• Crème huid

Waar blijft de crème die je op je huid smeert?

Een maand geleden stelde Rineke Voogt, redacteur bij de Volkskrant, mij de vraag: “Waar blijft de crème die je op je huid smeert?” Ik geloof dat ze na mijn monoloog van enkele uren een beetje spijt kreeg van haar vraag. Want wat is er veel te vertellen over de werking van cosmetische ingrediënten in en op de huid! Ze is er gelukkig toch in geslaagd om er een interessante (en korte ;-)) samenvatting van te maken. Ik beloof dat ik jullie binnenkort het hele verhaal zal vertellen, maar hier alvast het artikel uit de Volkskrant:

Waar blijft de crème die je op je huid smeert?

Door: Rineke Voogt 13 september 2015

Volkskrant artikelOp vakantie hebben we ons keurig ingevet met zonnebrandcrème, ’s avonds misschien nog met aftersun en menig mens gaat de deur niet uit zonder dagcrème op te smeren. Maar wat gebeurt er eigenlijk met dat spul als we het over de huid verdelen? Waar blijft het? En kan een lotion echt hydrateren of rimpels wegnemen?

De huid is een schild tegen de buitenwereld, zegt onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee. Het is niet de bedoeling dat virussen en bacteriën zomaar ons lichaam kunnen infiltreren. Normale cosmetische producten als bodylotion blijven dan ook in de hoornlaag hangen: het bovenste deel van de huid dat bestaat uit gestapelde dode huidcellen.

‘Dat is prima, want we willen ook dat het spul daar werkt’, zegt Ultee. De basisfunctie van een lotion is het hydrateren van de bovenste huidlaag. ‘Dat werkt eigenlijk heel simpel. Allereerst zitten er in een lotion ingrediënten die de huid een beetje afsluiten, zodat vocht minder goed naar buiten kan. Vooral in de winter, met vaak een lage luchtvochtigheid, is dat handig. Daarnaast bevat een product vaak deeltjes die als een spons vocht aantrekken. Die twee dingen zorgen dat je huid gehydrateerd raakt – van binnenuit, met je eigen vocht.’ Dat effect duurt maar een paar uur, tot het spul afgebroken is.

Dat de huid als schild werkt, wil niet zeggen dat sommige stoffen niet dieper kunnen doordringen. ‘Er zijn studies die laten zien dat deeltjes uit een zonnebrandcrème ook in het bloed terug te vinden zijn. En een pijnstiller als Voltaren gel of een smeerbaar medicijn komt ook dieper, anders zou het niet werken.’

Of een stof verder dan de hoornlaag komt, hangt van verschillende factoren af. De grootte van het deeltje bijvoorbeeld – een molecuul moet piepklein zijn om een cel binnen te dringen. Het maakt ook uit in wat voor goedje de stof zit opgelost: de huid is redelijk waterdicht omdat die vettig is. Vetoplosbare deeltjes dringen dus beter binnen. De conditie van de huid doet er daarnaast toe, want als de bovenste laag beschadigd is door bijvoorbeeld eczeem of een scheersessie is de schildfunctie van de huid verzwakt. Bij sommige producten worden zelfs expres ingrediënten toegevoegd die de barrière een beetje stukmaken, zodat de werkzame onderdelen beter intrekken.

Sommige cosmetische producten beloven meer dan ze kunnen. Toegevoegde antioxidanten werken bijvoorbeeld bijna nooit, zegt Ultee. Die moleculen vallen namelijk uiteen onder de invloed van zuurstof en licht – en dat is moeilijk te voorkomen met crème in een potje.

