• huidveroudering-door-slaaptekort

Huidveroudering door tekort aan slaap

Keer op keer neem ik het me voor; gezond eten, meer sporten en eerder naar bed. Wat betreft het sporten heb ik de hoop na het zoveelste sportschoolabonnement opgegeven. Ik probeer nu maar wat vaker de fiets te pakken, ga in het weekend met de kids het bos in en doe af en toe een paar yogaoefeningetjes. Gezond eten lukt me aardig, zeker nadat ik De voedselzandloper van Kris Verburgh heb gelezen. Daarbij ken ik de vele onderzoeken waaruit blijkt groot de effecten kunnen zijn van vitamines en plantaardige ingrediënten op het functioneren van het lichaam.

Voldoende slapen is voor mij een heel ander verhaal. Elke ochtend zet ik minstens vier keer de wekker weer uit. Nadat ik dan met mezelf afgesproken heb dat ik er echt over 100 tellen uit ga, val ik vervolgens weer lekker in slaap. Uiteindelijk schrik ik dan veel te laat wakker en moet ik mezelf en mijn vier kinderen aangekleed, gevoed en bepakt en bezakt in een moordtempo in de auto krijgen.

Ik ben dus geen ochtendmens, maar het helpt ook niet mee dat ik altijd veel te laat naar bed ga. Ik geniet altijd zo van die avonduren en ik kan me er bijna niet toe zetten om op tijd naar boven te vertrekken. Toch zou er voor mij een hele goede reden zijn om dit wel te doen; volgens recente onderzoeksgegevens zorgt voldoende slaap niet alleen voor gewichtsverlies, minder kans op hart en vaatziekten, een goed humeur maar ook nog eens voor een mooie huid. Met andere woorden; slaap je te weinig dan krijg je wallen, blauwe kringen onder de ogen, rimpels, een doffe huid, puistjes en huidverslapping… Goedemorgen!

Donkere kringen, bleek en hangende mondhoeken

Een onderzoek uit Zweden laat zien dat mensen die kortdurend weinig slapen significant meer hangende oogleden, rode en gezwollen ogen, donkere kringen, bleke huid, rimpels, fijne lijntjes en hangende mondhoeken hebben dan mensen die een goed slapen. Een ander onderzoek (wederom uit Zweden) toonde aan dat mensen die weinig slapen als minder aantrekkelijk en gezond worden beoordeeld. Dr. Baron uit Cleveland deed ook onderzoek naar het effect op de huid van langdurig slecht of te kort slapen. Hieruit bleek dat mensen die langdurig te kort of slecht slapen meer kans hebben op een versnelde huidveroudering. Bovendien herstelt de huid van goede slapers sneller na zonschade of huidirritatie.

Voortdurend hoge cortisolspiegels

Dr. Cahan van de Universiteit Sao Paolo beschrijft in zijn artikel Can poor sleep effect skin integrity uitgebreid hoe het komt dat te weinig slaap effect heeft op je huid. Zonder al te diep in te gaan op al die specifieke stofjes die uiteindelijk huidschade veroorzaken, blijkt het zo te zijn dat te weinig slaap zorgt voor een verhoging van cortisol. Dit hormoon wordt door de bijnier geproduceerd en komt ook vrij bij stress. Door een hoge cortisolspiegel wordt de kans op het krijgen van puistjes groter. Niet alleen doordat er stoffen in ons lijf aangemaakt worden die ontstekingen veroorzaken maar ook doordat de talgproductie omhoog gaat. Een beetje tegenstrijdig misschien, maar cortisol zorgt er ook voor dat de aanmaak van hyaluronzuur vermindert. Dit hyaluronzuur is nodig om de huid goed gehydrateerd te houden.

De huid wordt nog vochtarmer doordat cortisol de barrière van je huid beschadigt waardoor er meer vocht verdampt en je huid op den duur (ondanks de aanvankelijke verhoogde talgproductie) droog en dof wordt. Daarbij kan de huid gaan irriteren, ontsteken of rood worden. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel verhoogt het aantal suikers in het bloed en vergroot daarmee ook de versuikering van collageen. Kort gezegd, suikers klampen zich vast aan het collageen en zorgen dat dit stug wordt…(ook wel glycatie of glycosylatie genoemd). En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, maakt je lichaam door de stijging van cortisol stofjes aan die het collageen in je huid kapot maken.

