• luxe-ingredienten-voor-je-huid

Luxe ingrediënten voor je huid

Continu komen er nieuwe producten met de meest spectaculaire ingrediënten op de markt. En ‘hoe duurder, hoe beter’ wil de cosmetica-industrie ons doen geloven… Maar klopt dat wel?

Aangezien we veel over hebben voor een mooie, gladde huid, laten we ons maar al te graag verleiden. Maar als je een beetje kritisch bent en stopt met het smeren van bling bling op je huid, zul je niet alleen een mooie huid overhouden, maar ook meer geld.

Het lange termijn effect van veel hype ingrediënten?

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van huidverzorging juich ik toe, maar het is voor de consument bijna onmogelijk zinvolle ontwikkelingen binnen de cosmetica-industrie te onderscheiden van de ontwikkeling van ‘hype-ingrediënten’. De laatste werken niet of  – veel erger-  kunnen huidproblemen veroorzaken. Het is niet zo gek dat de meeste mensen het vertrouwen in cosmetica behoorlijk zijn kwijtgeraakt. En dat is jammer; we kunnen zo veel met cosmetica en er bestaan genoeg goede, veilige en werkzame ingrediënten. Deze zijn over het algemeen voor de producent niet ‘sexy’ en om werkzaam te zijn moeten er hogere concentraties gebruikt worden. Dat maakt het moeilijker om een mooi wit en stabiel product te creëren.

Diamant, rozen, goud, kaviaar en algen

Een rijtje interessante stoffen… Als je kijkt naar de wetenschappelijke literatuur kun je stellen dat er van geen van de genoemde stoffen overtuigend bewijs is dat het wat doet voor de huid. Goud (zie ook de blog Puur goud) wordt in de literatuur zelfs beschreven als een veelvoorkomende irriterende stof. Dat is dus nooit goed. Van diamant is geen enkel bewijs dat het goed is voor de huid; en als het er al in zit moet het zo fijn gemalen zijn dat je het geen diamant meer kan en mag noemen. Dan is het gewoon een ‘mineraal’. Van kaviaar is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het werkt.
Voor rozen en algen ligt het wat genuanceerder. Algen bevatten antioxidanten en die stoffen zijn goed voor onze huid. Ze beschermen ons tegen de vrije radicalen die gevormd worden (bijvoorbeeld onder invloed van de zon) en zo langzaam onze cellen kapotmaken en verouderen. In theorie kunnen algen door hun antioxidantwerking dus preventief werken tegen huidveroudering. Maar er is geen enkel bewijs dat ze wat kunnen doen aan bestaande huidveroudering. Er is in ieder geval geen enkele reden om veel geld aan producten met algen uit te geven, er bestaan voor zover bekend geen ‘wonderalgen’. Net als voor algen bestaat er voor roos wat spaarzaam bewijs dat het het antioxiderend en anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) kan werken.

Een lijstje met bewezen ingrediënten

De vraag is alleen of je gezien de minimale hoeveelheid bewijzen toch niet beter kunt kiezen voor producten met ingrediënten als vitamine C en niacinamide waarvan zoveel meer bekend is over concentratie, werkzaamheid en veiligheid. Een lijstje met stoffen die wat kunnen doen voor je huid vind je hier.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs

Antioxidanten in huid verzorgingsproducten
Angel dusting (over valse beloften…)
Menselijk vet in cosmeticaproducten. Is het waar?
Potjes zijn voor in de glasbak
Een vochtarme huid (en hydraterende stoffen)
Smeren met anti-cellulite crème. Heeft het zin?
Een alternatief voor een facelift. Of toch niet?

Gerelateerde Berichten

18 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Sea Moss Gel: Was bewirkt es für Haut und Körper? - Dr. Jetske Ultee mei 13, 2024 (14:36)

  […] bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae Hebben algen een functie in cosmetica? Luxe ingrediënten voor je huid Algae as an attractive source for cosmetics to counter environmental stress Natural products as […]

 • Wendy november 3, 2012 (08:50)

