• huidverzorging-mee-op-reis

Je huidverzorging mee op reis

De meeste vrouwen lukt het niet om met een frisse en stralende huid uit het vliegtuig te stappen. Hoewel slaapgebrek tijdens een lange vlucht wallen en een bleke huid veroorzaakt, zijn er ook nog andere redenen waarom vliegen een aanslag op je huid kan zijn. Gelukkig zijn er wel wat manieren om schade te beperken of zelfs te voorkomen..

Uit zeer recent onderzoek is naar voren gekomen dat het verstoren van je biologische klok na lange vliegreizen ervoor kan zorgen dat je huid zich overdag minder goed kan beschermen tegen de schade van buitenaf. Theoretisch zou je huid dus door een jetlag versneld kunnen verouderen. Dit fenomeen treedt sneller op als je wat ouder bent; in je jonge jaren heeft je biologische klok veel minder moeite met deze omschakeling. Dit maakt het extra belangrijk om ook na een lange vlucht je huid te beschermen met een zonfilter en een crème met hogere concentraties antioxidanten. Goede antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C (ascorbic acid) en vitamine E (tocopherol).

Af en toe even sprayen…

Buiten het feit dat je huid het lastig vindt om zich aan het nieuwe ritme aan te passen, heeft je huid tijdens een vliegreis ook moeite om vocht vast te houden. De droge lucht in het vliegtuig droogt je huid razendsnel huid en een uitgedroogde huid is vatbaarder voor irriterende stoffen van buitenaf. Je huid kan dus na een lange vliegreis droog aan voelen, maar er ook wat rood en vlekkerig uit zien. Ook dit valt voor een groot gedeelte te voorkomen. Hou je huid vochtig met een spray met water (gewoon kraanwater kan ook, maar bij de douane vinden ze een plantenspuit niet zo leuk).

en extra hydraterende stoffen bijsmeren!

Wil je een droge huid voorkomen dan is de truc om je huid als deze nog vochtig is af te sluiten met een crème die voorkomt dat er vocht verdampt! De topper is gewone ouderwetse vaseline; het plakt en glimt een beetje maar werkt prima. En dat je er puistjes van zou krijgen is een fabeltje, het verstopt de poriën namelijk niet. Wil je het helemaal goed doen dan kan je op je vochtige huid eerst een moisturizer smeren met stoffen die het vocht als een sponsje vasthouden in je huid (zoals hyaluronzuur) en stoffen die je huid sterk maken en kunnen kalmeren (bv niacinamide) en dan daarover heen een laagje vaseline smeren! Zeker weten dat je dan met een mooi glad huidje uit het vliegtuig stapt.

De “basics” op plaats van bestemming

Op je vakantieadres heb je vaak te maken met hoge temperaturen, veel zon en een variabele luchtvochtigheid. Wil je zonschade voorkomen (de oorzaak van rimpels en pigmentvlekken) dan is het beter om je huid naast een zonnebrandcrème ook nog te beschermen met een crème met antioxidanten. Maak je een stedentrip dan wordt je huid op deze manier ook nog eens beschermd tegen de toegenomen luchtvervuiling. Buiten een zonnebrandcrème en een crème met antioxidanten mag ook een milde, bij voorkeur ongeparfumeerde reiniger niet ontbreken in je reistas. Hiermee verwijder je aan het eind van de dag moeiteloos alle restjes vuil en zonnebrand van je gezicht.

De temperatuur en luchtvochtigheid

Ga je naar een land met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, gebruik dan liever geen al te vette crème; dan is de kans namelijk groot dat je last krijgt van vochtbultjes. Een crème op waterbasis of een serum is dan voldoende. Ga je naar de kou of zit je veel in hotels dan krijg je zeer waarschijnlijk te maken met een lage luchtvochtigheid. In dat geval gelden de tips die ik al gegeven heb over huidverzorging tijdens vliegreizen. Het kan verstandig zijn om in dat geval ook alleen ’s avonds je gezicht met een cleanser te wassen; twee maal daags je gezicht reinigen kan net te veel van het goede zijn!

Welke factor neem je mee?

Nog een tipje over de zonnebrandcrème; tenzij je een extreem lichte huid hebt is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt beschermt een factor 15 maar zo’n 6 % minder en een factor 30 maar 3% minder dan een total sunblock. Bovendien zijn de lagere factoren vaak prettiger in gebruik en bevatten ze over het algemeen minder irriterende bestanddelen.

Afgelopen maand kon je “vliegtuigtips” ook lezen in de Beau Monde
(zie hieronder; klik op de afbeelding om te openen in een nieuw scherm en klink dan nogmaals om te vergroten).

Dr. Jetske Ultee

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
“Luxe ingrediënten voor je huid’,
“Een gezonde barrièrefunctie, een gezonde huid’,
“Wat is een serum’,
“Zo’n droge huid’ en
“Winter in Nederland, wat doet dat met de huid?’.