Wat doet melatonine

Er is nog een hormoon van invloed op de kwaliteit van je huid en dat is melatonine. Als de zon ondergaat en het schemerig wordt, begint ons lichaam melatonine aan te maken. Dit melatonine zorgt ervoor dat je lekker kunt gaan slapen, maar heeft ook een aantal positieve effecten op de huid. Het beschermt tegen celschade, helpt de huid weer herstellen en zorgt ervoor dat de huid weer nieuwe collageen aanmaakt. Turkse onderzoekers toonden bij ratten aan dat de huid van ratten die geen melatonine meer konden maken sterk achteruit ging. Bij nachtbrakers zal die melatoninespiegel ook laag blijven. Wat het gevolg daarvan is, hoef ik denk ik niet meer uit te leggen….

Een goede huidverzorging is meer dan smeren

Te weinig slaap is dus niet goed voor je huid, daar is geen twijfel over mogelijk. Hoewel je na een keer een nachtje doorhalen niet direct met extra rimpels wakker zult worden, kan langdurig slaaptekort wel kwaad. En als je op het plaatje hieronder klikt kun je zien dat dat niet alleen voor je huid geldt! Uiteindelijk is er dus meer nodig dan alleen een wondercrème om jouw huid in topconditie te houden. Ook slaap, voeding en het verlagen van stress zijn essentiële voorwaarden voor een mooie, gezonde en stralende huid.

Over voeding en de relatie met je huidconditie zal ik snel meer vertellen…

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

Lees ook:

Is er een oplossing voor wallen?

Is er een oplossing voor donkere verkleuringen onder de ogen?

De invloed van stress op de huid

Mind your skin

De zoektocht naar jouw wondercrème

 

 

Gerelateerde Berichten

14 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Anna november 7, 2013 (18:46)

  Hai Jetske,

  ik heb gehoord dat je zelf bezig bent met de ontwikkeling van een foundation en ben daar heel enthousiast over. Ik hoop dat er ook eentje komt voor de zeer lichte huid, ik heb namelijk zelf een hele lichte huid die snel rood en geirriteerd is (alleen al door kort met kraanwater te wassen) en door het dagelijks smeren met spf 15 blijft mijn gezicht zo bleek, maar ik kan helaas nog geen geschikte foundation vinden voor de hele blanke gevoelige huid!

  Groetjes Anna

 • Anne G. november 7, 2013 (13:08)

  Hi iedereen,

  ik heb een probleem waar ik al heel lang mee kamp en ik weet niet meer zo goed wat ik nou moet doen. Ik heb last van acne op mijn kind maar ook denk ik last te hebben van “rosacea-acne”. Soms zijn het echte bultjes gevuld met pus en andere keren zijn het kleinere bultjes gevuld met vocht. Ik gebruik milde cleansers, toner, exfoliant (bha 1 en 2% dit wissel ik nog wel eens af), moisturizer en zonnebrand creme van o.a. Uncover skincare en Paula s choice. Ik doe eigenlijk alles “volgens de regels” maar niks lijkt te helpen en soms lijkt het alleen maar erger te worden. Ik heb een vette t-zone (met name mijn neus is vet) normaal tot droge wangen en een kin die wisselt van het vettig tot droog zijn.

  Kan iemand mij nog tips geven?

 • Yvonne november 6, 2013 (11:32)

  Dag Jetske,

  Ik was eerst ook meer een avondmens. Maar een ayurvedisch arts wees me erop dat het goed zou zijn het om te draaien dus op tijd naar bed en eerder opstaan. Kan ik je toch wel aanbevelen! en met kids kun je toch nooit echt uitslapen 😉

  Ik heb een vraag aan je Jetske: heb nu 2x vitAzuur 0,05 gebruikt en lijk er puistjes van te krijgen kan dat? 0,02 gebruik ik al langer zonder probleem, ook dikkere laag en bij de ogen en in de hals. Wat raad je aan mbt de 0,05? Zit in de overgang en menstrueer al even niet meer dus kan niet van hormonen zijn lijkt me. Toch rustig opbouwen? Zit niet te wachten op pukkels in mijn toch al erg veranderende gezicht!

