• The Modelhouse blog

Als expert voor The Model House!

Het is alweer een aantal jaren geleden dat Marianne van der Gaag en Freek Koster van Touché Models op mijn pad kwamen. We raakten in gesprek over ons werk en een heleboel andere dingen en wat klikte dat. Soms heb je dat met mensen! Hoewel we destijds nog geen concrete idee‘n hadden, hebben we toen al wel uitgesproken dat het zo leuk zou zijn om iets samen te gaan doen. We zijn contact blijven houden en eindelijk is het zo ver. Freek en Marianne hebben gisteren hun Model House gelanceerd en ik ben echt super trots dat ik daar als ‘expert‘ ook elke week een blog of vlog voor mag maken.

Voor degene die het gisteren in RTL late night nog niet hebben meegekregen; het is een online platform waarin een aantal modellen (o.a Yfke Sturm, Nicky Opheij en Tamara Slijkhuis) met hun blogs laten zien hoe het leven van een model is. En dat het niet alleen glitter en glamour is, dat kan ik je verzekeren! Buiten de verhalen en filmpjes van de modellen posten een aantal deskundigen over gezondheid, voeding, sport en huidverzorging. Zeker even checken dus!

The Modelhouse

Bekijk hier de openingstrailer.

 

Om even in de stemming te blijven vandaag 5 model-tips:

#1 Bescherm je huid!

Voor modellen is zonbescherming een must. Een zongebruinde huid is echt helemaal niet mooi op de foto en strepen van een bikini kunnen al helemaal niet. Slimme modellen beschermen dus in de regel hun huid heel erg goed. Ik heb gisteren de huid van Yfke van heel dichtbij kunnen bewonderen en je ziet dat ze haar huid altijd heel goed heeft beschermd. Het gevolg: nog geen rimpeltje of pigmentvlekje te zien. Good for her! Maar wat zij kan, kunnen wij ook. Als de UV index (zonkracht) 3 of hoger is, is een zonnebrandcrème 15 of 30 echt een must…

#2 Tijdens het reizen..

Reizen is echt een aanslag op je huid. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het verstoren van je biologische klok na lange vliegreizen ervoor kan zorgen dat je huid zich overdag minder goed kan beschermen tegen de schade van buitenaf. Theoretisch gezien zou je huid dus door een jetlag versneld kunnen verouderen. Modellen die veel reizen, adviseer ik echt om een goede crème met antioxidanten te gebruiken. Goede antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C (ascorbic acid) en vitamine E (tocopherol). Buiten het feit dat je huid het lastig vindt om zich aan het nieuwe ritme aan te passen, heeft je huid tijdens een vliegreis ook moeite om vocht vast te houden. De droge lucht in het vliegtuig droogt je huid razendsnel uit en een uitgedroogde huid is vatbaarder voor irriterende stoffen van buitenaf. Flink smeren dus.

#3 Tientallen kleine bultjes

Ik krijg nog al eens modellen op bezoek die klagen over de tientallen kleine bultjes op hun voorhoofd. Ze vertellen me dan dat de anti-acne producten die ze gebruiken het probleem alleen maar erger maken. Klopt, ze hebben namelijk geen acne, maar ze worden geplaagd door een gist die het heerlijk vindt te groeien op een warme huid vol dikke lagen make-up. Met een antischimmel middeltje en met wat minder zware huidverzorgingsproducten verdwijnen de bultjes als sneeuw voor de zon!

#4 Vieze make upSchoon gezicht

Zoals ik net al zei krijgen modellen dagelijks dikke lagen make-up op hun gezicht. Ik loop al een tijdje met het plan rond om eens wat kweekjes af te nemen van make-up producten van visagisten om te kijken wat er allemaal in die make-up groeit en bloeit. Ik denk dat je je dan helemaal gek schrikt! Het is niet lastig voor te stellen dat door ‘vieze’ make-up producten je huid geïrriteerd kan raken en er puistjes kunnen ontstaan. Mijn advies is om de huid in ieder geval ’s avonds heel goed te reinigen en een exfoliant op basis van salicylzuur te gebruiken om verstopping van de poriën te voorkomen. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen, dan verwijs ik je naar deze blog. En nog een laatste tip; neem als model je eigen set kwasten mee!

 

Schoonheidsslaapje#5 Schoonheidsslaapje

Voor dag en dauw opstaan voor een fotoshoot omdat het licht dan het mooist is, party’s, gebroken nachten door de jetlag en een vlucht met huilende kinderen. Het valt niet mee om als model voldoende slaap te krijgen en dat ga je zien aan je huid. Want als je weinig slaapt, maak je cortisol aan. Een langdurig verhoogde cortisol spiegel geeft ons puistjes, ontstekingen, huidirritatie en zelfs huidveroudering doordat het collageen in je huid afgebroken wordt. Wil je je huid mooi houden, probeer dan echt ’s nachts 7 – 8 uur te slapen en kruip er anders lekker ’s middags nog even in! Volgens Dr. Sara Mednick doet een middagslaapje sowieso wonderen, het is niet alleen goed voor onze huid, maar we worden daar ook slimmer, gezonder en productiever van!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

 


Lees ook:

‘Hulp bij de keuze van je zonnebrandcrème’

‘Reinigen van een droge en/of gevoelige huid’

‘Reinigen van een normale tot vette huid’

‘Huidveroudering door slaaptekort?’

