• Aloë vera

Aloë vera in je huidverzorging

Na een lange verre reis met man en kids (lucky me), zit ik weer achter mijn computer. Helemaal loslaten kon ik mijn werk op vakantie niet. Want of het nou ergens in de jungle van Indonesië, de outback van Australië of een afgelegen eiland in de Pacific is; niets leuker dan locals te ontfutselen welke smeersels en plantjes ze gebruiken om hun huid te verzorgen. Net als Willy Wonka uit Sjakie en de chocoladefabriek, kom ik ook thuis met stapels informatie, maar helaas heb ik ‘het wondermiddel’ nog steeds niet gevonden! Mijn kinderen hadden dit wel, vonden ze. Nadat een van de locals hun had voorgedaan hoe je het sap uit het blad van de aloë vera gebruikt op een wondje, was geen plant meer veilig! Als de plant ineens een bedreigde soort is geworden, weet ik van niks hoor….

Hoewel we in Nederland de aloë-veraplant niet aan de kant van de weg zien staan, zien we deze naam wel vaak terug in de schappen van drogist of parfumerie. En uiteraard met de meest geweldige beloftes op de verpakking. Maar is aloë vera nu echt zo’n magische plant?

Aloë vera is familie van de lelie, maar qua uiterlijk heeft de plant ook veel weg van een cactus. De bladeren bestaan voor 95% uit water en 5% uit werkzame stoffen (onder andere vitamines, mineralen en antioxidanten).
De plant groeit in droge, steenachtige gebieden met een warm klimaat zoals in Azië, Amerika en landen rondom de Middellandse zee. Aloë wordt veel gebruikt in cosmetica: vooral in bijvoorbeeld aftersunproducten kan je dit ingrediënt regelmatig terugvinden. Het deel wat gebruikt wordt voor cosmetica producten komt vanuit het binnenste van het blad: dit slijmerige weefsel heet aloë-veragel.

Wat doet het?

Aloë vera staat al erg lang bekend om de geneeskrachtige en helende werking. Er zijn meer dan 400 soorten waarvan er slechts een paar genezende kwaliteiten bezitten. Aloë Barbadensis Miller wordt beschouwd als een van de meest werkzame soorten en is ook het best onderzocht. Deze soort wordt ook gebruikt in cosmetica. Aan aloë vera worden veel positieve eigenschappen toegedicht. Zo zou het ingrediënt…

 • helpen bij huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis;
 •  antiverouderend werken;
 • helpen insectenbeten, kleine brandwonden en zonbeschadiging te genezen;
 • kalmeren en huidirritaties verminderen;
 • tegen schimmels, bacteriën en virussen werken.

 

Een wonderplantje

Zo snap ik wel dat aloë vera ook wel ‘miracle plant’ en ‘the healing plant’ wordt genoemd. Zoals ik al zei bestaat de plant eigenlijk maar voor 5% uit werkzame stoffen. De volgende bestanddelen kunnen echt wat doen voor de huid:

De vitamine A, C en E in dit plantje kunnen de anti-verouderende werking en zijn genezende werking van de beschadigde huid verklaren. Vitamine A, C en E zijn antioxidanten en neutraliseren vrije radicalen, lees hier meer over in de blog over antioxidanten in een crème.

In de gel van het aloë-veraplantje zit een geringe concentratie anthraquinone. Dit werkt pijnstillend, antibacterieel en doodt schimmels. In hoge concentraties is anthraquinone toxisch.

De sterolen (lupeol, campesterol, and β-sitosterol) en polysacchariden (pectine, hemicellulose, glucomannan, acemannan, en mannose-derivaten) in dit plantje hebben een ontstekingsremmende werking op de huid. Deze stoffen kunnen de huid kalmeren en irritaties helpen verminderen. Ook verschillende aminozuren, lipiden, tannines en  enzymen in de plant dragen bij aan de werking.