  Alvast bedankt voor je tijd. Gr. Yvonne

 • Lydia november 4, 2013 (12:51)

  Beste Jetske, Ik heb kort geleden uw blog ontdekt, en ben ik er meteen weg van, zoveel info s vooral over de juiste gebruik van cosmetica.

  Ik heb bij deze een vraagje…Ik heb van mijn huidarts een crème voorgeschreven Tretinoinehydroquinone 0.05%/2% voor mijn melasma. Ik heb nu pas twee keer gebruikt s avonds (1x daags) en tot nu toe heb ik nog geen last van. Mijn vraag is: kan ik na het aanbrengen een nachtcrème gebruiken ( s avonds) en kan ik ook onder een make up en of een dagcreme gebruiken? Het staat niet bij het gebruiksaanwijzing, maar alleen het aanbrengen.

  • Peter november 4, 2013 (20:29)

   @Lydia

   Probeer het wel rustig aan te doen, irritatie van de huid kan ook pigmentvlekken veroorzaken. Soms zie je de irritatie pas na een aantal keer gebruik opkomen, dus eerst rustig aan doen is niet onverstandig. Het beste is om eerst 1x in de drie dagen s avonds te smeren op een droge huid, wanneer dat goed gaat kun je om de dag, en uiteindelijk elke avond. Bij schilfering moet je gewoon een keer overslaan. Overdag zou ik het niet smeren, het is heel belangrijk om dan een zonnebrandcreme te gebruiken (bij voorkeur spf30). Twee keer op een dag is meestal te veel voor veel mensen, en bovendien is de combinatie van de werkstoffen met uv licht niet heel geschikt. Het meest effectief is geen moisturizer gebruiken, maar vanwege irritatie en uitdrogen kun je, wanneer de tretinoinehydrochinon creme goed is ingetrokken, nog een moisturizer smeren. Gebruik het niet langer dan 6 maanden. Zie je na 6 maanden geen resultaat, dan heeft het geen zin om later verder te gaan met hydrochinon op die plekken.

   Succes! Groeten Peter

   • author-avatar
    Jetske november 7, 2013 (10:59)

    Beste Lydia,

    Zoals Peter aangeeft is het belangrijk om het product rustig op te bouwen en een zonnebrandcrème te gebruiken. Het gebruik van een moisturizer met kalmerende en barrièreherstellende ingrediënten (bijvoorbeeld niacinamide) is juist erg geschikt om ernaast te gebruiken. Als je een moisturizer aanbrengt na de tretinoïne/hydroquinone crème doet het niks af aan de werkzaamheid behalve als je de moisturizer ervoor aanbrengt. Mijn advies bij een gevoelige huid en tretinoïne (vitamine A zuur) is om eerst een moisturizer aan te brengen. De werkzaamheid van de tretinoïne wordt minder maar de kans op irritatie is ook kleiner. Als je de tretinoïne hebt opgebouwd en je merkt dat je huid goed reageert, kan je de tretinoïne voor de moisturizer aanbrengen.

    Hydroquinone kan je niet onbeperkt gebruiken en het is belangrijk het na een half jaar te stoppen.

    Ik hoop dat het zo duidelijk is!

    Groetjes Jetske

    • Peter november 7, 2013 (18:09)

     @Lydia en Jetkse

     Mijn 7e zin over de moisturizer was inderdaad helemaal niet duidelijk geformuleerd, ik had daar wat dingen in veranderd en nu zie ik dat er niet meer staat wat ik bedoelde. Ik bedoel dat eerst een moisturizer smeren minder effectief is, maar dat een moisturizer smeren nadat de creme goed is ingetrokken wel belangrijk is vanwege uitdrogen en irritatie. Eigenlijk is dat haast een voorwaarde voor het gebruik van tretinoine, de combinatie met een goede moisturizer met kalmerende en barrièreherstellende stoffen. Bij een erg gevoelige huid kan de moisturizer natuurlijk wel onder de tretinoine aangebracht worden (alhoewel dat dus minder werkzaam is), dat is wat ik zelf ook doe. Gelukkig heeft Jetske het goed verbeterd.

