• Cosmetische behandeling

De (cosmetische) behandeling bij acne

Acne komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar en maar liefst 90 procent van de mensen krijgt er op enig moment in zijn leven te maken, variërend in gradatie…

In de blog “puistjes: moet ik wel of niet naar de dokter?” schreef ik al over het ontstaan van acne en de aanpak.

Stap 1: milde producten

Er bestaat een heel belangrijke regel die in acht genomen moet worden bij de behandeling van acne. De huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid, en zo moet zij dus ook behandeld worden. Vermijd geparfumeerde producten en producten met gedenatureerd alcohol. Zorg voor een mild huidverzorgingsregime. Ik heb een huidanalyse ontwikkeld waar je uitgebreid advies krijgt over acne en hoe je je huid het beste kunt verzorgen, afhankelijk van hoe ernstig je acne is. Deze vind je hier. Ook regelmatig scrubben of stomen verergert acne. Reinig de huid niet vaker dan nodig en gebruik voor de acne-huid producten met ingrediënten waarvan de werkzaamheid is bewezen.

Stap 2: de werkzame ingrediënten salicylzuur en benzoylperoxide

Een van de meeste effectieve cosmetische ingrediënten voor de behandeling van acne is salicylzuur. Salicylzuur is een exfoliant en gaat de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen. Een concentratie van 1 a 2 % is meestal voldoende om milde acne (mee-eters) te behandelen. Het kan licht irriteren, maar als je dit product langzaam opbouwt is het vaak ook geschikt voor de gevoelige huid. Ook benzoylperoxide is een zeer geschikt ingrediënt om acne te behandelen.
Benzoylperoxide kan zonder recept bij de apotheek gekocht worden bij voorkeur in een concentratie van 2,5 procent. Dat is sterk genoeg en geeft minder irritatie. Het doodt de bacterie propionibacterium acnes en wordt al 40 jaar met succes ingezet tegen acne. Bij goed gebruik (dun smeren en een keer per dag) verdragen de meeste mensen het goed. Slechts 1 tot 3 procent van de gebruikers ontwikkelt een allergie. Ook ‘went’ de huid er niet aan, zodat het ook op de lange duur werkzaam blijft. Smeer benzoylperoxide niet alleen op het puistje zelf, maar op het hele aangedane gebied. Puistjes doen er ongeveer twee weken over om te voorschijn te komen. Met andere woorden, als je met een cosmetica product alleen de bestaande puistjes behandelt, zal je acne over twee weken dus niet verbeterd zijn. Ook werkt benzoylperoxide licht exfoliërend.

Ontstekingsremmende en barrièreherstellende stoffen

Cosmetische ingrediënten die de huid met acne kunnen verbeteren bestaan echt!!! Je kunt denken aan ingrediënten die ontstekingsremmend of barrièreherstellend werken, zoals bijvoorbeeld niacinamide, groene thee, glycyrrhiza glabra of quercitin. Niacinamide remt daarbij ook de talgproductie (abstract). Veel mensen weten niet dat de werking van een crème met 3% niacinamide vergelijkbaar is met die van clindamycine, een antibiotische crème die door artsen veel voorgeschreven wordt bij de behandeling van acne. Ook van lokaal gebruik van vitamine C is bekend dat het acne kan verminderen. Sterker nog de werking van 5% sodium ascorbyl phosfate blijk vergelijkbaar te zijn met vitamine A zuur, maar lijkt sneller te werken (abstract 1/abstract 2). Gelukkig kom je bij de meeste vormen van acne met de hierboven beschreven verzorging vaak al een heel eind.

Stap 3: plan de campagne bij hardnekkige acne

Veel mensen zijn al erg geholpen met goede huidverzorging met salicylzuur en/of benzoylperoxide. Maar bij hardnekkiger gevallen, is er beslist meer nodig. Een huidtherapeut kan je hier vaak goed helpen;

 • Peelings met een hoge concentratie glycolzuur of liever nog salicylzuur kunnen de acne sterk verbeteren. Daarbij kunnen ze ook de door acne ontstane pigmentvlekjes vervagen.
 • Laser of lichtbehandelingen gaan de bacterie p. acnes te lijf en remmen de talgproductie. Voorbeelden zijn behandelingen met de KTP laser of de 1064 YAG laser. Een voordeel is dat hierdoor ook pigmentvlekjes en littekens minder zichtbaar zullen worden.
 • Goedkoper zijn behandelingen met blauw of rood licht, maar deze hebben alleen een tijdelijk effect.
 • Voor ernstige acne bestaat de Photo Dynamische Therapie, die de overactieve talgkliertjes onschadelijk maakt. Dit is een nieuwe behandeling met goede resultaten. Helaas is het ook erg prijzig.

Stap 4: help! Nog steeds acne!

Voor veel mensen met acne is de drempel om naar een arts te gaan hoog. In veel geval ontkom je er toch niet aan om goede producten en/of behandelingen te combineren met middelen die een arts kan voorschrijven. Daarom is een goede samenwerking tussen schoonheidsspecialist en arts ook van groot belang. Vaak geeft juist de combinatie van een goede basisverzorging met werkzame ingrediënten, en een crème met antibiotica of een crème met vitamine-A-zuur verbazingwekkende resultaten.
Is er sprake van ernstige acne, dan moeten er wellicht nog wat meer middelen in de strijd geworpen worden. Hierbij valt te denken aan orale antibiotica, de anti-conceptiepil die de werking van mannelijke hormonen in je lichaam tegengaat en Accutane, een vitamine A-preparaat om in te nemen. Dit moet echt alleen gebruikt worden als niets anders helpt. Het heeft vervelende bijwerkingen en maakt de huid verschrikkelijk droog omdat het de talgproductie praktisch stil legt.

 

Cosmetische behandelingCosmetische behandeling

Behandeling van acne is in de meerderheid van de gevallen heel succesvol. Maar het is wel een zaak van lange adem. Acne heeft niet een simpele oorzaak, en evenmin een simpele oplossing. Een nog wat uitgebreider stuk hierover schreef ik voor de estheticienne. Klik op de afbeeldingen hiernaast om het volledige verhaal te lezen.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Lees ook: “Puistjes door chocolade. Mythe of niet?“,
Wat roken doet met de huid; acne“,
Grote poriën blijven grote poriën“,
Zout water en acne“,
Alcohol in huidverzorgingsproducten; liever niet“,
Een exfoliant als onderdeel van het persoonlijk stappenplan” en
de impact van de zon: een tweeling“.

Gerelateerde Berichten

126 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Fleur oktober 9, 2015 (12:31)

  Hoi Jetske,

  Mijn huid is al een aantal jaar een probleem. (Ik heb altijd al een hele gevoelige en dunne huid gehad). Ik heb heb bijna elke dag last van ontstekingsbultjes op de plek tussen mijn wenkbrauwen in. (Veel rode plekken in mijn gezicht) of op mijn kin heb ik ook wel eens zo n bult, of op mijn wang dichtbij mijn oor, of op mijj voorhoofd. Daarnaast heb ik een hele droge huid. Dit is vooral merkbaar bij mijn wangen (paar rode adertjes zijn zichtbaar). Ze branden soms enorm. Ik ben laatst naar de huisarts geweest, die me cetacrogolcreme gaf, maar daar kreeg ik rode vlekken van irritatie van. Ook heb ik clindamycine lotion 1 procent gekregen die ik dan op de ontstekingsbultjes smeer. Het lijkt tot nu toe niet echt te verbeteren en qua huidverzorging weet ik nu niet meer wat ik moet doen.. ik heb ook een aantal meeeters op mijn gezicht. Hijzelf vindt het acne. Maar ikzelf weet niet echt of dit wel het geval is, hij heeft mijn huid nooit van dichtbij bekeken. Daarnaast heb ik een verleden met veel allergieen. Ik heb nu ook een aantal littekens van die pusbulten, en verdere littekens wil ik graag voorkomen. Wat kan ik het beste doen? Volgens mij wil de huisarts mij per se zelf behandelen en zal hij moeilijk doen wanneer ik om een verwijzing naar een dermatoloog vraag. Groetjes, Fleur

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (11:45)

   Beste Fleur,

   Vervelend dat je zo tobt met je huid. Wat voor huidverzorgingsproducten gebruik je? Een huid met acne is per definitie een gevoelige huid en moet ook zo behandeld worden. Het zou ook kunnen dat je last hebt van rosacea. Omdat ik je huid niet gezien heb kan ik er moeilijk een goede uitspraak over doen. Als je merkt dat je huid niet opknapt van de behandelwijze van de huisarts is een verwijzing voor een dermatoloog zeker wel aan te raden.
   Belangrijk is om irriterende ingrediënten zoals hoge concentraties alcohol en parfum te vermijden. Verder zijn er ingrediënten waarvan uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ze acne (en ook rosacea) kunnen verminderen, voorbeelden hiervan zijn vitamine C, niacinamide, zoethoutwortelextract en salicylzuur. In de volgende blog kan je meer lezen over de huidverzorging bij acne: https://www.dr-jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Groetjes Jetske

 • Nathalie september 17, 2015 (23:17)

  Hi jetske

  Ik ben 35 en heb nog stress last van acne/comedonen en ook last van vlekjes. Ik woon op Curacao, dus de zon in bijna niet te vermijden. Ik smeer me wel altijd goed in.

  Heb je tips welke producten ik het beste kan gebruiken?

  Groeten

  Nathalie

  • author-avatar
   Jetske november 5, 2015 (16:45)

   Beste Nathalie,

   Omdat je last hebt van onzuiverheden adviseer ik een exfoliant met salicylzuur.
   Voor wat betreft de pigmentvlekjes kan je producten gebruiken met daarin de volgende ingrediënten: niacinamide, vitamine C, vitamine E en zoethoutwortel. Het gebruik van een zonnebrandcrème is inderdaad erg belangrijk, helemaal als je een exfoliant gaat gebruiken.
   Waar reinig je de huid mee? Scrub je de huid? Ben je veel in de zee?

   Groetjes Jetske

 • Yolanda juli 24, 2015 (00:56)

  Hoi

  Fijn artikel! Ik ben zeer benieuwd naar de PDT behandeling. Ik kan hierover alleen weinig vinden op het internet… Heeft u wellicht meer informatie/resultaatervaringen van deze behandeling? Het is nl zoals u al had aangegeven erg prijzig, dus ik wil van te voren graag meer informatie over de te verwachten resultaten etc.

  Alvast bedankt!

  Achtergrond: (Heb laserbehandelingen Yag en peelings en Roaccutane al gehad)

 • Renée juni 19, 2015 (13:46)

  Hoi Jetske,

  Help! Ik ben nu 5,5 maand zwanger en acne overheerst mijn huid. Ik heb er altijd al last van gehad maar sinds het stoppen met de pil en daarbij nog eens de zwangerschap lijkt het veel erger.

  Jarenlang vanaf mijn puberteit heb ik producten gebruikt voor de vette huid met acne. Vorig jaar kreeg ik na een meting te horen dat mijn huid een ernstig vochttekort heeft. Het gebruiken van een creme lijkt de boel nu veel erger te maken. Ik ben sinds twee weken gestopt met een dag/nachtcreme en het is veel minder. Maar mijn huid heeft nu wel droge plekjes op de kin en wangen. Mijn voorhoofd en neus lijkt wat vetter te zijn en glimt aan het einde van de dag. Elke ochtend en avond reinig ik mijn huid met een melk.

  Ik wil mijn huid wel verzorgen want nu krijgt het natuurlijk helemaal geen verzorging en zie je droogtelijntjes (Ik ben 28). Ik durf bijna geen makeup op te doen en zonder een creme eronder is dat ook niet echt mooi.

  Ik wil jouw producten weer gaan gebruiken maar weet nu echt niet of ik de variant voor de vette huid of voor de droge huid moet gebruiken. Nu gebruik ik helemaal niks, maar vaak met een creme is mijn gezicht vettig maar heeft het toch het vochttekort en droogtelijntjes. Kan je mij helpen de weg te wijzen zodat ik niet weer een kast vol met producten heb die ik niet meer kan gebruiken..

  Vast bedankt!!

  Groetjes, een wanhopige acnebestrijder

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (13:30)

   Beste Renée,

   Bij een droge huid is belangrijk te zorgen dat je barrièrefunctie intact is. Een gezonde huidbarrière zorgt er (onder andere) voor dat er niet teveel vocht uit je huid verdampt. Niacinamide is een ingrediënt die ervoor zorgt dat de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk wordt, en blijft. Een vette huid is eigenlijk alleen vochtarm door een verstoorde huidbarrièrefunctie. Dit ontstaat door cosmeticaproducten die te agressief zijn voor de huid, maar ook bepaalde medicijnen voor bijvoorbeeld acne kunnen dit veroorzaken.
   Ik zou je adviseren om de producten voor de normaal tot droge huid te gebruiken, met uitzondering van de exfoliant. Wat de exfoliant betreft kan je het beste salicylzuur kiezen. Salicylzuur is ook een erg geschikt ingrediënt als je last hebt van onzuiverheden. Het verwijdert dode huidcellen en houdt de poriën schoon. Succes ermee!

   Groetjes Jetske               

 • Ruby juni 6, 2015 (08:34)

  Beste Jetske,

  Ik ben afgelopen week naar de huidtherapeut geweest voor mijn rest acne.

  Op dit moment gebruik ik alle producten van jouw lijn, behalve de salicylzuur. Die gebruik ik van Paula s choice.

  Bij de huidtherapeut gebruiken ze de producten van Louis Widmer. Ik heb gezegd dat ik blij ben met de producten die ik nu gebruik. Maar ze raadde me toch 1 van hun producten aan omdat ik achteraf toch een droge huid blijk te hebben. Namelijk de Louis Widmer basisserum (extract liposomal). Nu vroeg ik mij af of dit een goed product is?