In een onderzoek naar de behandeling van milde tot middelmatige acne werd aloë vera (in een concentratie van 50%) in combinatie met tretinoïne 0,05% (vitamine A-zuur) vergeleken met alleen tretinoïnecrème. De behandeling met beide ingrediënten bleek het meest effectief. Uit een ander onderzoek echter bleek dat wanneer aloë vera als enige ingrediënt werd aangebracht op de huid, acne niet verbeterde.

Hoewel er echt nog meer goed placebo gecontroleerd onderzoek nodig is om te kunnen bewijzen dat aloë vera echt werkt, lijkt wel alles er op te wijzen. En gelukkig kan het buiten een incidentele allergische reactie ook weinig kwaad!

Voor noodgevallen…

Het klinkt allemaal heel positief, maar de ‘aloë vera’ die je uit de winkel haalt, werkt hoogstwaarschijnlijk niet zoals in de onderzoeken beschreven staat. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat je het grootste deel van de commercieel verkrijgbare producten beter direct in de prullenbak kunt gooien (Quality and authenticity of commercial aloe vera gel powders; A. Bozzi 2007).

Veel producenten gebruiken slechte of sterk verdunde grondstoffen (en dat heeft natuurlijk weer met de kosten te maken). Als er al goede verse Aloë-veragel gebruikt is, is het maar de vraag of het nog werkt op het moment dat je het in je winkelmandje legt. De actieve stoffen in de gel zijn zeer kwetsbaar en verliezen snel hun activiteit. Wil je toch de gok nemen kies dan voor een pure gel en laat de extracten liever staan. In wetenschappelijke onderzoeken wordt er eigenlijk altijd gebruikt gemaakt van de verse aloë-veragel.

Ik denk dat ik voor noodgevallen maar gewoon een plantje in de vensterbank zet; bij de volgende kapotte knie van een van mijn kids breek ik even een blaadje en klaar!

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Ik vind het altijd leuk als jullie een berichtje achterlaten op mijn blog, maar helaas lukt het mij niet om op alle reacties te reageren. Heb je een dringende vraag en kun je het antwoord niet terug vinden op mijn blog, mail je vraag dan naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl. Bedankt voor jullie begrip!

Lees ook de blogs:
Werken antioxidanten ook echt in een crème? 
Antioxidanten in cosmeticaproducten
Angel dusting

Gerelateerde Berichten

48 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Ine december 6, 2015 (17:36)

  Mij werd vertelt dat je activator ook kunt gebruiken als neusspray, wel verdund hoor. Zou je daar ook de mond mee kunnen spoelen?

  Zelf heb ik vaak bloedblaren in mijn mond en die genezen heel slecht, vandaar mijn vraag.

  • author-avatar
   Jetske januari 8, 2016 (13:30)

   Beste Ine,

   Ik zou je willen adviseren deze vraag neer te leggen bij je huisarts.

   Groetjes Jetske

 • Els huijbers november 8, 2015 (21:22)

  Hallo ik ben een vrouw van 60 en heb een hele vochtarme huid, trekkerig het is net of ik een masker op heb, heb al heel wat merken van potten creme versleten maar er is niks dat helpt, heb zelfs al vaseline zalf van de dokter gehad, dus help want dit heeft mij al kapitalen gekost, groetjes Els

  • author-avatar
   Jetske december 17, 2015 (12:30)

