maar kan het wel wat minder zichtbaar maken.
  Groeten Jetske

 • Anoniem februari 17, 2012 (10:00)

  Beste Jetske,
  Ik gebruik sinds kort een peeling en maskers waarvan onderstaand de ingredientenlijsten. Was er helemaal blij mee: parfumvrij, nietduur en op het eerste gezicht geen ingredienten die op Het Lijstje van Jetske voorkomen… Echter, het is verbazend hoeveel clienten een tintelend/prikkend gevoel ervaren na het aanbrengen. Ik verwijder e.e.a. dan meteen waarna de huid soms toch al enigszins rood ziet (wat overigens wel weer snel wegtrekt…). De producten zijn weliswaar parfumvrij maar blijkbaar toch niet zo mild.
  Heb jij enig idee welk(e) ingredient(en) de irritaties veroorzaakt c.q. veroorzaken?

  Hartelijke groeten,
  Diana

  Peeling:
  Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Glycerin, Hydrogenated Jojoba Oil, jojoba beeds, Polyethylene, Acrykates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer,
  PEG-4 Rapeseedamide, Carica Papaya Leaf Extract, Butylene Glycol,
  Sodium PCA, Allantoin, Hibiscus Sabdariffa Extract, Salicylic Acid,
  Lactic Acid, PCA, Citric Acid, Glycolic Acid, Malic Acid, Pyruvic Acid,
  Tartaric Acid, Glycol Distearate, Cocamidopropyl Betaine, Laureth-4,
  PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Gluconate, Sodium Hydroxide,
  Phenoxyethanol, Sodium Benzoate

  Kalmerend masker:
  Aqua, Ethylhexyl Stearate, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Kaolin, Titanium Dioxide, Octyldodecanol, Tocopheryl Acetate, Simmondsia Chinensis Oil,
  Butyrospermum Parkii Butter, Panthenol, Allantoin, Bisabolol, Xylitylpolyglucosides, Polyacrylamide, C13-14 Isoparaffin, Sodium Cetearyl Sulfate, Laureth-7, Xylitan, Xylitol, Tocopherol, Xanthan Gum,
  Tetrasodium Glutamate Diacetatem, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin,

  Vitaliserend masker:
  Aqua, Kaolin, Cetearyl Alcohol, Paraffinum Liquidum, Glycerin, Stearic Acid, Simmondsia Chinensis Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Titanium Dioxide, Cocos Nucifera, Xylitylpolyglucosides, Xylitan, Sodium Cetearyl Sulfate, Xylitol, Xanthan Gum, Tocopherol, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin

 • Layla februari 9, 2012 (16:47)

  Beste Jetske,

  Sinds anderhalf jaar heb ik last van acne maar toch een extreem droge huid. Couperose, hypergevoeligehuid, reageert op alles. Make up en creme s zijn een ramp, kwaal wordt hierdoor alleen maar erger. Sindskort is de diagnose auto immuunziekte vastgesteld obv andere klachten. Kan een auto immuunziekte ook de huid aantasten en de barrierefunctie verstoren. En zelfs couperose veroorzaken. Ik ben benieuwd naar jou bevindigen. Groet, Layla

 • Alissa februari 8, 2012 (18:56)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor alle informatie. Ik heb er al veel van geleerd.

  Ik gebruik op het moment een de gezichtscreme Vitaal van decubal (in een pompje) en ik maak sinds kort soms een vitamine C masker van ascorbinezuur met water en glycerine.

  Nu wil ik ook een vitamine e creme gaan gebruiken maar deze zijn bij de Apotheek slechts op recept verkrijgbaar. Nu heb ik een creme gevonden op het internet die (erg) veel vitamine E bevat en niet erg duur is.

  http://www.drogistenapotheek.nl/shop/voor_de_vrouw/lichaam/vit_e_creme_compl_4053_b_100g_102284

  kan zo n hoeveelheid de huid irriteren en wat vind je van de ingredienten?

  Alvast heel erg bedankt!

  Groet,

  Alissa

 • Fimke februari 8, 2012 (16:58)

  Beste Jetske,

  Wat een mooi verhaal weer! Ik kan er echt wel wat mee. Het verhaal over benzoylperoxide vind ik erg interessant, klinkt als een wondergoedje 🙂 Ik heb even gegoogled en kwam wel verontrustende feiten tegen. Zo schijnt het dermate agressief te zijn dat textiel (kleding, slopen, handdoeken) er van verbleken. Is het dan ook niet heel slecht voor je huid? En helemaal als deze al erg gevoelig is?

  Groetjes, Fimke

 • Manouk februari 7, 2012 (17:35)

  Beste Jetske,

  Allereerst wil ik zeggen dat uw blog echt super is! Ik leer er veel van!
  Ik heb een vraagje: Ik ben net een paar maanden 20, en ik gebruik geregeld salicylzuur of glycolzuur. Nu lees ik dat u het adviseert vanaf 30 jaar. Kan het kwaad?
  Dan had ik nog een vraag: Ik ben echt al jaren opzoek naar een multifunctionele creme, en heb al heel veel cremes geprobeerd, maar tevergeefs. Heeft u een goede aanrader? Aangezien ik student ben heb ik geen heel hoog budget, haha.

  Lieve groetjes

 • author-avatar
  Jetske februari 7, 2012 (10:56)

  Beste Sara,
  Het antwoord staat inderdaad op mijn blog: vitamine A zuur (tretinoine) is een vorm van vitamine A. Je leest hier meer over op mijn blog vitamine A .
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 7, 2012 (10:55)

  Dankje Rik!

 • angie februari 6, 2012 (22:03)

  super leuk blog Jetske en tips waar je wat aan hebt. Kun je vitamine A zuur wel gebruiken op een rosacea huid?? Wil mijn huid wel mooi houden en niet te gevoelig maken, maar wil natuurlijk ook jong ogen en iets tegen de huidveroudering doen.Smeer elke dag zonnebrand creme.
  Helpt vitamine A zuur ook voor de neus en mondplooi, waardoor het lijkt dat je steeds boos kijkt ?? Of is het alleen voor oppervlakkige rimpels.
  Groetjes,
  Angie

 • Sara februari 6, 2012 (21:15)

  Ik heb het antwoord al gezien haha! x

 • Sara februari 6, 2012 (21:09)

  Bedankt voor het artikel.
  Ik gebruik al enige tijd rozen olie. Daar zit vitamine A in.
  Wat is het verschil tussen vitamine A zuur en vitamine A?
  Groetjes x

 • Rik februari 6, 2012 (19:05)

  Leuke blog Jetske! 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!