  Ingredientenlijst:

  Aqua, Glycerin, Phenoxyethanol, Butylene Glycol, Lecithin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Collagen Amino Acids, Ethylhexyglycerin, Sodium Hyaluronate, Sodium Hydroxide, Carbomer, Coco-Glycoside, Palmitoyl Oligopeptide, Palmitoyl Tetrapeptide-7

  Alvast bedankt!

  Groetjes Ruby

  • author-avatar
   Jetske oktober 15, 2015 (15:15)

   Beste Ruby,

   Heb je zelf het idee dat je een droge huid hebt? Hoe hebben ze dit gemeten?
   Als het alleen gaat om het vocht vasthouden kan je ook een olie na de moisturizer gebruiken; bijvoorbeeld jojobaolie. Kies een pure olie zonder toevoegingen.
   Het product van Louis Widmer ziet er prima uit, maar zal niet meer doen dan een gewone olie zoals jojobaolie.

   Groetjes Jetske

 • susan mei 17, 2015 (08:16)

  Ha Jetske

  Los van alle lasertherapie behandelingen, vroeg ik me af heeft het zowiezo nut om naar een schoonheidsspecialist te gaan voor de normale behandelingen op zijn ouderwets: uitknijpen van onzuiverheden en meeters. het uitknijpen doet soms wel pijn, ik vroeg me af of dit goed is om te doen of dat je de huid door het uitknijpen mischien verder aftakelt?

  groetjes, susan

  • author-avatar
   Jetske september 2, 2015 (14:42)

   Beste Susan,

   Het uitknijpen van onzuiverheden adviseer ik niet. Naast dat het de kans op littekens vergroot en het herstel van de huid vertraagt, worden bacteriën verspreid over het gezicht.
   Je kunt het beste producten gebruiken met werkzame stoffen die acne kunnen verminderen en voorkomen. Je kunt hierbij denken aan vitamine C, niacinamide en salicylzuur.

   Groetjes Jetske

 • Kayla mei 13, 2015 (16:00)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds mijn 15e last van puistjes ( ben nu 18 jaar).

  Het is geen acne. Maar wel een wat ergere vorm van puistjes.

  In deze 3 jaar zijn mijn puistjes nog nooit helemaal weg gegaan.

  Ik heb ook alleen last van puistjes op mijn voorhoofd. De puistjes worden groter en pijnlijker als ik ongesteld word. Ik heb van alles geprobeerd vichy tot jeugdpuistjes creme die te koop is bij de apotheek. Maar helaas niks heeft geholpen. Ik vind het erg vervelend. Wat kan ik doen zodat deze puistjes weg gaan???

  Mvg,

  Kayla

  • author-avatar
   Jetske juli 16, 2015 (12:00)

   Beste Kayla,

   Vervelend dat je 3 jaar last hebt van puistjes. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen.
   Je kan op onderstaande blog alvast wat informatie lezen.
   Het ligt aan het beeld van acne wat het beste is, maar misschien kan je al beginnen met een exfoliant waar salicylzuur in zit.

   https://www.dr-jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Wellicht kan je langs een huidtherapeut bij jou in de buurt, zodat zij je huid kan beoordelen en een behandelplan met je op kan stellen.

   Groetjes Jetske

 • Marijke maart 21, 2015 (11:12)

  Hai, hoe kan het dat ik eigenlijk niks lees over voeding? Suiker, zuivel, het kan zo veel invloed hebben!

 • Roos februari 28, 2015 (11:02)

  Hi Jetske,

  Dit is de eerste keer dat ik op je blog kom, en wat ontzettend veel informatie, fijn! Dit jaar word ik 21 en nog steeds last van acne (niets op de wangen of voorhoofd, maar echt voornamelijk de kin, “snor” gebied, neus en tussen de wenkbrauwen. Bijna altijd zijn het van die onderhuidse witte bobbels, die niet of nauwelijks uit de knijpen zijn. Ook heb ik veel last van mee eters (in bijna elke porie op de eerder genoemde gebieden zit wel troep).

  Nu heb ik in het verleden (op mijn 16e) wel eens benzyl gebruikt, maar dat heeft niet geholpen. Ook de pil die ik sinds mijn 16e slik heeft niet veel veranderd. De producten die je noemt, werken die ook voor onderhuidse acne en verstopte poriën?

  Alvast heel erg bedankt!

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:30)

   Beste Roos,

   Door de huid op de juiste manier te verzorgen (zoals beschreven in mijn blog) zal acne zeker kunnen verminderen. Je kunt huidverzorgingsproducten eventueel combineren met benzoylperoxide (alleen bij ontstoken puistjes), antibiotica en/of vitamine A zuur. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen en kan in de porie komen en schoon houden. Poriën zullen op deze manier minder snel verstoppen.

   Groetjes Jetske

 • Linda december 24, 2014 (12:42)

  Oh en trouwens, ik ben nu 21!

 • Linda december 24, 2014 (12:40)

  Beste Jetske,

  Sinds een paar dagen heb ik uw blog ontdekt. Zelf heb ik last van middelmatige acne met vooral zwarte en witte puntjes, bultjes en hier en daar een ontsteking (iets minder vaak). Ook heb ik een gevoelige en droge huid (met tegelijkertijd heel veel talgproductie, want mijn huid glimt eigenlijk de hele dag door). Ik ben al sinds mijn 14e aan de Diane-pil en dat heeft toen goed geholpen. Sinds een paar jaar is mijn huid weer ietsjes onregelmatiger en sinds een paar weken zelfs weer op een niveau dat ik het echt vervelend begin te vinden. Het wordt zeg maar niet echt meer beter (wat normaal wel zo is na 2 weken ofzo). Ik gebruikte al een tijdje Vichy de astringerende lotion en de normadermcrème tegen onzuiverheden, maar omdat ik dus niets gebruikte wat kon reinigen, ben ik sinds twee maanden begonnen met de bijbehorende reinigende gel (in reactie op de verergering). Dit lijkt niet echt geholpen te hebben en het zelfs verergerd te hebben. Twee maanden is op zich voldoende om de effectiviteit te bepalen van een huidproduct lijkt mij? In het verleden heb ik ook wel Benzylperioxide gebruikt, maar hier werd mijn huid heel droog van, en ik vond het ook altijd lastig te combineren. Want het wordt je dan bij de huisarts aangeraden, maar er wordt niets vermeld over eventuele andere producten (moet ik mijn huid ook reinigen? Met welk product? Met welk product zeker niet? En welke crème moet ik gebruiken? Als ik een te vette crème gebruik kom je ook niet verder). Ik ben dus op zoek naar een complete behandeling waarbij het duidelijk is waarom je iets gebruikt (voor het soort acne dat ik heb) en in combinatie met welke andere middelen. Is het dan handig om langs de dermatoloog te gaan? En welke producten kunt u me aanraden? (aangezien de Vichy-producten die ik gebruik alcohol denat. en parfum bevatten, die waarschijnlijk niet?). Alvast bedankt voor uw reactie.

  Linda

  • author-avatar
   Jetske maart 6, 2015 (14:15)

   Beste Linda,

   De zoektocht naar de juiste producten kan lastig zijn. Vooral als je ook last hebt van acne. Helaas bevatten de meeste anti-acne producten irriterende ingrediënten zoals parfum en alcohol die het probleem alleen maar verergeren. Het is altijd belangrijk milde producten te gebruiken en een aantal hiervan vind je terug op mijn blog: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314. Aanvullend zou je een exfoliant met salicylzuur kunnen gebruiken. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen, werkt ontstekingsremmend en kan in de porie komen en schoonhouden. Benzoylperoxide kan je ook gebruiken (mocht salicylzuur niet voldoende resultaat geven) maar alleen als je last hebt van ontstoken puistjes. Aan mee-eters zal het bijvoorbeeld niet veel doen. Een exfoliant met salicylzuur en benzoylperoxide kan je goed met een milde huidverzorging combineren maar ook met elkaar. Voor advies kan je zeker een afspraak maken met een dermatoloog. Het voordeel hiervan is ook dat hij/zij je huid kan zien en dit voor mij iets lastiger is ;-)! Mocht je er toch niet uitkomen kan je ook altijd een e-mail sturen naar info@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • Sarah december 4, 2014 (10:34)

  Beste Jetske,

  U raadt salicylzuur aan en ik weet dat veel dermatologen een crème met een lage concentratie salicylzuur aanraden voor mensen met acne (vulgaris). Kunt u mij dan misschien uitleggen, waarom in de NHG-standaard acne gemeld staat: “Salicylzuur heeft geen plaats in de behandeling van acne”? Want dat vind ik zelf een beetje vreemd.

  Ik hoop dat u deze toch wel aparte vraag kunt beantwoorden.

  Met vriendelijke groeten,

  Sarah

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (15:45)

   Beste Sarah,

   Helaas kan ik je vraag niet beantwoorden omdat er naar mijn mening voldoende wetenschappelijke studies zijn die de werkzaamheid van salicylzuur bij acne bewijzen. Ik weet wel dat de regulieren producten in de apotheek opgelost zijn in alcohol (verergert acne) of in vaseline (pH te hoog). Dan werkt het inderdaad niet..Ik kan me voorstellen dat artsen daar slechte ervaring mee hebben. Wellicht heeft de NHG een betere uitleg voor je!

   Groetjes Jetske

 • Els september 18, 2014 (22:06)

  Beste Jetske,

  Enorm bedankt voor je reactie. Mijn dochter gebruikte nog helemaal geen huidverzorgingsproducten verder, dacht eerlijk gezegd dat een moisturizer nog niet echt nodig of zelfs ongeschikt was voor kinderen in de tienerleeftijd (is er nog een bepaald soort moisturizer die specifiek geschikt is voor een jonge tienerhuid?), maar heb nu wat geadviseerde producten aangeschaft. Ze is met het gebruik hiervan net een paar dagen begonnen, dus nog iets te vroeg om al een duidelijk resultaat te verwachten, maar altijd goed om ze alvast bij te brengen ook dat een goed reiniging van de huid belangrijk is. Hopelijk heeft dit het gewenste resultaat. In ieder geval vindt ze het heerlijk om te gebruiken.

  • Jetske oktober 2, 2014 (14:08)

   Beste Els,

   Het is voor elke leeftijd belangrijk milde producten zonder irriterende ingrediënten (zoals parfum) te gebruiken. Fijn om te lezen dat je dochter het heerlijk vindt te gebruiken. Houd je mij op de hoogte hoe het gaat?

   Groetjes Jetske

 • Els augustus 21, 2014 (23:45)

  Beste Jetske,

  Mijn dochter van 13 jaar heeft behoorlijk last van puistjes. Zelf vindt ze dit erg vervelend en probeert ze die liefst helemaal te verstoppen achter een laagje camouflagestift. Ik begrijp dat ze dat doet, maar naar mijn mening is dit zeker geen oplossing is voor het probleem, waarschijnlijk maakt dat het alleen maar erger. Graag zou ik van u weten welke (verzorgings)produkten zij het best, geschikt voor haar leeftijd, kan gebruiken. Ze heeft met name zowel huidkleurige en rode pukkeltjes, niet zozeer met witte kopjes e.d..

  Kunt u mij hierin adviseren? Alvast bedankt!

  • Els augustus 22, 2014 (00:35)

   nog even ter aanvulling om een idee te hebben over haar huidtype: zij heeft een zeer lichte (vrij dunne) huid.

  • Jetske september 11, 2014 (15:23)

   Beste Els,

   Ik weet niet of je dochter op dit moment huidverzorgingsproducten gebruikt, maar ze zou kunnen beginnen met een milde cleanser en moisturizer. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

   Groetjes Jetske

 • Merel augustus 6, 2014 (19:57)

  Beste Jetske

  Een jaar geleden heb ik precies hetzelfde ervaren als Louise. Ik was enkele dagen gestopt met benzyolperoxide tijdens een zonvakantie waarna een week na deze vakantie mijn voorhoofd vol met kleine bultjes stond. Mijn dermatoloog vertelde mij dat ik weer opnieuw moest beginnen met het middel omdat het allemaal hele kleine puistjes waren en na enkele maanden waren mijn bultjes weg. Ik gebruik het middel nu nog steeds en ga over enkele weken op vakantie. Toch zou ik de bultjes deze keer graag willen vermijden. Is er iets wat ik kan doen om de bultjes te voorkomen? Weet u misschien of de oorzaak te maken had met een combinatie van de zon met benzyolperoxide? Of toch om de reden dat ik vorig jaar ineens met het middel gestopt was?

  Ik hoor graag van u!

  Groetjes Merel

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (11:13)

   Beste Merel,

   Benzoylperoxide doodt de bacterie p. Acnes. Als je stopt met het gebruik krijgt deze bacterie weer de kans te groeien en kunnen puistjes weer wat verergeren. Als je benzoylperoxide gebruikt dan is het belangrijk voorzichtig te zijn met de zon, je huid wordt namelijk gevoeliger voor zonlicht. Gebruik in ieder geval een zonnebrandcrème en ga niet uitgebreid zonnen. Als je benzoylperoxide gebruikt en zonder bescherming in de zon gaat dan kan het huiduitslag veroorzaken.

   Groetjes Jetske

 • Romy juli 23, 2014 (16:52)

  Beste Jetske Ultee,

  Ik heb vanaf mijn 13e tot 16e heel veel last van puistjes en ontstekingen gehad. Op mijn 15e ben ik de Diane-35 pil gaan gebruiken en is het stukke minder geworden. Nu ben ik bijna 19 en slik ik die nog steeds. Ik gebruik door u goedgekeurde producten en een exfoliant.

  Ik heb af en toe nog last van een ontsteking of puistje maar lang niet zo erg meer als eerst.

