• oude-huid-door-hardlopen

Een oude huid door hardlopen?

”Jogging can be bad for your skin”

Niets is fijner dan na een hectische dag in de “vrije natuur” alle stress van je af te rennen. En mijn dag kan niet meer stuk als ik in de vroege morgen, met de dauw nog op het gras, even lekker ”meditatief” heb hardgelopen. Althans, dat was voordat mijn plezier verstoord werd door de uitspraken van ene John Grossman, een Amerikaans Plastisch Chirurg. Het was hem opgevallen dat zijn joggende patiënten een oudere huid hadden dan zijn niet joggende patiënten:

Jogging can be bad for your skin! It can be particularly hard on the skin of both mens’ and womens’ faces. For your skin’s sake, give up jogging and get a bike! It’s because the weight of your body is multiplied by a factor of five or six every time a foot strikes the ground. Jogging downhill is especially hard on the body and the underlying collagen as well as tissues of the face, breast, thighs and buttocks.

Hangborsten en een oud hoofd??!?!

Even vrij vertaald, je krijgt dus niet alleen een oud hoofd, maar ook hangborsten, dijen en billen van hardlopen. Na dit toch wel schokkende nieuws, bedenk ik me dat een versnelde huidveroudering bij mensen die veel hardlopen vermoedelijk niet alleen ontstaat door de het oprekken van het collageen, maar ook door de verhoogde blootstelling aan de zon (huidverouderder no1). En hier kunnen we gelukkig wat tegen doen! Toch leert verder speuren me ook dat het verhoogd cortisol gehalte dat ontstaat bij het hardlopen (bijnierschorshormoon wat je aanmaakt bij stress) ook kan bijdragen aan een versnelde huidveroudering. Ik lees zelfs dat dit verhoogde cortisol gehalte door frequent hardlopen bij vrouwen kan zorgen voor meer buikvet… Snap ik meteen waarom ik dat zwembandje maar niet kwijtraak!

Voor het goede doel…

Na deze bevindingen heb ik nog meer sympathie gekregen voor mijn BFF’s. Deze dames gaan over 7 zondagen de marathon van New York trotseren! Hun doel is om geld in te zamelen voor stichting CLAPAM. Deze stichting zorgt ervoor dat kinderen die in Maleisie en Borneo met een hazelip of gehemeltespleet geboren worden en waarvan de ouders geen geld hebben om dit te laten herstellen toch geholpen kunnen worden. Normaal gesproken gebruik ik mijn blog niet voor dit soort zaken, maar door mijn werk bij de Plastische Chirurgie in het Great Ormond Street hospital in Londen en het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, heb ik met eigen ogen gezien hoe belangrijk het is dat kinderen met deze aangeboren afwijking (vroeg) geopereerd kunnen worden. Ik ga ze dus in ieder geval sponsoren (en voor het geval dat Dennis Gross gelijk heeft ook nog wat huidverzorgingsproducten in hun koffers stoppen….). Het zou super zijn als jullie dat ook willen doen of dit bericht aan jullie vrienden kunnen doorsturen. Alle beetjes helpen!

En wat mijn eigen sportieve activiteiten betreft; zolang er nog geen double blind placebo gecontroleerd onderzoek bestaat waarin de relatie tussen hardlopen en huidveroudering vastgesteld wordt, doe ik net alsof ik de woorden van Gross niet gehoord heb. Die endorfinen die vrijkomen tijdens het hardlopen houden mij in ieder geval geestelijk jong!

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees meer over wat Jetske zich mee bezig houdt in de blogs:
pruttelende ketels en rookwolken boven de ”Uncover fabriek”“,
tegen rommel op de cosmetica markt“,
New Orleans“,
een alternatief voor een facelift (of toch niet…)“,
van Dr. naar Drs.” en “op de rode loper“.

Gerelateerde Berichten

6 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • author-avatar
  Jetske april 7, 2012 (21:43)

  Pfoe Angelique, daar zou ik nog eens even in moeten duiken…. Wordt vervolgd 🙂

  groeten en fijne paasdagen!

