De strijd tegen rimpels: no time to waste.

Als er een collectief gedachtegoed bij vrouwen (en veel mannen) bestaat, dan is dat de wens om mooi oud te worden. Met andere woorden; we willen wel de levenswijsheid maar niet de slappe huid, pigmentvlekken en diepe groeven. Een beetje meer Audrey Hepburn dus en een beetje minder Bardot…

En dat maakt ons een makkelijke prooi voor al die cosmeticaproducenten die ons willen laten geloven dat de jeugd in het potje verpakt zit. De gemiddelde nuchtere Nederlandse dermatoloog is van mening dat al die dure crèmes onzin zijn. En dat je beter kunt smeren met een beetje vet en wassen met water. Producten in de prullenbak dus! En als je dan een beetje doorvraagt blijkt de dermatoloog in kwestie nog nooit een wetenschappelijke publicatie op dit gebied te hebben gelezen. De waarheid is een stuk genuanceerder. Want als we weten hoe we onze huid moeten verzorgen en beschermen kunnen we ook op ons 80e nog een mooie huid hebben! En dat zonder plastische chirurgie. No time to waste…..

Huidveroudering en huidveroudering

Er bestaan twee soorten huidveroudering; intrinsieke- en extrinsieke huidveroudering. Intrinsieke huidveroudering, ofwel de natuurlijke veroudering (veroorzaakt door onze eigen genen), bezorgt ons fijne rimpeltjes, een dunnere huid, minder vet en botmassa waardoor het gezicht wat gaat invallen, en een drogere huid. Maar de vale, dikke, stugge bijna leerachtige huid met pigmentvlekken en diepe rimpels is het gevolg van extrinsieke veroudering. Zoals de naam al zegt komt extrinsieke veroudering van buitenaf. Naast zon zijn roken, chronische huidirritatie door bijvoorbeeld verkeerd cosmeticagebruik, mimiek (denk aan de fronsrimpels) en alcoholgebruik de belangrijkste oorzaken. Laat nu net die extrinsieke veroudering nu al veel eerder optreden dan ‘natuurlijke’ veroudering en een veel belangrijker deel uitmaken van je verouderingsproces! Zeker als je een lichte huid hebt…

6 gouden regels

En nu het goede nieuws, juist aan die extrinsieke huidveroudering kun je iets doen. En die paar fijne rimpels die overblijven zijn heus niet zo erg! Geven karakter moet je maar denken…

 • Elke dag zonnebrandcrème

Zonder zon geen rimpels! Ik zeg het vaker. Aangezien 90% van de huidveroudering ontstaat door de zon, is de allerbelangrijkste maatregel die je kunt nemen je huid beschermen tegen de zon. Ga niet onder de zonnebank want de UVA straling van de zonnebank veroudert je huid nog sneller. Bescherm je huid dagelijks met een zonnebrandfactor met een SPF15 en blijf tijdens de heetste uren van de dag uit de zon.

 • Stop met roken

Rokers krijgen niet alleen meer rimpels rondom de mond. Door de verminderde doorbloeding van de huid en toegenomen hoeveelheid radicalen wordt de huid dikker, krijgt het een ongezonde bleek gelige kleur en ontstaan er op jonge leeftijd al rimpels. Zelfs stoppen na zeer langdurig gerookt te hebben kan de huid al aanzienlijk verbeteren (lees hier meer over roken en acne en roken bij een tweeling).

 • Suiker en alcohol met mate

Suikers kunnen verbindingen aangaan met bepaalde stoffen in de huid die op hun beurt weer het collageen en elastine beschadigen. In een studie die in 2007 verscheen in het British Journal of Dermatology werd aangetoond dat dit versuikeringseffect zichtbaar wordt vanaf je 35ste. Dat proces houd je niet tegen, maar mogelijk speelt je dieet wel een rol. En hoewel een glaasje wijn antioxidanten bevat, kan overmatige alcoholconsumptie de huid juist versneld doen verouderen. Houd dus maat.

 • Relaxed door het leven

Het is wetenschappelijk bewezen dat je huid door stress versneld kan verouderen. Chronische stress zorgt voor meer vrij radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. Hierdoor stopt de cel eerder met delen en verouderen we.

 • Gebruik goede cosmeticaproducten

Een goede huidverzorging is essentieel voor het behouden van een mooie huid. Kies voor milde producten, aangezien irriterende stoffen huidveroudering juist kunnen versnellen. Een zonnebrandfilter is daarbij onmisbaar. Ook een crème met antioxidanten kan het ontstaan van huidverouderingsverschijnselen voorkomen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat ingrediënten zoals glycolzuur, vitamine C, Niacinamide echt huidverbeterend werken. Heeft de tijd al toegeslagen, dan is smeren met een vitamine A zuur crème een optie.