  Nu er zoveel commotie is rondom die Diane-35 pil en ziektes met hart en bloedvaten bij mij in de familie zitten wil ik daarmee stoppen en overstappen op een andere pil. Omdat ik door de huisarts niet meer verwezen wordt naar een dermatoloog (omdat mijn probleem niet ernstig genoeg is) en de huisartsen blijven zeggen dat de Diane-35 geen kwaad meer kan als je hem allang slikt weet ik niet wat ik moet doen. Als ik over wil stappen ben ik bang weer een pil te krijgen waar de acne juist weer van verergert (Microgynon had die uitwerking bij mij).

  groetjes,

  Romy

  • author-avatar
   Jetske augustus 4, 2014 (14:36)

   Beste Romy,

   Bij de behandeling van acne werkt een combinatiepil met ethinylestradiol en cyproteronacetaat zoals de Diane-35 over het algemeen het beste. Alternatieven zijn bijvoorbeeld pillen met ethinylestradiol/levonorgestrel. Je kunt via de onderstaande link meer lezen over het effect van deze pil(len) op acne http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00016348609157049

   Groetjes Jetske

 • Mandy juni 20, 2014 (20:13)

  Beste Jetske,

  Ik altijd een redelijk vette huid gehad, maar sinds de laatste jaren is dit minder geworden. Helaas heb ik nu allerlei pigmentvlekken die zijn overgebleven en bij elk wondje/pukkeltje hersteld mijn huid zich met pigment.

  Ik verstop mijn huid onder foundation want ik vind het geen gezicht.

  Kan het zijn dat de huid ook mijn foundation opneemt (in de zon)?

  Het is erg belastend voor mijn privé leven. Wat zijn de mogelijkheden om de cirkel te doorbreken? Kan ik mijn voeding aanpassen (veel minder chocola en alcohol),meer rusten en daarnaast speciale voorgeschreven (antibiotica) crèmes gebruiken en/of een cosmetisch laten laseren/ behandelen? Helpt dit ook echt?

  Ik ben ten einde raad en zal ook een huisarts bezoeken. Maar mijn bezoek enkele jaren geleden bij een huidarts in een ziekenhuis heeft niks opgeleverd. Bedankt voor uw antwoord.

  Groet, Mandy

  • author-avatar
   Jetske juli 11, 2014 (17:50)

   Beste Mandy,

   Voor pigmentvlekken heeft het aanpassen van je voeding niet veel nut ben ik bang. Wat wel heel erg belangrijk is, en wat ik niet terug vind in je bericht, is een dagelijkse zonbescherming. Anders is het dweilen met de kraan open met wat voor behandeling je ook gaat starten. Er zijn een aantal ingrediënten waarvan bewezen is dat ze pigmentvlekken kunnen verminderen. Zo kun je denken aan vitamine C en niacinamide. Dit is wel alleen werkzaam als hier voldoende van inzit en als de pigmentvlekken niet te diep in de huid zitten. Ik heb een aantal blogs met tips voor het behandelen van pigmentvlekjes, hier kun je ze vinden: http://jetskeultee.nl/huidproblemen/pigmentatie. Ik zou je willen adviseren om eerst dit een kans te geven (het kan ook goed dat irritatiepigment van puistjes en pukkeltjes binnen een jaar vanzelf verdwijnen..) en daarna pas een laserbehandeling te overwegen.

   Groetjes, Jetske

 • Rosa juni 2, 2014 (11:36)

  Hallo Jetske,

  Ik ben 14 en ik heb best wel last van acne,roodheid en glimmende huid, al ongeveer 3 jaar.

  Ik gebruik neutral face wash en tonic die zijn zonder parfum,alcohol en parabenen, ook stoom ik mijn gezicht 4-5 keer per week. Ik gebruik geen make up.

  Ik heb ook vaak last van witte schilvertjes op mijn kin en bij mijn wenkbrauwen.

  Kan ik nog iets beter doen of heeft u misschien advies.

  Groetjes Rosa

  • author-avatar
   Jetske juni 23, 2014 (15:44)

   Beste Rosa,

   Allereerst zou ik je willen adviseren om te stoppen met het stomen van je huid en kijken hoe dit gaat. De hitte van het stoom kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt en de talgproductie omhoog gaat. Hierdoor kunnen er ook puistjes ontstaan of je huid kan wat roodheid vertonen. Ook kan je bij de apotheek een product met benzoylperoxide halen als je echt last hebt van ontstoken puistjes. Het is in ieder geval ook verstandig een product met 1 of 2% salicylzuur te gaan gebruiken. Dit voorkomt dat de poriën gaan verstoppen. Mocht het toch niet verminderen, neem dan weer even contact op :-).

   Groetjes Jetske

 • Alexandra april 8, 2014 (16:34)

  Beste Jetske,

  ik heb de cleanser, toner en mosturizer in huis gehaald alleen de benzoyl peroxide niet, hiervoor ben ik naar de apotheek gegaan maar die verkopen alleen benzoyl peroxide in de concentratie 5% en ik begrijp dat je dat niet zomaar kunt verdunnen. Wat te doen?

  Groetjes Alexandra

  • author-avatar
   Jetske april 14, 2014 (14:44)

   Beste Alexandra,

   Je kunt vragen bij de apotheek of ze benzoylperoxide 2,5% voor je maken. Anders zou je het altijd even met je huisarts kunnen overleggen.

   Groetjes Jetske

 • irina maart 25, 2014 (21:16)

  beste Jetske

  ik ben paar weken begonnen met de kuur microdermabrasie 8x , mijn vraag is of ik vitamine a zuur ook tussen de behandelingen kan gebruiken ?????

  alvast bedankt

  gr irina

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:33)

   Beste Irina,

   Het is belangrijk na een microdermabrasie behandeling of peeling antioxidanten weer aan te vullen. Ik zou je dus willen adviseren een crème te zoeken met antioxidanten (bijv. vitamine C en E). Verder zou ik het gebruik van vitamine A zuur voorlopig niet adviseren. Je zou dit uiteraard wel na de behandelingen rustig gaan opbouwen.

   Groetjes Jetske

 • Isabel februari 18, 2014 (12:38)

  Hallo Jetske,

  Ik heb gisteren een fruitzuurppeling gehad bij een kliniek voor de vierde keer, nu heb ik lijkt wel open natte wondjes op mijn wangen (net of de peeling er te lang op heeft gezeten) het voelt ook nog warm en branderig aan, wat kan ik nu het beste doen qua crème? En moet ik wel de kuur voortzetten of hoort dit erbij?

  • author-avatar
   Jetske februari 28, 2014 (15:18)

   Beste Isabel,

   Het is niet de bedoeling dat een fruitzuurpeeling open wondjes veroorzaakt. Wellicht is er te lang gewacht om het zuur te neutraliseren. Ik zou je in ieder geval willen adviseren contact op te nemen met de kliniek waar je bent geweest.

   Ik zou je huid voorlopig even rust gunnen. Als de wondjes dicht zijn kan je gaan smeren met een moisturizer met kalmerende en barrièreherstellende ingrediënten (zoals vitamine C en niacinamide).

   Groetjes Jetske

 • melissa januari 5, 2014 (22:56)

  Hallo,

  Ik heb nu al een tijdje last van onderhuidse bultjes op mijn gezicht. Je ziet ze het meest bij directe belichting o.a van de zon. Il heb dit vooral op mijn wangen en voorhoofd. Ik heb een redelijk gevoelige huid. Kan er mij iemand raad geven? Ik weet niet wat dit is, maar vind dit behoorlijk vervelend

  Groetjes

 • Lieke december 23, 2013 (22:21)

  Beste Jetske,

  Ik heb al sinds mijn 13e erg last van acne en ik ben nu 15. Ik heb al veel verschillende producten gebruikt maar niks werkt erg effectief voor mijn huid. Elke morgen en avond doe ik het 3 stappenplan: reinigen, exfoliëren en verzorgen, ook 1 of 2 x per week een peeling.

  Ik gebruik nu verschillende producten van Louis Widmer. Ik had hier goede recensies over gelezen dus waagde ik de poging. Ik wilde vragen of de ingrediënten die in de producten zijn wel echt werken en de acne juist niet verergeren.

  Lipo Sol Mousse: Zonder parfum

  Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Propylene Glycol, Disodium PEG-5 Laurylcitrate Sulfosuccinate, Decyl Glucoside, Polypropylene Terephthalate, Sodium Cocoamphoacetate, Panthenol, Salicylic Acid, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Polysorbate 20, Sodium Benzoate, Triclosan, Sodium Chloride, Lauryl Pyrrolidone, Allantoin, Benzoic Acid, Menthol(FVN2008.034)

  Lipo Sol Tonic: Zonder parfum

  Aqua, Alcohol Denat., Butylene Glycol, Sodium Laureth Sulfate, Panthenol, Allantoin, Triclosan, Arginine, Capryloyl Glycine, Citric Acid, Sodium Chloride, Benzoic Acid (FVN2010.022)

  Skin care gel: Zonder parfum

  Aqua, Alcohol Denat., Glycerin, Propylene Glycol, Glycolic Acid, Distarch Phosphate, Polyacrylamide, Hydroxyethylcellulose, Zinc Sulfate, Sodium Hydroxide, C13-14 Isoparaffin, Salicylic Acid, Phenoxyethanol, Triclosan, Laureth-7, Camphor, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben (FVN2007.010)

  Sebo Fluid: Zonder parfum

  Aqua, Cetearyl Alcohol, Oleyl Erucate, Panthenol, Butylene Glycol, Dibutyl Adipate, Propylene Glycol, Sodium Cetearyl Sulfate, Sorbitol, Phenoxyethanol, Triclosan, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Citric Acid (FVN2011.011)

  Peeling: Zonder parfum

  Aqua, Polyethylene, Glycerin, Sodium Laureth Sulfate, Laureth-9, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Glycolic Acid, Panthenol, Disodium Undecylenamido MEA-Sulfosuccinate, Hydroxyethylcellulose, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Lactic Acid, Citric Acid, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Sodium Chloride, Diethylhexyl Sodium Sulfosuccinate, Malic Acid, Benzoic Acid, Titanium Dioxide, Salicylic Acid, Propylene Glycol, Silver Chloride (FVN100221.0007)

  En als deze producten schadelijk voor mijn huid zijn, welke zou ik dan beter kunnen gebruiken?

  Ik hoop hier antwoord te krijgen op mijn vraag.

  Bij voorbaat dank!

  Groetjes Lieke

  • Peter december 28, 2013 (14:11)

   @Lieke

   Bij acne is het niet direct noodzakelijk cleansers of moisturizers te kopen die voor acne zijn. Of de producten geschikt zijn hangt helemaal af van jouw huidtype en de ingredienten in het product.

   Goede ingredienten die werken bij acne zijn exfolierende, talgregulerende, ontstekingsremmende en kalmerende stofjes. Een paar voorbeelden zijn salicylzuur (1-2%), benzoylperoxide (2.5%), vitamine a zuur, niacinamide, allantoine, zoethoutwortelextract en vitamine C. Het is heel belangrijk dat een product niet irriterend of uitdrogend werkt, te vette producten kunnen acne ook verergeren.

   Je hebt een simpele routine en dat is prima, een gezichtsreiniger, exfoliant en moisturizer zijn drie essentiele stappen. Eventueel kun je dit nog aanvullen met een product tegen acne voorgeschreven door de huisarts. De reiniger moet mild zijn en mag absoluut geen trekkend gevoel geven na het wassen, het product wat je nu gebruikt is een redelijk sterke reiniger, en bevat bovendien irriterende stofjes zoals menthol en triclosan. De tonic en gel (moisturizer) bevatten veel alcohol wat uitdrogend werkt, en bovendien ook irriterende stofjes zoals propylene glycol en triclosan. De peeling bevat scrubdeeltjes, dit maakt je huid gevoelig en kwetsbaar.

   Ik zou je willen adviseren een milde ph-huidneutrale gezichtreiniger te kiezen, hoe minder hij schuimt hoe beter. In plaats van de peeling zou je een exfoliant met 1-2% salicylzuur kunnen proberen, dit gebruik je alleen s avonds en bouw je rustig op. S morgens en s avonds kun je een moisturizer smeren die past bij jouw huidtype. De huisarts kan je eventueel nog adviseren over producten als benzoylperoxide, antibiotica of vitamine a zuur die tegen acne werken.

   Voor goede producten en stofjes die je beter kunt vermijden zou je de volgende blogs eens kunnen bekijken:

   http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

   http://jetskeultee.nl/productadvies

   http://jetskeultee.nl/salicylzuur/obj7784526

 • Fatima december 16, 2013 (13:41)

  Beste jetske,

  Wat vind jij van het nhg-standpunt dat salicylzuur vw bijwerkingen en matige resultaten geen plaats heeft in de behandeling van salicylzuur? Hun standaarden worden toch na uitvoerig literatuuronderzoek samengesteld?

  Met groet, Fatima

  • Fatima december 16, 2013 (13:42)

   Sorry, Ik bedoel in de behandeling van acne…

   • author-avatar
    Jetske december 30, 2013 (11:16)

    Beste Fatima,

    Het standpunt van de NHG komt voort uit een reviewartikel van Lehmann uit 2001. Er bleek toentertijd dat er geen goed opgezette onderzoeken waren naar de werkzaamheid van salicylzuur bij acne. Er zijn in de afgelopen 10 jaar verschillende onderzoeken geweest die de werkzaamheid van salicylzuur aantonen. Acne is er in vele vormen en gradaties. Bij de een is een milde moisturizer met o.a. vitamine C gecombineerd met een exfoliant op basis van salicylzuur genoeg, de ander zal meer nodig hebben en ook bijvoorbeeld een crème met antibiotica moeten smeren. Of salicylzuur (genoeg) werkzaam is hangt ook af van het soort acne.