   Beste Els,

   Wat vervelend dat je last heb van een droge huid. Bij een droge huid is belangrijk te zorgen dat je huidbarrière intact is. Deze zorgt er (onder andere) voor dat er niet teveel vocht uit je huid verdampt. In de volgende blog lees je er meer over: https://www.dr-jetskeultee.nl/zo-n-droge-huid/obj7777445
   Wat allereerst belangrijk is, is dat je een milde reiniger gebruikt die je huid niet droog en trekkerig aan laat voelen na het wassen. Als dat wel zo is, is de kans groot dat dit product te agressief is voor jouw huid. Op droge delen van je huid kan je gerust meerdere malen per dag een crème aanbrengen. Kies een crème met bijvoorbeeld niacinamide. Niacinamide zorgt voor de aanmaak van vrije vetzuren en ceramiden: deze stoffen versterken de barrièrefunctie van de huid. Dit zal er ook zeker voor zorgen dat je huid minder trekkerig aan gaat voelen. Vocht vasthoudende stoffen zoals glycerine, hyaluronzuur en petrolatum zijn ook erg geschikt bij een droge huid. Een exfoliant met glycolzuur helpt overigens ook het vocht beter in de huid vast te houden. Als je een hele gevoelige huid hebt, adviseer ik je een product op basis van salicylzuur te gebruiken.

   Groetjes Jetske

 • Mara augustus 1, 2015 (16:07)

  Beste Jetske, Ik gebruik altijd de aloe protective serum van the body shop.

  Nu dit serum sinds kort niet meer verkrijgbaar en gaat uit het assortiment van the body shop is mij verteld door de verkoopster. Nu is mijn vraag: welk product uit de aloe lijn van the body shop raad jij aan om ipv het serum te gebruiken en anders welk product van een ander merk raad jij aan met aloe vera er in?

  mvg Mara.

  • author-avatar
   Jetske september 3, 2015 (12:14)

   Beste Mara,

   Vervelend is dat toch als ze producten uit de handel halen, moet je weer op zoek naar wat anders!
   De aloë vera gel van Dr. Organic is misschien wel iets voor je.

   Groetjes Jetske               

 • Mara april 12, 2015 (17:50)

  Beste Jetske, wat vindt jij van de ingredienten van de :Dr. Organic Dr. Organic Aloë Vera Gel?

  Aloe barbadensis leaf juice, Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, Glyceryl caprylate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Aqua, Sodium phytate, Sodium hydroxide.

  Mvg Mara

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:00)

   Beste Mara,

   De ingrediënten zien er prima uit.

   Groetjes Jetske

 • Debby van der Himst januari 15, 2015 (17:22)

  Ik weet dat het een wat ouder bericht is, maar reageer toch even.

  Ik gebruik zelf sinds een aantal weken Aloë Vera van Etat Pur http://www.etatpur.nl/index.php/pure-actieve-stoffen/pure-actieve-stof-vochtarme-huid-aloe-vera.html ben sowieso een fan van het merk en deze actieve stof stelt niet teleur.

 • Marleen juli 29, 2014 (08:26)

  Beste Jetske, Ik vroeg me af hoe het nu precies zit met Aloe Vera en zwangerschap en borstvoeding. Ik neem aan dat alleen inwendig gebruik wordt afgeraden, maar kan hier maar weinig over vinden. Omdat tegenwoordig in heel veel haar- en huidverzorgingsproducten Aloe Vera is verwerkt, vroeg ik me af in hoeverre het nu veilig is om te gebruiken. Zijn overigens ook alle Uncover producten gewoon veilig te gebruiken? (m.u.v. salicylzuur uiteraard) Zoethoutwortelextract wordt namelijk ook afgeraden, maar ik begreep dat dit niet door de huid heendringt? Bij voorbaat dank ik u voor uw reactie.

  • author-avatar
   Jetske augustus 11, 2014 (10:36)

   Beste Marleen,

   Alle producten van Uncover Skincare kunnen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Ik heb geen studies kunnen vinden die het gebruik van aloë vera en borstvoeding hebben onderzocht. Wel kon in een onderzoek vinden die bij ratten tijdens de zwangerschap gedaan is: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20041799

   Groetjes Jetske

 • caroline juli 13, 2014 (17:50)

  ik gebruik sedert 6 maanden aloe vera van forever . Ik heb pds en had enorme problemen om naar het toilet te gaan . Gepaard met krampen en spasmen , ik heb ook spasmofilie ( spieren die 10 maal sterker onder spanning staan dan normaal ) . Ik moet zeggen , ik heb veel baat bij het drinken van de aloe . Ik ga dagelijks naar het toilet en ik ben bijna van al mijn spierkrampen af en kan s nachts na 6 jaar weer slapen . Ik ken nu ook al veel mensen die het gebruiken en ik heb zelfs een groep aangemaakt op facebook om meer en meer mensen de aloë te laten leren kennen . Ik heb er alleen maar positieve ervaringen mee en kan het zeker aanraden .