Jouw huid

Wil je weten hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen (en wat je beter niet kunt doen), doe dan hier de huidanalyse voor je persoonlijke huidadvies. Voor geschikte producten kun je kijken op mijn blog productadvies.

Een fijn weekend,
groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

het recept voor een mooie huid“,
Argan olie: het nieuwe wondermiddel?“,
de zoektocht naar jouw wondercrème“,
couperose“,
een goede zonnebrandcrème?“,
wat ben je rooood” (to do bij verbranding),
speciale huidverzorging voor mannen” en
een exfoliant als onderdeel van het stappenplan“.

Gerelateerde Berichten

50 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Selma december 14, 2015 (15:34)

  Heb bovenstaande reacties gelezen en snap dat vit A zuur het beste tegen rimpels werkt. Is 0,02% creme goed werkzaam of moet het sterker? Ik ben 63 en heb al behoorlijk wat rimpels en verslapping van de kaaklijn. Wat te doen als huisarts en/of huidarts niet mee willen werken? Hoor graag met vriendelijke groet.

  • author-avatar
   Jetske februari 19, 2016 (11:15)

   Beste Selma,

   Vitamine A zuur kan rimpels inderdaad iets verminderen. Vitamine A zuur moet opgebouwd worden en een concentratie 0,02% is een goed begin. Bij echte verslapping van de huid zal vitamine A zuur weinig doen. Een gefractioneerde laserbehandeling is in dit geval een betere optie. Laat een dergelijke behandeling altijd uitvoeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

   Groetjes Jetske               

 • Fatima november 12, 2015 (01:03)

  Heb laatst de uncover crème in mijn bezig maar de houdbaarheidsdatum is eigelijk heel kort 3 maanden maar

  Terwijl op de andere uncover producten die ik heb gewoon na openen 12 maanden houdbaar is komt dit omdat ik een oude pot heb gekregen of is het bij allemaal zo?

  Maat naast dat vind ik de producten geweldig en blijf ik het aanschaffen.

  • author-avatar
   Jetske december 17, 2015 (14:30)

   Beste Fatima,

   Leuk om te lezen dat je de producten fijn vindt. Het klopt inderdaad dat de moisturizer een eigen houdbaarheidsdatum heeft. Omdat dit product de meeste werkzame ingrediënten in hoge concentraties bevat, verschilt de houdbaarheid in vergelijking met de andere producten. Mocht je verder nog vragen hebben over de producten dan kan je altijd contact opnemen met de klantenservice: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • Fuson februari 21, 2015 (07:32)

  U hebt een geweldige blog Jetske.

  Ik ben 35 jaar en heb erg last van rimpels zowel bij mijn ogen als op mijn voorhoofd, op mijn voorhoofd zelfs 2 diepe rimpels ook heb ik een grove oud oud, vermoeid uitziende gezicht. Nu heb ik hierboven gelezen dat vitamine À zuur crème en tretinoire hier goed bij helpen.zijn deze 2 crèmes hetzelfde?. Hoe kan ik dit bestellen?

  • author-avatar
   Jetske april 23, 2015 (15:15)

   Beste Fuson,

   Vitamine A zuur en tretinoïne zijn hetzelfde. Van vitamine A zuur is bekend dat het bestaande rimpels iets kan verminderen. Je kunt een recept aan de huisarts of dermatoloog vragen.

   Groetjes Jetske

 • Ingrid augustus 16, 2014 (14:11)

  Antirimpelcreme zouden dus niet door de huid heen kunnen dringen, anders zou het een geneesmiddel zijn..

  Nu wordt er op de site van pacifique beaute beweerd dat de vitamine A in hun crèmes doordringt tot de diepere lagen in de huid? Is dit geloofwaardig? Ik hoop dat je hierop een antwoord kunt geven! Voor ik weer ga investeren in producten met een loze belofte..

  • Jetske augustus 26, 2014 (14:46)

   Beste Ingrid,

   Waarschijnlijk wordt er gebruik gemaakt van retinol. Dit ingrediënt is vrij verkrijgbaar. Het blijkt dat het huidverjongend kan werken, maar het ingrediënt is erg instabiel. Het kan slecht tegen zuurstof en licht. Daarnaast kan het de huid irriteren. En het schijnt ook ongeveer 20 keer minder effectief te zijn dan vitamine A zuur. Als je wat wilt doen aan bestaande rimpels kan je beter kiezen voor vitamine A zuur!

   Groetjes Jetske

  • Nan september 29, 2015 (16:39)

   Dit zijn vitamine-A-esters (nanotechnologie), zodoende kunnen ze dieper in de huid dringen!