  Jetske

 • Anoniem februari 28, 2012 (16:47)

  Hallo Jetske & Laura,

  Ik dacht altijd dat de oorzaak lag bij ongunstig effect van duursport op aanmaak groeihormoon & telomeren. Kort & explosief trainen heeft daarentegen weer een gunstig effect op beiden.

  Benieuwd wat jullie visie daarop is.

  Groeten,
  Angelique

 • author-avatar
  Jetske oktober 19, 2011 (14:14)

  Hi Laura,

  Je hebt helemaal gelijk! Leuk stukje heb je er over geschreven op je blog http://www.drmoojen.nl/….

  groetjes en hoop tot snel,

  Jetske

 • author-avatar
  Jetske oktober 17, 2011 (10:48)

  Wat een geweldig kado van je zoon Ingrid! En nu van jou aan al je clienten. Klein maar fijn zou ik zo zeggen. Dankje voor het delen van je verhaal.

  Groeten Jetske

 • Anoniem september 29, 2011 (21:21)

  Hoi Jetske,
  Leuke blog! Ik las ook onlangs op de asaps site (Amerikaanse vereniging voor plastisch chirurgie, http://www.asaps.org), dat er inderdaad een runners face bestaat. De veroudering in het gelaat van mensen die veel duursporten doen, komt echter, zo is op hun site te lezen, door de langdurige vetverbranding en dus vermindering van volume in het gelaat. Zoals wij weten verandert niet alleen onze huid naarmate we ouder worden, maar ook onze botstructuur, spieren in ons gelaat en verliezen we volume door vermindering van vet. Daarom zijn al die fillers zo populair.
  Duursporten zorgen dus voor vermindering van vet (deels gelukkig maar Jetske, dus lekker blijven hardlopen), maar dus ook voor vermindering van vet volume in je gelaat waardoor je er ouder uitziet.

 • Anoniem september 28, 2011 (19:41)

  Hallo Jetske,

  Dankjewel voor de tip! Het boek van deze man is gratis te downloaden( alle 221 pagina s!) via zijn site: http://www.dennisgrossmd.com/content/about/your-future-face.htm Dat ontdekte ik toen ik zijn naam zocht op Google. Ben heel benieuwd wat er allemaal instaat:)

  Hardlopen is inderdaad zwaar voor je lichaam, maar de beloning is altijd zo fijn, dat is waar. Ik heb als jonge student mijn linkerknie totaal in de vernieling gelopen en daarna heel lang niets gedaan met het hele gebeuren, totdat ik de voordelen van wandelen ontdekte. Ik kreeg een stappenteller van mijn zoon in oktober 2009 en begon. Al snel vond ik een artikel over de 10.000 stappen norm en probeerde die te halen. Dat lukte me elke dag steeds vaker en niet lang daarna werd mijn doel 10 kilometer per dag en nu loop ik alweer heel wat maanden elke dag die afstand. Het is verslavend en zo makkelijk, je kunt de stappen namelijk “sprokkelen”door de dag heen en het stimuleert je ook heel erg om de trap te nemen i.p.v. de lift en even lopend een boodschap te doen etc. Bijkomend voordeel is dat je het in je gewone kloffie kunt doen en het is totaal niet belastend voor je lichaam, omdat het de meest natuurlijke vorm van bewegen is.

  Dankzij die stappenteller kwam ik van mijn “plateau”af en verloor de laatste kilo s die ik nog teveel had en nu geef ik elke client die in mijn praktijk komt een stappenteller cadeau. Ik ben heilig overtuigd van de noodzaak van dagelijk lopen..en natuurlijk doe ik dat ook een half uurtje joggend. Al moet je wel weten dat joggen maar 10 calorieen meer verbrand per uur dan stevig wandelen( 6 KM. per uur). Het is dus zuiver voor de endorfine- kick, want die is onovertroffen!

  Groetjes,

  Ingrid de Klerck
  ps: ik zal je bericht doorsturen naar de mensen in mijn netwerk, wens de dames succes van mij:)

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!