    Groetjes Jetske

 • Zouzou november 20, 2013 (17:46)

  Geachte Jetske

  Wij zijn bezig met zwanger worden, en na het stoppen van de pil en de vitamine a zuur, ben ik waanhopig opzoek naar een oplossing, mijn hele gezicht zit weer onder en mijn borstkast ook 🙁 , en ik wil begin volgend jaar gaan trouwen zo word mijn trouwfeest en trouwfotos een ramp, heeft u een tip ?? 🙁 🙁 🙁

  Mvg Zouzou

  • Peter november 23, 2013 (20:25)

   @Zouzou

   Je zou de combinatie van Benzoylperoxide en Erytromycine kunnen gebruiken, dit is veilig bij zwangerschap. Een peeling doen is misschien niet verstandig, maar je zou wel een exfoliant met glycolzuur kunnen gebruiken. Ook een creme met bijvoorbeeld niacinamide, zoethoutwortel extract of vitamine C kunnen helpen. En natuurlijk een zonnebrandcreme smeren.

   • author-avatar
    Jetske december 5, 2013 (14:27)

    Beste Zouzou,

    Wat vervelend dat je weer last hebt van acne! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de reactie van Peter. Succes!

    Groetjes Jetske

 • Burcu november 18, 2013 (16:50)

  Nee, ik denk het niet, want bij mijn eerste crème had ik ook hetzelfde resultaat. Maar toch bedankt, het was heel lief van u om te antwoorden 🙂

  • Peter november 18, 2013 (20:41)

   @Burcu

   De Epiduo (adapalene + benzoylperioxide) en Differin (adapalene) kunnen beide uitdrogend zijn en schilfering en huidirritatie geven. Alhoewel parfum inderdaad iets is wat je beter niet kunt kiezen, is dat niet de oorzaak van de schilfering en roodheid. Wat je kunt proberen is om de hydraterende creme eerst te smeren en pas daarna de Differin. Pas als een keer in de drie dagen goed gaat doe je het om de dag, gaat dat goed dan smeer je eerst de Differin en na een kwartier tot halfuur de hydraterende creme. Telkens wanneer je merkt dat het uitdrogend of trekkerig voelt smeer je wat hydraterende creme bij, of sla je een dag over. Wat erg goed werkt is vaseline, of eventueel lanette creme. Te lang smeren met vaseline kan op den duur weer iets uitdrogend werken, maar voor zo nu en dan werkt het juist heel goed. Als je een gezichtsreiniger gebruikt, gebruik dan een milde niet uitdrogende variant. Mocht het ook dan nog te veel zijn, dan kan het nog een optie zijn om voor iets milders te kiezen, zoals een salicylzuur exfoliant bv.

   • Daphne november 18, 2013 (20:47)

    @ Peter

    super leerzaam die reactie van jou! Ook namens mij bedankt!

   • Burcu november 18, 2013 (21:10)

    heel erg bedankt, dit ga ik proberen!

    • author-avatar
     Jetske december 5, 2013 (14:24)

     Beste Burcu,

     Ik zie dat Peter en Daphne je al van goede antwoorden hebben voorzien :-). Hoe gaat het nu met je huid?

     Groetjes Jetske

 • Burcu november 17, 2013 (20:53)

  Hoi Jetske

  Ik ben een meisje van 16 jaar en ik heb last van acne, dus ik ging naar een dermatoloog. Ze raadde mij Epiduo 0.1% / 2.5% Gel aan; ik gebruikte deze en ik was er zeer enthoushiast over, maar ik merkte dat deze mijn huid wel kurkdroog maakte. Mijn huid schilferde en mijn oogleden waren rood, schilferig en jeukten heel erg.

  Daarna ben ik opnieuw naar de dermatoloog gegaan en deze keer gaf ze me een crème genaamd: Differin 0.1% Crème . Ze zei dat deze minder uitdrogend zou zijn. Ook gaf ze me een andere crème om mijn huid te verzorgen: Noviderm Boréade r (for irritated and dry acne-prone skin). Maar nu heb ik weer hetzelfde resultaat en wil ik niet opnieuw naar de dermatoloog…Help? Heb ik nu een allergie of ben ik gewoon niet zo goed in het opbouwen? Ik heb de crème altijd 1 keer in de 2 dagen gebruikt, maar ik heb het gevoel dat mijn huid er niet aan wende… Hoe zou ik het moeten doen?

  Groetjes, Burcu

  • Daphne november 17, 2013 (21:36)

   @ Burcu

   Ik heb even het ingrediëntenlijstje erbij gezocht en die Noviderm Boréade R heeft zo te zien wel fragance (parfum) als ingrediënt. Wellicht reageert jouw huid daar toch slecht op, het is volgens Jetske de nummer 1 allergeen.

   INCI

   96% of natural ingredients:

   Aqua (water)

   Caprylic/Capric Triglyceride: plant origin fatty substance

   Glycerine: moistening, hydrating agent

   Propanediol Dicaprylate: emollient

   Glyceryl Stearate: fatty substance, consistency factor

   Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil Unsaponifiables (Sunflower oleodistillate): has restructuring properties by stimulating the synthesis of epidermal lipids.

   Butyrospermum Parkii Butter: shea butter which softens and nourishes the skin

   Hydrogenated Palm Kernel Glycerides, Hydrogenated Palm Glycerides: consistency factors

   Cetyl Alcohol: fatty substance, consistency factor

   Glyceryl Caprylate: emollient ester, regulates skin flora

   Xanthan Gum: thickening agent

   Sodium Stearoyl Glutamate: mild emulsifier

   Hydrolysed Chenopodium Quinoa Seed, Maltodextrin (quinoa peptides): strengthen cellular integrity of the cutaneous barrier, help maintain a good level of hydration and have a soothing effect

   Citric Acid: pH regulator

   Hydrolysed Lepidium Meyenii Root (hydrolysate of maca root): repairing and healing active ingredient

   Ceramide 3: restructuring, moisturising

   4% of synthetic ingredients (introduced in the right amounts to ensure the effectiveness of the product and enhance your pleasure of use):

   1,2-Hexanediol: moisturising, moistening

   Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Polysorbate 60, Sorbitan Stearate: emulsifier, stabiliser

   Tocopheryl Acetate: Vitamin E acetate, anti-free radical

   Fragrance (scent)

 • sarah oktober 23, 2013 (08:04)

  Beste Jetske, bedankt voor alle informatie!

  Ik heb een dringende vraag.

  Ik ben 35 en heb nu na 8 maanden stoppen vd diane pil (21 jaar) acne. Van alles geprobeerd en veel eduld maar voel me zwaar beroerd van de onzekerheid. Ik heb 4 jr terug ook een 3e roacutane kuur afgemaakt en meerder antibiotica kuren door de jaren heen.

  Hoe staat u tegenover microdermabrassie behandelingen. De behandeling geeft aan baad te hebben bij oa een acne huid.

  Ik heb laatst nog een poeder peeling met enzymen van t mmerk kanebo/sensai gekocht, helaas ook weer zonder resultaten. En weer €62,- aan wederom weggegooid geld, Ben nu echt radeloos.

  Alvast erg bedankt, groet Sarah

  • author-avatar
   Jetske november 7, 2013 (10:29)

   Beste Sarah,

   Ik krijg vaker de vraag of ik microdermabrasie zou aanraden, maar het is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Als je kijkt naar de literatuur is het zeker zo dat microdermabrasie het aspect van de huid kan verbeteren. Het is geen antirimpelbehandeling. Toch moet je er wel voorzichtig mee zijn, er is uit een onderzoek bekend dat microdermabrasie ook negatieve effecten kan hebben en de barrièrefunctie van de huid kan verzwakken. Dat kan uiteindelijk juist tot huidveroudering leiden. Microdermabrasie met beleid toepassen dus. Niet te vaak en niet te diep. Bij een gevoelige huid zou ik het niet toepassen. En het belangrijk na een microdermabrasie behandeling of peeling antioxidanten weer aan te vullen.

   Groetjes Jetske

 • Nees september 21, 2013 (22:47)

  Hallo Jetske,

  Ik zou graag willen weten waar ik foto s van mijn huid (wangen) naar toe kan sturen…?

  Ik ben 23 jaar geleden geboren met hele ernstige dauworm eczeem (atopisch) en heb vroeger met verband en teerzalf gelopen tegen de jeuk, daarbij ook nog Astma en door veel voorhoofdholteontst. heb ik chronische sinusitis elke maand in de herft / winter…

  Nu komt het…ik heb in mijn gezicht (wangen en kin) grote onderhuidse ophopingen die ontzettend jeuken en aanvoelen als steentjes zo hard, mijn voorhoofd/neus/bovenlip zijn altijd schraal en in de winter daardoor ook altijd ooglidontsteking…

  ik heb altijd goede cremes gebruikt (dermalogica, la roche posay) maar het lijkt alleen maar erger te worden en elke dag is er wel weer iets…schilfers, vette huid, talg slierten etc, …

  Ik ga met kerst een peeling laten doen bij mijn schoonheidsspecialiste maar gaan hier ook die knobbels mee weg?

  Graag zou ik u een paar foto s sturen van mijn huid zodat u kunt kijken…

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (11:46)

   Beste Nees,

   Bij eczeem is de barrièrefunctie van de huid verstoord. Niacinamide is hierom een erg geschikt ingrediënt. Het zorgt er o.a. voor dat de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk wordt en blijft.

   Een crème kan goed zijn, maar als het niet op de juiste manier gebruikt wordt of bij het verkeerde huidtype, kan dit problemen veroorzaken. Het is erg belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst van een product te bekijken. Vermijd irriterende ingrediënten zoals parfum en alcohol (zeker met jouw gevoelige huid).

   Omdat je schrijft onderhuidse ophopingen te hebben, zou een exfoliant op basis van salicylzuur erg geschikt zijn. Het gaat de verhoorning van de huid tegen en verstopping van de talgklieren. Daarnaast kan het ook voor de gevoelige huid gebruikt worden.

   Mocht je een peeling laten uitvoeren met bijvoorbeeld glycolzuur of salicylzuur, laat dit altijd uitvoeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts. Als zo’n peeling niet goed wordt uitgevoerd kan het voor nog meer problemen zorgen.

   Je kunt altijd een foto sturen naar jetske@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • L. september 15, 2013 (12:30)

  Hoi Linda,

  In hele ernstige gevallen van acne is roaccutane inderdaad een van de weinige middelen die nog helpen. Maar de reden dat artsen je daar niet snel voor door zullen sturen, zijn de vele ernstige bijwerkingen, waar jij misschien geen last van hebt gehad (anders had je het misschien aangegeven, daar ga ik even vanuit). Ik denk dat de bijwerkingen de artsen terughoudend maakt, en ze daarom liever eerst een andere oplossing proberen waarbij de bijwerkingen geringer zijn. Maar het neemt inderdaad niet weg dat het zonde is dat jij niet eerder doorgestuurd bent omdat het de littekens had kunnen voorkomen!

 • Linda augustus 12, 2013 (13:29)

  Het enige wat echt helpt tegen ernstige acne is isotretinoïne (roaccutane of accutane) Ik heb zelf last gehad van zeer, zeer ernstige acne. Normaal is het na 1 kuur voorgoed weg, maar bij mij bleef het terugkomen. Uiteindelijk heb ik 3 kuren gehad, maar de acne is weg 🙂

  Wat ik jammer vind aan het systeem is dat huisartsen mensen niet snel doorsturen naar de dermatoloog. Je moet eerst een heel stappenplan doorlopen met middelen die niet of maar tijdelijk werken (het zal misschien helpen bij lichte acne, maar niet bij de ernstige vormen). Daardoor had ik al veel littekens voordat ik met Roaccutane ben gestart. Naar mijn mening had dit voorkomen kunnen worden als mijn huisarts mij eerder door had gestuurd naar de dermatoloog.

  Maar feit is dat isotretinoïne echt een wondermiddel is voor ernstige acne en ben heel blij dat ik hieraan begonnen ben.

 • nathalie juli 23, 2013 (14:27)

  Beste Jetske,

  Ik ben blij dat ik deze blogs gevonden heb, ik vind het fijn om er alles op ver te lezen.

  ik zelf kamp al aantal jaren met acne bij mij is het begonnen toen ik eenmaal met de pil begon, ik heb ondertussen heel veel soorten pillen geslikt, en veel geld uit gegeven aan huidverzorging en aan de schoonheidsspecialisten. Na dan toch 5 jaar geleden begonnen te zijn met de Diana pil is het stukje bij beetje goed gegaan en zelfs 3jaar geen last gehad, ik kon doen en laten wat ik wilde met mn huid make-up er oplaten ik hoefde er niet meer voor te doen. Ik was hier zo blij mee ele ochtend als ik wakker had, had ik een tik om et voelen of me gezicht nog zo glad was. Vorige jaar januari ben ik gestopt met de pil omdat hij veel bijwerkingen met zich mee bracht, en je hoorde niet al te beste verhalen over. Ik ben over gestapt naar een lichte pil, ook toen bleef mijn huid nog prima, tot afgelopen maart dit jaar zie ik de acne steeds weer meer terug komen eerst was het een paar plekjes, en nu sinds een aantal weken mijn wang weer, waar ik vroeger ook last van had. op mijn wang zit nu al een aantal weken hele klei bultjes dien iet weg gaan als ik in bepaald licht staat zie je ze heel goed allemaal hele klein bultjes of zit acne is weet ik niet want er komt nooit pus of iets uit. rond om de klein bultjes zitten weer grote bultjes, en die bulten duurt een eeuwigheid tot dat ze weer weg zijn, soms wel een maand. Ik zie mijn huid weer veranderen in een puber huid die ik een aantal jaren geleden had. Ik had toen ook wat littekens deze waren allemaal weg getrokken.

  Ik zie mijn huid altijd iets beter worden als ik in de stop week zit, vorige week ben ik naar de dokter geweest, ik kreeg acid a vit voorgeschreven en op aanrader moet ik even een maand geen hormonen slikken om te kijken wat dat doet met mijn huid, na een maand krijgt een een nieuwe anticonceptie de nuveu ring hier zitten weinig hormonen in.