 • Daphne augustus 15, 2013 (19:36)

  Ben inmiddels op pagina 169 van het boek De Voedselzandloper van arts en onderzoeker Kris Verburgh en lees: “Fruis is gezond omdat het onder meer veroudering afremt. Door veel fruit te eten blijf je er (letterlijk) langer jonger uitzien: bepaalde stoffen in fruit verminderen het ontstaan van rimpels en remmen de fotoveroudering van de huid af. Fotoveroudering (photoaging) is het verouderen van de huid door inwerking van het zonlicht. Een bekende stof in fruit wat huidveroudering betreft is ellaginezuur.

  Vooral frambozen, aardbeien, bosbessen en granaatappels bevatten ellaginezuur, een zuur dat de huid jong houdt door de afname van het bindweefsel tegen te gaan, waardoor de huid soepeler en elastischer blijft. Ellaginezuur remt ook veroudering van de huid door het DNA in de huidcellen tegen zonlicht te beschermen en door de proteïnases af te remmen. (…) Proteïnases zijn eiwitten die het collageen en de elastine in de huid afbreken (waardoor de huid minder soepel en meer rimpelig wordt).”

 • Daphne augustus 15, 2013 (17:06)

  @ Peter

  Dank je wel! Interessant!

 • Peter augustus 15, 2013 (13:37)

  @Daphne

  Door het onderzoek bij diabetes patienten is er veel kennis ontstaan over het effect van advanced glycation end products in relatie tot veroudering. Ook zijn er veel meer aanwijzingen dat de glycemische lading van voeding een rol speelt bij acne, dan eventuele tekorten aan vitaminen (wat bij een gevarieerd dieet niet vaak voorkomt). De volgende artikelen zijn ook wel interessant om eens door te nemen.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23467327

  http://morelife.org/references/full_papers/14568010.pdf

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17324821

 • Daphne augustus 15, 2013 (12:21)

  Gisteren geleden in De Voedselzandloper van arts Kris Verburgh, een boek over de invloed van voeding op veroudering (pagina 54): “Net zoals suiker op macroschaal in de keuken plakkerig is, is suiker op microscopisch niveau ook plakkerig. In de keuken zorgt suiker ervoor dat onze vingers aan elkaar plakken, in het lichaam maakt suiker dat eiwitten aan elkaar plakken. Wetenschappelijker gezegd vormt glucose crosslinks, verbindingen, tussen eiwitten. Crosslinks zijn dus verbindingen bestaande uit glucose die zich vormen tussen twee eiwitten, wat maakt dat de afzonderlijke eiwitten dus meer aan elkaar kleven. Als deze eiwitten een bepaald weefsel opbouwen, dan wordt dit weefsel stijver . Zo zorgen deze suikerverbindingen tussen bijvoorbeeld de collageeneiwitten in onze huid ervoor dat de huid minder soepel wordt, waardoor we rimpels krijgen. Vandaar dat mensen die gedurende enkele weken een laag-suikerdieet volgen ook een minder rimpelige huid hebben (Cosgrove, M.C., Franco, O.H., Granger, S.P., Murray, P.G., and Mayes, A.E. Dietary nutriënt intakes and skin-aging” appearance among middle-aged American women. Am.J. Clin. Nutr., 2007, 86: 1225-1231)”

 • alie hoekstra april 5, 2013 (19:18)

  IS DE REMEDERMCREME VAN LOUIS WIDMER GOED VOOR EEN GEVOELIGE COUPEROSE HUID? iK KAN BIJNA NIETS MEER VER-DRAGEN. aLIE

 • Drieke maart 24, 2013 (11:08)

  Hallo Jetske,

  Ik ben een vrouw van 54 jaar en ben schoonheidsspecialiste. Graag zou ik voor mijn huid het A zuur willen gebruiken maar ik ben bang dat mijn huisarts dit niet wil mee geven. Ik heb niet veel rimpels maar bij mijn ogen heb ik lach rimpels. Gelukkig lach ik veel en een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Als schoonheidsspecialiste geloof ik ook niet in anti rimpel creme`s omdat je een golfplaat ook niet weer zonder golfje kan krijgen met een zalfje. Kan ik bij u ook een A zuur recept aanvragen of kan ik dit toch zonder moeite bij de huisarts aanvragen?
  Ik hoor graag van u.