  Ik ben dus wel fan van producten met algen en gebruik een merk uit Australie wat het enige merk is wat ik kan verdragen, algen bevatten enorm veel micro voedingsstoffen ( ze verkopen een organic kelp mask die is echt belachelijk goed) en ook gebruik ik kaviaar van dit merk, kaviaar heeft een image alsof het alleen maar luxe is maar het is de beste nutrient voor je huid die je maar kunt bedenken, het bevat; vitamine; A, D, B1, B2, B6 , micro-elementen Co, Cu, P, Si, Zn ,amino acids als glycine, lysine, histidine,arginine, asparagine.Bovendien heeft caviaar heeft hetzelfde celformaat als de menselijke cel ,sluit dus enorm goed aan op je eigen metabolisme van je huid
  Mijn huid ziet eruit als een net dertiger, en ben toch echt dik in de 50
  Ik gebruik de royal caviar supreme .Ik ben het dus niet helemaal met je eens, als je de creme naam googelt kom je vanzelf wel op hun site terecht:-)

 • author-avatar
  Jetske september 30, 2011 (09:03)

  Hallo Ernst, wat ontzettend fijn dat mijn producten je zo goed bevallen! De creme is vrij licht, dus je smeert geen laagje vet op je gezicht. De actieve ingredienten zorgen ervoor dat je huid beter vocht vast kan houden. Je kunt de moisturizer direct over de toner aanbrengen, op de nog wat vochtige huid – zo sluit je als het ware het vocht van de toner en daarmee ook de werkzame stoffen in. Bij een hele droge huid kan het helpen om (tijdelijk) even een echte basiscreme bij te smeren, zoals bijvoorbeeld een lanette creme van de apotheek. Het is zeker ook mijn bedoeling om nog een vollere en dikkere creme te gaan ontwikkelen, maar dat laat voor nu nog even op zich wachten… Wel bedankt voor je suggestie!
  Doordat er in de moisturizer met zeer hoge concentraties werkzame stoffen gewerkt wordt, hebben de moisturizers een beperkte houdbaarheidsdatum. Dat betekent niet dat de producten na deze datum niet meer gebruikt kunnen worden, maar wel dat na deze datum de werkzaamheid minder zal worden. Ondanks het feit dat de producten zuurstofvrij verpakt zijn, kan het zijn dat het een beetje beige kleur heeft; dat ligt deels aan de kleur van de grondstoffen en deels aan het feit dat de werkzame ingredienten na verloop van tijd licht gaan oxideren. Dat valt helaas niet te voorkomen. Dit verklaart meteen ook waarom de “grote”producenten liever geen hoge concentraties werkzame stoffen aan hun producten toevoegen. Zij willen geen producten met een beperkte houdbaarheid die je absoluut zuurstofvrij moet verpakken en die ook nog een beetje kunnen verkleuren! Als je een kleine hoeveelheid van het product op een papiertje spuit en laat liggen, zal je echt goed zien wat het effect van oxidatie is. Het product wordt dan donkerbruin….. Dit verschijnsel zie je trouwens ook bij een doorgesneden appel die aan zuurstof blootgesteld wordt.

  Ik hoop dat het zo duidelijk is, maar mail anders gerust! Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 29, 2011 (09:40)

  Hi Eva, als je een wat vettere huid hebt kun je ook altijd in plaats van een moisturizer een toner met actieve stoffen gebruiken. De toner van Uncover Skincare heb ik ook ontwikkeld om de moisturizer te kunnen vervangen bij een wat vettere huid…

 • author-avatar
  Jetske september 28, 2011 (14:57)

  Hi Eva, het is wat he!

  Niacinamide heeft verschillende eigenschappen, waaronder anti-inflammatoir. Hierdoor is het ook zeker geschikt bij rode plekken. Het zal per huid verschillen hoe de huid reageert, maar ik zou zo zeggen dat je na een aantal weken wel resultaat zal zien. Het is natuurlijk ook belangrijk welke andere producten je gebruikt. Een goede creme in combinatie met een toner die juist uitdroogt zal het effect juist weer tegengaan…

  Groeten Jetske

 • C Ernst september 8, 2011 (23:48)

