• Koffietijd Dr. Jetske Ultee

Over puistjes, pukkels en acne

Afgelopen maandag mocht ik aanschuiven bij Koffietijd om wat te vertellen over acne. Aan de enorme hoeveelheid reacties merkte ik maar weer eens hoeveel mensen worstelen met puistjes en acne en hoe groot de behoefte aan informatie is. In de uitzending was natuurlijk te weinig tijd om alles te kunnen vertellen. Daarom hierbij (als je op de foto klikt) niet alleen het koffietijd-filmpje, maar ook nog eens het hele verhaal. Een groot deel van het onderstaande stuk is trouwens ook terug te lezen in mijn huidboek.

Je bent niet de enige

Maar liefst 90% van de mensen krijgt op enig moment in zijn leven te maken met acne. En dat zijn niet alleen tieners, maar ook volwassen mannen (25%) en vrouwen (50%). Acne komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar. Toch weten we uit onderzoek dat maar een klein deel van de mensen professionele hulp zoekt. Dat is jammer, want aan acne is veel te doen. Hoe eerder je er wat aan doet, hoe kleiner de kans dat er littekentjes of pigmentvlekjes ontstaan.

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt door een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen, een verhoogde talgproductie en een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van de bacteriën. De behandeling van acne heeft alleen zin wanneer al deze bovenstaande punten tegelijk worden aanpakt. En dat is dan meteen ook de reden waarom de meeste acne-behandelingen niet werken.

Externe oorzaken: cosmetica, voeding, stress en roken

Hoewel acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, zijn er wel factoren die acne kunnen verergeren. Een zeer veel voorkomende oorzaak is het gebruik van cosmeticaproducten. Te vette producten, maar juist ook te uitdrogende producten en producten met irriterende ingrediënten, kunnen acne veroorzaken. Bij het grootse deel van de mensen met acne zal er al een sterke verbetering van de acne optreden door het aanpassen van het huidverzorgingsregime.

Ook voeding kan acne beïnvloeden. Inmiddels staat vast dat melkproducten een relatie hebben met acne. Dit lijkt te komen door de hormoonachtige stoffen die deze producten bevatten. Buiten melkproducten kunnen ook voedingsstoffen met een hoog suikergehalte kunnen van invloed zijn op acne. De ”suikerpiek” in je bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert weer de productie van androgenen en deze verhogen op hun beurt de talgproductie. Mensen met acne kunnen gerust melkproducten en producten met suiker eten en drinken, maar let op met te veel hiervan.

Niet alleen voeding, maar ook stress (en te weinig slaap) heeft een negatieve invloed op acne. Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid, zoals eczeem en psoriasis, kan verergeren. Maar stress maakt de huid ook vatbaarder voor bacteriën, waardoor acne kan verergeren. Peter Elias, professor dermatologie van het Universiteits ziekenhuis van San Francisco, toonde in 2007 aan dat stress bij muizen resulteert in een verhoogde productie van het stresshormoon (glucocorticoid). Hij liet zien dat dit hormoon niet alleen de barrièrefunctie van de huid verstoort, het vermindert ook het aantal stofjes in de huid dat ons beschermt tegen aanvallen van bacteriën.

In een recent gepubliceerd onderzoek in de Journal of American Academy of Dermatology wordt aangetoond dat er een behoorlijk sterke relatie bestaat tussen roken en acne. Bovendien blijkt ook het aantal gerookte sigaretten per dag gecorreleerd te zijn met de ernst van de acne. Het gaat hierbij om acne met relatief weinig ontstekingen en vooral veel bultjes en mee-eters. Dit is ook de soort acne die het meeste voorkomt bij volwassenen; circa 85% van de vrouwen met acne heeft hier last van. Roken heeft dus ook een negatieve invloed op acne.

De behandeling van acne

Voordat je met succes acne kunt gaan behandelen is het essentieel vast te stellen om welke soort acne het gaat. Gaat het om milde acne met vooral bultjes en comedonen of zijn er ook veel echte puistjes, papels of zelfs abcessen te zien?

