Op zoek naar de antirimpelcrème

Gisteren ging mijn naamgenoot Jetske van den Elsen in haar nieuwe programma “van den Elsen wacht op antwoord” op zoek de waarheid achter de antirimpelcrème. Ook bij mij kwam ze langs om een aantal vragen te stellen.

Degenen die nooit snel doorbladeren naar de laatste bladzijde van een spannend boek moeten nu maar even stoppen met lezen en eerst onderstaand filmpje gaan bekijken 🙂

Cliffhanger…

De rest zal ik niet langer in spanning laten; rimpels kun je niet wegsmeren met reguliere cosmetica! Voor de behandeling van rimpels heb je grover geschut nodig; denk aan lasers, operaties of injectables. Met vitamine A zuur, een crème die je alleen op recept van een arts kunt krijgen, zijn fijne lijntjes te verbeteren maar dan heb je wel een flinke portie geduld nodig. Toch is dit alles helemaal geen reden voor somberheid; zoals ik in mijn vorige blog al schreef kun je ook met reguliere cosmetica heel veel goeds voor de huid doen. Er zijn genoeg ingrediënten die er voor zorgen dat je huid er sterk, gezond, egaal en stralend gaat uitzien. En misschien wel het allerbelangrijkste; je kunt met cosmetica preventief heel wat tegen veroudering doen. Surf maar eens naar de info over stoffen als Vitamine C en Niacinamide, dan begrijp je wat ik bedoel…

Vitamine A zuur en wat je echt moet weten!

Omdat mijn mailbox sinds de uitzending van gisteren bomvol zit met vragen over Vitamine A zuur toch nog even een paar dingen die je als gebruiker echt moet weten!

 • Voor Vitamine A zuur heb je een recept nodig van een arts. Dat is niet voor niets. Vitamine A zuur staat geregistreerd als geneesmiddel en kan bij verkeerd gebruik problemen veroorzaken. Bouw het dus heel rustig op!
 • Vitamine A zuur mag je niet tijdens de zwangerschap gebruiken
 • Vitamine A zuur (of tretinoïne; de stofnaam) is niet hetzelfde als Retinol of Retinyl Palmitate. Laat je niet voor de gek houden…
 • Gebruik Vitamine A zuur alleen ’s avonds. Het kan erg slecht tegen licht.
 • Combineer Vitamine A zuur altijd met een crème met antioxidanten en kalmerende bestanddelen. Een dergelijk product kan je bij een gevoelige huid onder de vitamine A zuur gebruiken. Is je huid minder gevoelig dan kan je het over de vitamine A zuur heen aanbrengen. Dit is echt van belang. Chronische irritatie van de huid heeft namelijk een averechts effect!
 • Betaal nooit meer dan 15 a 20 euro voor een tube. Sommige apothekers denken het licht gezien te hebben en vragen de hoofdprijs….
 • Laat je niet verleiden tot een vette rekening voor een geschreven recept; sommige “dokter-sites”vragen belachelijke bedragen.
 • Vitamine A zuur werkt, maar is geen wondermiddel. Het duurt zeker 5 maanden voordat je wat gaat zien. Bij sommige mensen werkt het niet. Hoe dat komt weten we niet goed.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Hieronder kun je de aflevering (nog een keer) bekijken:

 

Lees ook de blogs:
Het recept voor een mooie huid,
Het recept voor een mooie huid II,
De strijd tegen rimpels: no time to waste,
De zoektocht naar jouw wondercrème,
Het gebruik van vitamine A zuur,
Vitamine A en
Te mijden ingrediënten.

Gerelateerde Berichten

70 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Kaa december 11, 2015 (16:01)

  Hoi Jetske,

  Ik ben pas 28, maar heb al last van lichte kraaienpootjes bij het lachen. is het handig om op deze leeftijd lichtelijk een vitamine-A crème aan te brengen rondom mijn ogen of werkt dit vroegtijdige veroudering dan alleen nog maar in de hand? En moet ik de crème dan ook voor altijd blijven gebruiken voor een goed resultaat of kan ik na bereik van een goed resultaat weer tijdelijk stoppen? Laatste vraag: Ik gebruik in de avond de AHA lotion van Paula s choice, kan ik de vitamine-A crème hier overheen smeren?

  Een hoop vragen, waarvoor excuus, maar alvast duizend maal dank voor je antwoorden:)

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:45)

   Beste Kaa,

   Vroegtijdige huidveroudering kan je voorkomen door o.a. dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken. Ongeveer 90% van de huidveroudering ontstaat namelijk door de zon. Gebruik verder producten zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Als je last hebt van beginnende rimpels zou je vitamine A zuur kunnen gebruiken. Na ongeveer 8 tot 12 maanden zie je het uiteindelijke resultaat. Hierna kan je het resultaat bijhouden door 2/3 keer per week te smeren. Als je stopt zal het resultaat ook weer verdwijnen. Vitamine A zuur en een exfoliant zou ik niet dezelfde avond gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Hapje november 6, 2014 (15:44)

  Hoi, hoe sta jij tegenover het volgende:

  Ik smeer na de creme tretionoine/hydrochinon een rijke aftersun balsem op (clarins). Eigenlijk bevalt mij dat heel goed, want het hydrateert goed. Maar is dat wel zo n goede combinatie? Wat zou ik anders beter kunnen gebruiken?