 • Anoniem maart 14, 2013 (00:26)

  Dag Jetske,

  Ik ben 50 en volop in de overgang, kijkend in de spiegel zie ik de rimpels verschijnen, er schieten er steeds meer in m n huid (heb het over mijn gezicht) en dat terwijl ik altijd een prima huid heb gehad…Dus ik schrik wel steeds en dan ga je je informeren… Ik heb ergens gelezen dat karnemelk goed is voor je huid en dat het rimpels kan tegengaan (dat betwijfel ik wel), ik smeer mijn gezicht nu een aantal malen per week in met karnemelk, ik vind het een prettig fris gevoel, laat het 5 minuutjes intrekken en spoel het dan met warm water af. Vervolgens smeer ik een hydraterende creme erop. Heb wel een gevoelige huid en zoek naar een creme waar geen parfum in zit en een creme die in een airless verpakking zit: is Olaz geschikt? Gebruik nu Avene of Louis Widmer. Ben benieuwd naar jouw reactie,
  m.vr.gr. Laura.

 • author-avatar
  Jetske september 19, 2012 (11:25)

  Beste Es,

  Eerder op mijn blog heb ik deze vraag al beantwoord:
  “In alle eerlijkheid: ik vind het lastig hier een uitspraak over te doen. Hoewel ik van sommige mensen positieve verhalen hoor, is er wetenschappelijk gezien eigenlijk niets bewezen. Het gunstige effect van dit product wordt waarschijnlijk vooral veroorzaakt door de zwelling (ontstekingsreactie) die je krijgt door de huidbeschadiging. Dit is dus tijdelijk.
  Ik ben van mening dat we veel goede alternatieven hebben om de huid te verfraaien, maar die kosten zoals je zelf ook al zegt vaak wel wat meer geld. Voordeel hiervan is overigens wel dat we met veel van deze technieken wel al lange ervaring hebben. Bovendien is ook uit onderzoeken bekend wat de lange termijn resultaten van deze behandelingen zijn. Ik sluit niet uit dat je door de chronische irritatie van je huid ten gevolge van langdurig gebruik van de dermaroller uiteindelijk juist de veroudering van de huid versnelt. Bovendien vermindert het de barrierefunctie van de huid. Persoonlijk zou ik het dus niet snel gaan gebruiken.”

  Ik hoop dat dit je vraag voldoende heeft beantwoord!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 4, 2012 (16:24)

  Beste Lot,

  Je hebt helemaal gelijk! Je kan de zonnebrandcreme na de moisturizer aanbrengen. Eventueel kan je hierna dan je foundation of poeder aanbrengen. Dit heeft geen invloed op de werking van de zonnebrandcreme.

  Groeten Jetske

 • Nicole juli 14, 2012 (21:59)

  Beste Jetske,

  Een paar maanden geleden ben ik zo stom geweest (en blijkbaar vele anderen met mij) om via de facebook site de Derma Science en de ReliftXS te bestellen. Inmiddels heb ik mijn credit Kaart laten blokkeren en mijn geld ( bijna Euro200,-) weer terug.
  Nu staan de potjes in de kast en durf ik ze niet te gebruiken.
  Ben je bekend met deze cremes en kun je mij adviseren of ik ze inderdaad beter weg kan gooien?

  Indien nodig stuur ik je graag de ingredienten, dat is een hele lijst.

  Mvgroet,
  Nicole

 • fatma mei 28, 2012 (00:16)

  Beste Jetske,

  Ik wil je graag een foto mailen maar waar naartoe moet ik het mailen?

  Graag hoor ik van je!

  Met vriendelijke groet,
  Fatma

 • author-avatar
  Jetske mei 18, 2012 (11:16)

  Mail me maar even een foto hoor Fatma!

  groeten jetske

 • Lot mei 12, 2012 (18:26)

  Hoi Jetske,

  Ik heb zojuist je boek aangeschaft en ben erg blij met het overzicht! ik heb alleen nog een vraag met betrekking tot gebruik moisterizer en zonnebrandcreme. Als ik het goed begrijp breng je de zonnebrandcreme over de moisterizer aan en kun je je eventuele foundation of poeder weer over de zonnebrandcreme aanbrengen of verliest de creme hierdoor zijn werking? alvast dank en ik kijk uit naar je reactie.

  Groetjes

 • Es mei 10, 2012 (12:00)

  Beste Jetske,

  Je geeft aan dat eigenlijk alleen vitaime A-zuur werkt om bestaande rimpels te verminderen zonder knip-, plak- en spuitwerk. Nu heb ik me laten vertellen dat de dermaroller ook goede resultaten geeft. Ik stel vee; vertrouwen in jouw mening hierover. En heb je boek in een adem uitgelezen. Kun je me aangeven wat je van deze behandeling vindt?

  Dank je wel!