  Beste Jetske.
  Ik ben al een echte fan van jouw produkten, ik ben 66 jaar en heb al heel veel merken geprobeerd totdat bleek dat ik een parfumallergie had. Ik ben dus hartstikke blij dat jij ons veel informatie geeft en de grote stap hebt gemaakt om van die fijne parfumvrije produkten te laten maken. De creme is wel lichtbruin dat klopt toch ??Ik hoop alleen dat je nog een vollere dikkere creme laat maken want mijn huid voelt vaak nog trekkerig aan.Ik ben bij jullie ook al een keer behandeld voor couperose maar moet nog wel terug voor een tweede keer maar het ziet er al een stuk beter uit.Mag ik op deze plaatsen kin en neusvleugels ook nog de vit.a creme gebruiken.Bij voor baat dank en ga zo door.Heerlijk om te lezen

 • Eva september 4, 2011 (12:32)

  Ik heb nog eens goed gekeken en de creme van PC is niet spierwit, beetje off white haha. Het is wel een fijne creme maar ik heb met mijn vette huid eigenlijk geen moisturizer nodig. Ik doe het puur voor het effect van de ingredienten (niacinamide, vit c) op rode vlekjes en acne. Aangezien het percentage van de ingredienten bij PC hoogstwaarschijnlijk te laag is, heeft het voor mij niet zo veel zin om met deze creme door te gaan. Dan maar voor Uncover, ook al is deze wat duurder.

 • author-avatar
  Jetske september 3, 2011 (22:52)

  Beste Amy, fijn dat je een berichtje achterlaat. Ik word er af en toe echt gek van dat er zo veel bedrijven gebruik maken van mijn blog om reclame te maken. Als ik er achter kom, dan verwijder ik de betreffende reacties. Maar het is zo zonde van de tijd! En het gaat weer ten koste van de tijd die ik kan besteden aan mensen die echte vragen of huidproblemen hebben. Als ik ga checken dan zie ik soms allemaal verschillende namen onder 1 IP adres maar steeds met dezelfde merknaam! Enfin, niet jouw zorg gelukkig….:-) Ik heb mijn reactie zojuist aangepast, want het leek inderdaad net of ik jou bedoelde….Als je me even je adres mailt kan ik je wat samples sturen zodat je de moisturizer van Uncover eens uit kunt proberen. Voor de schrik!

  groeten en fijn weekend Jetske

 • Amy september 3, 2011 (08:39)

  Ik vraag me net als Eva ook af of het Amerikaanse bedrijf wel zo blij zal zijn met dit soort acties uit Amstelveel maar mijn berichten komen beslist niet uit Amstelveen of zelfs maar de omstreken. En ik heb ook geen aandelen bij Paula s Choice. 😉
  Mijn exemplaar van die creme is niet spierwit maar wat beige/gelig. En het flesje is een flesje waarvan de bodem mee omhoog gaat als er inhoud uit het flesje gaat. Mijn vraag is nu wat een echt airless pompflesje is.
  Ik heb me nu voorgenomen om jouw creme te bestellen omdat ik het verschil zelf wil kunnen zien en voelen. En vooral hoe mijn huid er op zal reageren en of ik echt verschil zie/merk. Mijn principe is om nooit meer uit te geven dan 25 euro voor een gezichtscreme maar dit keer wil ik het toch een keer wagen! Jouw site heeft mij in elk geval wel heel veel informatie gegeven en geholpen. In in het verleden heb ik nogal wat huidproblemen gehad en mede door deze site ben ik veel wijzer geworden. Ik hoop dus van harte dat je in de toekomst er toch nog wat tijd aan wilt spenderen! Ik ben je er zeer erkentelijk voor!!

 • Eva september 1, 2011 (11:39)

  Oh wat stom zeg! Ben benieuwd of Paula zelf weet dat het Nederlandse kantoor zo bezig is. Is natuurlijk niet goed voor het imago. Weet niet zo goed welk mailtje ik je gestuurd zou hebben waardoor je bent gaan speuren :-). Nog even een ingredientenvraagje: niacinamide zou ook moeten helpen bij een rode, vlekkerige huid (red blotchiness). Heb jij een idee na hoeveel weken gebruik je ongeveer verschil zou moeten merken wanneer je een creme gebruikt met voldoende niacinamide (bijv van Uncover)?

