• zomerse_pigmentvlekken

Pityriasis versicolor: gistvlekken in de zomer

Heb jij in de zomer last van donkere of juist lichtere vlekken van verschillende grootte op je hals, borst en/of rug? En lijken ze op pigmentvlekken, maar verdwijnen ze in de winter weer? Dan heb jij misschien wel pityriasis versicolor…

De boosdoener is een gist

Pityriasis versicolor is een veelvoorkomende en onschuldige huidaandoening die veroorzaakt wordt door een gist. Helemaal duidelijk is het nog niet welke gist de ziekte veroorzaakt. De gist M. furfur werd lange tijd gezien als de boosdoener, maar recent onderzoek laat zien dat ook de gist M. globosa geassocieerd is met de aandoening. Eerder heb ik een blog geschreven over pityrosporum folliculitis. Dit huidprobleem wordt ook veroorzaakt door de een gist.

Het klinkt misschien een beetje raar om last te hebben van gisten die op je huid groeien, maar dat is het niet. Iedereen heeft namelijk gisten (of eigenlijk schimmel) op zijn huid. Over het algemeen heb je hier ook helemaal geen last van, maar bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid aantasten. Hierdoor raken de pigmentcellen verstoord en ontstaan er vlekjes.
Pityriasis versicolor  komt vaak voor bij een vette huid en in warme klimaten. In Nederland zal je het daarom voornamelijk in de zomer zien. In tropische gebieden heeft maar liefs de helft van de mensen die bij een dermatoloog langs gaan de aandoening.

Hoe herken je de klacht?

Pityriasis versicolor is heel eenvoudig te herkennen: vlekjes (op een witte huid zijn ze donker; op een gebruinde huid zijn de vlekken juist licht) op de hals, de borst en de rug, maar vaak ook in het gezicht, de armen en de benen. Op de vlekjes zelf kun je ook vaak fijne schilfertjes ontdekken (soms zie je ze alleen als je de huid wat spant). Hierdoor kunnen de vlekjes ook wat jeuken.

De oplossing is simpel…

Duik je badkamerkastje maar eens in want misschien heb je de oplossing al in huis.
Bij een oppervlak met veel vlekjes is een antiroosshampoo met seleniumsulfide (zoals Selsun) al effectief. Laat dit dan een nachtje intrekken en was het er de volgende dag weer af.
Bij enkele vlekjes kun je een antischimmelcrème (ketoconazol of ciclopirox) gebruiken. Als jij of je kinderen weleens last hebben van zwemmerseczeem, dan heb je het vast liggen. Smeer dit dagelijks voor minimaal twee weken.
Als de vlekjes toch terug blijven komen, dan kan een kuur met een antigistmiddel nog uitkomst bieden. Het nadeel is alleen dat deze pillen behoorlijk veel bijwerkingen geven en dus bij uitzondering voorgeschreven worden door de arts.

Wie vrij van vlekken wil zijn…

…die moet geduld hebben. De schilfering verdwijnt na behandelen meestal na enkele dagen, maar de vlekjes blijven vaak wat langer zichtbaar, ook al is de huid ‘schoon’ van de gist.
Het vervelende bij pityriasis versicolor is, dat de kans groot is dat het weer terugkomt als je er vatbaar voor bent. Probeer je huid daarom ook als alle vlekjes weg zijn goed te beschermen tegen de zon, vermijd het gebruik van geen vette en afsluitende zalven op de huid (dit bevordert de groei van de gist) en droog de huid altijd goed af na douchen, badderen etc.

O, en voordat je alle lakens, hoezen en kussenslopen de prullenbak in gooit: pityriasis versicolor is niet besmettelijk!

Groetjes, Jetske

Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook:

Melasma: vitamine C versus hydroquinone
Een verouderde huid door pigment
Een exfoliant als onderdeel van het stappenplan
Ingrediëntkeuze bij pigmentvlekken
Een SPF in je make-up; is het voldoende?
Ouder achter glas
Een goede zonnebrandcrème?

Personal Skin Coaching

Worden je pigmentvlekken niet minder? Laat je gratis persoonlijk begeleiden.

 

Gerelateerde Berichten

23 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Anouk november 30, 2015 (00:45)

  Ik zit momenteel voor enkele maanden in Australië en Azië en heb sinds kort ook deze vlekjes op mijn buik en schouders. Ze jeuken niet, schilferen niet en heb er ook geen last van. Ik smeer me altijd ontzettend goed in met zonnebrand. Kan het kwaad om pas in maart (wanneer ik terug ben in Nederland) even langs de huisarts te gaan om het te laten checken? Of is het aan te raden toch even een huisarts te zien? Aangezien ik altijd onderweg ben is het lastig om hier naar de huisarts te gaan.