Soms lijkt het alsof iemand acne heeft, maar is er in werkelijkheid iets anders aan de hand. Het is heel belangrijk om dit te onderkennen. Want een aandoening behandelen als acne, terwijl het dat niet is, vergroot de kans op verergering van je kwaal. De aanwezigheid van roodheid in het gezicht, kleine zichtbare bloedvaatjes, een overgevoelige huid en pukkeltjes waar geen talg in zit, maar vooral vocht, is zeer waarschijnlijk geen acne. De verschijnselen, of een combinatie ervan, duiden op rosacea. Een lastige kwaal waarbij het echt zoeken is naar de juiste behandeling. Ik noem het bewust omdat veel mensen met rosacea (en hun behandelaars!) niet weten wat de oorzaak is van de huidproblemen. Ze gaan aan de slag met middeltjes die bedoeld zijn voor acne, maar die de rosacea juist verergeren. Een aandoening die lijkt op rosacea is periorale dermatitis. Dit komt vooral voor bij jonge vrouwen. De bultjes zitten dan voornamelijk rond de mond. Hoewel er meestal geen talg in zit, kunnen ze wel gaan ontsteken. Ook deze bultjes moet je niet gaan behandelen als acne.
Rode bultjes kunnen ook wijzen op een overgevoeligheidsreactie op huidverzorgingsproducten of make up. Ook dan bevatten ze geen talg. Vaak jeuken de bultjes ook.

Gebruik van huidverzorgingsproducten

Er bestaat een heel belangrijke regel die in acht genomen moet worden bij de behandeling van acne. De huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid, en zo moet zij dus ook behandeld worden. Wees voorzichtig en doe niets wat de irritatie verergert. Vermijd geparfumeerde producten en producten met gedenatureerd alcohol. Gebruik alleen cosmeticaproducten die echt een functie hebben en gebruik ze niet vaker dan aangegeven. Hoe meer de huid wordt gemanipuleerd, hoe groter de kans op problemen. Regelmatig scrubben of stomen verergert acne. Reinig de huid niet vaker dan nodig en gebruik voor de acne-huid producten met ingrediënten waarvan de werkzaamheid is bewezen. Een van de meeste effectieve cosmetische ingrediënten voor de behandeling van acne is salicylzuur. Salicylzuur is een exfoliant en gaat de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen. Een concentratie van 1 a 2 % is meestal voldoende om milde acne (mee-eters) te behandelen. Een extra voordeel van salicylzuur is dat het ook nog ontstekingsremmend werkt. Ook benzoylperoxide is een zeer geschikt ingrediënt om acne te behandelen. Benzoylperoxide kan zonder recept bij de apotheek gekocht worden bij voorkeur in een concentratie van 2,5 %. Dat is sterk genoeg en geeft minder irritatie dan de veelgebruikte concentratie van 5%. Het doodt de bacterie p. Acnes en wordt al 40 jaar met succes ingezet tegen acne. Bij goed gebruik (dun smeren en een keer per dag) verdragen de meeste mensen het goed. Slechts 1 tot 3 procent van de gebruikers ontwikkelt een allergie. Ook “went’ de huid er niet aan, zodat het ook op de lange duur werkzaam blijft. Smeer benzoylperoxide niet alleen op het puistje zelf, maar op het hele aangedane gebied. Puistjes doen er ongeveer twee weken over om te voorschijn te komen. Met andere woorden, als je met een cosmetica product alleen de bestaande puistjes behandelt, zal je acne over twee weken dus niet verbeterd zijn. Aangezien benzoylperoxide bacteriedodend werkt, is gebruik bij alleen comedonen en bultjes minder zinvol. Overige cosmetische ingrediënten die de huid met acne kunnen verbeteren zijn ingrediënten die ontstekingremmend of barriereherstellend werken, zoals bijvoorbeeld niacinamide, allantoine, groene thee, glycyrrhiza glabra of quercitin. Ook van lokaal gebruik van vitamine C is bekend dat het acne kan verminderen. Bij de meeste vormen van acne kom je met de hierboven beschreven verzorging vaak al een heel eind. Als je wilt weten welke producten geschikt zijn voor je huid kun je even surfen naar productadvies op mijn blog of de uitgebreide huidanalyse op mijn site…

Hardnekkige gevallen

Maar bij hardnekkige gevallen, is er beslist meer nodig. Peelings met een hoge concentratie glycolzuur of liever nog salicylzuur kunnen de acne sterk verbeteren. Daarbij kunnen ze ook de door acne ontstane pigmentvlekjes vervagen. Laser of lichtbehandelingen gaan de bacterie p. Acnes te lijf en remmen de talgproductie. Voorbeelden zijn behandelingen met de KTP laser of de 1064 YAG laser. Een voordeel is dat hierdoor ook pigmentvlekjes en littekens minder zichtbaar zullen worden. Goedkoper zijn behandelingen met blauw of rood licht, maar deze hebben alleen een tijdelijk effect. Voor ernstige acne bestaat de Photo Dynamische Therapie, die de overactieve talgkliertjes onschadelijk maakt. Dit is een nieuwe behandeling met goede resultaten. Helaas is het ook erg prijzig.

Help! Nog stééds acne!

