• zon_fototoxisch

Zon en cosmetica soms slechte combinatie!

De laatste tijd krijg ik veel vragen over zonneallergie. Gisteren nog vroeg een beautyjournaliste, hoe het toch komt dat zonneallergie zo veel vaker voorkomt dan vroeger. Ik heb daar wel een vermoeden van…

Heb ik een zonneallergie?

Bij zonneallergie ziet je lichaam zonlicht als de vijand en maakt antistoffen aan. Hierdoor krijg je klachten als jeuk, bultjes en blaasjes. Eigenlijk net als bij een cosmetica-allergie. Er bestaan verschillende soorten zonneallergie, maar daar zal ik nu verder niet op in gaan.

Fototoxische reacties

Buiten de echte zonneallergie bestaat er ook nog een huidreactie die ontstaat als je producten gebruikt waar stoffen in zitten die reageren op het zonlicht. Dit zijn zogenaamde fototoxische of fotosensitieve stoffen. En vergis je niet; daar bestaan er heel veel van! Met de negen tot twaalf producten die we gemiddeld per dag gebruiken, is de kans heel erg groot dat er eentje tussenzit met een dergelijk ingrediënt.

Ingrediënten checken

Ben je dagje buiten geweest en heb je last van een verbrand gevoel, bultjes, blaasjes of rode vlekken, kijk dan even kritisch naar de inhoud van je toilettas. De belangrijkste veroorzakers van lichtovergevoeligheid zijn:

 • geurstoffen/parfum
 • kleurstoffen
 • plantextracten/oliën als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, st johns wort, tea tree en ginger
 • zonnebrandfilters (gek he!) als oxybenzone

Deze stoffen kunnen niet alleen een vervelende huidreactie veroorzaken. Ze kunnen bij langdurig gebruik in combinatie met zon ook de huid verouderen en pigmentvlekken veroorzaken. Is het je ooit opgevallen dat heel veel mannen pigmentvlekken hebben op de kaaklijn? Juist, dat komt inderdaad door het gebruik van die sterk geparfumeerde aftershave!

Wil je er na deze paasdagen ook nog ook nog een beetje feestelijk uitzien? Ga dan niet met geparfumeerde producten in de zon, vermijd producten met bovenstaande citrusachtige of kruidige ingrediënten, kies een goede zonnebrandfilter en hou je make-up bescheiden!

Hele fijne dagen,

groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

Make-up
Ingrediëntkeuze bij pigmentvlekken
Speciale huidverzorging bij mannen?
Zelfvertrouwen door de zon (én huidkanker)
Het zonnetje laat zich duidelijk zien

Gerelateerde Berichten

4 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • author-avatar
  Jetske mei 9, 2011 (18:01)

  Beste Leyla,

  Van een bepaalde component van de Aloe plant (dit heet anthraquinone) is de fototoxiteit bewezen. Een van de vele verschillende soorten Aloe varianten is de Aloe Barbadensis, ook wel de Aloe Vera genoemd. Ook van de Aloe Vera (Aloe Barbadensis) zijn verschillende preparaten klinisch getest. De concentraties anthraquinones zijn hierin zo klein, dat er geen sprake is van een fototoxisch effect. Geen zorgen dus!

  Over bepaalde extracten van bepaalde rozen zijn enkele onderzoeken gedaan met hoopgevende uitkomsten (antimicrobial, potential source of natural antioxidants, preventive effects against UVB-induced wrinkle formation). Het is wel een hele zoektocht om daar wat over te vinden. Naar mijn mening zijn er nog te weinig onderzoeken naar gedaan en zou ik zelf eerder een toner adviseren met andere actieve stoffen.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske mei 9, 2011 (17:31)

  Beste Laetitia,

  Het is heel lastig om op afstand te beoordelen wat er met je huid gebeurd is. Het lijkt er op dat je huid momenteel zeer vochtarm is. Dat zal komen door een combinatie van zon, en de huiduitslag. Dit kan de barrierefunctie van de huid verstoord hebben. Behandeling zal dan gericht moeten zijn op het versterken van je huid en het terugbrengen van vocht in de huid. Dit kan je doen met cosmetische ingredienten als niacinamide en vitamine C, maar het smeren met een wat vettere creme met ingredienten als glycerin, dimeticon, petrolatum, lanolin zal de huid ook goed doen. Let er op dat je zelf ook genoeg drinkt. Na een dergelijke vakantie kun je heel goed wat uitgedroogd zijn…En dat zal je aan je huid zien!

 • Leyla mei 1, 2011 (20:32)

  Hoi Jetske,

  Erg interessant stuk!
  Ik heb gehoord dat aloe vera een fototoxisch werking heeft, weet jij of dit klopt?
  Verder las ik vandaag op nu.nl een stukje over rozenwater als tonic en op internet heb ik hier meerdere goeie reviews over gelezen, nu wil ik dit gaan proberen, maar kan dit fototoxisch werken of een allergie opwekken (ik las dat er vit A in zat) icm de zon? En waar moet je op letten bij het kopen van rozenwater of weet jij misschien een goed merk?

  Groetjes Leyla

 • Laetitia april 30, 2011 (14:19)

  Beste Jetske,
  Bedankt voor je site!
  Ik ben kortgeleden naar de Kenyaanse kust geweest. Ik nam mijn vertrouwde Oreal Solar (30) niet mee, omdat de inhoud 150ml was. Ik dacht, ik koop daar wel wat. Vrijwel onmiddellijk kreeg ik daar last van huiduitslag. (Ik ben geen zonnebader). Ik weet dit aan de daar gekochte zonnebrandcreme, want ik heb er nog nooit last van gehad, ook niet in andere tropische landen. Ben toen zonder creme doorgegaan met beschermende kleding, overigens ook zoals altijd. Het was heet en vochtig, dus ik zweette enorm. Nu ik thuis ben ontdek ik dat mijn huid plotseling zo dun is, dat ik mijn vel op handen, armen en benen tussen mijn vingers kan nemen. Ik heb de apotheek om een oplossing gevraagd, maar die wist geen oplossing anders dan Vichy of een vette creme. Die vette creme gebruik ik al vanaf mijn verblijf in Kenya. Prettig, maar zonder een versterking van de huid.
  Kun jij me helpen, want ik heb nu de huid van een tachtigjarige en ben 60 jaar. Ik hoop, dat er nog iets hersteld kan worden.
  Heeft iemand overigens een oplossing voor het meenemen van je eigen creme in een grotere hoeveelheid dan in het vliegtuig is toegestaan?
  Alvast bedankt!
  Laetitia

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!