  Groetjes Anouk

  • Maaike december 21, 2015 (23:53)

   Ik heb precies hetzelfde, wel de witte vlekjes, maar geen jeuk of schilfers. Ik heb het denk ik al wel tien jaar, en het is altijd aanwezig. Vooral als ik warm gedoucht heb zie je de vlekjes duidelijk. Wel typisch is het, dat juist dit deel van mijn rug nog nooit de zon heeft gezien. Zit ook te twijfelen of ik er wel of niet mee naar de huisarts moet.

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:30)

   Beste Anouk,

   Je kunt zeker even wachten hoor. Hoewel het uiteraard vervelend is, is het geen noodzaak het binnen korte termijn te behandelen. Wellicht zou je nog op zoek kunnen gaan naar een antiroosshampoo. Veel plezier nog in Australië en Azië!

   Groetjes Jetske

 • Anneke november 11, 2015 (00:40)

  Ik heb al een tijdje last van pytiriasis vesicolor maar de plekken blijven bij mij terugkomen. Meerdere keren selsun als schimmelzalf ( op advies van huisarts) geprobeerd maar helpt na mijn idee niet. Ja voor even en dan zijn wel weer terug bij af. Plekken en vooral jeuk. Is hier wel een middel voor wat dan ook echt helpt

  Wat ik mij afvraag, kan het te maken hebben met voeding? Dat het daardoor eerder terugkomt?

  • author-avatar
   Jetske december 17, 2015 (14:00)

   Beste Anneke,

   Het is mij niet bekend of voeding invloed heeft op Pityriasis Versicolor. Zoals je in de blog hebt kunnen lezen is de kans groot dat het weer terugkomt als je er vatbaar voor bent. Probeer dan ook als de vlekjes weer weg zijn, je structureel goed tegen de zon te beschermen (wat altijd héél verstandig is natuurlijk), geen vette en afsluitende zalven en crèmes te gebruiken op de huid (dit bevordert de groei van de gist) en altijd de huid goed afdrogen na douchen, badderen etc.

   Groetjes Jetske               

 • Joyce september 24, 2015 (23:37)

  Hoi.. ik ben vandaag bij de dokter geweest en ik vermoede het al Pityriasis Versicolor.. Tis niet de eerste keer maar wel veel erger als voorgaande jaren. Ik heb de shampoo meegekregen. . Nu lees ik hier dat je geen vette crèmes mag gebruiken maar omdat ik ook enorme jeuk heb na douchen heb ik een vaseline crème gekregen om mijn huid na het douchen vettig te houden. Omdat de jeuk volgens de huisarts van een te droge huid komt. Zie je verder niks van. Maar ik begrijp uit bovenstaande verhaal dat ik hiermee de gist weer ga voeden?enerzijds de shampoo om de gist te doden en anderzijds vette crème om mijn huid tegen droogheid te beschermen . Wat is nu aan te raden. De jeuk na het douche is om gek van te worden. Over hele lichaam.. vlekjes alleen schouders rug en borst. .

  Groetjes Joyce

  • author-avatar
   Jetske december 1, 2015 (15:00)

   Beste Joyce,

   Wat vervelend dat je zo n jeuk hebt. Je zou een plantaardige olie zoals jojoba olie kunnen proberen. Dit is niet vet en sluit de huid niet af.
   Ik hoop dat het je wat helpt!

   Groetjes Jetske

 • Margo september 3, 2015 (00:15)

  Ik heb het al een jaar of 6. en het komt ieder jaar terug.

  vrij fors op mijn hals sleutelbenen zitten helemaal onder en rug met witte vlekken waar ik bruin ben. waar mijn badpak zat zijn ze lichtroze of wit. en in mijn gezicht zijn het geen witte vlekjes maar meer een mengelmoes van witte vlakjes en wat licht roze rood paars gestippelde huid. helemaal niet meer egaal.

  is dit ook gewoon te behandelen met selsun?

  en hoe vaak moet je dan smeren?

  • author-avatar
   Jetske oktober 26, 2015 (11:00)

   Beste Margo,

   Het kan geen kwaad om Selsun te gebruiken. Mocht dit niet werken neem dan contact op met de huisarts. Een kuur met een anti gistmiddel op recept zou beter kunnen werken.

   Groetjes Jetske

 • Laura juli 29, 2015 (15:40)

  Ik heb ook Pityriasis Versicolor, voornamelijk op mijn rug. Ik vroeg me ook af of er speciale producten zijn die als verzorging wel gebruikt kunenn worden zonder het erger te maken? Dus is er een goede bodylotion oid bekend? Momenteel slik ik een pillen kuur en was ik mijn haar met shampoo van de huisarts. Welke producten kan ik hierna gebruiken om het te voorkomen?