 • Fatima april 28, 2014 (11:24)

  Hoi Jetske,

  Na wat zoeken ben ik de aloe vera gel van Dr. Organic tegengekomen. Ik heb naar de te mijden lijst gekeken en gelukkig staan er volgens mij geen irriterende stoffen bij.

  Er is een Aloe vera Gel:

  Aloe barbadensis leaf juice, Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, Glyceryl caprylate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Aqua, Sodium phylate, Sodium hydroxide

  En een aloe vera Lotion:

  Aloe Barbadensis Leaf Juice, Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Glycerin, Isocetyl Palmitate, Cetearyl Alcohol, Myristyl Myristate, Olea Europaea (Olive) Oil Unsaponifiables, Theobroma Cacao Seed Butter, Butyrospermum Parkii Butter, Glyceryl Caprylate, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Glycyrrhetinic Acid, Retinyl Palmitate, Xanthan Gum, Chondrus Crispus Extract, Aroma, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Phytate, Citral, Limonene

  Ik overweeg dit te kopen. Is het volgens jou een goed product? Zo ja, welke zou je me aan willen raden: de gel of de lotion?

  Ik wil het graag gebruiken na het epileren van mijn benen en armen ter voorkoming van rode stipjes/bultjes etc.

  Groetjes,

  Fatima

  • author-avatar
   Jetske mei 2, 2014 (15:49)

   Beste Fatima,

   De gel ziet er prima uit qua ingrediënten, als je moet kiezen tussen de twee zou ik deze adviseren.

   Groetjes Jetske

 • Wilke april 8, 2014 (08:12)

  Ik heb op vakantie in zuid Spanje een (h)eerlijke aloe Vera gel gevonden. In een licht/luchtdichte pomp fles. Ik gebruik het snachts als een soort serum onder mijn crème. Ik vind het een prettig product. Weet alleen niks over de ander ingrediënten. Inci: aloe barbadensis gel, glycerine, carbomer, caprylyl glycol, sodium hydroxide. Zou je daar wat over kunnen zeggen?

  Helaas is mijn voorraad al weer bijna op…..

  • author-avatar
   Jetske april 22, 2014 (09:32)

   Beste Wilke,

   De ingrediëntenlijst ziet er prima uit, geen irriterende ingrediënten zoals parfum en gedenatureerde alcohol.

   Groetjes Jetske

  • Jade december 25, 2015 (13:15)

   Hallo Wilke,

   Van welk merk is deze aloe vera gel ?

  • Jade december 25, 2015 (13:16)

   Hallo Wilke,

   Van welk merk is deze aloe vera gel ?

 • Daphne september 20, 2013 (23:43)

  @ Marloes en Lorraine

  Lees ook eens hier over de behandeling van puistjes: http://jetskeultee.nl/puistjes-moet-ik-wel-of-niet-naar-de-dokter/obj7777420

  Wat benzoylperoxide doet is de bacterie doden die de acné veroorzaakt. Lees er meer over onder stap 2 bij http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491

  Succes!