  Van de cream die ik heb gehad zie ik helaas nog niet veel me huid is heel erg droog geraakt sinds dat ik deze cream gebruikt mn, poeder foundation zitten nier meer mooi op mn huid, ik gebruik de cream al om de dag. Verder gebruik ik cetaphil als reiniging en de cream speciaal voor een acne huid, ik gebruik dit al ruim 4 jaar deze cream. Het is erg frustrerend en voel me erg onzeker, ik durf mensen niet meer aan te kijken, vroeger werd ik enorm gepest door mijn acne. ik durf ook echt niet zonder make up de deur uit ik hoop dat mn huid zo snel mogelijk weer de oude wordt, want ik begrijp niet dat het ineens zo slechter weer kan zijn. Ik drink veel water en slik vitamine ik reinig me huid elke dag 2 x en 1 x in de week een masker.

  Schoonheidsspecialisten ga ik ook nog eens in de zoveel tijd maar niet meer iedere 6 weken zo als vroeger, ook al had k nooit het idee dat het werkte

  Heb jij nog tips om mijn oude huid weer terug te krijgen? zonder dat het te veel beschadigd.

  Groetjes.

 • Louise mei 28, 2013 (15:09)

  Beste Jetske,

  Ik

  Ik gebruik al een tijd benzoylperoxide en dit werkt heel goed!

  Nu ik laatst een paar dagen naar het buitenland ging en ging zonnen kreeg ik op m n voorhoofd, tussen m n wenkbrauwen en op m n slapen allemaal hele kleine bultjes. (Eigenlijk nauwelijks te zien) ik was 1/2 dagen voor het zonnen gestopt maar heb dus nu wel bultjes. Komt dit door de combinatie van zon en benzoylperoxide? En wat kan ik er tegen doen? Hoelang moet ik stoppen met dit middel?

  Ik hoop graag van je te horen!

  Groetjes Louise

  • Merel augustus 6, 2014 (19:48)

   Beste Louise,

   Een jaar geleden heb ik precies hetzelfde ervaren. Ik was enkele dagen gestopt met benzyolperoxide tijdens een zonvakantie waarna een week na deze vakantie mijn voorhoofd vol met kleine bultjes stond. De dermatoloog vertelde mij dat ik weer opnieuw moest beginnen met het middel en na enkele maanden waren mijn bultjes weg. Echter vroeg ik me af wat jouw ervaring verder is geweest na het bericht wat je vorig jaar had geplaatst. Ik gebruik het middel namelijk nog steeds en ga over enkele weken op vakantie. Toch zou ik de bultjes deze keer graag willen vermijden. Weet je inmiddels misschien of het kwam door een combinatie van de zon met benzyolperoxide? Of toch om de reden dat je met het middel gestopt was?

   Ik hoor graag van je!

   Groetjes Merel

 • Galina mei 15, 2013 (09:31)

  Ok! Dus na gestopt te zijn met de pil een jaar geleden kreeg ook ik, 39 jaar, weer enorm last van mijn huid. Acne. Nu heb ik eindelijk een behandelplan dat werkt. Durf het bijna niet te zeggen maar ik gebruik alle producten van de skincare lijn voor normale tot vette huid en savonds gebruik ik Vitamine A zuur 0.02 waardoor ik sochtends na een wen periode van 1 week ook de glycolzuur kon gebruiken. Dus sochtends water wassen, tonic, glycolzuur, moisturizer en als nodig zonnebrand 15 spf. Savonds wassen met wasgel, tonic en vit. A zuur 0.02. Als ik drogere huid heb dan doe ik onder de vit A zuur de moisturizer. Ik ben een jonge godin nu ipv een verlepte veertiger met puisten. Perfecte lijn, skincare uncover. Bedankt!

 • Orchid_82 april 28, 2013 (02:23)

  Beste Jetske,

  Bedankt voor alle nuttige info op uw blog! Jammer alleen dat de meeste reacties uit hulpvragen bestaan die men simpelweg aan hun dermatoloog kunnen stellen….

  Mvg

 • Mandy april 15, 2013 (23:08)

  Hallo Jetske,

  Op je site zie ik meerdere keren terug komen dat Salicylzuur goed werkt tegen acne. Zou je mij een paar producten kunnen mailen waar Salicylzuur in zit?

 • Esther april 7, 2013 (21:26)

  Beste jetske, ik lees met alle plezier je boek en gebruik sinds eergister je producten. Ik heb vroeger erge acne gehad en Ik vroeg me af hoe jij tegen over de Dermaroller staat?

  Liefs Esther

 • Ruth maart 22, 2013 (10:40)

  Hallo Jetske,

  Ik heb enorm last van acne. Ik ben (bijna) 35 jaar en vind het nu wel welletjes. Ik merk dat ik er erg onzeker van wordt en druk de deur niet meer uit zonder foundation. Van een collega van kreeg ik de tip om op jouw site te kijken, dit gedaan en sta voor alles open. Ik heb het persoonlijke huid advies gedaan, maar twijfelde bij veel vragen of ik deze wel juist had afgevinkt. Ik heb een paar foto s gemaakt van mijn gezicht en zou het erg waarderen als je hier naar zou willen kijken om mij te helpen welk productik het beste kan gebruiken en wat voor type huid ik eigenlijk heb. Heb je misschien een email adres waar ik de foto s naar toe kan sturen?
  Ik word volgende maand 35 jaar en heb mijn hele leven laat van acne gehad. Ene keer minder andere keer erger, maar het lijkt de laatste maanden steeds erger te worden. Ik krijg ze nu opeens op mijn wangen, wat ik voorheen nooit had. Please HELLUP

 • Daphne maart 22, 2013 (09:43)

  @Femke
  Oei, Femke, ik lees nu pas jouw reactie over jouw huidreactie op benzoylperoxide. Dat maakt mij niet blij! De acne op mijn kin is de laatste maanden enorm: de ene puist is nog niet genezen of de volgende ontwikkelt zich al weer. Heel vreemd. Ik ben bijna 44 jaar en heb eigenlijk alleen in mijn puberjaren zoveel (en nog wel meer) acne gehad. In elk geval ben ik nu naar aanleiding van hetgeen ik lees op de website van Jetske een behandelprogramma voor mezelf aan het ontwikkelen. Heb dus ook gisteren benzoylperoxide gekocht. Waar -zoals hierboven vermeld- helaas propyleenglycol in blijkt te zitten wat volgens Jetske irriterend kan werken en een wat haar betreft te mijden ingredient is. Ik weet niet of ik nu wel door durf te gaan met benzoylperoxide, nadat ik heb ontdekt dat die propyleenglycol erin zit en wat jouw ervaringen zijn geweest. Bedankt in elk geval voor het delen!

 • Daphne maart 22, 2013 (09:38)

  Gisteren na het lezen van de blog van Jetske en acne waar ik sinds een paar maanden ineens flink last van heb bij de apotheek een tube benzoylperoxide gekocht. Ze zeiden dat 2,5% niet bestaat: ik kreeg 5% mee. Nou ja, voor het geld hoef ik het niet te laten: Euro 2,95 voor 30 gram.
  Echter, tot mijn verbazing zit er propyleenglycol in, een ingredient dat volgens Jetskes blog nogal eens irritaties kan geven (zie eventueel http://jetskeultee.nl/2009/05/01/te-mijden-ingredienten/).
  Heeft iemand benzoylperoxide ZONDER propyleenglycol kunnen krijgen? Zo ja, van welk merk? Mijn tube is van het merk Pharmachemie bv in Haarlem.

 • Stijn februari 6, 2013 (10:27)

  Dag Jetske,
  Sinds een 5 tal jaar heb ik op geregelde tijdstippen jeuk op mijn rechter wang.Het is precies of ik muggebeten heb.Zowel uiterlijk, als de jeuk, die soms erg irriterend is. Via de huidspecialist heb ik een cortisonezalf gekregen die echt doeltreffend helpt.1 maal smeren en de jeuk is praktisch direct weg(half uur), alsook de rode bultjes. soms komt dit nu ook op mijn voorhoofd voor.Onlangs ben ik hier nog eens voor bij de dermatoloog geweest(omdat mijn zalf op was)een reden of blijvende oplossing heb ik niet gekregen voor mijn probleem. kan jij mij hier verder in helpen ?Bedankt alvast voor uw reactie,
  mvg,Stijn

 • Femke januari 28, 2013 (14:03)

  Graag wil ik mensen er op wijzen dat je echt voorzichtig moet zijn met benzoylperoxide. Ik ben dit gaan smeren op 2 januari 2013 en ik heb vervolgens vanaf donderdag 18 januari 2013 met een allergische reactie thuis gezeten. Mijn voorhoofd, kin en borst waren knalrood, gebobbeld en het jeukte enorm. Ook kwam er vocht uit. Een antihistamine hielp onvoldoende, dus ik heb er bij de huisartsenpost op zaterdag nog hydrocortisoncreme bijgekregen. Toen ik er op dinsdag ook nog zwelling rond mijn ogen bij kreeg, een week nadat ik voor het laatst benzoylperoxide had gebruikt(!!), heb ik een 5-daagse stootkuur van 30 mg prednisalon gekregen. Het is nu zo goed als weg, maar wat een ellende! Dus, zodra je enige irritatie merkt, gelijk stoppen ermee! Volgens de huisarts was het wel een erg extreme reactie, maar ik ben dus echt 1,5 week een monster geweest en ik werd gek van de jeuk.

 • Hilda januari 16, 2013 (19:58)

  Hallo Jetske,
  Eerst wil ik zeggen dat ik uit Bulgarije kom. We hebben een andere klimaat maar ik woon al in Nederland 11 jaar.
  Ik ben 40 jaar oud. Ik heb last van lokale pukkels. Ik heb veel gedaan om die weg te halen maar het lijk niet zo makkelijk.
  Wanneer een aanval van pukkles heb gebruik it direkt cleanser met salytie zuur en tonner, er naast doe ik een creme van Cleasil voor pukkels (Lokale).
  Na een tijd mijn huid wordt dunner door de zuur in mijn producten. Dat merk ik aan de zij kant van mijn gezicht (onder de oren).
  Dan verander ik mijn cleanser weer … en zo … en zo …
  Ik weet niet wat ik verkeerd doe?
  Soms doe ik een AHA peeling thuis. Ik denk dit help ook mijn huid dunner te worden. Ik heb geen vette huid maar meer normale (met neiging dunner te worden).
  Ik was aan het denken naar dokter te gaan want ik krijg zeer leilijke bruin vlekken van de pukkels. Mijn huid is bleek.
  Ik hoop dat ik een advies van u krijg.
  Ik wil graag anti-aging creme gebruiken want de huid begint te zakken en dat merk ik aan de beide kanten van mijn mond.
  ik wil aan nieuwe producten te overstappen maar ik wil anti age. Uw producten zijn ook goed maar niet zo veel ingredienten tegen veroudering.
  Ik heb net Mad Hippie besteld uit Amerika. Dit lijkt zeer goede merk te zijn. Boordevoele peptiden … heerlijk
  Ik verwacht uw reactie
  Hartelijk bedankt
  Hilda

 • author-avatar
  Jetske december 19, 2012 (16:34)

  Aan al mijn bloglezers,

  Ik krijg erg veel vragen op mijn blog over huidproblemen. Uiteraard wil ik jullie allemaal helpen, maar het lukt mij niet om iedereen van een passend advies te voorzien. Mocht je je zorgen maken of problemen ervaren met je huid, adviseer ik je contact op te nemen met de huisarts of dermatoloog. Succes!

  Groeten Jetske

 • Nonany december 10, 2012 (19:53)

  Hoi Jetske,

  ik heb jouw boek inmiddels al een tijdje thuis liggen en volg alles op wat erin staat. Zo gebruik ik 2% salicylzuur en heb ik alleen nog maar hele milde gezichtsreinigers (nu van decubal met geen SLS of SLES) en dat werkt prima. Ik heb echter een enorm vette huid. Geen enkel matterend product (qua dagcreme) werkt bij mij. Ik gebruik geen foundation en gebruik al heel lang geen agressieve reinigers of lotions met alcohol meer etc. Daarnaast heb ik nog een paar keer per maand bulten onder de huid. Ik voel deze opkomen doordat het op die plek ineens echt pijn gaat doen. Vervolgens wordt het gewoon een huidkleurige bult die echt zeer doet. Daarna begint hij rood te worden, dit houdt zo n week a 2 weken aan. Daarna kleurt hij weer naar de kleur van mijn huid, en blijft daar nog zo n 2 a 3 weken zitten. Salicylzuur helpt hier helaas niet tegen. Ik blijf netjes van de bulten af maar uiteindelijk blijf ik alsnog zitten met verkleuringen op de plekken waar deze bulten hebben gezeten. Een aantal keer ben ik niet zo wijs geweest en heb ik ze toch “kapotgemaakt” er zit dan ook echt wel talg in, wat er uitaard na heel veel pijn en duwen pas uitkwam. Dit doe ik in ieder geval al een hele tijd niet meer.
  De rest van mijn gezicht is dankzij jouw tips enorm opgeknapt. De witte bultjes zijn weg en ook de mee eters zijn verminderd, behalve die op mijn neus, die blijken nogal hardnekkig. Voor de rest is mijn gezicht mooi egaal, op een mini puistje of enorme bult hier en daar na.

  Ik ben 21 en eet voldoende groente en fruit, alleen volkorenbrood en geen zuivel (op af en toe was kaas op de boterham na).

  Ik wil heel graag weten wat ik zou kunnen doen als er zo n dikke onderhuidse ontsteking opzet. Je zou me daar echt enorm mee helpen.

  Ik gebruik de salisylzuur producten van paula s choice, en gebruik deze al ongeveer driekwart jaar. Ook benzoylperoxide helpt niet bij de onderhuidse ontstekingen.