Voor mensen met acne is de drempel om naar een arts te gaan hoog. Wil je echt goed resultaat, dan ontkom je er toch vaak niet aan om goede huidverzorgingproducten en/of behandelingen te combineren met middelen die een arts kan voorschrijven. Daarom is een goede samenwerking tussen schoonheidsspecialist en arts ook van groot belang. Vaak biedt juist de combinatie van een goede basisverzorging, een crème met antibiotica overdag en ’s nachts een crème met vitamine-A-zuur de oplossing. Is er sprake van ernstige acne, dan moeten er wellicht nog wat meer middelen in de strijd geworpen worden. Hierbij valt te denken aan orale antibiotica, de anti-conceptiepil die de werking van mannelijke hormonen in je lichaam tegengaat en Accutane, een vitamine A-preparaat om in te nemen. Dit moet echt alleen gebruikt worden als niets anders helpt. Het heeft vervelende bijwerkingen en maakt de huid verschrikkelijk droog omdat het de talgproductie praktisch stil legt.

Behandeling van acne is in de meerderheid van de gevallen heel succesvol. Maar het is wel een zaak van lange adem. Acne heeft niet een simpele oorzaak, en evenmin een simpele oplossing.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Persoonlijke begeleiding
Lees ook:
De (cosmetische) behandeling bij acne‘,
Puistjes. Moet ik wel of niet naar de dokter?‘,
Invloed van stress op de huid‘,
Huidveroudering door de zon‘,
Toch relatie tussen voeding en acne?‘, en
Hulp bij de keuze van de exfoliant‘.

Gerelateerde Berichten

99 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Ingrid november 26, 2015 (13:15)

  kun je door het gebruik van eiwit-shakes last krijgen van acne. Of is dit onzin ?

  • author-avatar
   Jetske januari 4, 2016 (14:00)

   Beste Ingrid,

   Er is veel onderzoek gedaan naar wat voeding voor invloed heeft op de huid. Voeding kan acne beïnvloeden. Inmiddels is bekend dat melkproducten een relatie hebben met acne. Buiten melkproducten kunnen ook voedingsstoffen met een hoog suikergehalte van invloed zijn op acne. De suikerpiek in je bloed zorgt voor de aanmaak van insuline wat weer van invloed is op de productie van androgenen. Deze androgenen verhogen weer op hun beurt de talgproductie. Mocht je de shake drinken met melk en merken dat de acne verergert, dan kan je beter voor wat anders kiezen!

   Groetjes Jetske

 • Lotte november 14, 2015 (14:54)

  Hi Jetske,

  Ik ben 19 jaar heb al ongeveer drie jaar last van puistjes op een kant van mijn voorhoofd boven mijn wenkbrauw. Het is echt een klein gebied vol met pukkels en puistjes, terwijl ik op de rest van mijn huid nauwelijks/nooit een puistje heb. Ik heb al heel veel geprobeerd, ik merk dat voeding wel iets helpt maar het lost het probleem ook niet geheel op. Ook vervang ik mijn lakens en kussens vaak.

  Qua reiniging gebruik ik een reiniginsmous en ik ben gestopt met het gebruiken van mijn gezichtsborstel omdat ik merkte dat dat iets te agressief was voor dat gebied en pukkeltjes vaak open haalde.

  Ik zou heel graag willen weten wat de oorzaak van deze puistjes zou kunnen zijn, zodat ik het probleem goed kan aanpakken.

  Nogmaals is de rest van mijn huid mooi en egaal maar alleen op die plek barst het van de pukkeltjes.

  Raad u mij aan om naar de huisarts te gaan?

  Groetjes.

  • author-avatar
   Jetske december 1, 2015 (17:00)

   Beste Lotte,

   Een mobiele telefoon bevat vaak ook erg veel bacteriën. Wellicht is dit de boosdoener. Je zou kunnen proberen of het minder wordt als je oortjes gebruikt i.p.v. de telefoon tegen je oor.
   Verder is het uiteraard belangrijk om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken. Mocht het niet verminderen dan kan je altijd een foto van je huid per e-mail toesturen: info@dr-jetskeultee.nl.

   Groetjes Jetske

 • Gesina november 5, 2015 (16:11)

  Beste Jetske, Hoe denk jij over een miccelair lotion om make up te verwijderen? Ik heb dit product van het merk Avene aangeschaft. De ingrediënten zie je hieronder. Daarnaast ben ik al jaren zoekende naar een huidverzorgingsmerk die bij mijn huid past. Ik ben 26 jaar en heb veel verstopte talgbultjes en ontstekingen/puistjes (t-zone , rond mijn mond, voorhoofd/slapen) Het komt van binnenuit waarschijnlijk, want ik heb mijn eetpatroon aangepast, verschillende behandelingen gebruikt, doktersrecepten geprobeerd etc. Wat is een zacht merk om mijn huid te reinigen en verzorgen? En zou ik nog steeds de acne lijn van de merken moeten kiezen? Vaak is dit voor jongere mensen met een vette huid. Aangezien ik een gecombineerde huid heb en mijn huid hydratatie nodig heeft, vind ik het moeilijk om te kiezen. Ik zit momenteel te denken aan Avene, Eucerin of La Roche Posay. Dit is in ieder geval de prijsklasse waar ik in zoek. Graag je advies.

  AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA). PENTYLENE GLYCOL. PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES. DISODIUM EDTA. FRAGRANCE (PARFUM). PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL. SCLEROTIUM GUM. SODIUM BENZOATE. SODIUM CHLORIDE.

 • Iris september 26, 2015 (12:01)

  Hoi Jetske,

  Ik ben sinds gisteren gestart met inderm lotion en benzyolperioxide. Ik vroeg mij af of ik dit ook in combinatie met een vochtinbrengende creme kan gebruiken? Want ik gebruik er nu niks bij en aangezien het de huid wel enigzins aan het uitdrogen is vroeg ik mij dit af. En welke creme is dan goed voor mijn huid ik heb een hele milde lichte vorm van acne.

  Hopelijk kunt u mij helpen!

  Met vriendelijke groet.

  • author-avatar
   Jetske december 2, 2015 (09:45)

   Beste Iris,

   Je kunt er zeker een crème bij gebruiken. Kies een mild product zonder irriterende ingrediënten zoals parfum.
   Niacinamide is erg geschikt omdat het de barrièrefunctie van de huid gezond en sterk maakt (en houdt). Het kan ook o.a. acne verminderen.
   De producten die ik adviseer vind je in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

   Groetjes Jetske

 • Carla juli 18, 2015 (15:11)

  Ik ben 48 jaar en had sinds de pubertijd last van acne. Destijds ben ik op voorschrift van de huisarts Diana 35 gaan gebruiken. 30 jaar lang geen last gehad. Het deed wonderen voor huid en haar. Na alle toestanden van een paar jaar geleden rondom deze pil ben ik hiermee gestopt. In de eerste maanden verschenen er puistjes. In de maanden en het jaar daarop verergerde zich het. Ik voel me net weer 16 jaar: mijn gezicht zit onder en het ziet eruit alsof constant het verbrand is. Heb hiervoor zelf een afspraak met de arts gemaakt en om een alternatief voor de Diane verzocht. Wel kreeg ik te horen dat ik hier over ongeveer 5 jaar mee moest stoppen. Dus heeft het zin weer aan een pil te beginnen? De Jasmine is dit geval?

  Ik ben bang dat het een hormonale kwestie is en dat weinig zal helpen. Opnieuw heb ik een afspraak bij de huisarts gemaakt; eens kijk wat vervolgstappen kunnen zijn.

  • author-avatar
   Jetske september 29, 2015 (14:00)

   Beste Carla,

   Wellicht is het ook een goed idee om te kijken naar de manier waarop je je huid verzorgt. Wellicht geeft verkeerde huidverzorging irritatie aan de huid, waardoor het er verbrand uit ziet. Je kunt eens bij de huisarts een verwijzing vragen naar een dermatoloog. Hij/zij kan de huid bekijken en je verder adviseren. Of de Jasmine pil een verbetering geeft is een kwestie van uitproberen.

   Groetjes Jetske               

 • maaike juni 10, 2015 (20:45)

  Beste Jetske,

  Ik lees super veel goede recensies over het product Aztec Secret Indian Healing Clay op amazone heeft iemand op dit blog hier ervaring mee?

 • maaike juni 10, 2015 (20:44)

  Beste Jetske,

  Ik lees super veel goede recensies over het product Aztec Secret Indian Healing Clay op amazone heeft iemand op dit blog hier ervaring mee?

 • Mieke april 15, 2015 (20:06)

  ik gebruik zelf CeraVe Foam daar zit natuurlijke ceramiden en hyaluronzuur in werkt voor mij erg goed. Het is alleen moeilijk verkrijgbaar in Nederland ik koop het sinds twee maanden via de webshop van http://www.acne-stoppen.nl.

 • Ms april 13, 2015 (18:44)

  Hoi,

  Ik heb ook acne, vooral rondom de mond en kaaklijn , door mijn pcos is het dus een constant gevecht met de hormonale schommelingen die dit doen.