  Groeten,
  Es

 • author-avatar
  Jetske mei 10, 2012 (11:18)

  Beste Chanty,

  Helaas is er zelfs bij de producten die zeggen dat ze een hele dag kunnen beschermen geen garantie dat ze dat ook echt doen. Lees de kleine lettertjes maar is in de bijsluiter of op de website van dergelijke productie. Er is wel de garantie dat een zonnebrandcreme 2 uur lang werkt; dat is wettelijk verplicht. Als je echt in de zon bent is het dus aan te raden om je elke 2 uur opnieuw in te smeren; dan weet je zeker dat je je huid goed beschermt. In de winter is dit minder noodzakelijk. Een zonnebrandcreme kan je prima ook dagelijks gebruiken. Je kan hier op een eerdere blog die ik geschreven heb meer over lezen:
  http://jetskeultee.nl/2010/07/16/hulp-bij-de-keuze-van-je-zonnebrandcreme/

  Groeten Jetske

 • Fatma april 15, 2012 (18:19)

  Beste Jetske,

  Geen probleem hoor, ik begrijp dat je het druk hebt met alle vragen. Het gaat gelukkig wel goed met mijn huid, geen litteken gelukkig. Alleen de huid is wat egaler maar vergrote porien en rimpels op de wangen zitten er nog steeds.

  Ik ben nu aan het nadenken over microneedling, bioskinjetting of c02 laser resurfacing om de collageenaanmaak in mijn huid te stimuluren en zo mijn rimpels en grote porieren te verminderen. Welke van deze opties lijkt jou het beste op 25 jarige leeftijd? Mijn huid is er echt slecht aan toe. Is het misschien mogelijk om jou via de mail een foto te sturen zodat je ziet wat ik bedoel? Het zou mij erg helpen.

  Graag hoor ik van je.

  Met vriendelijke groet,

  Fatma

 • author-avatar
  Jetske april 9, 2012 (23:22)

  Oei Fatma, lees je mailtje nu pas. Hoe gaat het nu met je huid?

  groeten jetske

 • Chanty april 5, 2012 (00:17)

  Beste Jetske,

  ten eerste mijn complimenten voor je informatieve berichten en heldere uitleg op je site.
  Ik ben op dit moment op zoek naar een UVA- en UVB-bescherming die ik dagelijks wil gebruiken voor over mijn gezichtscreme. Ik heb wat informatie hierover gezocht en nu blijkt dat ieder zonneproduct na 3 uur uitgewerkt is en je dan weer moet bijsmeren. Het enige product dat 8 uur lang de straling tegenhoudt is “All day all year” van Sisley. Dit product kost 260 euro en dat is me echt te prijzig. Daarnaast weet ik niet of het wel echt werkt. Welk product is een goed alternatief?

  P.S: ik zoek dus niet een zonneproduct, maar een product voor dagelijks gebruik (voor als de zon achter de wolken is, wat in Nederland vaak zo is). Voor in de zon gebruik ik Clinique City Block spf 25.
  Alvast dank voor je reactie!
  Groetjes, Chanty

 • author-avatar
  Jetske maart 21, 2012 (17:23)

  Beste Fatma,

  Een TCA/Jessner peeling kan (mits goed uitgevoerd) je huid inderdaad verbeteren. Ook het gebruik van tretinoine is een aanrader. Wees voorzichtig met hydroquinone; dit product mag je eigenlijk niet langer dan een paar maanden gebruiken en kan de huid behoorlijk irriteren. Verder moet je ervoor zorgen dat je je doel niet voorbij schiet; als je te veel producten gebruikt en je daarmee je huid irriteert of “overprikkelt” kan je uiteindelijk een tegenovergesteld effect bereiken. Ik ken niet alle producten van Obiga, maar er zijn er in ieder geval een aantal die naar mijn mening heel duur zijn voor wat je krijgt…

  groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 28, 2012 (15:59)

  Beste Margherita,

  Ik adviseer dagelijks een zonnefilter te gebruiken, dus niet alleen als je gaat zonnen. Bij een vettere huid is een creme onder je zonnebrandcreme niet altijd nodig inderdaad. Kies dan voor een toner met actieve stoffen!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 15, 2012 (11:27)

  Hallo Chiel,

  Een interessante vraag, helemaal omdat ik zelf ook regelmatig achter mijn laptop te vinden ben!
  Op pubmed is niet direct heel veel over dit onderwerp te vinden. Je kunt eens kijken op screen-dermatitis of laptop dermatitis . Daarnaast zijn de onderzoeken nog erg beperkt en is het niet altijd makkelijk te zeggen – als er inderdaad al verschil is waargenomen in de huid – wat dan precies de oorzaak is. Het kan namelijk ook goed zijn dat personen veel stress hebben gehad of in een enorm droge omgeving zitten bijvoorbeeld. Ook kan het natuurlijk altijd zo zijn dat er niet veel geld beschikbaar wordt gesteld voor de industrie wat onderzoek een stuk ingewikkelder maakt…

  Je huid goed verzorgen en beschermen kan sowieso geen kwaad. Ik zou dus gewoon dagelijks een zonnebrandcreme gebruiken, ook als je binnen zit.