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492135

 • author-avatar
  Jetske augustus 31, 2011 (13:38)

  Hi Eva, deze creme is inderdaad wit. Het zit volgens mij ook niet in een airless pompje, aangezien ik begrepen heb dat je de verpakking gewoon open kunt maken en dat kan normaal gesproken bij een airless verpakking niet. Het is mij opgevallen dat Paula Begoun heel vaak kant en klare mixen van stoffen gebruikt. Overigens kan je dan nog steeds exact de concentratie van de betreffende stof noemen, want dat is nodig om de INCI lijst op te kunnen stellen. Vaak zijn de ingredienten van deze “standaard-mixen” aan de lage kant :-).
  groeten Jetske

 • Eva augustus 30, 2011 (22:10)

  Bij mij is het wel wit hoor!

 • Amy augustus 30, 2011 (16:26)

  Beste Jetske, Eva en Marie,

  Ik heb er ook al naar geinformeerd via een chat sessie op de Amerikaanse site van Paula s Choice maar kreeg ongeveer het zelfde vage antwoord. Ze geven geen percentages maar zeggen dat het voldoende is voor een goede werking. Ik vind dat erg tegenvallen van Paula Begoun want dat is toch hetgeen waar ze zelf altijd voor vecht namelijk openheid over wat er in het product zit. Wat is er nou zo geheimzinnig aan om aan te geven welk percentage erin zit? Tenzij het niet voldoende is en die indruk houd ik er nu wel een beetje aan over.
  Overigens heb ik er toch een flesje van besteld. Het zit wel in een echt luchtdicht pompflesje maar er staat geen houdbaarheidsdatum op. Het is het geen witte creme en het is al wat bruinig als het uit het flesje komt. Het wordt inderdaad bruiner als je een beetje een nacht aan de lucht bloot stelt.

 • Eva augustus 25, 2011 (14:10)

  Ik toevallig ook! Zie hier het antwoord:

  Thank you for contacting us. We apologize, but do not have the exact percentages of the Niacinamide or Vitamin C for this or any of our products. This is because we formulate them in a cocktail format which allows for a diverse array of ingredients rather than one particular “active” ingredient. Please know that Paula includes enough of both ingredients for cell signaling and antioxidant protection. If you have any further questions, please let us know.

 • marie augustus 25, 2011 (12:09)

  Beste Jetske en Amy,
  Toevallig heb ik een mailtje gestuurd naar Paula s Choice klantenservice
  met de vraag in welke concentraties de stoffen zijn toegepast.
  Ze geven hier geen antwoord op. Dat geeft te denken.
  Groeten Mary

 • author-avatar
  Jetske augustus 24, 2011 (22:25)

  Beste Amy,

  Ik kan het in dit geval moeilijk beoordelen. Misschien kan je ze een mailtje sturen en gewoon vragen in welke concentratie de stoffen toegepast zijn. Op de site zie ik niet of het pompje echt airless is; dat moet echt wel als er hoge concentraties inzitten. Het is ook waarschijnlijk dat een product met hoge concentraties actieve stoffen een korte houdbaarheidsdatum heeft. Je kunt het zelf ook nog checken; sodium ascorbyl phosphate (vitamine C) kleurt heel snel bruin in hoge concentraties als het blootgesteld wordt aan zuurstof. Je zou dus een tester aan kunnen vragen, de verpakking openen en kijken wat er met de creme gebeurt. Een kloddertje creme met circa 5% vitamine C zal binnen enkele dagen in de buitenlucht bruin verkleuren.

  groeten jetske

 • Eva augustus 16, 2011 (22:59)

  Ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar 🙂

 • Amy augustus 6, 2011 (19:34)

  Beste Jetske,
  Van Paula s Choice is er een nieuwe creme te koop met vitamine c en niacinamide. Als je naar het lijstje ingredienten kijkt, denk je dat er dan voldoende hoge percentages in zitten? Het zit ook in een luchtdicht pompflesje dus ik wilde het wel eens proberen.

  Water, Cyclopentasiloxane, Octyldodecyl Neopentanoate, Vinyl Dimethicone/Methicone Silsesquioxane Crosspolymer, Glycerin, Sodium Ascorbyl Phosphate, Cetyl Alcohol, Niacinamide, Dimethicone, Butylene Glycol, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Polysilicone-11, Adenosine, Epigallocatechin Gallate, Glucose Oxidase, Lactoperoxidase, Boerhavia Diffusa Root Extract, Xanthan Gum, Glucose, Ceteareth-20, Decyl Glucoside, Citric Acid, Phenoxyethanol.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!