Gerelateerde Berichten

10 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Margaux oktober 16, 2012 (14:45)

  Hoi Jetske, ik heb met veel interesse je website bekeken en hiervoor mijn complimenten. Het is erg interessant en beantwoord veel van mijn vragen. Ik heb vanaf mijn 14de al last van een hele vette huid. Ik ben inmiddels 32 en glim nog steeds de hele dag. Ik ben nu bezig met een kuur Salicylzuur 5% (1 x per week x 5) en ga nu de exfoliant 1% van jouw erbij gebruiken samen met de cleanser voor de vette huid. Ik ben benieuwd wat het gaat doen voor mijn huid. Bedankt voor je adviezen online. Groetjes, Margaux

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (11:28)

  Hallo Henk,
  Minerale olien hydrateren de huid en zijn doorgaans ook prima voor de gevoelige huid. Het werken met antioxidanten in een creme is echt een hele opgave en een enorm gepuzzel. Interessant, maar erg ingewikkeld!! Je kunt natuurlijk altijd zelf bepaalde antioxidanten op je huid aanbrengen…

  Succes, groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (10:52)

  Hi Rachel,

  Nog heeeeel even wachten… Het ligt bijna bij de drukker!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 21, 2012 (17:56)

  Beste Myrthe,

  Dat is weer een beetje afhankelijk van de make-up die je gebruikt. Gebruik je niet of nauwelijks make-up dan kan je een toner gebruiken. Anders zou ik kiezen voor een milk in combinatie met een toner.

  groeten Jetske

 • Henk februari 22, 2012 (19:42)

  Verbetering:

  “… Natuurlijk, ik heb me hier niet in verdiept, ik ben slechts “een leek”, die maar wat gedachten uitwerkt, ik weet dus ook niet of het allemaal klopt wat ik beweer …”

  Ik hoop dat je wat hebt aan mijn bijdrage, Jetske! : )

 • Myrthe februari 16, 2012 (10:29)

  Hai Jetske,

  Jij verteld op je site da het het beste is om je huid met water te reinigen, zoals met de cleanser die je zelf ontwikkeld hebt. Wat nou als je op reis gaat en je niet de mogelijkheid hebt om dit te doen, zoals in Afrika of Azie? Wat is dan het beste alternatief om te reinigen?

  Dankjewel!

 • Rachel februari 4, 2012 (11:49)

  Hoi Jetske,
  Wanneer komt je boek uit? Ben ik echt benieuwd naar!

 • Henk februari 4, 2012 (01:50)

  Jetske, als ik het goed begrijp lost het vetten op in je huid. Die vetten kunnen dan hun werk niet doen in de huid. Bovendien sluit minerale olie je huid af van zuurstof. Lijkt me ook niet goed, ook al gaat het wellicht oxidatie tegen van stoffen en houd water vast. Water is nodig vanwege het transport van stoffen in de huid naar de vetten. De vetten doen uiteindelijk het werk om je huid fit te maken.

  Ik begrijp wel dat je de werkzaamheid van de stoffen wilt behouden als je die op je huid hebt gesmeerd, maar dit is dus niet de manier.

  Je kunt wellicht een creme samenstellen uit stoffen die oxideren en stoffen die niet oxideren, waarbij de stoffen die oxideren een soort schild vormen tegen zuurstof voor de stoffen die je niet wilt laten oxideren. Maar er moet genoeg water in de creme zitten om zuurstof door te laten, zuurstof is nodig bij de binding van stoffen aan vetten. Als die binding niet plaatsvindt, bijvoorbeeld door zonnestraling, dan ontstaan dus vrij radicalen. Antioxidanten kunnen de vrije radicalen weer onschadelijk maken, dat wil zeggen een reactie er mee aangaan zodat ze weer gebonden worden aan vetten.

  Dan kun je dus met luchtdichte pompjes een creme lang bewaren en blijft de werkzaamheid de hele dag in tact. En hoef je dus geen vaseline te smeren.

  Natuurlijk, ik heb me hier niet in verdiept, ik ben slechts “een leek”, die maar wat gedachten opschrijft, ik weet dus ook niet of het allemaal klopt wat ik beweer, maar het houd me bezig en wil ook het beste product voor mijn huid.

  Henk

 • author-avatar
  Jetske februari 3, 2012 (16:39)

  Tja Henk, wat moet ik daar nou op zeggen. Ik verwijs graag naar http://jetskeultee.nl/wp-content/uploads/vaseline.jpg waar meer staat over vaseline en gebruik het vooral niet als je je daar niet goed over voelt. Ieder zijn mening….

 • Henk februari 1, 2012 (01:45)

  Je hebt een tick met vaseline, Jetske. Stop ermee en beschadig je huid niet langer! Conserveren is niet het doel en werkt averechts!

  Ik heb de beste bedoelingen met mijn bijdragen en dit is het beste advies dat je kunt krijgen. 🙂 Ik hoop nog steeds om een eigen blogpost op deze site te mogen publiceren. 🙂

  Henk

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!