 • renate oktober 31, 2013 (10:48)

  Hallo Jetske,

  Wat leuk dat jij nu ook het boek De Voedselzandloper heb gelezen! Het was voor mij heel verhelderend en ik heb mijn voeding na het lezen hiervan enorm aangepast.

  Ik ben heel benieuwd naar je blog over voeding en de huid, ik las in De Voedselzandloper hier al iets over;

  dat witte thee goed is tegen rimpels, dat suiker ervoor zorgt dat je meer rimpels krijgt bv.

  Even een vraagje over slaap: als ik te kort, maar juist ook als ik te lang slaap, heb ik onder 1(!) oog een enorme wal. Mijn kussen is vrij plat, anders krijg ik nekklachten. weet jij iets waardoor ik niet meer met wallen wakker wordt?

 • Silke oktober 31, 2013 (00:41)

  Hoi Jetske, je zegt dat weinig slaap zorgt voor een verhoging van cortisol; nu vraag ik me af of een verhoging van cortisol (als vaste/chronische verhoging, ik weet niet of dat zo werkt?) ook leidt tot weinig kunnen slapen.

 • Lidy oktober 30, 2013 (19:28)

  Melatonine wordt afgebroken door fel licht. Blauw licht van oa laptop, telefoon, iPad breekt melatonine het snelst af. Al facebookend en twitterend naar bed houdt je uit je slaap!

 • Marielle oktober 30, 2013 (18:24)

  Ik slaap maximum wanneer ik een goede nacht heb ongeveer 6 uren. Maar meestal is dat minder 4 uren ongeveer. En door mijn vriend zijn snurkprobleem slaap ik van zondag op maandag max 2 uren. Ik heb heel veel stress. Heb al verschillende maagontstekingen gehad door stress en een maagzweer. En nu heb ik al een week en 3 dagen problemen met mijn darmen. Ook heb ik de laatste maanden best veel haaruitval. Mijn huid is zelden egaal. Vandaag weer een nieuwe ontsteking in mijn gezicht (een vuurrode puist als je het zo kunt noemen). Ik moet dringend starten met sintjanskruid, ik ben laat hier mee omdat het weer zo goed was de laatste weken anders neem ik dit al van begin oktober in. Mensen schatten mij altijd jonger (ben bijna 22 mensen schatten mij 19 jaar) maar ik heb altijd donkere kringen onder mijn ogen die ik dagelijks camoufleer dan valt het niet zo op. Ik vind mijn lichaam veel ouder lijken dan mijn leeftijd ondanks dat mijn gezicht er jonger uit ziet dan mijn leeftijd. Mijn voeding is ook niet altijd wat ht moet zijn maar ik let er nu meer op omdat ik zo n last heb in mijn darmen.

  • Daphne oktober 30, 2013 (18:59)

   Als je jong bent, Mariëlle, dan kun je nog wel wat hebben, maar als je werkelijk zo weinig slaapt, dan denk ik toch dat je jezelf en je lichaam daar bepaald geen plezier mee doet. Hoewel er ook mensen zijn die gewoon niet zoveel slaap nodig hebben als de meeste anderen. Maar zo klinkt het bij jou eigenlijk niet. Kun je niet apart slapen van je vriend? Ik snap dat dat niet zo gezellig is maar, pfoe, ik zou zelf eigenlijk ook verre van gezellig kunnen zijn de dag na zo n korte nachtrust.

   http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2013/oktober/Schoon-door-slaap.html

   • Peter oktober 30, 2013 (19:41)

    @Marielle

    Drink je ook koffie. Koffie kan de maagwand irriteren, maagproblemen geven en je onrustig maken. Zelf kan ik er altijd moeilijker door slapen. Ook al heb je het druk, probeer toch tijd in te plannen om te sporten, hardlopen kan echt helpen. Ook helpt het om s avonds een vaste routine te hebben voordat je (zoveel mogelijk om dezelfde tijd) naar bed gaat, bijvoorbeeld een lange wandeling maken, beker warme melk of kruidenthee drinken, of even onder de douche en niet laat op de avond nog op felle computerschermen werken. Eventueel kun je snachts oordopjes indoen, zodat je minder last heb van het gesnurk. Wanneer je echt heel erg moeilijk blijft slapen en maagproblemen blijft houden zou je eens langs de huisarts kunnen gaan.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!