  Groetjes en alvast bedankt:)
  Nonany

 • Anoniem november 8, 2012 (13:21)

  Hallo Jetske, ik volg je nu al een tijdje en heb ook je boek. Ik heb er al heel veel aan gehad, maar helaas verbeterde mijn acne niet, ondanks al je goede adviezen. Daarom start ik binnenkort met een accutane kuur. Van mijn dermatoloog heb ik al de Cetaphil creme voorgeschreven gekregen (die ook op jouw productadvies lijst staat). Ik wil nu ook een andere zonnebrandcreme gaan kopen, welke raad jij me aan in combinatie met de accutane?

 • Brenda november 4, 2012 (18:19)

  Hallo Jetske, ik heb vandaag je web-site ontdekt en ben er erg blij mee, wat een informatie. Mijn vraag gaat over mijn dochter(net 13). Zij heeft al vanaf haar 9e last van acne. We hebben van alles geprobeerd, aangeschaft (oa rode lamp), we hebben alle smeersel van de huisarts, dermatoloog en huidtherapeut geprobeerd. Niets hielp en aangezien ze een littekegevoelige huid heeft hebben we samen met de huisarts besloten de laagst mogelijke dosis (Roa) accutane te gebruiken. Het heeft even geduurd maar na een half jaar is de verbetering verbluffend. Er zitten nog wel wat meesters en her en der een onderhuidse ontsteking. Ik heb de huidanalyse op je site gedaan en daar wordt het gebruik van salicyl 1procent aangeraden. Mijn vraag is of dat ook in combinatie met de roacutane gebruikt kan worden ivm de overgevoeligheid voor licht. Verder gebruikt ze nu een milde facewash en om te voorkomen dat de huid droog aanvoelt jojoba-olie. Ik heb nl begrepen dat je met Roa niet al te agressieve producten mag gebruiken. Ik zag in jouw lijstje van productadviezen veel aloe producten van de body-shop staan maar niet de dagcreme met beschermingsfactor 15, zou dat wat voor haar zijn? Ik hoop dat je hierover advies kan geven. Alvast bedankt. Wat ontzettend fijn dat je zoveel mensen helpt op deze manier, chapeau.

  Gr. Brenda

 • Kirsten oktober 10, 2012 (21:45)

  Hoi Jetske,

  Ik heb al vijf of zes jaren last van erge acne op mijn billen. (Het kwam in de loop van mijn puberteit op.) Op mijn armen, benen en billen heb ik veel KP, maar dit is anders. Het is vooral op het onderste gedeelte ( het zitvlak?) en het is er vaak erg gevoelig. Het zijn echt heel erg rode plekken en vaak toch met witte koppen. Weet jij misschien wat dit is en of er iets tegen te doen is?

  Wat een leerzame artikelen zijn hier te vinden, bedankt!

  Groeten, Kirsten

 • piet september 26, 2012 (16:26)

  Sinds wanneer is de werking van salicylzuur aangetoond in de behandeling van acne. bewijs please.

 • Sjoerd september 19, 2012 (16:55)

  Hallo Jetske,

  een tijdje terug reageerde ik op bovenstaande blog (zie 25 augustus). De vervelende bijwerkingen zijn inmiddels verholpen. De dokter heeft een lotion voorgeschreven (voor mijn hoofdhuid) die goed helpt.
  Verder heb ik de tijmtinctuur in de avond vervangen door de exfoliant die je in je boek aanraadt. Ik verdraag het product goed…

  Groet,
  Sjoerd

 • author-avatar
  Jetske september 13, 2012 (10:55)

  Hallo Grace,

  Wat vervelend voor je zeg. Het lijkt er op dat je allergisch reageert op een van de bestanddelen. Dat kan zowel de miconazolnitraat als de benzoylperoxide zijn. Stoppen maar dus. Kijk even op de blog of op mijn site uncover-skincare.nl hoe je acne het beste kunt behandelen. Salicylzuur is een heel goed ingredient voor jou!

  Groeten, Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 13, 2012 (10:37)

  Hallo Myrthe,

  De dermalogica-producten verschillen erg van kwaliteit. Om te weten of je de goede hebt, zou ik meer moeten weten over de ingredienten.
  In het algemeen geldt dat je de acne-huid moet behandelen als een zeer gevoelige huid, en dat je producten dus zo mild mogelijk moeten zijn. Alcohol, parfum, menthol en korrelscrubs zijn een no-go. Raadpleeg mijn blog en site om te kijken of je producten geen agressieve ingredienten bevatten.
  Als je twijfelt, kun je de productenlijn Clear van Paula s Choice overwegen, of mijn eigen productenlijn voor de vette en/of gevoelige huid. Zie http://www.paulaschoice.nl of http://www.uncover-skincare.nl.
  Salicylzuur is op zich een prima ingredient bij acne. Het lost het vuil in de porien op en zorgt dat dode huidcellen niet op de huid blijven liggen, waardoor overtollige talg kan wegvloeien.
  Daarnaast zal je ook de bacterie moeten aanpakken die de acne veroorzaakt. Hiervoor kun je benzoylperoxide gebruiken. Dit kun je bij de apotheek kopen.
  Eventueel kun je je huisarts ook om tretinoinecreme vragen, dit is een creme met vitamine A zuur. Deze verdraagt geen licht, dus gebruik m voor het slapen gaan. Bouw het gebruik ook heel langzaam op. In het begin kan je huid gaan schilferen. Dit hoort na een a twee weken minder te worden. Zo niet, dan verdraag je deze creme niet en kun je er beter weer mee stoppen.
  Hormonen kunnen een grote rol spelen bij acne, dus ik snap dat je het een lastig besluit vindt om wel of niet door te gaan met de Yasmin-pil. Hierin kan ik je niet echt adviseren, omdat dit een heel persoonlijk besluit is. Er is inderdaad een kans dat je acne wat zal verergeren in het begin, maar dit kan later ook weer stabiliseren. Misschien dat je het in combinatie met mijn behandeladvies zou kunnen proberen?

  Veel succes!
  Jetske

 • Laurette augustus 30, 2012 (11:29)

  Bestje Jetske,

  Ik ben een jonge vrouw van 25 jaar en heb sinds enkele jaren weer ineens last van acne.
  Ik heb al meerdere dingen geprobeerd; 30 dagen anti biotica slikken, van de microgynon pil overgestapt naar de Diane pil (maar hier wil ik eigenlijk weer mee stoppen vanwege andere bijwerkingen door de Diane pil), een depper van de dokter geprobeerd en ik heb nu anti biotica lotion via de huisarts verkregen genaamd Inderm.

  Ik probeer altijd voldoende water te drinken en op mijn voeding te letten.
  Maar dit is hele andere acne dan die ik bijvoorbeeld had toen ik in mijn tiener jaren zat.
  Ik baal hier enorm van en het maakt me erg onzeker.
  Ik heb van nature een vette t-zone en ga ook heel snel glimmen.
  Sinds een jaar ofzo heb ik over mijn hele gezicht kleine bultjes /pukkeltjes(huidskleur) en zo nu en dan een paar grote onderhuidse ontstekingen. Vooral op mijn kin blijven ze altijd terugkomen.
  Ik geloof dat ik bijna alle middeltjes die er bij de drogisterij bestaan al eens geprobeerd heb.

  Nu maakt de Inderm mijn huid heel erg droog, kan ik dan gewoon met een creme smeren? Maar meestal geeft een vette creme mij juist weer pukkels.

  Ook heb ik pas een bestelling gedaan bij Etat Pur voor
  Zink Gluconaat [435mg] en Salicylzuur 300 [300 mg] dat kwam er uit nadat ik bij hun mijn problemen had aangegeven.

  Ik vroeg mij af of ik op deze weg goed bezig ben of dat u misschien opmerkingen of tips heeft want ik wil er zo graag van af komen!
  Ik vind het lastig om producten te vinden die enigsinds betaalbaar zijn en goed zijn werk doen.
  Ik hoop graag iets van u te horen want ik ben een beetje desprete.

  Alvast dank, en ga zo door met uw website.. elke keer als ik er op lees, leer ik!

  Groet,
  Laurette

 • Sjoerd augustus 25, 2012 (14:34)

  Hallo Jetske,

  ik ben 36 en heb sinds mijn puberteit last van acne. Ik heb al van alles geprobeerd en verschillende artsen bezocht. Uiteindelijk ben ik bij de volgende behandeling uitgekomen: ik slik dagelijks Efracea (40 mg Doxycycline). Daarnaast smeer ik 2X per dag tijmtinctuur op de probleemgebieden (borst, hals en voorhoofd). Dat was ik er na vijf minuten weer vanaf. Deze combinatie zorgt er voor dat ik nog maar een hele lichte vorm van acne heb. De bijwerkingen zijn echter heel vervelend; roos op mijn hoofdhuid. Ik heb je boek aangeschaft om er achter te komen of er nog een mildere behandeling mogelijk is.

  Ik heb begrepen dat acne, ook als je er als dertiger nog last van hebt, waarschijnlijk over zal gaan door de tand des tijds. Kunt u me daar meer over vertellen? Waar mag ik op hopen?

  Bedankt alvast voor het mooie boek en het beantwoorden van mijn vraag…

  Vriendelijke groet,
  Sjoerd

 • Suus juli 19, 2012 (14:52)

  Beste Jetske,

  Zou je mij kunnen vertellen welke (goede werkzame) producten/cremes er zijn met 5% sodium ascorbyl phosfate of vitamine A-zuur?

  Groeten,
  Suus

 • Lianne juli 18, 2012 (17:02)

  Dag Jetske,

  ik heb je blogs met plezier gelezen.
  Ik heb al sinds mijn pubertijd last van acne. Inmiddels ben ik 23 en heb ik hier nog last van. Waarschijnlijk erfelijk belast, mijn moeder heeft hier tot haar 39e! last van gehad.
  Ik heb vooral last van mee-eters, mijn hele gezicht zit vol! Deze zorgen vaak voor puistjes.
  Ik ben 1,5 geleden over mijn angst heengestapt en daar mijn huisarts gegaan waar ik in huilen uitbarstte. De huisarts vermoedde dat ik andere problemen had, hij vond het vreemd dat de acne mij zo raakte. Toch nam hij me serieus. Ik heb eerst die benzylperioxe gebruikt, tevergeefs. Daarna kreeg ik clyndamicicline lotion en de vitamine a creme. Toen dat ook niet het gewenste effect had kreeg ik antibiotica in pilvorm. Helaas, weer geen goed resultaat. Toen schreef hij mij Isotretioine voor. Niet het meer lichte middel begreep ik, ik moest wekelijks mijn bloed laten prikken. Gelukkig hielp dit echt!! Het is nu ruim een jaar geleden dat ik er vanaf ben. Ik was heel tevreden maar sinds 4 maanden heb ik weer erg vette huid, veel mee-eters en pukkels! Sinds twee maanden ook op mijn borsten weer! Ik schaam me rot. Ik durf eigenlijk niet weer naar de dokter want die laatste pillen waren het laatste redmiddel volgens mijn arts. Wat adviseer je mij?

 • Myrthe juli 11, 2012 (12:08)

  Hallo Jetske,

  Hier iemand die al bijna alles, maar dan ook echt alles geprobeerd heeft tegen acne. Niet alleen op het gebied van huidverzorging, maar ook qua voeding. Geen suikers, glutenvrij, geen melkproducten, etc. Momenteel ga ik iedere 3 weken naar de Dermalogica salon in Rotterdam voor een behandeling en gebruik ik ook de Dermalogica producten (waaronder een exfoliant max 3x per week met salicylzuur). Dit lijkt enigszins te helpen om mijn gezicht rustig te houden. Ik heb minder last van ontstekingen in mijn gezicht, wel nog steeds van veel onderhuidse bultjes op mijn kaaklijn en kin, dat blijken dan echt harde, glazige korrels te zijn. Soms zijn het er zo veel dat het wel eczeem lijkt.
  Daar komt nog bij dat ik in m n hals het laatste jaar ook veel ontstekingen heb en veel bultjes op m n borst. Geen idee wat ik hiermee aanmoet.
  Mijn vraag is eigenlijk, heb je ervaring met de Dermalogica producten? Ik vind ze zelf stevig aan de prijs en er is zo veel wat je aan moet schaffen (pre cleanse, reiniging, toner, exfoliant, kleimasker, dagcreme, zonbescherming, oogverzorging), het kost me een vermogen! De behandelingen zijn wel echt een aanrader (vaak peeling met vitamine C), ik zie dat mijn gezicht daarvan opknapt, alleen bovenstaande irritaties raak ik maar niet kwijt.
  Daarnaast merk ik dat mijn huid licht begint te verouderen (ik ben 29) en de huid waar mijn acne zit/heeft gezeten, wordt daar niet mooier op (verslapping, veel pigmentatie). Plus, ik wil eigenlijk stoppen met de pil (Yasmin), maar dat durf ik niet omdat ik bang ben dat het nog veel erger zal worden. Dat heb ik eerder al een keer eerder getest een jaar of 2 geleden en dat heeft echt een enorm verslechterde situatie opgeleverd.

  Dus tja… wat nu?

 • Judith juli 3, 2012 (20:09)

  @ Kitty:

  Bedankt voor je reactie, ik ga ze zeker uitproberen!

 • Ruben juli 2, 2012 (19:06)

  Beste Jetske,

  ik zou u graag willen vragen uw licht te schijnen op de nieuwe acne lijn van Biodermal. Alvast veel dank, ook voor al uw interessante artikelen!

 • Kitty juli 2, 2012 (16:02)

  @ Judith:

  wellicht zijn de Kalmerende reinigingsdoekjes ultra-sensitive van het Etos wat voor jou. Ze zijn zonder slechte alcohol en parfum. Ik neem deze ook mee voor een weekendje weg.