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (09:45)

   Beste Laura,

   Smeer de huid in ieder geval goed in met een zonnebrandcrème. Het is erg lastig om het te voorkomen. Gebruik in ieder geval geen vette en afsluitende zalven en crèmes. Let ook goed op dat je de huid goed afdroogt na het douchen/badderen.

   Groetjes Jetske

 • Elyan juni 25, 2015 (09:55)

  sinds een aantal weken heb ik te horen gekregen van mijn huisarts dat ik Pityriasis Versicolor heb. Het zijn er gelukkig niet heel veel.. paar kleine vlekjes op mijn borst en 1 grote op mijn bovenarm en op de andere bovenarm 4 kleine vlekjes.. ik gebruik nu bijna 1 week selsun.. en morgen wil ik de zon weer voor het eerst in en ben benieuwd! nu ben ik wel opzoek naar een NIET vettige of olieachtige zonnenbrandcreme.. heeft iemand een tip? welke zonnebrand niet vet of olieachtig is?

 • Cansu april 9, 2015 (03:24)

  Ik heb sinds jaren ptyriasis versicolor over mijn lichaam en het breidt zich uit. Op het moment gebruik ik een kuur en een crème om het tegen te gaan. Ik vroeg me af of het gebied, dat onder de vlekken zit, geschubd mag worden? En ik gebruik sinds kort een dermaroller voor m n gezicht. Zou het de huidaandoening ten goede komen om de aangedane plekken te behandelen met de dermaroller?

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (11:45)

   Beste Cansu,

   Ik zou de huid niet scrubben of een dermaroller gebruiken. Ik zou eerst afwachten wat de kuur en crème doen. Mocht dit onvoldoende helpen kan je weer contact opnemen met de behandeld arts.

   Groetjes Jetske

 • Eveline augustus 15, 2014 (00:14)

  Dit klinkt als hetgeen mijn zoontje van 5 jaar heeft. In de zomer heeft hij lichte vlekjes op zijn wangen die ook wat schilferen.

  Zijn de genoemde middelen ook bij kinderen te gebruiken?

  Momenteel heeft hij geen last van schilfertjes.

  Groeten.

  • Jetske augustus 26, 2014 (14:45)

   Beste Eveline,

   Dit kan hoor. Als hij er nu geen last van heeft dan kan je er nog even mee wachten.

   Groetjes Jetske

 • hennie kooistra maart 25, 2014 (16:51)

  Witte vlekken op de huid zonder schilfertjes of jeuk wat is dat?

  Ik heb een grotere vlek op mijn schouder en een paar kleintjes op mijn armen en benen en het lijkt op de gist vlekjes die je in je blog beschrijft. Ik schrok hier wel van.

  • author-avatar
   Jetske april 7, 2014 (16:55)

   Beste Hennie,

   Het zou kunnen gaan om pityriasis versicolor. In mijn blog hier boven kan je zien wat je eraan kunt doen. Je kunt natuurlijk altijd even contact opnemen met je huisarts of dermatoloog.

   Groetjes Jetske

 • Marrie oktober 24, 2013 (17:58)

  Menthol talkpoeder lijkt mij niet goed, menthol is toch irriterend voor de huid volgens Jetske.

 • Charlotte oktober 23, 2013 (20:18)

  Ik dacht eerst, ze schrijft iets over pityriasis, dat is vast vergelijkbaar met pityriasis rosea. Maar bovenstaand verhaal is toch anders, want pr is geen gist maar een virus (althans, is me verteld door mijn huisarts). Ik heb daar momenteel al zes weken last van. Heb vooral veel (jeukende!) plekken in mijn hals en op mijn gezicht. Vroeg mij af hoe ik een en ander nu het beste kan verzorgen. Met mentholtalkpoeder (tegen de jeuk, om te kalmeren en om het uit te drogen) of juist met een (repair)creme, om de huid te verzorgen. Heb al veel gezocht op internet, maar hoewel veel mensen dit lijken te hebben, vind ik niet wat nu de beste verzorging is. Ben benieuwd naar jouw visie.

  • Peter oktober 24, 2013 (19:14)

   @Charlotte

   De droge schilferende plekjes kun je wel insmeren met een licht vettende creme. Tegen de jeuk kun je beter corticosteroiden gebruiken zoals locoid crelo bv, dit kan de huisarts voorschrijven. Alhoewel de huisarts wellicht zal zeggen dat je mentholtalkpoeder kunt gebruiken, is dit wel degelijk irriterend voor de huid zoals Marrie ook zegt, dus liever niet. Meestal is het na 2 maanden genezen.

   • author-avatar
    Jetske november 7, 2013 (10:33)

    Beste Charlotte,

    De mentholtalkpoeder zou ik laten staan. Je kunt beter kiezen voor kalmerende ingrediënten en barrièreherstellende ingrediënten, zoals zoethoutwortelextract en niacinamide. De producten die ik adviseer vind je via de volgende link: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

    Succes!

    Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!