• Havermout als huidverzorging

Havermout als huidverzorging

Kris Verburgh van De voedselzandloper kan trots op me zijn; al jaren lang begin ik mijn ochtend met een bord havermout met amandelmelk. Als ik hem mag geloven, krijg ik er sterkere vaten, een lagere bloeddruk, een betere stofwisseling en meer energie van. Ik wil hem best geloven, maar vind het vooral lekker! Wat veel mensen niet weten, is dat havermout ook al eeuwenlang gebruikt wordt bij huidproblemen. Mensen met eczeem of brandwonden gingen in een bad met ‘colloïdale havermout’: de poeder na het vermalen en verwerken van de hele haverkorrels. Dit verlichtte de branderigheid, jeuk en roodheid.

Er is inmiddels een hoop onderzoek gedaan naar havermout en het bewijs liegt er niet om. Het is zelfs zo dat havermout, als een van de weinige natuurlijke ingrediënten, door de FDA erkend wordt als ‘skin protectant’. Havermout staat samen in het rijtje met o.a. glycerin, allantoin, dimethicone en petrolatum. Havermout kan de huid (tijdelijk) beschermen en huidirritatie en jeuk verlichten bij huiduitslag, eczeem, insectenbeten en giftige planten (zoals brandnetel of eik).

Wat doet havermout precies voor je huid?

Havermout is opgebouwd uit verschillende stoffen, die allemaal een verschillend effect hebben op de huid.

– Koolhydraten en eiwitten uit havermout kunnen zich binden aan je huid en zorgen voor een beschermend laagje. Dit laagje helpt doordat het ervoor zorgt dat de huid minder water verliest. Daarnaast kunnen de eiwitten de pH-waarde van de huid op peil houden.

– De vetten uit havermout versterken de huid en verminderen daarmee ook het transepidermaal waterverlies: dat wil zeggen dat je huid minder vocht verliest (onderzoek).

– De vezels in havermout, en dan met name beta-glucan, helpen de huid vocht aan te trekken en ook vast te houden (onderzoek). Dat is iets wat een droge/eczeem huid vaak niet goed zelf meer kan doen.

– Een ander belangrijk stofje is avenathramide, een heel krachtig antioxidant. En hoewel maar 0,03% van havermout uit avenathramide bestaat, worden de meeste positieve eigenschappen van havermout toegeschreven aan dit stofje (onderzoek).

– En alsof dit alles nog niet genoeg is, zitten er in havermout ook nog saponinen, die de huid reinigen, en vitaminen en flavonoïden: stofjes die kalmerend werken.
Tegenwoordig wordt in cosmetica gebruik gemaakt van extracties uit havermout. Ik ga je de volgende keer vertellen waar een crème met havermoutextract aan moet voldoen om werkzaam te zijn en geef je dan ook wat DIY (Do It Yourself) havermout-tips… Wordt vervolgd dus!

 

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

LEES OOK:

 

Havermout in je huidverzorging: waar moet het aan voldoen en DIY-tips

Tips bij eczeem

Meer over de pH-waarde van je huid

Meer over hydraterende en barrièreherstellende stoffen

Of doe de Huidanalyse

Gerelateerde Berichten

11 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • H.A.Jansen november 11, 2015 (13:18)

  ik heb een vraag. Ik heb een onrustige huid. vroeger te veel in de zon gezeten. Ik ben 70 jaar en al heel wat dermatologen tegen gekomen, maar ze hebben nooit een goede oplossing voor mijn huid gevonden.

  Kunt U mij advies geven hoe ik mijn hoofdhuid weer glad kan krijgen?

  • author-avatar
   Jetske december 17, 2015 (14:15)

   Beste H.A. Jansen,

   Zonder de huid gezien te hebben is het soms lastig advies te geven. Je schrijft dat de huid onrustig is. Zou je dit wellicht kunnen toelichten?

   Groetjes Jetske

 • Sandra november 11, 2015 (12:50)

  Hoe denk jij over azelaïnezuur, wat op natuurlijke wijze voorkomt in tarwe, rogge en gerst? Ik heb het van de dermatoloog gekregen voor mijn pigmentvlekken op mijn handen. Ik ben pas 40 maar mijn handen zien er uit als van die van een vrouw van 70! Het is nu de 4de dag dat ik de creme er op smeer, maar het prikt behoorlijk

  • author-avatar
   Jetske december 17, 2015 (14:00)

   Beste Sandra,

   Het insmeren van de handen met een zonnebrandcrème wordt nog weleens vergeten.
   Azelaïnezuur is een medicijn dat effectief is tegen pigmentvlekken. Als je wat irritatie merkt adviseer ik je om contact op te nemen met de behandeld arts. Succes ermee!

   Groetjes Jetske               

 • Judith november 2, 2015 (17:41)

  bij kindjes/mensen die last hebben van eczeem of bijvoorbeeld de waterpokken hebben is het ideaal om wat havermout in een washandje te doen bij het Baden/douchen. Het verzacht en werkt tegen jeuk. Het badwater wordt melkachtig en er blijft een beschermlaagje achter op de huid. Ideaal!

  • author-avatar
   Jetske december 10, 2015 (14:30)

   Beste Judith,

   Bedankt voor de tip! Dit werkt inderdaad heel goed tegen de jeuk.

   Groetjes Jetske               

 • J november 2, 2015 (15:16)

  Hoi Jetske,

  Zou je misschien de huidverzorgingsprodukten waar havermout in zit op de site kunnen plaatsen.Zo kun je zien welke produkten met havermout erin goed zijn voor de huid.

 • ilse november 1, 2015 (16:05)

  Leuk zeg, ik kan niet wachten op de D.I.Y s! Ik merkte al dat mijn huid erg kalm werd van het reinigen met havermout. Ik doe dit alleen niet te vaak omdat ik bang ben dat ik de gootsteen verstop.

 • Ceren Özaslan november 1, 2015 (11:22)

  leuk! Ik ben benieuwd naar de DIY s. Ik hoop dat er wat tussen zit voor mijn gevoelige huid met seborroïsch czeem.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!