  Groeten Jetske

 • Fatma februari 13, 2012 (19:26)

  Beste Jetske,

  Ik las onlangs op je site dat je de producten van Obagi niet allemaal positief vindt. Ik gebruik het Obagi-nu derm pakket met aanvullend tretinoine en hydrochinon van de apotheek. Zou je mij kunnen uitleggen waarom je bepaalde ingredienten in deze producten niet goed vindt?

  En ik ben van plan om hierna een chemische Jessner/TCA peeling te gaan doen, het pakket was ter voorbereiding van de huid. Wat vindt je van deze peeling, helpt het ook tegen rimpels en een stevigere huid?

  Alvast bedankt voor de moeite!

  Groeten.

  Fatma

 • Annette februari 2, 2012 (15:11)

  Hallo Jetske,

  ik irriteer mij al enige tijd mateloos aan de reacties die ene “Henk” op jouw blog plaatst.
  Aan “Henk” wil ik dan ook een oproep doen om de intentie van deze blog te respecteren. Dit is een blog van Jetske; lift niet mee met haar, maar start je eigen blog als je zo nodig je mening wilt ventileren.

  Sorry voor mijn bemoeienis, Jetske.
  Ik wens je verder nog veel succes en plezier met deze blog!

  Groet,

  Annette

 • Henk februari 2, 2012 (14:27)

  No time to waste? Zonnebrandcreme s met fysische of chemische filters maken je er niet mooier op. Dan liever een wat lijntjes in mijn gezicht. Als je een goede zonnebrandcreme wilt maken, moet je met andere stoffen werken. Ik heb in een andere post al enkele vingerwijzingen gegeven.

  Ik ben vrij vaak verbrand en ik kan de opgelopen beschadigingen mijn gezicht goed zien. Maar er bestaat geen goede zonnebrandcreme of after-sun, of deze is nog niet verkrijgbaar, het is allemaal rotzooi.

  Henk

 • margherita januari 17, 2012 (11:39)

  beste Jetske,

  Wat ik in veel stukjes lees is dat het dus belangrijk is je huid te beschermen met een zonnebrand creme.
  Bedoel je daarmee elke dag of als je echt gaat zonnen ?
  Anders zou je geen gewone dag creme meer nodig hebben, toch?

  vriendelijke groeten,

  margherita

 • Chiel januari 14, 2012 (14:15)

  Hoi Jetske,

  Ik lees je blogs en antwoorden op je site altijd met veel plezier. Wat ik me nu afvraag is of beeldscherm werk veel invloed heeft op veroudering van de huid? Door mijn werk zit ik zeker 5-8 uur per dag achter een beeldscherm. Is hier onderzoek naar geweest?

  Groet, Chiel

 • author-avatar
  Jetske november 9, 2011 (18:38)

  Beste Stef,

  Wat leuk om een mailtje te krijgen van een scheikundige die geinteresseerd is in cosmetica!!! Lastig he, om nog door de bomen het bos te zien (of zoals ze geloof ik in Belgie zeggen door het bos de bomen….)? Ik worstel me maar gewoon door alle artikelen op PUBmed heen zodat ik zelf kan zien of een onderzoeksopzet deugd of niet en of een ingredient werkelijk werkzaam is. Daarbij bezoek ik regelmatig (internationale) dermatologische congressen waar ik weer wat van opsteek. Ik ben het helemaal met je met je opmerking eens dat cosmetica volgens “de regels” alleen in de opperhuid zouden mogen werken; anders zouden het geneesmiddelen zijn. Toch is er van heel veel cosmetische ingredienten bekend dat ze inderdaad invloed hebben opfuncties in de diepere huidlagen (bv de aanmaak van collageen) en ook dat ze in het bloed/urine/moedermelk ed terecht kunnen komen. Klopt dus niet! Ik weet wel dat cosmeticaproducenten om deze redenen steeds voorzichtiger worden met hun claims….

  groeten Jetske

 • stef oktober 19, 2011 (10:30)

  Beste Jetske,

  Ik ben scheikundige van opleiding en geef het vak chemie en cosmetologie aan studentes schoonheidsverzorging in Brussel. Ik ben enorm geinteresseerd in cosmetica en volgde ook een opleiding hieromtrent.

  Ik heb eerder een algemene vraag ivm cosmeticaproducten. Wettelijk gezien mogen cosmetica enkel inwerken op de hoornlaag. Nochtans claimen vele producten dat ze de aanmaak van collageen of hyaluronzuur stimuleren of diep inwerken in de huid.