  Verder kan ik via mijn huisarts tretinoine/hydrochino bestellen. Ik betaal bij de apotheek dan 35 euro voor 30 gram. Is dat redelijk? Voorheen kreeg ik tubes van 100 gram van een andere apotheek, maar dat liep via een dermatoloog. Volgens mij was dat verhoudingsgewijs veel goedkoper, maar goed.

 • Claudette augustus 12, 2014 (17:16)

  Als ik de vit A zuur gebruik is het dan nog nodig dat ik een exfoliant gebruik?

  Of volstaat de vit A en een goede moisturizer voor het krijgen van een mooie huid?

  • Jetske september 11, 2014 (15:08)

   Beste Claudette,

   Vitamine A zuur werkt o.a. exfoliërend (verwijdert dode huidcellen) evenals een exfoliant. Van vitamine A zuur is bekend dat het o.a. bestaande rimpels kan verminderen, een exfoliant kan dit helaas niet. Mocht je bijvoorbeeld je rimpels (iets) willen verminderen dan kan vitamine A zuur zeker veel doen voor je huid. Een moisturizer én zonnebrandcrème zijn dan wel belangrijk te gebruiken. Vitamine A zuur zorgt er namelijk voor dat je huid gevoelig wordt voor zonlicht, en laat de zon nou net verantwoordelijk zijn voor 90% van de huidveroudering…

   Groetjes Jetske

 • tammy mei 24, 2014 (21:38)

  kan ik vitamine a zuur ook op mijn handen gebruiken?

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (11:03)

   Beste Tammy,

   Dat kan zeker!

   Groetjes Jetske

 • Joan maart 24, 2014 (22:14)

  Zucht… ik ben ook op zoek naar vitamine A zuur creme. Op de website van dokteronline.nl zie ik echter alleen maar 0,05%, dit lijkt mij gezien de verhalen te sterk om mee te beginnen. Een zoektocht naar 0,025% levert alleen onbetrouwbare buitenlandse sites op, die na betaling niks schijnen te leveren. Een tocht naar de huisarts zie ik echter ook niet echt zitten, die heeft toch wel iets belangrijkers te doen…? Heb jij nog suggesties waar te kijken?

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:31)

   Beste Joan,

   Vitamine A zuur kan inderdaad alleen met een recept verkregen worden. Er zit eigenlijk niets anders op dan dit de huisarts (of dermatoloog) te vragen!

   Groetjes Jetske

 • eveline marres februari 7, 2014 (12:23)

  Hoi Jetske,

  ik heb zelf de 0,05 variant van tretinoine…wilde omhoog gaan dus naar 0,1 dus belde de dokter. Die zegt dat deze variant alleen voor oraal gebruik is dus voor bijvoorbeeld de mond en dat dit geen crème is maar meer een soort van spoeling (watervorm) klopt dit en is er wel een crème vorm hiervan?

  Las al eerder dat je dit niet adviseert,mag ik vragen waarom niet?

  mvg Eveline

  • peter februari 7, 2014 (17:03)

   Tretinoine bestaat in creme of oplossing vorm (met verschillende sterktes). De 0.1% tretinoine kan een oplossing zijn met alcohol en propylene glycol, dit is wel voor uitwendig gebruik. Er bestaat ook 0.1% tretinoine mondpasta, dit is oraal. In het buitenland kom je het eigenlijk in alle vormen wel tegen, creme, gel en oplossing.

   Het is echter niet altijd zo dat hoe hoger het percentage van de actieve stof hoe beter. Zeker bij tretinoine zijn de nadelen vaak groter dan de voordelen bij hoge concentraties. Wanneer je elke avond 0.025% tretinoine goed verdraagt kun je er voor kiezen om over te stappen op 0.05%. De 0.1% variant geeft niet veel meer huidverbetering, maar wel een veel grotere kans op huidirritatie.

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2014 (15:19)

   Beste Eveline,

   Qua werkzaamheid maakt het weinig uit, maar de kans op irritatie is wel groter. Vitamine A zuur kan de huid verbeteren maar tot op een bepaalde hoogte. Het kan ook zijn dat vitamine A zuur niet werkt, dit is voor iedere huid verschillend. Als je meer wilt bereiken op het gebied van huidverbetering kan je bijvoorbeeld kiezen voor een peeling met hogere concentraties glycolzuur/salicylzuur of een laserbehandeling. Op de volgende blog vind je er meer informatie over:

   http://jetskeultee.nl/laserbehandelingen/obj7784559.

   Groetjes Jetske

 • angelique januari 13, 2014 (11:50)

  hallo, ik gebruik nu sinds 4 weken tretionine 0,01% (3xper weerk) en vind het erg fijn… mijn huid wordt er al een stuk mooier op… heb ook geen last van schilfers… nu wil ik eigenlijk weer een beetje kleur creeren… en 1x per week onder de zonnebank gaan. Is dit mogelijk met gebruik van deze creme?