  Verdr is mijn huid vochtarm, naar wat ik weet dan,en ik probeer mijn huid zo mild mogelijk te reinigen

  Maar door uw blog ben ik begonnen met salicylzuur , die van Paula,s choice,

  Maar elke keer als ik dat smeer dan wordt mijn huid heel onrustig, ik heb het langzaam op gebouwd, en ook geprobeert om elke dag 1 keer te doen, dus direct de volle lading,elke keer het zelfde resultaat, pukkels die beginnen als onderhuidse ontstekingen, enorm pijnlijk waardoor ik er na 14 dagen mee stop omdat ik er dan 1 niet uit zie en 2 me gezicht ontzettend pijnlijk is

  Is dit een normale reactie, of zal het zijn dat mijn huid hier toch te heftig op reageert?

  Ook krijg ik steeds meer mee-eters, zowel met zwarte koppen als witte plekjes jn de huid zeg maar…

  Kan dit ook verergert worden door “niet de goede” gezichtverzorging ??

  Alvast heel erg bedankt voor uw antwoord wanneer u tijd heeft,

  • author-avatar
   Jetske juni 29, 2015 (12:00)

   Beste Ms,

   Je schrijft dat het vooral rondom je mond zit, het zou ook kunnen gaan om periorale dermatitis. Zou het mogelijk zijn een foto te sturen van je huid naar info@dr-jetskeultee.nl?
   Door het gebruik van een exfoliant kunnen puistjes in het begin verergeren. Het zou natuurlijk ook goed kunnen dat het gebruik van een exfoliant teveel is voor jouw huid. Je zou dan ingrediënten kunnen gebruiken die milder exfoliëren, zoals niacinamide en melkzuur.

   Groetjes Jetske

 • Lydia maart 6, 2015 (15:30)

  weer wat geleerd. Dank je wel Jetske!

 • Lydia december 19, 2014 (21:56)

  Dag Jetske, is er een reden voor dat bij mijn dochter van 17 jaar al jaren Differin wordt voorgeschreven en geen Tretinoïne? Heeft dat ermee te maken dat ze nog te jong is? Zelf ervaar ik toch echt een betere werking van Tretinoïne als ik het vergelijk met Differin. Ik overweeg om door de huisarts voor mijn dochter ook Tretinoïne voor te laten schrijven; of is ze daar te jong voor?

  Alvast bedankt.

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (16:45)

   Beste Lydia,

   Het werkzame bestanddeel in Differin is Adapalene. Tretinoïne werkt ook tegen acne maar Adapalene is iets milder. Bovendien voorkomt het beter dan tretinoïne dat huidschilvers zich opstapelen en zo verstoppingen veroorzaken. Bij acne zal het daarom ook eerder worden voorgeschreven. Het zijn beide varianten van vitamine A..

   Groetjes Jetske

 • Poom december 12, 2014 (09:46)

  Een van de belangrijkste oorzaken voor acne en acne littekens is slechte huidverzorging. Het basisprincipe is dat je je huid schoon moet houden. Of het nu de huid op je gezicht is of op je rug, gebruik milde zeep en was je elke dag.

  http://www.ancefoto.com

 • Hoi Jetske december 2, 2014 (17:23)

  Hoi Jetske,

  Vraagje, ik kwam op internet http://www.tooimprove.com tegen en dit klinkt allemaal best wel goed. Als jij deze website leest, denk je dan dat het een goed product is? Alvast bedankt!

  • author-avatar
   Jetske januari 29, 2015 (15:45)

   Hallo,

   Heb je ook de ingrediëntenlijst van deze producten? Zonder ingrediëntenlijst kan ik er helaas niets over zeggen.

   Groetjes Jetske

 • Suzanne november 25, 2014 (13:05)

  Beste Jetske,

  Top jou blog en alle bruikbare informatie die je deelt! Hehe eindelijk echte informatie waar ik wat aan heb. Sinds april dit jaar gebruik ik ook jou lijn.En echt niet normaal mijn huid is er kei op vooruit gegaan! Dit in combinatie met goede voeding. Suiker en gluten heb ik wel gelaten en ben spaarzaam met zuivelprodukten.Dit scheelde enorm veel uitslag.

  Even een vraagje/opmerking: Ik heb voor de 2e keer de dagcreme voor de normale tot vette huid gekocht.Nu ben ik laatst bij een schoonheidssprecialist geweest en die gaf aan dat mijn huidconditie droog tot gevoelig is. Dus ik deze dagcreme bij jullie bestelt,erg fijn:)maar het was wel een dure aankoop omdat ik al de dagcreme voor de normale tot vette huid had aangeschaft.