  Zijn deze claims wetenschappelijk ondersteund. Indien ja, hoe kan men deze claims dan wettelijk verantwoorden.

  Ik kwam nog maar recent eerder toevallig op deze website terecht en wil u dan ook bedanken voor de informatie die er op te vinden is.

  Met vriendelijke groeten

  Stef Huybrechts

  P.S. Ik zou me graag verdiepen in de materie van cosmetische werkstoffen maar het is zeer moeilijk om de relevante en niet relevante informatie van elkaar te onderscheiden. Ik weet niet of daar veel mogelijkheden voor bestaan. (eventueel in Nederland)

 • author-avatar
  Jetske september 30, 2011 (10:22)

  Hallo Lien,
  Ik schrijf zelf altijd de tretinoine creme voor (en dus geen gel). Deze gebruik ik zelf ook en rult niet. De concentraties vitamine A zuur die doorgaans voorgeschreven worden zijn 0,1%,0,02% of 0,05%. Als er een van deze percentages vitamine A zuur in zit en het voorgeschreven wordt door een arts dan kun je ervan uit gaan dat het werkzaam is. Het effect zal wel bij iedereen verschillen.
  Groeten Jetske

 • Lien september 14, 2011 (21:32)

  Beste Jetske,

  Wat een geweldige site met informatie! Ik gebruik sinds kort Retin-A tretinoin 0.01% gel. Ik vroeg me af wat eigenlijk het verschil is tussen de vit.a creme en gel? De concentraties van de gel zijn lager is hier een reden voor? Ik gebruik nu de gel omdat ik alleen deze via internet kon bestellen. Gel bevalt goed (heb gevoelige huid maar weinig last van gel) maar vroeg me af of een creme beter werkt omdat je alleen hierover schrijft?

  Alvast bedankt!
  Groet, Lien

 • author-avatar
  Jetske september 14, 2011 (17:30)

  Hi Joelle,

  Vanwege de mogelijke reactie van retinyl palmitaat met licht (vorming van vrije radicalen), ben ik niet zo fan van retinyl palmitate in producten voor overdag. Bovendien is vitamine A zuur (tretinoine) werkzamer en ik denk een stuk goedkoper…

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske september 14, 2011 (17:27)

  Hi joelle,

  Ik kan helaas niet ontkennen dat vitamine A zuur creme een absolute topper is… Het beste is om dit product s nachts te gebruiken en dan een goede moisturizer overdag. Je kunt eventueel s nachts ook over de vitamine A zuur creme een laagje moisturizer aanbrengen.

  groeten jetske

 • author-avatar
  Jetske september 12, 2011 (17:08)

  Hi Leyla,

  In de winter in Nederland heb je inderdaad vooral UVA en zeer weinig UVB straling. Je zal in de winter dan ook met name een UVA bescherming nodig hebben. Eigenlijk is gezien het gevaar van UVA, bescherming tegen UVA straling altijd belangrijker dan tegen UVB straling; gek genoeg was het voor fabrikanten nooit nodig om de UVA bescherming op de verpakking te zetten. Zo kon het zijn dat er bij een hoge UVB bescherming nauwelijks UVA bescherming was en mensen onterecht het gevoel hadden dat ze goed beschermd waren tegen de gevaren van de zon. Ik snap gezien het gevaar van UVA die regel van 1:3 dan ook niet… Bovendien is UVB belangrijk voor onze vitamine D! Je hebt dus absoluut een punt….

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 9, 2011 (15:09)

  Hi Lisette,

  Je hoeft niet perse een zonnebrandcreme te gebruiken die speciaal voor het gezicht is – let er vooral goed op dat de zonnefilters oke zijn en er verder geen irriterende stoffen inzitten zoals parfum. De zonnebrandcreme die ik zelf heb ontwikkeld bevat ook kalmerende en herstellende stoffen, waardoor het juist weer een wat prijziger product wordt om ook voor het lichaam te gebruiken.
  Een SPF 50 is niet nodig; hoe hoger de factor hoe meer zonnefilters erin zitten en hoe zwaarder het produdct ook weer wordt. Grofweg zou je het volgende kunnen zeggen:
  Een factor 15 beschermt tegen 93% van de UV stralen
  Een factor 30 beschermt tegen 97% van de UV stralen
  Een factor 50 beschermt tegen 98% van de UV stralen.
  Je ziet, het verschil wordt steeds minder groot en voor de meeste mensen is een SPF 15 dus voldoende. Belangrijk is wel dat je deze dik genoeg aanbrengt (ga uit van een halve theelepel voor je gezicht) en dit regelmatig doet als je veel in de zon bent of bijvoorbeeld op een terrasje zit.