 • Judith juli 2, 2012 (12:05)

  Dag Jetske!

  Allereerst hartelijk bedankt voor alle goede tips. Naar aanleiding hiervan ben ik geswitcht naar andere producten, en dit heeft zeker geholpen.

  Ik heb echter een vraag: deze zomer ga ik 6 weken backpacken in India, en ik vroeg mij af of u (of iemand anders die dit leest) wellicht tips heeft om dan het behaalde resultaat zoveel mogelijk te behouden. I.v.m. de zon leek het mij namelijk niet verstandig om de BHA lotion en de benzoylperoxide die ik momenteel gebruik ook daar te gebruiken. Is er iets anders wat geschikter is? Ook wat betreft reiniging is het daar wat lastiger, aangezien ik niet al te veel mee wil nemen. Kent u misschien fijn e reinigingsdoekjes? Wellicht heeft u nog verdere tips?

  Alvast bedankt!

  Groet,
  Judith

 • Brigitte juni 16, 2012 (23:15)

  Beste Jetske,
  Ik heb al jaren last van acne, vooral hormonaal geregeld. Ik heb hiervoor vele behandelingen gehad, maar nooit iets dat blijvend helpt. Verder is mijn huid herhaaldelijk blootgesteld aan de zon geweest. Onlangs raadde mijn schoonheidsspecialist mij aan om vitamine a zuur creme te gaan gebruiken. Mijn huisarts wil dit echter niet voorschrijven. Hoe kan ik toch aan de creme komen?
  Zij raadde aan om met 0.02 te beginnen en kijken hoe dit aanslaat.
  Ik woon dicht bij de grens. Is dit misschien in Belgie of Duitsland zonder recept verkrijgbaar?
  Groet,
  Brigitte

 • Lydia juni 1, 2012 (20:44)

  o jee, ik zie dat mijn naam er vanzelf al boven staat. nou ja, op hoop van zegen dan maar….

 • Lydia juni 1, 2012 (20:43)

  Hallo Jetske,

  Mijn dochter van 14 jaar heeft 3 maanden geleden Eryacne en Differin van de dermatoloog gekregen. Ze heeft/had voornamelijk puistjes op haar voorhoofd en op haar wangen. Daarnaast kreeg ze antibiotica pilletjes.
  We zijn vandaag op controle geweest en hij adviseerde om op de wangen, waar een aanzienlijke verbetering te zien is, te stoppen met de Differin.
  Op haar voorhoofd moet ze het nog een tijd gebruiken. De pilletjes gaat ze nu om de dag gebruiken in plaats van elke dag.
  Wanneer ze nu helemaal niets meer op haar wangen gebruikt, ben ik toch een beetje bang dat de puistjes snel terug komen. Van Differin naar niets gaan, lijkt me zo drastisch. Wat adviseer jij?
  Ik dacht zelf al aan salycilzuur maar is ze daar niet nog wat jong voor?
  Of een goede toner voor gecombineerde/vette huid? (Al weet ik niet of ze echt een vette huid heeft; de huid glimt niet echt).
  Ze gebruikt al de reiniger van La Roche Posay die jij adviseerde.
  Ze smeert niet graag (autisme) dus als het kan wil ik het zo gemakkelijk mogelijk houden anders gaat ze het toch niet gebruiken vrees ik.
  Ik heb geprobeerd met de dermatoloog te overleggen maar we begrepen elkaar niet helemaal, dus ik heb niet verder gevraagd.
  Hij had toch andere ideeen over toners en zo dan jij, noemde Propyleen Glycol in positieve zin en ik wilde niet zeggen: ja maar Jetske Ultee zegt…. 🙂

  Vriendelijke groet en alvast bedankt voor je antwoord,
  L. (om de privacy van mijn puber! dochter te beschermen 😉

 • grace mei 9, 2012 (18:14)

  Beste jetske

  Ik heb een product gekocht van louis widmer ACNECARE creme is een witte creme in een tube. In de creme zitten twee werkzame stoffen: miconazolnitraat (20g per gram) en benzoylperoxide (50 mg per gram).

  Nu heb ik na 2x smeren op de gesmeerde plekken enorme jeuk, de huid is rood en verdikt. Het duurt nu al vijf dagen en wat ik ook doe bv bepanthen creme of gewone vochtinbrengende dagcreme of gewoon niets (rust) het blijft hetzelfde. Wat zou ik nu het beste kunnen doen om dit verminderen/verdwijnen. Alvast erg veel dank voor je reactie.

 • Machteld mei 9, 2012 (17:17)

  Beste Jetske,

  Ik heb met veel aandacht jouw blogs en reacties gelezen over het gebruik van vitamine A-zuur. Onlangs heeft mijn huisarts mij tretinoinecreme (0,02%) voorgeschreven om op die manier mijn acnelittekentjes te behandelen. Ik gebruik de creme nu drie weken elke avond en mijn huid lijkt de creme redelijk goed te verdragen. Ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Nu wil het geval dat ik mijn huisarts eigenlijk bezocht omdat ik meer wilde weten over de behandeling van mijn littekens (weefselverlies) met laser (ik had nog nooit van vitamine A-zuur gehoord). De huisarts raadde mij echter sterk af om een laserbehandeling te ondergaan, omdat de schade die de littekens in mijn geval hebben aangericht in haar ogen niet op zouden wegen tegen de mogelijke complicaties die een laserbehandeling met zich meebrengt. Nu wil ik daar toch graag wat meer over weten. Wanneer ik mijzelf probeer te informeren, kom ik telkens tot de conclusie dat laserbehandelingen duur zijn en diepliggende littekentjes (mogelijk) niet goed kunnen worden behandeld d.m.v. laser. Veel laserbehandeling schijnen bovendien pijnlijk te zijn en een relatief lange hersteltijd van de huid te vragen. Wat mij zeer (!) verward zijn de namen van al die lasers. Ik heb mij al eens bij een huidtherapeut laten voorlichten over de Fractional laser, maar durfde het destijds niet aan. Nu heb ik iets gelezen over een EMatrix laserbehandeling via Cosmetique Totale. Ik ga mij daar binnenkort tijdens een gratis consult over voor laten lichten, maar ook nu ben ik bang dat ik mijn hoop vestig op iets wat alleen maar veel geld kost en geen resultaat oplevert (of juist schade aanricht!). Wat is wijsheid?

 • Danielle april 10, 2012 (23:30)

  Beste Jetske,

  Ik heb flink zitten zoeken naar een antwoord op een vraag die al een tijd bij me speelt, namelijk: kan het zijn dat mijn huid zo gevoelig is, of dat mijn porien zo snel verstopt raken, dat ik hem gewoon zo veel mogelijk met rust moet laten?
  Het probleem is namelijk dat mijn huid van zichzelf vrij droog is. Om dit op te lossen heb ik verschillende producten gebruikt: clinique, Hannah en producten van de Tuinen. Dit gaat eventjes goed, maar na een week krijg ik ontzettend veel whiteheads. Daarom loop ik nu sinds een half jaar bij een schoonheidsspecialist. Zij heeft meerdere
  Microdermabrasie behandelingen ingezet omdat mijn huid volgens haar verhoornd is. Sinds 1,5 maand gebruik ik nu de clenziderm lijn van Obagi en heb ik een fruitzuur peeling gehad. Ik kreeg de garantie dat dit zou werken, maar ik zit weer helemaal onder de whiteheads. Ik eet gezond, drink veel water, sport veel enz.enz. Ik ben 30 jaar en heb nooit huidproblemen gehad, behalve als ik er iets op smeer. Ik heb het gevoel dat mijn huid het beste af is als ik er niets op smeer, geen
  Lotions, cremes, peelings enzovoort. Bovendien zijn veel producten die DE oplossing zouden moeten bieden, ook nog
  eens flink aan de prijs. Daarom twijfel ik sterk of ik er wel mee door moet gaan. Want het een kleine probleem; een wat droge huid, is inmiddels in een half jaar veranderd in een heel onrustige en lelijke huid. Mijn vraag aan u is wat ik het beste kan doen. Ik hoorde laatst dat ik nu wel door moet gaan, omdat whiteheads niet vanzelf verdwijnen. Al met al baal ik behoorlijk. Ik ken mijn huid inmiddels en weet dat producten die bij anderen geweldig werken, mij een hoop frustratie en pukkels opleveren. Zou u mij kunnen vertellen wat ik het beste kan doen? In alle behandelingen en producten heb ik geen vertrouwen meer en ik wil mijn “oude huid” weer terug. Dan maar een beetje droog!

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (11:08)

  Beste Charissa,

  Ik adviseer salicylzuur bij de vette (acne) huid, omdat salicylzuur vet oplosbaar is en beter in de porie dringt. Bovendien heeft salicylzuur een ontstekingsremmende werking en dat is bij acne ook een voordeel.

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (23:03)

  Beste Marije,

  Hoe gaat het nu met je huid? Als je nog steeds problemen hebt zou ik je willen adviseren om een keer langs te gaan bij Annelijn van Ierland van de Velthuisklniek. Zij kan een uitgebreide huidanalyse doen en ze kan je vast en zeker verder helpen. Het is altijd moeilijk om op afstand (zonder dat je iemand ziet) een goed advies te geven, zeker omdat je aangeeft al heel wat geprobeerd te hebben.

  groetjes,

  Jetske

 • author-avatar
  Jetske april 4, 2012 (12:25)

  Beste E. Bleumink,

  Als ik je verhaal zo lees vermoed ik dat je last hebt van irritatiepigment, ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Dit ontstaat vaak na wondjes, acne, huidirritatie of rond operatielittekens. Mensen met een donkere huidskleur hebben hier vaker last van dan mensen met een lichte huidskleur. Ook schurende kleding, krabben, eczeem, het uitknijpen van puistjes, of een allergie kan irritatiepigment veroorzaken. Voorkom erger door je goed te beschermen tegen de zon. Agressieve behandelingen kunnen de vlekjes verergeren. Je kunt ze dus beter verdoezelen. Vaak verdwijnen de vlekjes ze vanzelf, al kan dit wel een jaar duren.

  Zijn de pigmentvlekken na een jaar nog steeds zichtbaar en vind je dit erg storend, dan is een creme met vitamine A zuur of hydroquinone zeker een mogelijkheid. Er bestaan ook laser- en lichtbehandelingen (IPL) die de pigmentvlekken kunnen verhelpen. Zelf heb ik geen spreekuren meer, maar je bent zeker welkom bij een van de huidtherapeuten van de Velthuis kliniek. Zij kunnen na een huidanalyse een gericht advies geven hierover.

  Succes! Groeten Jetske

 • Charissa maart 15, 2012 (17:07)

  Beste Jetske,

  Ik volg de studie huidtherapie en lees altijd graag uw artikelen. Deze zijn erg informatief en zeer leerzaam voor mij als toekomstige huidtherapeut.
  Momenteel ben ik voor mijn studie twee peelingen met elkaar aan het vergelijken De Coresa peeling (salicylzuurpeeling) met de peeling van Louis Widmer (glycolzuurpeeling). Ik vond in het bovenstaande artikel dat salicylzuur een van de best effectieve cosmetische ingredienten is tegen acne en dat u liever een salicyzuur peeling adviseert dan een glycolzuur peeling bij acne. Mijn vraag hierbij is waarom u voorkeur uitgaat naar de salicylzuurpeeling?

  Bijvoorbaat dank.

  Groeten,
  Charissa

 • Anne maart 11, 2012 (17:25)

  Hoi Jetske,

  nog bedankt voor je antwoord!! Ik gebruik nu de facegel van Biodermal met de volgende ingredienten:
  Aqua, Disodium laureth sulfosuccinate, Sodium lauryl sulfoacetate, PEG-11 avocado glycerides, Betaine, Sodium chloride, PEG-120 methyl glucose dioleate, Sodium lauroyl glutamate, PEG-15 glyceryl isostearate, Laureth-2, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Lactic acid.
  Volgens mij stond geen van deze ingredienten bij jouw lijst van te mijden ingredienten. Ik ben nog even verder aan het zoeken naar een fijne toner en ik wil volgende maand de BHA-exfoliant van Paula s Choice gaan kopen. Is dit een goede exfoliant? Het heeft de volgende ingredienten:
  Aqua, Methylpropanediol, Salicylic Acid 2%, Hydroxyethylcellulose, VitisVinifera (Grape) Seed Extract, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Epilobium Angustifolium (Willow Herb) Extract , Bisabolol, Phytosphingosine, Sodium Hydroxide, Tetrasodium EDTA.
  Daarnaast ga ik, met de zomer in het vooruitzicht, nog zoeken naar een goede (matterende) zonnebrandcreme voor mijn gezicht . Ik heb een best wel lichte, snel verbrandende huid, dus ik wil graag iets met een hoge SPF (minimaal 25/30). Ik zal nog even kijken bij je blog over zonfilters enzo.
  Alvast heel erg bedankt!!

  Groetjes Anne

 • Anoniem maart 1, 2012 (22:12)

  Beste Jetske,

  Om toch nog even terug te komen op de zonnecreme van Louis Widmer: kan het zijn dat deze toch te vet is? Mijn huid glimt wat. Kan ik beter een creme kiezen op basis van fysische filters? En de Inderm lijkt dus niet (meer) te helpen. Moet ik de kuur nog afmaken of kan ik stoppen?

  Mijn huid wordt iets rustiger, na een ontzettende uitbraak vorige week. Ik ben trouwens ook sinds dinsdag helemaal gestopt met het eten van zuivel en gluten. Dit op aanraden (via een DM op Twitter, haha) van http://www.ralphmoorman.com.

  Ik kijk uit naar je reactie en advies. Al snap ik heel goed dat je erg druk bent. Ik ben ook wel benieuwd naar je antwoord op de vraag van E.Bleumink: of een bezoek aan het spreekuur ook een optie is.