  Wil iemand deze dagcreme voor de normale tot vette huid van uncover skincare overnemen?Ik hoef er niet de hoofdprijs voor:)

  Als je interesse hebt kun je me mailen: suzannelelie@gmail.com

  Groeten van Suzanne

 • kad oktober 28, 2014 (19:34)

  Hallo Jetske,

  ik heb last van acne en ik ben bij dermatoloog geweest en azelainezuur 20 en benzoylperoxide gekregen welke creme vind je prima voor puistje want ik heb azelainezuur geprobeerd en had ik last van jeuk, branderig gevoel door die creme.

  Groetjes, kad

  • author-avatar
   Jetske november 19, 2014 (16:00)

   Beste Kad,

   Beide producten zijn werkzaam bij acne. Benzoylperoxide zal alleen werken als je last hebt van een ontstoken puistje, voor mee-eters is het minder geschikt. Azelaïnezuur werkt ook, net als benzoylperoxide, tegen de p.acnes bacterie en heeft het anti-inflammatoire eigenschappen. Bouw het gebruik wel rustig op. Hoe vaak heb je het nu gebruikt?

   Groetjes Jetske

 • Iris oktober 5, 2014 (15:03)

  Hai Jetske,

  Ik heb al sinds groep 6-7 puistjes. En het gaat met ups en downs, ik ben nu 16 jaar en heb het niet onder controle!

  ik heb vooral op mn kin, neus, voorhoofd wat bobbeltjes ! af en toe een paar grote puisten ! maar dat is verschillend ! Ik heb rode wangen & mn voorhoofd is ook altijd rood! (ooievaarsvlek is nooit weg gegaan)

  Ik ben ten einde raad ik hoop dat je tips voor me hebt!

  groetjes, Iris

  • author-avatar
   Jetske oktober 24, 2014 (16:15)

   Beste Iris,

   Eigenlijk vind je alle informatie in de blog hierboven. Het is belangrijk om milde producten te gebruiken, aanvullend zou je een exfoliant met salicylzuur kunnen gebruiken en/of benzoylperoxide. Je kunt uiteraard altijd eerst een afspraak maken met je huisarts.

   Groetjes Jetske

 • LJ augustus 5, 2014 (00:41)

  Zou iemand mij kunnen helpen met de volgende producten?

  Zijn ze Jetstke-proof?

  Alvast heel erg bedankt!!

  Superdrug simply pure sensitive

  Refreshing toner

  Aqua, Polysorbate 20, Sorbitol, Phenoxyethanol, Sodium Pca, Allantoin, Ethylhexylglycerin, Boswellia Serrata Gum, Dipropylene Glycol, Sodium Hydroxide, Citric Acid.

  Light moisturizer

  Aqua, Paraffinum Liquidum, Glycerin, Dimethicone, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Glyceryl Stearate, Peg-100 Stearate, Cetearyl Alcohol, Boswellia Serrata Gum, Dipropylene Glycol, Allantoin, Sodium Pca, Panthenol, Sodium Hydroxide, Carbomer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Disodium Edta, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

  Eye make up remover

  Aqua, Glycerin, Polysorbate 20, Coco-Glucoside, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Propylene Glycol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Pca, Tetrasodium Edta, Boswellia Serrata, Dipropylene Glycol, Citric Acid.

  Face wash

  Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoamphoacetate, Glycerin, Peg-18 Glyceryl Oleate/Cocoate, Boswellia Serrata Gum, Sodium Chloride, Dipropylene Glycol, Sodium Pca, Allantoin, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Tetrasodium Edta, Trisodium Nta, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Sodium Benzoate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Phenoxyethanol, Dehydroacetic Acid, Benzoic Acid.

  SPF 15 face cream

  Aqua, C12-15 Alkyl Benzoate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Ceteareth-20, Isopropyl Myristate, Octocrylene, Butyrospermum Parkii, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Boswellia Serrata Gum, Dipropylene Glycol, Peg-100 Stearate, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Carbomer, Panthenol, Disodium Edta, Potassium Hydroxide, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

 • Esmeralda juli 24, 2014 (18:28)

  ik gebruik al een tijdje tamanu olie [tamanu.nl], je moet wel uitkijken want er wordt veel aangeboden op het internet. Mijn huid is veel meer in balans, het was oneffen rode vlekjes en af en toe pukkels langs mijn wangen. Heel vervelend. Ze schrijven dat olie niet goed is voor acne, maar ik kan het echt meerdere aanbevelen. ik heb eerst 50ml gekocht, en ik gebruik het nu ook voor wondjes en die genezen een stuk sneller dan voorheen. het is het proberen waard.

 • mccm juni 28, 2014 (15:59)

  Bedankt voor Uw reactie.