 • Lorraine september 20, 2013 (11:47)

  @ Marloes, ik denk dat je er (helaas) weinig aan kan doen tegen (jeugd) puistjes en meëters. Het komt van binnenuit. Wat ik voor mijn zoon heb gekocht (ook gezien op deze site) is hydrogel benzoylperoxide. Ik heb het gekocht bij het kruidvat in Nederland. Deze gel is in twee “sterktes” en ik heb de minder sterkte gekocht. Het droogt de puistjes in. Ik heb het laatst ook op een puist gebruikt en ze zijn dan veel sneller weg. Mijn zoon vindt het ook super spul. Verder goed wassen, s morgens en s avonds , het liefst alleen met water. Succes, het is een vervelend probleem en heel herkenbaar

 • Marloes september 20, 2013 (10:27)

  Beste Jetske,

  Wat een super leuke en leerzame artikelen schrijf je toch altijd! Ben sinds een korte tijd helemaal fan van je en jouw kritische mening! Alleen na het lezen van een heleboel artikelen ben ik er nog steeds niet uit wat ik nou met mij huid moet doen en hoe mijn huis nou eigenlijk ik elkaar zit! Ik ben pas 16, dus hormonen zullen we een grote rol spelen, maar alsnog.. Het vet druipt gewoon bijna van mijn neus af, ookal heb ik daar ook wat schilfertjes, verder heb ik op mijn neus heel erg last van verstopte poriën, waarvan ik niet weet hoe ik ze schoon krijg & houdt, ik gebruik elke ochtend een facewash van Yves Rocher mer Aloë Vera, een vette créme van Olaz en 3 keer per week een scrub van Olaz & een poriënstrip! Maar helemaal niks helpt! Ook heb ik verschrikkelijk last van puistjes, en dan echt de puistjes met het witte puntje en die 2 weken blijven zitten.. Help me alstublieft, haha ik ben ten einde raad!!

  Veel liefs,

  Marloes

  • author-avatar
   Jetske oktober 3, 2013 (10:51)

   Beste Marloes,

   Je kunt zeker wel wat doen aan acne, het is alleen wel belangrijk om alle factoren tegelijk aan te pakken en de juiste producten te gebruiken. Op mijn blog kan je hier meer over lezen:

   http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491.

   Een scrub is bij acne niet te adviseren. Een huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid en dient ook zo behandeld te worden. Met een scrub beschadig je de gezonde huidcellen en hierdoor raakt de huid meer geïrriteerd. Omdat je schrijft een vette huid te hebben, met schilfertjes, kan het zijn dat je eigenlijk een droge huid hebt. Door verkeerde producten te gebruiken kan de huid in reactie extra talg gaan aanmaken. Ook zou je last kunnen hebben van seborrhoisch eczeem.

   Op mijn blog vind je ook producten die ik aanraad: http://www.jetskeultee.nl/productadvies. Ik zou je willen adviseren een milde cleanser te gebruiken, in combinatie met een exfoliant op basis van salicylzuur, en het liefst nog een moisturizer met vitamine C. Vitamine C kan acne verminderen. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Brechtje september 11, 2013 (21:51)

  Gebruiksaanwijzing voor gebruik Aloë Vera-plant: snij een stukje stengel af. Snij daarna van de twee brede zijdes de schil ruim af. Snij vervolgens de zijkanten met de stekeltjes ruim af. Je houd nu een gelachtige doorzichtige reep over. Zie je aan de zijkanten van die reep nog geel- of bruinachtige gel, haal dit dan weg. Dat is namelijk het deel van de Aloë-plant die allergische reakties kunnen oproepen. De schone reep Aloë kun je bewaren in de koelkast. Bij verkleuring niet meer gebruiken. Aloë brengt vocht en anti-oxidanten in de huid. Het houdt echter geen vocht vast; om verlies van vocht uit de huid tegen te gaan is een crème nodig.

 • author-avatar
  Jetske september 11, 2013 (14:26)

  hsdfdg

 • Rianne september 10, 2013 (15:02)

  Hoi! Allereerst schrijf je hele leuke en leerzame artikelen 🙂 Super, ga zo door! Verder heb ik een Aloe Vera plant gekocht, er stond helaas geen echte naam bij alleen Aloe Vera, uw medicijn plant dus ik ga er vanuit dat dit de juiste soort is? Maar er staat op dat hij niet eetbaar is. Weet jij het verschil en welke dan wel eetbaar zou zijn? Of bestaat er ook 1 die en heilzaam werkt voor je huid en eetbaar is? Zie door de bomen het bos niet meer.. Alvast bedankt!