  • Daphne januari 13, 2014 (15:04)

   @ Angelique

   Ik denk niet dat je van Jestke kunt verwachten dat ze jouw vraag met ja zal beantwoorden. De zonnebank is een ramp voor je huid en gebruik daarvan raadt Jetske ten zeerste af.

   Zie bijvoorbeeld http://jetskeultee.nl/het-zou-verboden-moeten-worden/obj7777373

   • author-avatar
    Jetske januari 15, 2014 (16:55)

    Beste Angelique,

    Zoals Daphne aangeeft is een zonnebank niet iets wat ik zou adviseren. Je kunt beter kiezen voor een make-up product (bijvoorbeeld een bronzer) voor wat meer kleur.

    Groetjes Jetske

 • alyssa juni 30, 2013 (19:37)

  L.S., Ik schreef u eerder deze dag:

  Zou je ook vit.C-tabletten kun malen in een blender die ook noten kan malen en dat door een of ander crème mengen. Of zitten er in die tabletten hulpstoffen die je huid niet kan verdragen? Ik bedoelde vit. A.

  Misschien is er niet eens vit A apart te koop, meestal is het AD,

  Vr. Groet,

  A. ter Wisscha

  Vr. Groet,

  Alyssa

 • claudia juni 21, 2013 (19:18)

  Ook ik ben erg enthousiast geworden over vitamine a zuur creme na het lezen van de positieve berichten. Voor ik de creme ga bestellen wil ik wel zeker weten of ik het goede bestel. De creme die ik wil bestellen op, http://www.globalrxpills.net/retin_a_generic.php, is Retin-A. Ik hoor graag jouw mening over dit merk of wellicht welk merk beter zou zijn. Bedankt alvast!

 • Lea mei 14, 2013 (10:34)

  Beste Jetske, mag vit A creme ook rond de ogen/ op oogleden? Daar heb ik het nl best nodig iv,m slapte en rimpelig.

 • rian mei 5, 2013 (01:11)

  Hey Jetske

  Graag wil ik van je weten of er ook goede supplementen zijn die huidveroudering van binnenuit tegen gaan. Bijvoorbeeld Plantina hydrohyal. Bevat 500 mg N-acetyl-D-glucosamine per tablet. Aanbevolen dosering is 1 a 2 tabletten per dag. Graag jou mening over dit supplement.

  Vriendelijke groet, rian

 • ryan april 7, 2013 (13:25)

  Via dokteronline is tretioine niet meer verkrijgbaar. Ik gebruik 0.025% 2x per week, zonder andere creme te gebruiken. En mijn huid ziet er volgens anderen (en mezelf) erg goed uit. Ik zou de gel dus graag willen blijven gebruiken. Jetske, heb je een tip voor me hoe het te verkrijgen?

 • René januari 11, 2013 (20:37)

  0

 • Marisa september 17, 2012 (17:13)

  Heel blij met je tip: Clinique City Block Sheer SPF 25. Bevalt super goed! Bedankt voor al je adviezen en informatie!

 • Hanna juli 29, 2012 (15:59)

  wat ben je een prachtige vrouw:D Ik wou je heel erg bedanken voor al je adviezen, je hebt me echt zoveel geholpen. Mijn huid is nu in topconditie en ik voel me heerlijk. Bedankt Jetske!

 • Marisa juli 28, 2012 (21:09)

  Beste Jetske.

  Ik ben 34 jaar heb een gecombineerde huid (T-zone) en heb inmiddels wat rimpeltjes. Ik heb veel informatie gelezen op je site bedankt daarvoor, en vroeg me af als ik het volgende doe of dat dan voldoende is.

  Elke dag de Oil of olaz total effects 7 in 1 antiverouderings dagcreme parfumvrij te gebruiken met daarover heen elke dag de Clinique City Block Sheer SPF 25.

  Ik zoek namelijk een goede creme tegen veroudering en wil graag goed beschermt zijn tegen de zon elke dag!

  Hoop op je reactie.

  Groetjes Marisa

 • anna juli 21, 2012 (10:23)

  Beste Jetske,
  ik heb op jou advies de vit a zuur creme aangeschaft om het uit te proberen.
  nu zeg je dat je de creme in combi met een antioxydant moet gebruiken maar op geen enkele site vind ik hier een creme van met dat ingredient.
  je linkt wel door en daar vind ik olaz total effects. is dat een creme met antioxydanten?
  ook vermeld je kalmerende bestanddelen, zitten deze ook in olaz?
  als laatste, moet ik hier bovenop nog een factor tegen de zon gebruiken en zo ja welke?
  super bedankt alvast!!
  groet, anna

 • wendy juli 21, 2012 (07:40)