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Juliette november 29, 2015 (21:21)

  Hoi mijn naam is Juliette,

  Ik heb al heel lang puistjes overal op me gezicht terwijl ik toch elke dag 1/1,5 liter water drink, gezond eet en mijn huid reinig met micellair water. Ik zou hier heel graag vanaf willen alleen weet ik niet hoe, ik probeer al van alles! Zou ik naar de huisarts moeten gaan of raad u mij wat anders aan?

  Groetjes

  • author-avatar
   Jetske januari 4, 2016 (14:45)

   Beste Juliette,

   Wat vervelend dat je last hebt van puistjes. Over micellair water heb ik eerder gezegd:
   Het idee van een cleanser is dat het in staat is vet en vuil te verwijderen. Om een cleanser te kunnen maken zullen aan een product de wat meer ouderwetse zepen of nieuwe synthetische oplosmiddelen (dan wordt een product zeepvrij genoemd) worden toegevoegd. Als deze stoffen in een voldoende hoge concentratie in water zitten vormen ze micellen (clustertjes). De term micellaire lotion of reiniger is dus eigenlijk een beetje een loze kreet. De vorming van micellen is een heel natuurlijk fenomeen. Deze clustertjes (micellen dus) kunnen vet binden en vervolgens verwijderd worden met water. Gebruik je een reiniger waarin dit soort deeltjes zitten en verwijder je het product vervolgens niet met water dan is de kans veel groter dat ze op je huid achterblijven en daar je huid kunnen gaan irriteren. Reinigende stoffen kunnen immers niet goed onderscheid maken tussen de natuurlijke vetten in je huid en vuil of overtollig talg. Uiteindelijk kan op deze manier de huidbarrière beschadigd raken. Ik adviseer je dan ook een mild reinigingsproduct te gebruiken dat afgespoeld wordt met water.
   Verder is het goed om te weten dat een huid met acne als een gevoelige huid behandeld moet worden. Agressieve producten kunnen de acne juist weer verergeren. Eerst drogen ze de huid uit, waardoor je huid vervolgens weer meer talg aan gaat maken. Goede ingrediënten bij acne zijn bijvoorbeeld salicylzuur, vitamine C en niacinamide. Meer kan je lezen in de volgende blog: https://www.dr-jetskeultee.nl/over-puistjes-pukkels-en-acne/obj9200770

   Groetjes Jetske

 • Lotte november 14, 2015 (15:00)

  Hi Jetske,

  Ik ben 19 jaar heb al ongeveer drie jaar last van puistjes op een kant van mijn voorhoofd boven mijn wenkbrauw. Het is echt een klein gebied vol met pukkels en puistjes, terwijl ik op de rest van mijn huid nauwelijks/nooit een puistje heb. Ik heb al heel veel geprobeerd, ik merk dat voeding wel iets helpt maar het lost het probleem ook niet geheel op. Ook vervang ik mijn lakens en kussens vaak. Qua reiniging gebruik ik een reiniginsmous en ik ben gestopt met het gebruiken van mijn gezichtsborstel omdat ik merkte dat dat iets te agressief was voor dat gebied en pukkeltjes vaak open haalde. Ik zou heel graag willen weten wat de oorzaak van deze puistjes zou kunnen zijn, zodat ik het probleem goed kan aanpakken. Nogmaals is de rest van mijn huid mooi en egaal maar alleen op die plek barst het van de pukkeltjes. Raad u mij aan om naar de huisarts te gaan?

  Groetjes.

 • Marielle november 3, 2015 (19:45)

  aan Eef. Puistjes op je voorhoofd kunnen veroorzaakt worden door vettigheid van je haar door bijvoorbeeld wax. Gebruik je dat niet? Dan reinig je je huid niet goed genoeg of je eet erg veel fastfood en/of je drinkt te weinig water. Waarom is dat laatste? Deze zone wordt gezien als de zone van je blaas en je spijsverteringskanaal.

 • Eef oktober 22, 2015 (22:22)

  heb al best lang last van die bultjes op mijn voorhoofd.. Ik hoop dat het gaat werken!

  • author-avatar
   Jetske december 2, 2015 (13:45)

   Ik hoop het ook Eef :-)!

 • Dory Maas oktober 19, 2015 (19:20)

  Ik ben ruim 90 jaar

  Mijn huid is nog in redelijke staat

  Heb wel enkele lelijke pigmentvlekken

  Is daar iets aan te doen?

  En welke dag en nach crèmes moet ik gebruiken?

  • author-avatar
   Jetske november 6, 2015 (14:00)

   Beste Dory,

   Je zou kunnen proberen om met hydroquinone crème te gaan smeren. Dit is alleen op recept verkrijgbaar. Hydroquinone zal de pigmentvlekken minder zichtbaar maken. Verder zijn er ook ingrediënten die bewezen effectief zijn bij oppervlakkige pigmentvlekken, zoals vitamine C, glycolzuur, kojic acid, azelainezuur of niacinamide. Naast deze ingrediënten is het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème belangrijk. Pigmentvlekken verergeren namelijk door UV-straling. In de volgende blog vind je producten die ik adviseer: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314
   Mochten de pigmentvlekken niet verminderen is eventueel behandeling met Alexandrite laser/IPL nog een optie.

   Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!