  Heel erg bedankt en vriendelijke groet,
  Marije

 • Ellis bleumink februari 24, 2012 (16:13)

  Hallo,

  Ik ben 37 en heb wat acne gehad. Nu wordt het wat beter door de pil. Nu heb ik last van restacne. Ook heb ik pigmentatievorming op mijn voorhoofd en op mijn wangen. Ik ga al maandelijks naar een Huidtherapeut voor een fruitzuurpeeling en ik smeer met Exfolderm 12. Helaas vind ik het resultaat niet geweldig. Kan ik ook bij jou op het spreekuur komen om te kijken of vitamine a zuur wat voor mij is?

  Met vriendelijke groet, E. Bleumink

 • Anoniem februari 21, 2012 (11:11)

  Een kleine correctie op mijn eerste bericht: ik heb geen last van acne in mijn nek, maar onder mijn kin/ op mijn kaak… Gelukkig maar … 🙂

 • Anoniem februari 20, 2012 (23:05)

  Beste Jetske,

  Nu je achterloopt met reageren (niet gek met zoveel berichten!) maak ik er gelijk even gebruik van 😉

  Ik heb namelijk dit weekend wat nieuwe gezichtsproducten gekocht: de Body shop Aloe protective serum en de Louis Widmer all day zonder parfum. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het beide prettige producten vind. Vooral die serum is erg zacht (heerlijk voor rond de ogen). Het lijkt erop dat de bultjes minder worden.

  Helaas heb ik er zaterdag aan het eind van de dag een paar grote en kleine vriendjes met witte kopjes bij gekregen. Het is me gelukt eraf te blijven, dus ze zijn al bijna weggetrokken. Maar ik hoop van harte dat dit een tijdelijke uitbraak is…

  Nogmaals alvast ontzettend bedankt voor je moeite 🙂

  Groet, Marije

 • author-avatar
  Jetske februari 17, 2012 (16:30)

  Beste Evelyn,

  Ik had vroeger ook last van rosacea en gebruik zelf ook vitamine A zuur. Dat gaat heel goed. Je moet wel extra voorzichtig zijn en het gebruik heel langzaam opbouwen. Vitamine A zuur staat geregistreerd als geneesmiddel en het zal dus niet gebeuren dat het gewoon in de winkel te koop komt. Je kunt mehulp van laser de zichtbare bloedvaatjes behandelen. Verder kan je de andere verschijnselen van rosacea (flushing, puistjes, onrustige huid) verbeteren door een combinatie van laser,IpL en peeling en een goede huidverzorging.

  groeten Jetske

 • Anoniem februari 17, 2012 (12:34)

  Beste Jetske,

  Dankzij een vriendin ben ik terecht gekomen op je geweldige blog. Ontzettend bedankt voor je duidelijke en vooral eerlijke berichten. Heerlijk om eens echt goed geinformeerd te worden over gezichtsproducten. Ik promoot je blog ook flink onder de vrouwen die ik ken. Ik vind het vooral fijn omdat ik nu weet wat goed is en wat ik echt moet vermijden. Zodat ik nu en later in de spiegel kan kijken, wetende dat ik goed voor mijn huid zorg. Ik denk dat ik voor heel veel vrouwen spreek als ik zeg dat mijn gezicht zoveel voor mijn zelfvertrouwen doet. Natuurlijk, echte schoonheid zit van binnen, maar het is toch mooi als je dat aan de buitenkant ook kan zien? Het is toch je visitekaartje…

  Ik heb veel op je blog gelezen en gezocht naar de juiste producten voor mij. Maar ik zou graag toch wat persoonlijk advies willen. Ik ben 25, ik heb een zeer lichte huid en sinds een jaar ben ik gestopt met de pil. Heerlijk om die troep niet meer te slikken, maar mijn (hoofd-)huid heeft het flink te verduren gehad. Ik heb sneller vet haar en mijn acne is soms nog erger dan toen ik puber was. Dat het hormonaal is weet ik zeker, aangezien mijn eeneiige tweelingzus ook gestopt is met de pil en precies hetzelfde probleem heeft.

  Mijn haar kan ik makkelijk vaker wassen, maar qua huid weet ik echt niet meer wat ik moet doen. Vooral op mijn kin, rond mijn mond en zelfs in mijn nek heb ik kleine tot grotere puistjes. Soms even helemaal niet en regelmatig een grote uitbraak. Ik heb van alles geprobeerd: scrubben, maskers, allerlei soorten (dure!) huidproducten, stomen, baking soda, appelazijn. Zoals je begrijpt zonder goed resultaat. En absoluut niet voor herhaling vatbaar na het lezen van jouw blog…

  Op dit moment gebruik ik de toner en facewash van de Aloe Vera lijn van The Bodyshop. De toner gebruik is s ochtends en s avonds, de facewash alleen s avonds. Als zonnebescherming gebruik ik La Roche Posay, Anthelios XL 50+ (nog van de zomer). Ik gebruikte voor kort de Rose Day Cream Light, maar ik zie dat daar toch veel alcohol, limonella en parfum in zit. Daar stop ik dus mee. Ik gebruik dagelijks een paar druppels jojoba-olie bij de dagcreme/zonnebrand of gewoon als moisturizer (tip via http://www.acne.org). Van de huisarts heb ik een orale antibiotica gekregen; Inderm. Deze helpt ontzettend, waar ik erg blij mee ben. Ik vrees wel dat de acne terugkomt als ik klaar ben met de antibioticakuur. Ook heb ik allemaal kleine bultjes, vooral op mijn wangen en slapen. Het voelt een beetje bobbelig, maar wel zacht. Als je daar een foto van wilt kan ik je die sturen.

  Welke producten raad jij mij aan? Vooral qua zonnebrand? Ik krijg namelijk het idee dat ik daar juist meer last en bultjes door krijg. En hoe zit het met salicylzuur en benzoylperoxide? Of is Vitamine A-zuur iets voor mij? Zou het kunnen dat de bultjes worden veroorzaakt door de zonnebrand die ik nu gebruik? Of door een van de andere producten? Ik heb persoonlijk de voorkeur voor producten die proefdiervrij zijn, zoals die van The Body Shop. Jouw lijn spreekt me trouwens ook erg aan. Zijn die producten dierproefvrij?

  Alvast ontzettend bedankt voor je advies. Het zou zo n enorme opluchting zijn als ik eindelijk weet en vind wat echt goed is voor mijn huid!

  Dankbare groet,
  Marije

 • author-avatar
  Jetske januari 31, 2012 (16:21)

  Hallo Anne,

  Het is inderdaad niet de bedoeling dat je huid na het reinigen trekkerig aanvoelt. Als je huid wat vetter is, kan een goede toner voldoende zijn, in combinatie met een exfoliant op basis van salicylzuur. Je kunt eens kijken bij de producten van Uncover Skincare of bij mijn blog over productadvies.
  Voor meer informatie over scrubben verwijs ik je graag naar deze blog die ik eerder schreef over dit onderwerp.

  Succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske januari 30, 2012 (18:45)

  Beste Judith,

  Graag verwijs ik je naar mijn blogs over littekens http://jetskeultee.nl/2010/10/22/geef-littekens-geen-kans/ en vergrote porien http://jetskeultee.nl/2010/08/06/grote-porien-blijven-grote-porien/. Het blijft helaas heel erg lastig om invloed uit te oefenen op de vorming van littekens.

  succes! Jetske

 • Anne januari 18, 2012 (17:28)

  Hoi Jetske,

  Ik heb je blog eigenlijk pas net ontdekt, maar ik heb nu al superveel geleerd over goede huidverzorging. Echt bedankt daarvoor!
  Nu had ik ook nog een paar vraagjes. Ik heb een normale tot vette huid, niet echt met acne, maar wel altijd een paar kleine puistjes. Wat voor een producten kan ik hiervoor het best gebruiken? Ik heb het idee dat mijn reinigers in eider geval te agressief zijn, want na gebruik voelt mijn huid vaak droog. Je schrijft vaak dat salicylzuur goed werkt, maar welke producten bevatten dat in een goede concentratie? En ALS laatste vraag: is scrubben nou wel of niet goed voor je huid?
  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Anne

 • Evelyn januari 12, 2012 (14:25)

  Hallo Jetske,met interesse heb ik u gezien op tv bij andere Jetske van der Elsen over ze zin of onzin van cremes,ik heb aanleg voor rosacea,vroeger had ik ernstige acne op mijn rug,en in mijn geziecht op de kin,nu heb ik al een tijdje dat de rosacea minder is,door invloed van hormonen,de vraag is kan ik vita A wat aangeraden wordt wel aanbrengen of werkt dat ook met voedsel geod voro je huid?want ik lees dat je met deze aandoening uit moet kijken voor vit A?en wanneer is te verwachten dat het ooit eens veilig in een creme die je kan kopen in de winkel er is?en kan ik die rosacea ook laten behandelen bij een dermatologische kliniek?

 • author-avatar
  Jetske januari 11, 2012 (16:34)

  Beste Myrthe,

  Dat is een verhaal wat ik heel vaak hoor. Heel vervelend dat je na stoppen met de pil weer zo n vette huid krijgt. Waarschijnlijk zal je gemerkt hebben dat je ook je haren nu vaker moet wassen. De meeste mensen moeten zelfs hun benen vaker scheren… Dat is dus wat die hormonen met ons doen! Helaas wordt bij een verhoogde talgproductie ook de kans op het krijgen van puistjes een stuk groter. Gebruik je de exfoliant met salicylzuur al? Dit is voor jou een heel goed product. Ook kan je af en toe alleen de toner gebruiken (bij voorkeur die voor de vet-normale huid) en de moisturizer alleen op de wat drogere gedeelten van het gezicht smeren.

  groeten Jetske

 • Judith december 30, 2011 (01:25)

  Ik heb een een gaatje na een flinke ontsteking en nu nog roze op mijn voorhoofd. Is er wat aan te doen? Ik wil niet dat het een litteken wordt!
  Al ben ik bang van wel.
  Maar hoe kan ik dit remmen of over een tijdje de litteken doen verminderen?
  Microdermabrasie helpt bij mij niet.
  Ik heb ook heel grote opvallende porien..
  Vrgr Judith

 • Myrthe december 14, 2011 (14:45)

  Hai Jetske,

  Ik ben inmiddels ruim een halfjaar gestopt met de pil en ik merk dat mijn huid en haar hierdoor vetter worden. Ik heb onlangs al een paar producten van jouw lijn aangeschaft, waar ik tevreden over ben.
  De laatste maand heb ik het gevoel dat er steeds meer onzuiverheden bijkomen en ik vraag me dan ook af of er iets gezegd kan worden over deze hormonale toestand in combinatie met de huid?
  Is er “algemeen bekend” hoe lang het duurt voordat je huid en haar wat minder vet worden?
  Het viel altijd wel mee maar vooral rond mijn menstruatie is het erg en ik begin het nu wel erg zat te worden…
  Weer aan de pil gaan is geen oplossing want ik kan niet goed tegen de hormonen.

  Dankjewel!

 • author-avatar
  Jetske november 24, 2011 (16:32)

  Beste Brenda,

  De acne wordt vaak wat hardnekkiger als je wat ouder wordt en hiermee ook iets moeilijker te behandelen. Stoffen als salicylzuur, benzoylperoxide en vitamine A zuur zijn ook voor jouw huid geschikt (mits met beleid gebruikt en rustig opgebouwd) maar bij een droge huid is het wel belangrijk aanvullend een creme te gebruiken als je huid droog aanvoelt of droger wordt.

  Heb je milde acne, dan kan je een toner met actieve stoffen, een exfoliant met salicylzuur en aanvullend een creme gebruiken. Deze producten zitten allemaal in de lijn van Uncover Skincare en hierin zijn de concentraties actieve stoffen hoog genoeg om ook werkelijk effect te hebben. Is je acne iets heftiger, dan kun je bovenstaande producten aanvullen met benzoylperoxide (verkrijgbaar bij de apotheek) of vitamine A zuur (verkrijgbaar op recept). Voelt je huid droog aan, breng dan gerust s avonds een wat dikkere laag creme aan of gedurende de dag wat vaker een creme aanbrengen.

  Succes en als je nog vragen hebt hoor ik het graag!
  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2011 (18:40)

  Beste Brenda,

  Als je me een foto stuurt kan ik beter beoordelen of je wel echt acne hebt en wat je er aan zou kunnen doen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je last hebt van rosacea of peri-orale dermatitis!

  groeten jetske

 • Brenda november 1, 2011 (23:17)

  Hoi Jetske,
  Met veel plezier heb ik al bijna al je articels i.v.m. acne gelezen. Ik heb zelf een vrij droge huid (ben 35) en toch last van (hormonale?) acne… echt alles heb ik al geprobeerd maar alle smeersels lijken voor een vette huid te zijn… Heb jij nog een tip voor me?

 • author-avatar
  Jetske oktober 31, 2011 (17:54)

  Hi Rachel, heel fijn dat je een product hebt gevonden dat je erg heeft geholpen bij acne. Aangezien je vier keer exact hetzelfde stuk hebt geplaatst bij mijn blogs over acne, lijkt dit een beetje op reclame en heb ik je link dan ook maar even weggehaald :-). Groeten Jetske

 • Anoniem oktober 24, 2011 (10:48)

  Mensen,

  Ik heb ook erg last gehad van acne. Wat bij mij enorm heeft geholpen ( nog steeds) is Vitamine B5.
  Vitamine B5 zorgde er ook voor dat ik niet meer zo een vette huid had

  sterkte met de acne iedereen
  Rachel

 • Anoniem september 27, 2011 (15:44)

  Het driekleurig viooltje zit vol Saliczuur en is daarom zeer goed toe te passen bij acne. Neem voor meer informatie eens een kijkje op mijn blog.

  Groetjes,

  Lisette

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!