  Inmiddels al weer even verder, maar weinig wijzer. Volgens de huisarts is het idd rosacea, hiervoor metronidazol creme, al met de derde tube bezig, het lijkt af en toe beter, maar toch zie ik er bij tijden niet uit. Ook door de pigmentvlekken overal door de eerder genomen anti biotica. Ketaconazol heb ik eerder ook al gebruikt zonder resultaat. Als ik een foto van mezelf van vorig jaar zie en ik zie mezelf nu kan ik wel huilen. Ben er echt depressief van. Helaas kan ik me niet verstoppen, want ik ben zelfstandig kraamverzorgende en dus eigen baas. Ik moet verder, maar dat gaat niet van harte. Helaas ben ik bang dat ik dat ook uitstraal. Ik zie op internet ook vele middeltjes die zogezegd zouden helpen, maar inmiddels zoveel eraan gespendeerd dat ik bijna failliet ben, dus het houdt een keer op. Ben met dit verhaal natuurlijk meerdere keren bij de huisarts gegaan, maar die kijkt me meewarig aan, typt in zijn computer dat ik er depressief van wordt en stuurt me naar huis met een cremetje. Sorry, een erg lang verhaal – in mineur- maar meer kan ik er momenteel niet van maken.

  • author-avatar
   Jetske juli 9, 2014 (16:53)

   Wat enorm vervelend dat je zo kampt met rosacea. Het zou kunnen zijn dat je een overgroei hebt van de demodex mijt op je huid (demodex folliculorum). Ben je misschien in de mogelijkheid om op consult te gaan bij Annelijn van Ierland in de Velthuiskliniek (Hilversum)? Zij is gespecialiseerd in rosacea en zal je dan ook niet meewarig aankijken.. Succes!

   Groetjes, Jetske.

 • mccm mei 26, 2014 (21:58)

  Ik besef dat ik een van de velen ben met huidproblemen, en snap het als er geen antwoord komt, maar ik leg hier mijn probleem voor, wie weet krijg ik reactie…

  Ik heb op mijn gezicht Hele kleine bultjes. Verspreid zich langzaam, zit nu vooral links , en op neus en kin. Rechts bijna niet en is al een tijd zo. De plekjes kunnen opknappen, maar er verschijnen nieuwe in de buurt. Ik zie ze opkomen. Zijn dan hele kleine rode plekjes, heel iets verhoogd, maar dan weet ik al dat er een of meerdere komen. Ze jeuken ook en er zit wat vocht in. Ik vind dus in tegenstelling tot de h a dat het geen acne lijkt. En mijn voorhoofd is 1 grote vlekkenboel echt helemaal vol pigment vlekken. Behalve rechts is mijn hele gezicht onrustig.

  Heb inmiddels twee soorten anti biotica gehad. Samen ong 12 weken lang. Antibiotica gel gehad, benzoylperoxide geprobeerd, en nu lamisil en miconazol en appelciderazijn . Die laatste drie lijkt nog het meeste te helpen. Afgelopen week leek het heel erg op te knappen, maar helaas. In minder dan twee dagen komt het weer opzetten. Ik begon net voorzichtig blij te worden……

  Het duurt nu zo lang….ik probeer mezelf voor te houden dat er ergere dingen zijn en dat er mensen zijn die zoveel ergere dingen mee maken dan dit, maar de werkelijkheid is dat ik echt bijna depressief ben hierdoor….

  Inwendig gebruik ik elke avond probiotica , elke dag teunisbloemolie en visolie, om de dag multi vitamine en om de dag zink magnesium.

  En oh ja, ik ben 34 en nog nooit Echt nooit huidproblemen gehad, tot deze ellende op en af een jaar geleden begon.

  In ieder geval bedankt voor het lezen.

 • marjon april 1, 2014 (10:27)

  Hoi Jetske, Welk regime raad jij aan voor een jeugdige huid met puistjes? Mijn dochter van 15 zit helemaal onder. Ook zo n jonge huid al met exfoliant behandelen?

  Bedankt voor je antwoord!

 • Priscilla maart 15, 2014 (08:18)

  Hallo jetske,

  Ik heb hier een vraag voor mijn vriend die al vanaf zijn pubertijd kampt met acne.

  Vroeger was het enorm erg, gezicht,hals,rug.

  Nu is hij inmiddels 26 en is vorig jaar de acne weer terug gekomen nadat het echt jaren goed is gegaan.

  Hij heeft van zich zelf een vette huid en voor sl na het scheren kreeg hij dus erg veel acne. Nu heeft hij sinds kort iets uitgevonden waar de acne minder van word in het gezicht namelijk een douche olie van nivea.

  Maar zijn hals en rug zijn niet verbeterd, ook sinds kort zijn de benen aan de beurt, en soms zijn de ontstekingen zo erg dat het gewoon grote abcessen worden, die zo pijnlijk zijn en op den duur barsten.