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:27)

  @ Yvonne

  Beste Yvonne (en Daphne),

  Ik kan het je zeker aanraden! Het was een reis om nooit te vergeten.

  Bedankt voor het reageren Daphne. Voor nog wat (schokkend) beeld ter ondersteuning, zie deze blog: http://jetskeultee.nl/ouder-achter-glas/obj7777479

  Smeer je in! 😉 Groetjes, Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:26)

  @ Patricia

  Beste Patricia,

  Genoeg redenen nu om op pad te gaan maar zoek wel naar de goede soort. Bedankt voor je reactie! Groetjes, Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:25)

  @ Marielle

  Beste Marielle (en Peter),

  Dat klopt inderdaad! De meeste ingrediënten verliezen in een potje inderdaad snel hun werkzaamheid, bovendien is het besmettingsgevaar ook een stuk groter. Producten in potjes zul je dan ook niet snel in mijn kast terugvinden.. Groetjes, Jetske.

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:24)

  @ Ingrid

  Beste Ingrid (en Peter),

  Bedankt voor het opzoeken Peter! Ik sluit me hierbij aan. Blijf kritisch kijken naar de ingrediëntenlijst.

  Je probeert de huid te kalmeren met Aloë Vera maar zou het dan weer irriteren met parfum. Dan ben je weer terug bij af 🙁

  Groetjes, Jetske.

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:23)

  @ Sabrina

  Bedankt voor de goede tip, Sabrina! Groetjes Jetske.

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:22)

  @ Carla en Elly

  Beste Carla en Elly,

  Zo weet je in ieder geval wat je op je huid smeert! Heel verstandig 🙂

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:21)

  @ Brenda

  Beste Brenda,

  Fruit of the earth ken ik niet.Ik heb nog niet gezocht naar producten met een voldoende hoog percentage Aloë Vera. Zelfs als de concentratie Aloe Vera hoog genoeg is dan is het sterk de vraag of de Aloe Vera op een dusdanige manier verwerkt is dat de stog nog zijn werking behouden heeft. Het is heel lastig om hier achter te komen. Als ik goede producten vind zal ik dit meteen met jullie delen. Tot die tijd toch maar een plantje kopen? Groetjes, Jetske.

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:20)

  @ Renate

  Beste Renate,

  Ik kan dat niet met zekerheid zeggen. Ik zou je adviseren hierover contact op te nemen met de Bodyshop zelf. Aloe Barbendaris staat in ieder geval als tweede ingrediënt genoemd (bij de serum zelfs als eerste).

  Veel succes! Groetjes, Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:19)

  @ Ria

  Beste Ria,

  Peter heeft de website met de ingrediënten al gevonden. Er zit inderdaad parfum in wat geen aanrader is.

  Groetjes Jetske

 • author-avatar
  Jetske september 5, 2013 (10:17)

  @ Yasmina

  Beste Yasmina,

  Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen is er geen crème die de poriën kan verkleinen. Meestal is de huid echt opgerekt en aangezien er in poriën geen spiertjes zitten kan je daar helaas verder niets aan doen. In sommige gevallen ontstaan grove poriën doordat de poriën verstopt zitten. Als je de verstopping uit de porie haalt zal de porie wel wat minder opvallen. Dat kan je doen door je huid te reinigen met een milde reiniger en een exfoliant op basis van salicylzuur te gebruiken. Salicylzuur verwijdert het bovenste laagje dode huidcellen, is ontstekingsremmend en is daarnaast vet-oplosbaar waardoor het in de poriën door kan dringen. Heb je last van verstopte poriën dan zul je het effect hiervan na een paar weken zeker zult zien. Graag wil ik je verder verwijzen naar de online huidanalyse van Uncover Skincare (http://www.uncover-skincare.nl/huidanalyse/huidanalyse). Hier lees je bij de uitkomst hoe je je huid goed kan verzorgen en wat juist niet werkt.