  Succes! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske augustus 30, 2011 (14:39)

  Beste Niek, de exfoliant gebruik je inderdaad voor de moisturizer. Even een spraakverwarring, maar in de brief bedoelen we dat je beter eerst met de andere producten kunt beginnen en als na een aantal dagen je huid helemaal gewend is aan de producten je ook de exfoliant aan het regime kunt toevoegen. We zullen de brief aanpassen 🙂 De moisturizer is inderdaad maar een beperkte periode houdbaar. Dit omdat er zulke hoge concentraties vitamine C aan toegevoegd zijn; dit ingredient zal zelfs in een airless verpakking na de houdbaarheidsdatum zijn werkzaamheid gaan verliezen. Je kunt het na die datum dus nog wel gebruiken, maar het effect zal dan vermoedelijk minder zijn.

  groeten Jetske

 • Joelle augustus 23, 2011 (16:54)

  Of blijft vit A zuur toch de numero uno? Durf mijn huisarts niet zo goed te vragen om de vit A zuur…

 • Joelle augustus 23, 2011 (16:53)

  Hi Jetske!

  Wat vind je van deze creme: Orthocel van AOV?

  Werkzame stoffen
  itamine A palmitaat45 mg / 15.000 IU
  Panthenol150 mg
  Natuurlijk vitamine E-complex150 mg
  met tocoferolen, tocotrienolen, squaleen, fytosterolen, carotenoiden complex en co-enzym Q10
  Zink citraat3 mg
  Verwerkt in een basisemulsie, verrijkt met rozenolie.
  Bevat een UV-A en UV-B filter (SPF 10).
  Ingredienten
  Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Isopropyl Myristate, Glycerin, C12-C15 Alkyl Benzoate, Bis-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG16/16 Dimethicone; Caprylic/Capric Triglyceride, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Phenoxyethanol, Retinyl Palmitate, Panthonol, Carbomer, Polysorbate 80, Imidazolidinyl Urea, Parfum, Methylparaben, Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Zinc Citrate, Geraniol, Citronellol.

 • Leyla augustus 18, 2011 (12:24)

  Hoi Jetske,

  Ik vraag me het volgende af… het wordt dus altijd aanbevolen om het gehele jaar door te smeren met zonnebrandcreme, maar in de winter heb je toch enkel uv-a straling en geen uv-b straling? Ik had gelezen dat een uva logo aangeeft dat het zonneproduct minstens een derde van de uv-b beschermingsfactor heeft. Maar als je een spf 15 gebruikt, dan heb je in de winter dus in feite een bescherming van spf 5?
  Dus tja.. wat weegt zwaarder, de bescherming (van minimaal spf 5.. ) of de nadelen van de zonnecreme? Hoe komt het eigenlijk dat er voor in de winter niet een zonnecreme ontwikkeld wordt die enkel bescherming tegen uv-a straling biedt? Dan zijn er in feite toch ook minder zonnefilters nodig? Ik krijg nu eerlijk gezegd het idee dat je met een zonnecreme in de winter gewoon bijna geen bescherming hebt tegen de uv-a stralen…
  Alvast bedankt!

  Groetjes Leyla

 • Lisette augustus 18, 2011 (08:07)

  Hallo Jetske,

  Ik heb een vraag over zonnebrandcreme. Is het noodzakelijk een zonnebrandcreme te gebruiken die speciaal voor het gezicht is? Normaal had ik een dagcreme met spf 15 maar ben nu over op de 7 in 1 parfumvrij van olaz en daar zit geen spf in. Moet nu dus een aparte erbij gaan gebruiken. Heb zomers flink last van pigmentvlekken is het nodig om dat een spf 50 te gebruiken?

  Groeten,

  Lisette

 • Gio augustus 16, 2011 (00:11)

  Hoi Niek,

  Ik ben dan geen Jetske maar ik kan je wel alvast vertellen dat de volgorde als volgt is
  reinigen , tonic, exfolieren, moisturizer, zonbescherming.

  Exfolieren doe je in ieder geval voor je moisturizer.

  Succes

 • Niek augustus 13, 2011 (14:28)

  Beste Jetske,

  Vandaag heb ik de bestelde producten van Uncover Skincare ontvangen.
  Op de verpakking van de Exfoliant Salicylzuur staat dat ik deze na de reiniging kan gebruiken, op de bevestigings-email bij de bestelling staat
  Dat ik deze als laatste moet toevoegen aan mijn verzorgingsplan.
  Moet ik de Exfoliant nu voor of na de Moisturizer gebruiken?

  Klopt het dat de Moisturizer houdbaar is tot december 2011?
  Die datum staat onderop, op de andere producten staat 12 maanden na opening?

  Met vriendelijke groet,
  Niek

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!