  Beste Jetske,

  Ik gebruik nu 2,5 maand tretinoine 0,02 %.En mijn rimpels worden alleen maar dieper door de droogte.Ik heb het opgebouwd zoals je hebt beschreven en smeer nog steeds eerst moisturizer en dan de vit a,en dan weer moisturizer.Geen schilfers of zoiets.Ik zie rimpels waarvan ik niet eens wist dat ze daar ook zaten! Ik heb jouw moisturizer en van dermalogica,dus daar kan het niet aan liggen!Ik heb acne en die is zo goed als weg erdoor ,maar ja nu dit weer pffffff.En ik krijg de creme gewooon van de dokter dus kost niets,dus was ik al blij toen ik begon,2 problemen in 1 product.Wat moet ik nu doen????Zou heeeeel blij zijn als je wilt adviseren,ik zit er enorm mee!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Lieve groet,
  wendy

 • rianne juli 9, 2012 (15:34)

  Vraag: Is vitamine A zuur ook geschikt om rimpels van handen en armen te verminderen?

 • Lieneke juni 4, 2012 (13:09)

  Beste Jetske,

  Wat een goede info allemaal! Je mag vitamine A creme niet gebruiken tijdens de zwangerschap zoals je aangeeft en dit heb ik uiteraard ook niet gedaan. Ik ben net bevallen en zou de creme graag weer gaan gebruiken maar mag dit als je borstvoeding geeft?

  Bedankt!

  Groet, Lieneke

 • carla mei 18, 2012 (18:21)

  Beste Jetske

  Heel erg bedankt voor je reactie,ik had al een naar gevoel bij dit spul
  Het maakte je huid inderdaad na 15 minuten glad en liet een witte gloed achter…..Het kost 89 euro
  Dus pure oplichting en nog niet zonder gevaar ook
  Ik heb nu van mijn huisarts vitamine A zuur gehad 0,05 procent
  Mijn huisarts wist dat dit goed werkte en maakte er geen probleem van
  Alleen wel langzaam opbouwen

  Groetjes carla

 • author-avatar
  Jetske mei 18, 2012 (12:14)

  Beste Carla,

  De stof in dit product wordt gebruikt om vloeren ed mee te impregneren. Het zit ook vaak in lijm. Je huid wordt er inderdaad wel even tijdelijk glad van maar het is echt niet aan te raden! Lees ook maar eens http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumsilicaat.

  groetjes Jetske

 • carla mei 10, 2012 (15:43)

  Beste Jetske
  Ik heb de ingredienten van het middel Islift
  Dit middel is echt ongelofelijk het trek in een keer je huid strak en echt rimpelloos voor ruim 8 uur ,ik heb het geprobeert en ongeloofelijk
  Maar is het wel zo goed voor je huid,daarom is hier de ingredienten lijst
  Ingredienten:

  Gezuiverd Water (Aqua), Sodium Silicaat, Magnesium aluminiumsilicaat, CI 77489 (Iron Oxide), fenoxyethanol, Ethylhexylglycerin

  Ben benieuwd wat je ervan vind groetjes carla

 • author-avatar
  Jetske mei 10, 2012 (11:09)

  Beste Sahal,

  Je kan altijd even mailen naar info@uncover-skincare.nl , dan zorg ik dat je een recept krijgt (mits dat je niet zwanger bent natuurlijk..). In principe kan je elke moisturizer gebruiken die geen irriterende ingredienten bevat, maar wel ingredienten die echt wat doen voor de huid (zoals bijvoorbeeld vitamine C en niacinamide). Via de volgende link kan je wat producten vinden die ik aanraad:
  http://www.jetskeultee.nl/productadvies/

  Groeten Jetske

 • Anoniem mei 8, 2012 (11:15)

  Geachte Jetske,
  mijn huisarts wil mij geen vitamine a-zuur voorschrijven.
  Ik dacht dat ik als 62-jarige wel zelf wat mocht willen, en ook wel wat hulp mocht krijgen om niet direct totaal gerimpeld te worden.
  Hoe kan ik daar wat aan doen?
  Vriendelijk bedankt alvast,
  Selma

 • author-avatar
  Jetske april 13, 2012 (15:39)

  Hi Barbara,

  Sorry, dan heb ik het te snel gelezen…. De concentratie van 0.01% is wel weer aan de lage kant, ik begin eigenlijk altijd met 0.02. Deze producten zijn in gelvorm en ik schrijf in principe de creme voor ivm het alcoholpercentage. Voor vitamine A zuur heb je een recept nodig en daarom kan ik het niet gewoon verkopen; ik schrijf het natuurlijk wel regelmatig voor.
  Je kunt de moisturizer ook gewoon rondom de ogen gebruiken. Een oogcreme is namelijk niets anders dan een gewonde dagcreme.
  Vitamine A zuur is ook een antioxidant en werkt dus ook beschermende tegen de zon; met aanvullende zonprotectie kan je gewoon in de zon…

  groeten Jetske

 • Barbara april 11, 2012 (13:03)

  Beste Jetske,
  Dank voor je snelle reactie. Ik heb nog een paar vragen als het mag.
  1-Je hebt mijn vraag over de percentages denk ik niet goed gelezen. De site van dokteronline levert 0.01 (en niet 0,1 wat je nooit voorschrijft) en 0.025. Het percentage 0,05% leveren zij niet, en daar mag je toch op overstappen als 0,025 geen klachten geeft?Dus dan moet je dat weer ergens anders bestellen.Is dat ook echt de bedoeling, eerst de 0,025 proberen en dan overstappen op de 0,05? Waarom maak je deVit.A creme ook niet onderdeel van het de Uncover lijn (die ik overigens net besteld heb), is wel zo makkelijk voor ons.
  2-Verder miste ik een oogcreme, of mag de moisturizer ook gewoon rond de ogen gesmeerd worden?
  3- Als ik s avonds de Vit A creme heb gesmeerd mag ik dan de volgende dag gewoon in de zon met jouw speciale sunbescherming SPF 15?