Een product als antirimpelcrème zou verder moeten komen dan de bovenste huidlaag. Collageen, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid en werkt tegen rimpels, wordt immers dieper in de huid aangemaakt. Probleem is alleen: collageen is een veel te groot molecuul om ver door te dringen. Een antirimpelcrème met dat eiwit lijkt soms effectief, maar het is een trucje: ‘Collageen houdt goed vocht vast. Droogtelijntjes in de huid vallen weg, en het voelt lekker zacht – maar de rimpels blijven echt wel zitten’, aldus Ultee.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

LEES OOK:

‘Antioxidanten in cosmeticaproducten’ (en of ze werken…)

‘De ideale gezichtscrème’

‘Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème’

Hulp bij de keuze van je moisturizer’

Gerelateerde Berichten

14 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • René lardenoije december 4, 2015 (11:25)

  Zoek een product voor mijn gezicht.

  Goede morgen ,

  Heb een zeer! Droge huid. En tevens van de zon op voorhoofd en wangen plekken van door de zon geïrriteerde plekken .

  Door de dokter af en toe bevroren als resultaat gaan tijdelijk weg maar komen na enige tijd gedeeltelijk terug.

  Advies is als dagcreme vaseline medisch te gebruiken.

  Ontzettend vettig en resultaat matig.

  Heeft u misschien een ander product.

  Ik weet wat is kan niet veranderen maar wel verbeteren?

  Gaarne U advies welk product het meeste nut heeft.

  Alvast bedankt. Groetjes. René.

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste René,

   Heeft de arts uitspraak gedaan over de plekjes? Is het wellicht actinische keratose? Dan is het extra belangrijk om dagelijks de huid goed te beschermen te beschermen met een goede zonnebrandcrème. Je zou ook over een goede dagcrème een dun laagje olie kunnen smeren, dat voelt vaak fijner dan vaseline en werkt ook goed. Ik raad ook aan je huid meerdere malen per dag in te “vetten” en niet alleen s morgens en s avonds. Zorg er ook voor dat je je gezicht met een heel mild product reinigt en niet met zeep.

   Groetjes Jetske

 • Hester november 20, 2015 (15:11)

  Beste jetske,

  Wellicht zal dit in het uitgebreide artikel staan, maar ik ben erg benieuw naar hoe een crème precies intrekt, zakt het in de poriën? Of komt het echt in de cellen dmv osmose? En welke werkzame stoffen kunnen wel echt de diepere huidlagen penetreren?

  Groetjes hester

  • author-avatar
   Jetske januari 25, 2016 (15:30)

   Beste Hester,

   Een crème blijft in de regel in de bovenste huidlaag die uit dode huidcellen bestaat; gaat dus niet dieper de huid in. Sommige ingrediënten kunnen inderdaad in de poriën komen, dit zijn in de regel ingrediënten die vet oplosbaar zijn. Salicylzuur is daar een voorbeeld van. Als ingrediënten heel klein zijn en een bepaalde polariteit beschikken (beetje ingewikkeld verhaal) kunnen ze dieper in de huid komen en zo de vorming van bindweefsel stimuleren en de huid wat verstevigen of wat doen aan de cellen die pigment vormen en dus pigmentvlekken tegen gaan.

   Groetjes Jetske               

 • Patricia november 9, 2015 (16:44)

  Hoi Jetske, ik heb de pech dat na mijn Olaz en daarna foundation t hele spul gaat rullen, vooral als ik de foundation met de kwast aan breng. Ik heb een vochtarme huid. Wat kan ik doen om het rullen te voorkomen? Langer mijn Olaz laten intrekken werkt niet. Is misschien Olaz niet mijn product ivm mijn vochtarme huid? Heb je een alternatief of moet ik bepaalde bestanddelen vermijden? Ik verneem het graag (hopen dat jij alles weet ;))

  • author-avatar
   Jetske december 17, 2015 (12:45)

   Beste Patricia,

   Waarschijnlijk heeft de huid wat moeite met het opnemen van de Olaz crème. Heb je al eens een andere crème geprobeerd? Omdat je aangeeft een vochtarme huid te hebben zou je eens vaseline kunnen aanbrengen ( s avonds). Vaseline is namelijk kampioen op het gebied van vocht vasthouden. Onderstaande blog is wellicht ook interessant voor je:
   https://www.dr-jetskeultee.nl/zo-n-droge-huid/obj7777445