  Succes, en als je nog vragen hebt mail gerust. Groetjes, Jetske

 • Daphne september 4, 2013 (07:49)

  @ Yvonne

  Jetske heeft hierover al enkele keren geschreven. En ja, Jetske raadt aan om echt elke dag een anti-zonnebrandcreme te gebruiken.

  Jetske schrijft onder meer: “Veel mensen weten niet dat UVA (eigenlijk de meest schadelijke stralen) ook door wolken en glas gaan. (…) Het antwoord op de vraag [of zonbescherming nou echt zo nodig is] is dus eigenlijk ja, zonbescherming is echt noodzakelijk! Even het bovenstaande een klein beetje relativeren; blootstelling aan de zon is een cumulatief risico. Net als roken en drinken van alcohol merk je niet direct de gevolgen en die ene keer zonder bescherming in de zon is niet goed maar is ook niet het einde van de wereld. Als je op een terrasje zit en je bent je SPF vergeten, geniet dan vooral gewoon lekker van je lunch en je glaasje wijn!

  (…) Gebruik dus in ieder geval dagelijks een factor 15 of 30 (dus ook in de winter) en combineer dit met (een crème met) antioxidanten. Ook in de zomer kun je met een factor 15 of 30 blijven smeren maar breng het dan wat frequenter aan. Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van je zelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter.”

  Zie onder meer http://jetskeultee.nl/bescherm-je-tegen-de-zon-smeer-beter/obj7777527

 • Yvonne september 4, 2013 (07:43)

  dag Jetske,

  Wat heerlijk zo n reis met z n allen. Mijn man en ik willen ook nog een keer naar Australië.

  Even nog een vraag m.b.t. de zon die je daar vast doorlopend hebt voelen schijnen: als ik op een werkdag verder niet buiten kom behalve de rit naar en van mijn werk is het dan toch raadzaam suncare te gebruiken? (ik weet dat je achter glas ook straling krijgt). De autorit duurt dus 2x een half uur, zou jij dan ook smeren? Ik ben trouwens erg blij met je nieuwe suncare, fijn product!

  vriendelijke groet, Yvonne

 • Yvonne september 4, 2013 (07:42)

  dag Jetske,

  Wat heerlijk zo n reis met z n allen. Mijn man en ik willen ook nog een keer naar Australië.

  Even nog een vraag m.b.t. de zon die je daar vast doorlopend hebt voelen schijnen: als ik op een werkdag verder niet buiten kom behalve de rit naar en van mijn werk is het dan toch raadzaam suncare te gebruiken? (ik weet dat je achter glas ook straling krijgt). De autorit duurt dus 2x een half uur, zou jij dan ook smeren? Ik ben trouwens erg blij met je nieuwe suncare, fijn product!

  vriendelijke groet, Yvonne

 • Patricia september 3, 2013 (16:05)

  Wat een toeval dit artikel. Ik wil binnenkort een echte plant aanschaffen, ben er alleen nog niet voor op pad geweest. Zoiezo gebruik ik de aangeraden lijn van de body shop (reiniging), deze voelen goed op mijn vochtarme huid.

 • Peter september 2, 2013 (20:19)

  @Marielle

  De producten uit de winkel verliezen aan werkzaamheid over tijd, maar zeker de pure gel van de plant oxideert razendsnel. Het productieproces is eigenlijk het belangrijkste, dat kan op verschillende manieren gedaan worden, daar kunnen een groot deel van de actieve stofjes verloren gaan. Nadat ze van het land zijn gehaald zouden ze gekoeld naar de bewerkingsfabriek gebracht moeten worden. De gel wordt ontdaan van een aantal stofjes, gefiltreerd, gesteriliseerd en gestabiliseerd. Conserveringsmiddelen en anti-oxidanten worden daarnaast toegevoegd om het product goed te houden. Je bedoelt zeker de Fruit Of The Earth 100% Aloe: Aloe Vera Gel, Triethanolamine, Tocopheryl Acetate, Carbomer, Tetrasodium EDTA, DMDM Hydantoin, Diazolidinyl Urea.