  Ik ga superenthousiast beginnen, heb de huidanalyse op je site gedaan en de producten besteld, vind het alleen jammer dat ik de VitA dan weer op een site moet bestellen waarvan ik een beetje een dubieus gevoel krijg. Bij mijn huisarts kan ik niet terecht, die staat er niet echt voor open.

  Met vriendelijke groet,
  Barbara

 • author-avatar
  Jetske april 10, 2012 (23:05)

  Beste Barbara,

  Die Uncover moisturizer zeker, maar dat komt omdat dat mijn eigen product is :-). Kon dit niet goedkoper maken helaas, maar ik heb er dan ook wel alles ingestopt wat ik wilde….
  De meest gebruikte concentraties van vitamine A zuur zijn 0.02 en 0.05%. 0.1% bestaat ook maar schrijf ik eigenlijk nooit voor omdat ik de concentratie te hoog vind.

  groeten jetske

 • Barbara april 10, 2012 (13:42)

  Hoi Jetske, dank voor de duidelijke, eerlijke uitleg!
  Ik heb 2 vragen:
  1.Vind je de Uncover moisturizer waarvoor je een linkje hebt geplaatst wel redelijk qua prijs-kwaliteit verhouding? In relatie tot de Vit A creme is hij een stuk duurder en ik had de indruk dat jij veel cremes veel te duur vindt? Ik heb het er graag voor over hoor, als de creme het waard is.
  2. Op de site via jouw linkje van dokter.online vind ik geen Vit.A creme van 0,05%, wel 0,01 en 0,025. Kan dat kloppen?
  Please let me know!
  Barbara

 • Sahel april 9, 2012 (14:14)

  Beste Jetske,

  Hartelijk dank voor deze informatieve site. Naar aanleiding van je tekst over vit. a zuur ben ik op zoek naar een dermatoloog die mij kan begeleiden in de opbouw en het gebruik hiervan. Helaas staat mijn eigen huisarts daar niet echt open voor. Heb je een tip bij wie ik kan aankloppen? heb je misschien ook een tip voor een goed moisturizer die ik in combi met vitA zuur kan gebruiken. alvast bedankt voor de reactie.

  Ik hoor het graag.
  groeten, Sahel

 • author-avatar
  Jetske maart 28, 2012 (11:26)

  Beste Anne,

  Dank voor je reactie. Soms wordt het vergoed, maar dat is niet altijd zo en dit is onder andere afhankelijk van je verzekering. De prijs zou inderdaad rond de Euro 20,- moeten liggen, maar ik heb helaas ook wel eens andere verhalen gehoord… Fijn dat het in jullie apotheek wel zo werkt als het hoort!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (17:32)

  Beste Martine,

  Retinyl Palmitate is een voorloper van vitamine A zuur en moet eerst in de huid worden omgezet tot vitamine A zuur. Bovendien is retinyl palmitate behoorlijk gevoelig voor licht en zelfs wat fototoxisch (vorming vrije radicalen oiv zonlicht). Een reden dat je het overdag beter niet in je creme kunt hebben. Dit alles maakt retinyl palmitate in praktijk minder effectief…

  groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske maart 7, 2012 (17:27)

  Hi Martine,

  Beetje late reactie, sorry! Mijn jurk is van Alice Temperley 🙂 Dat is een engelse designer en ik ben fan…..

 • author-avatar
  Jetske februari 29, 2012 (11:37)

  Beste Monique,

  Heb je dan ook last van pigmentvlekken? Anders heeft de hydrochinon weinig zin. Hydrochinon kan je overigens beter niet al te lang gebruiken; ik adviseer niet langer dan circa 4 maanden. Als je begint met vitamine a zuur dan is 0.02% een betere concentratie. Deze creme zal je huid waarschijnlijk behoorlijk irriteren…

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2012 (17:34)

  Hi Firdevs, dankje :-). UVA straling gaat door glas heen. Ook gaat UV straling door kleding heen. Een donker, dicht geweven kledingstuk beschermt je het best. Een licht, strak zittend wit t-shirtje dat ook nog eens nat is geeft je nauwelijks bescherming. De term die ze voor de UV factor in kleding gebruiken is de UPF. Interessant onderwerp dus hier zal ik zeker nog een blog over gaan schrijven!