   Groetjes Jetske               

 • Mar oktober 28, 2015 (12:39)

  oke dankjewel. Dus die is net zo veilig als fischse filters en ingrediënten ook de overige. Ik had nog wat mails gestuurd maar ik heb nog geen reactie. Mvg mar

 • Mar oktober 26, 2015 (10:41)

  maar de suncover is tog wel veilig gebruik deze vanaf haar 8ste maand. Want zon kun je niet vermeiden en me opsluiten kan ook niet. En haar in lange kleren doen is ook te warm. Dus wat bloot is smeer je in. Ik hoop dat me dochter nu geen risico heeft gelopen omdat u voorkeur na een fische filter uitgaat. Nu is mij vraag zou u samen met jetske een merk voor me willen zoeken die egt veilig is want ik heb geen verstand van stofjes. En ik maak me best druk nu om de verschillende meningen. Want haar andere collega s zeggen dat hij niet in de bloedbaan komt de suncover en veilig is voor me dochter je. Ik weet niet waar ik nu moet zoeken. En jaa een zonnebril trekt ze af. Mvg mar

  • author-avatar
   Jetske oktober 28, 2015 (11:15)

   Beste Mar,

   We hebben ook via de e-mail contact. Voor vragen kan je daar altijd terecht. Op de blog duurt een antwoord doorgaans wat langer.
   Suncover kan je veilig gebruiken voor je dochter.

   Groetjes Jetske

 • MAR oktober 26, 2015 (10:26)

  beetje verwarrend allemaal nu. De collega s van jetske zeggen dat ik de suncover veilig kan gebruiken voor me dochter van 1 smeer hier nu al vanaf haar 8 maanden mee. Omdat deze niet in de bloedbaan komt en hij goed en veilig werkt. En kunt u mijn nog een zonnebrand met fischiscge filters aanraden die helemaal veilig is. Want zinkoxide kan ik niet vinden. En weet zo geen merk. En is er nu een risico dan nu ik de suncover heb gebruikt?. Vind het best erg die verschillende meningen erover want ik durf nu niks meer te gebruiken en weet ook niet welk zonnebrand merk ik wel kan gebruiken. Kunt u er een voor me zoekende want heb geen verstand van overige stofjes. Danku wel.

  • author-avatar
   Jetske december 2, 2015 (14:45)

   Beste Mar,

   Via de e-mail en blog zijn je vragen al beantwoord.

   Groetjes Jetske               

 • Peter oktober 24, 2015 (21:22)

  Van de zonnefilters die Jetske gebruikt is niet aangetoond dat deze worden opgenomen in het bloed. Persoonlijk vind ik voor zeer jonge kinderen UV-werende kleding en een zonnebril onmisbaar. En zo weinig mogelijk in de zon, zeker tussen 11.00 en 15.00. Als je een echte fysische zonnebrandcreme kunt vinden met zink oxide (die dus een duidelijke witte waas achterlaat), dan heeft dat de voorkeur. Echter wordt dat vrijwel niet meer gemaakt.

 • Mar oktober 22, 2015 (21:22)

  Hoi jetske, betekent dat ook dat jou zonnebrand suncover of suncare in het bloed kan komen die deeltjes,. Want die gebruik ik voor mijn 1jarige dochter. Ook al heb ik dit al is gevragen. Maar nu bedacht ik me iedere huid is tog anders. Of komt deze echt niet in het bloed.

  • author-avatar
   Jetske december 2, 2015 (13:45)

   Beste Mar,

   Je kan je dochtertje echt met een gerust hart insmeren met de zonnebrandcrème van Suncover of Suncare van Uncover Skincare. Je heb hier ook eerder antwoord op gekregen van de klantenservice.

   Groetjes Jetske               

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!