 • Marielle september 2, 2013 (19:23)

  Aloe vera die in tubes of potjes verkocht word die verliest toch snel zijn werkzaamheid? Ik kocht altijd als ik is naar Nederland ging de aloe-vera gel van Fruit Of The Earth. Ik gebruikte hem in de zomer voor mijn haar als leave-in, als ik mijn benen had geschoren, op mijn gezicht maar daar dee het niet echt iets,…

  Er zit ook vitamine E in.

 • Peter augustus 31, 2013 (18:27)

  @Ingrid

  Ik weet niet of Jetske alle ingredientenlijstjes op gaat zoeken, dus ik heb even voor je gekeken. Van de 25 producten van dat merk zijn er 6 zonder parfum. De Aloe Activator bevat Methylisothiazolinone, de Aloe First eucalyptus en sandalwood, de Body Toner propylene glycol en nog wat essentiele olien, de Aloe Vera Gelly redelijk hoog triethanolamine en diazolidinyl urea, de Aloe Heat Lotion menthol en eucalyptus, en de MSM gel Tea Tree oil. Dus eigenlijk hebben alle producten wel een of meerdere van de te vermijden ingredienten. Bovendien, zoals Jetske aangeeft, is het heel lastig aloe vera zo te conserveren dat het uiteindelijk ook nog wat doet zodra je het in huis hebt. Vaak worden er ook nog allerlei bewerkingen op toegepast, of wordt het gedroogd waarna er later weer water aan toe wordt gevoegd (vanwege transportkosten), uiteindelijk komt dat de werkzaamheid niet ten goede.

  http://jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

 • Elly augustus 31, 2013 (11:14)

  Ik heb de plant s zomers in de tuin, s winters binnen. Gewoon gehaald bij Intratuin voor 4 euro. Niks geen duur potje uit een fabriek!

 • Ingrid augustus 31, 2013 (08:43)

  hoe zit het met de producten van Forever Living Products?

 • sabrina augustus 30, 2013 (21:21)

  Ik ben net terug van heerlijke vakantie Aruba. Hier vind je ook de fabriek van aruba aloe. Nou ja, fabriek….er werken 25 personen en alles wordt handmatig geproduceerd. Helaas, hier niet verkrijgbaar, maar indien je een bezoek brengt aan Aruba, probeer dan zeker een keer de aloe producten.

 • carla augustus 30, 2013 (18:13)

  mijn favo aloe staat in een pot met aarde op venstrbank al jaren gebruik ik het verseblad voor drogehuid bij verbranding. Wondjes enz beter dan welk merk dan ook ik zweer er bij lol

 • Brenda augustus 30, 2013 (13:26)

  Ik heb de aloe vera gel van fruit of the earth. Vindt je dat wat Jetske? Ik heb het op mijn vakantie gebruikt voor zonnebrand en zonneallergie bultjes. Ik vond het wel goed spul.

  Kun je een paar voorbeelden geven van goede merken?

 • renate augustus 30, 2013 (13:13)

  Aan Jetske:

  Ik gebruik nav jouw site/blog de produkten van de aloe veralijn van de Bodyshop, zitten daar dan wel genoeg werkzame stoffen in?

  En ik heb ervaren dat aloeverasap vers van de plant idd erg goed helpt tegen ontstekingen door muggen in Griekenland, het is daar heel normaal gewoon een blad af te breken en op je huid te smeren, leuk om daar over te lezen in je blog, bedankt weer voor je info!

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!