  De SPF geeft aan in hoeverre een product tegen UVB straling beschermt.
  Staat er een UVA logo (rondje met de letters UVA erin) op het product, dan beschermt het ook tegen UVA straling.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2012 (17:22)

  Hi Noa, of vitamine A zuur bij jouw huid werkt of niet kun je alleen uitvinden door het zelf te proberen… Je kunt het ook zeker op jongere leeftijd gebruiken – het werkt erg goed bij acne!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2012 (17:19)

  Hi Miep,

  Geen probleem hoor, ik kan je ook hier gewoon antwoord geven :-).
  Het is wel echt een enorme lijst… Dit betekent dat er van heel veel ingredienten heel weinig in zal zitten. Ook staat de ingredientenlijst op alfabetische volgorde waardoor ik (voor zover dat al mogelijk is met zo veel ingredienten) niet zoveel over de percentages kan zeggen…Helaas.

  Er zijn wel een paar ingredienten die vrij verkrijgbaar zijn en werkzaam bij acne, rimpels en/of pigmentatie. Dit zijn bijvoorbeeld salicylzuur, niacinamide en vitamine C, zouthoutwortel. Hierover lees je meer op mijn blogs ingredientkeuze bij pigmentvlekken en de cosmetische behandeling bij acne .

  Ik hoop dat je er zo toch een beetje uitkomt…
  Succes! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (17:16)

  Beste Julia,

  Je zou deze vraag eens kunnen stellen aan dr Peter Velthuis http://www.drvelthuis.nl/. Hij weet hier meer van dan ik 🙂

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (17:08)

  Beste Sisi,

  Bedankt voor je lieve compliment!

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2012 (13:00)

  Beste Caroline,

  Wanneer je een gevoelige huid hebt is het vooral heel belangrijk de vitamine A zuur heel rustig op te bouwen. Begin met het gebruik van vitamine A zuur over je creme. Gaat dit goed, dan kun je een dun laagje onder je creme gebruiken. Het kan je huid ook wat droger maken, dus gebruik gerust wat extra moisturizer als dat nodig is.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2012 (12:53)

  Hallo Nanda,

  Dankje voor je complimenten :-). Bij mijn reactie aan Marjan of bij de reactie van Janneke lees je waar je vitamine A zuur kunt bestellen. Vitamine A zuur is zeker een medicijn, maar wanneer het met beleid wordt gebruikt een prima product!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2012 (12:52)

  Beste Marjan,

  Je kunt eens kijken bij op deze site of deze site. Ook als je het bij de apotheek haalt met een recept betaal je er zo n 20 tot 30 euro voor. Zie ook de reactie van Janneke!

  Zelf adviseer ik altijd te beginnen met 0,025%. Het lijkt niet zoveel maar kan al vrij heftig zijn voor je huid. Reageert je huid goed, dan kun je het rustig gaan opbouwen en overgaan op de 0,05%. De vitamine A zuur kun je prima gebruiken in combinatie met de moisturizer van Uncover Skincare. Breng deze gerust wat dikker of vaker op als je huid wat droger wordt.

  Groeten Jetske

  • Krista februari 11, 2014 (21:56)

   Beste Jetske,

   Er zijn geen linkjes geplakt achter de woorden in je reactie. Ook kan ik je reactie aan Janneke niet terugvinden. Ik zou nl graag willen weten waar ik de vitamine a zuur kan komen van 0,025%. Deze staat niet op dokteronline namelijk. Ik heb internet al afgespeurd. Bvd voor je reactie.

 • Anne februari 8, 2012 (08:42)

  Beste Jetske,
  Ik wil reageren over de zin “Betaal nooit meer dan 15 a 20 euro voor een tube. Sommige apothekers denken het licht gezien te hebben en vragen de hoofdprijs….”. Het is absoluut niet correct. Als een patient met een recept in de apotheek komt, wordt dit middel volledig door de zorgverzekeraar vergoed. De prijs wordt wettelijk vastgelegd. Dit wil ik graag even rechttrekken. Gr, Anne (apothekerassistente)

 • author-avatar
  Jetske februari 1, 2012 (16:23)

  Beste Barbara,

  Leuk om te horen!

  groeten jetske

 • Martine januari 26, 2012 (14:14)

  Leuk item! Kijk reikhalzend uit naar je boek. Heb hem vorige week al aan mijn schoonzus beloofd. En dan die jurk die je tijdens de uitzending draagt….werkelijk prachtig…mag ik weten welk merk het is?

 • Martine januari 26, 2012 (13:03)

  Hoi Jetske,

  Naar aanleiding van jouw artikel in de Estheticienne over de bewezen werking van vitamine A zuur was ook mijn interesse gewekt over de werking hiervan. Op je site zeg je dat de werking van retinyl palmitate niet dezelfde zou zijn. Echter na wat speurwerk op internet stuitte ik op onderstaande site. Daar wordt beschreven hoe retinyl palmitate wel degelijk vergelijkbaar effect heeft op de huid. Er wordt geciteerd uit een onderzoek van o.a. James Boehnlein uit 1994 en ook een onderzoek uit 2007 door ene Prof. Gerarld Litwack.
  Wie moet ik nou geloven?

  Groeten Martine

  http://natuurlijke-huidverzorging.blogspot.com/2011/01/vitamine-een-levensnoodzakelijke-stof.html

 • Monique januari 23, 2012 (22:04)

  Hoi Jetske,
  Ik heb een recept aan de dokter gevraagd. Nu heb ik 30 gram creme, Tretinoine 0,05 met hydrochinon 2%. Is dat wel goed? Ik heb last van veel littekens, grove porien en een verouderde huid. Ik gebruik ook neostrata AHA 15%, dir bevalt me goed. Ook heb Oil Olaz. Wat is de volgorde van smeren. Ik begrijp dat ik de creme van de dokter moet opbouwen maar wat moet ik eerst smeren s avonds?
  Alvast bedankt, groetjes

 • Barbara januari 21, 2012 (13:05)

  Leuk om iemand waar je zoveel van leest eens in “levende lijve” of beter “bewegende beelden” te zien & leuk interview natuurlijk.

  Gr.

  Barbara

 • Firdevs januari 20, 2012 (20:25)

  Hoi Jetske,

  Wat leg je dit allemaal goed uit en wat zie je er geweldig uit.. zo n mooie huid!

  Ik vroeg me nog wel af of UVB ook door glas gaat? en hoe zit het met kleding, gaan UVA en UVB ook door kleding?
  Ik lees ook vaak dat zonnefilters enkel tegen een van de twee type stralingen beschermd en niet tegen twee.. hoe zit dat precies?

  Groetjes Firdevs

 • Noa Willems januari 20, 2012 (11:28)

  Hoi Jetske,

  Werkt Vitamine A zuur echt niet bij iedereen? Wat gek!
  Is dat bij de meeste mensen dan het geval, of zijn dat alleen de uitzonderingen.
  Ben ik wel benieuwd naar
  & Kunnen jongeren het ook gebruiken?

  Groeten,
  Noa

 • Miep januari 20, 2012 (00:34)

  Hallo Jetske,
  Ik weet niet of deze vraag hier past, want het gaat niet over tretinion.
  Ik gebruik dat ongeveer 2 jaar…en het doet weinig bij mij.
  Dus ik ben altijd op zoek naar iets nieuws..en nu vond ik
  “Cellfood. Oxygen mineral gel.
  Dit zijn de ingredienten.(lange lijst..sorry)

  Aloe Vera Juice 24.54 ml
  Cellfood Proprietary Blend 21.36 ml
  Glycerin 5.46 ml
  Chamomile 3.72 ml
  Polysaccharide Gum 2.64 ml
  Fossilized Organics 2.16 ml
  Preservative: Methyl Paraben 0.20 % v/v

  Cellfood Ingredients

  Contains traces of 78 Elements, Minerals and Trace Minerals
  Actinium
  Antimony
  Argon
  Astatine
  Barium
  Beryllium
  Bismuth
  Boron
  Bromine
  Calcium
  Carbon
  Cerium
  Cesium
  Chromium
  Cobalt
  Copper
  Dysprosium
  Erbium
  Europium
  Fluorine
  Gadolinium
  Gallium
  Germanium
  Gold
  Hafnium
  Helium
  Holmium
  Hydrogen
  Indium
  Iodine
  Iridium
  Iron
  Krypton
  Lanthanum
  Lithium
  Lutetium
  Magnesium
  Manganese
  Molybdenum
  Neodymium
  Neon
  Nickel
  Niobium
  Nitrogen
  Osium
  Oxygen
  Palladium
  Phosphorus
  Platinum
  Polonium
  Potassium
  Praseodymium
  Promethium
  Rhenium
  Rhodium
  Rubidium
  Ruthenium
  Samarium
  Selenium
  Silica
  Silicon
  Silver
  Sodium
  Sulfur
  Tantalum
  Technetium
  Tellurium
  Terbium
  Thallium
  Thorium
  Tin
  Titanium
  Tungsten
  Vanadium
  Xenon
  Ytterbium
  Zinc
  Zirconium

  Contains traces of 34 Digestive and Metabolic Enzymes
  Hydrolases,carbohydrases
  Maltase
  Sucrase
  Emulsin
  Nucleases
  Polynucleotidase
  Nucleotidase
  Amidase
  Urease
  Peptidases
  Aminopolypeptidase
  Dipeptidase
  Prolinase
  Esterases
  Lipase
  Phosphotase
  Sulfatase
  Iron Enzymes
  Catalase
  Cytochrome oxidase
  Peroxidase
  Enzyme containing
  Coenzymes 1 and/or 2
  Lactic Dehydrogenase
  Robison Ester
  Dehydrogenase Copper Enzymes
  Tyrosinase
  Ascorbic acid oxidase
  Enzymes which reduce
  Cytochrome
  Succinic Dehydrogenase
  Hydrases
  Fumarase
  Enolase
  Yellow Enzymes
  Warburg s Old Yellow
  Enzymes
  Diaphorase
  Haas Enzyme
  Cytochrome C reductase
  Mutases
  Aldehyde Mutase
  Glyoxalase
  Desmolases
  Zymohexase (aldolase)
  Carboxylase
  Other Enzymes
  Phosphorylase
  Phosphohexisomerase
  Hexokinase
  Phosphoglucomutase

  Contains traces of 17 Amino Acids
  Alanine
  Arginine
  Asparthic Acid
  Cystine
  Glutamic Acid
  Glycine
  Histidine
  Isoleucine
  Lysine Methionine
  Phenylalanine
  Proline
  Serine
  Threonine
  Tryptophan
  Tyrosine
  Valine

  Deze gel zou overal voor geschikt zijn..acne, rimpels, pigmentvlekken.
  Als je tijd hebt om de lange lijst te bekijken..hoor ik graag je mening.
  Alvast bedankt,
  Miep

 • Marjan januari 19, 2012 (21:07)

  Beste Jetske en Janneke,

  Janneke, bedankt voor de tip! En Jetske: is dit inderdaad een goede creme? En welke is dan beter: 0,01% of de 0,025%.

  Ik heb inmiddels de Uncover moisturizer besteld. Dit is toch een goede combinatie met een creme met vitamine A-zuur?

  Groetjes, Marjan

 • Caroline januari 19, 2012 (20:12)

  Hallo Jetske,

  Ik gebruik al je produkten, voor de normale tot droge huid. Mijn huid is gevoelig maar ik verdraag alles goed. In mijn wangen heb ik rimpels.
  Is het goed om hier vitamine A creme te gebruiken? Breng je die aan na de moisturizer? Is de creme op bovenstaande link goed of kun je mij een recept mailen. Mijn dochter van 20 is ook enthousiast heb jullie probeermonsters. Ze heeft een gecombineerde huid.
  Ik ben zelf heel enthousiast over je produkten.

  Groeten Caroline

 • Nanda januari 19, 2012 (12:21)

  Beste Jetske,

  Als eerste wil ik je complimenteren voor je informatieve en leuke site!
  Ik heb al een aantal maanden vitamine A zuur gebruikt en reageer daar prima op. ( 0,05 %) Echter wil mijn huisarts het absoluut niet voorschrijven. Hij gaf aan dat hij het een heel gevaarlijk spulletje vond… Nouja, om een lang verhaal kort te maken, hij was niet te overtuigen en stond er ook totaal niet voor open.
  Ik wil het graag blijven gebruiken maar dit wordt lastig zonder recept.

  Kan je mij helpen?
  groetjes Nanda

 • Janneke januari 18, 2012 (18:44)

  Beste Marjan,

  Ik heb het via dokteronline gekocht. Grote tube en volgens mij niet zo duur:

  http://www.dokteronline.com/acid-a-vit-tretinoine/

  Groetjes!

 • Marjan januari 18, 2012 (18:27)

  Beste Jetske,

  Ik heb mijn huisarts gevraagd om een recept met vitamine A-zuur. Dit naar aanleiding van de tv uitzending. Maar ze wilde dit niet geven omdat ze het uitsluitend wil voorschrijven bij acne. En via de dokter-sites vind ik het inderdaad erg duur. Zou jij me verder kunnen helpen?
  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Marjan Wijnalda

 • author-avatar
  Jetske januari 15, 2012 (11:56)

  Klopt helemaal! groeten Jetske

 • Brian januari 15, 2012 (09:42)

  Tretinoine is geen merknaam, het is de stofnaam!

 • Esther januari 13, 2012 (21:00)

  Beste Jetske,

  Een tijd geleden heb ik mijn huisarts gevraagd om Tretinoine creme. Hierbij ook een aantal passages uit het boek “De Houdbare Vrouw” gegeven. Zij stond er erg sceptisch tegenover en na overleg met een dermatoloog gaf ze twee weken later aan dat ze geen recept voor de creme wilde uitschrijven.

  Zou je me verder kunnen helpen?

  Vriendelijke groeten,
  Esther

 • Julia januari 13, 2012 (11:48)

  Beste jetske,
  Naar aanleiding van de aflevering over antirimpelcreme
  Waarin jij ook vragen beantwoord ben ik op zoek
  Gegaan naar alternatieve behandelingen tegen rimpels
  die niet chemisch lijken en ik kwam terecht bij de
  isolagen behandeling waarbij de fibroblasten in je huid
  worden vermenigvuldigd en weer ingespoten. Nu klinkt
  het werkelijk geweldig maar kan zo iets uberhaupt? En
  reageert je huid hier daadwerkelijk op of wordt het
  gewoon weer afgebroken door je lichaam? En kan het
  ook nog je normale celdeling nadelig beinvloeden?

  Ik kan er weinig wetenschappelijke informatie over
  vinden en hoop dat jij me misschien verder kunt helpen.

  Alvast hartelijk dank!

 • Sisi januari 12, 2012 (23:57)

  Beste Jetske Ultee,

  ik heb de aflevering van van den Elsen wacht op antwoord gezien, waarin je geinterviewd werd. Knap uitgelegd van je! proficiat :))

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!