  Hij zit nu al denk ik bijns 9 maanden aan de zwaarste variant van rocutane.

  Maar het word niet veel beter, de huidarts blijft dit maar voor schrijven. Hij word hier zelf niet blij van, de kwalen zijn vrij heftig. Met name de extreme droge huid, extreme! Droge lippen. Dan nog wat het met je zelf doet qua innerlijk, vermoeidheid, nergens zin in.

  Ik wil zelf dat hij hier mee stopt, puur omdat het ook je lever wat aan doet. Hij staat wel onder controles in het ziekenhuis voor bloedprikken. Maar we willen het gewoon anders. Kun jij hem iets adviseren qua producten en misschien ook voor het lichaam?

  En wat kan zon oorzaak hier nu precies van zijn?

  • author-avatar
   Jetske maart 26, 2014 (13:35)

   Beste Priscilla,

   Wat enorm vervelend dat je vriend zo’n last heeft van acne. Ik zou je echt willen adviseren contact op te nemen met een dermatoloog of huidtherapeut. Zij kunnen veel voor je betekenen! Heel veel succes.

   Groetjes Jetske

 • Eva maart 5, 2014 (13:39)

  ik vroeg mij af een primer dragen in de zomer is dat wel zo goed voor je huid. Zweten zorgt namelijk dat alle afval uit je porien verdwijnt en een primer legt een laagje over je gezicht dus die afvalstoffen kunnen er dan toch niet uit en blijven in de porien zitten waardoor deze kunnen verstoppen. Of zie ik dat verkeerd

  • author-avatar
   Jetske maart 14, 2014 (13:44)

   Beste Eva,

   Zweten zorgt er niet voor dat het vuil uit de poriën verdwijnt. Je hebt hiervoor bijvoorbeeld een exfoliant (zoals salicylzuur) die door de poriewand heen kan komen en de porie schoonhoudt. Het ligt eraan welke ingrediënten een product bevat. Verder ‘ademt’ je huid niet van buitenaf, maar wordt er zuurstof aangevoerd naar de huid via het bloed.

   Groetjes Jetske

 • Lynn februari 13, 2014 (20:34)

  Hoi Jetske en/of Peter,

  Ik las zojuist de NHG standaard en daar wordt huisartsen niet aangeraden om salicylzuur te adviseren aan hun patiënten omdat er geen goede RCTs of meta-analyses naar zijn gedaan. Ik vond dit vreemd omdat jij juist wel het gebruik van salicylzuur aanraad, heb jij inmiddels wel degelijke onderzoeken gevonden?

 • Marielle februari 3, 2014 (19:29)

  vermindering van het gebruik van chemicaliën in de Huis en Tuin

  Chemische stoffen in pesticiden en huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen de huidconditie verergeren.. Probeer over te schakelen naar biologisch eten.

  Ik probeer zelf zo veel mogelijk bio te eten en dat komt mijn huid echt ten goede!

 • Gisele januari 27, 2014 (16:09)

  Hallo Jetske,

  Ken jij de voedingssupplementen van PHYTO-VITE? Het bevat natuurlijke anti oxidasen en multivitaminen en mineralen. Schijnt dat je er een mooiere huid van krijgt. Kun jij hier misschien meer over vertellen? Is het een goed idee om niet aan te schaffen? Niet schadelijk etc?

  Bedankt! Groetjes

  • author-avatar
   Jetske februari 10, 2014 (09:35)

   Beste Gisele,

   Op dit moment ben ik bezig met het lezen van het boek ‘nutrition and healthy skin’, complexe materie moet ik zeggen ;-). Ik zal er binnenkort een blog over schrijven.

   Verder vind je meer informatie over de zogeheten ‘nutricosmetics’ in de volgende blog: http://jetskeultee.nl/nutricosmetics/obj7777403/

   Groetjes Jetske

 • Sarah januari 23, 2014 (02:08)

  Beste Jetske,

  Ik ben 19 jaar en heb al sinds mijn 15/5 last van puisten.

  Ik ben nu onder behandeling van een dermatoloog voor de 2de keer. Op dit moment gebruik ik antibiotica voor de zoveelste keer dit is nu de 3de soort antibiotica die k gehad heb en ook gebruik ik voor het slapen gaan differin gel. Die heb ik in het verleden ook gehad samen met eryacne. Het heeft mij toen totaal niet geholpen maar toen slikte k op mijn 16de de Diana pil en gebruikte ook tea tree crème wat mij heel goed geholpen heeft want mijn puisten waren zo goed als weg. Maar toen k besloot om te stoppen met de pil dat was om mijn 18de dus omdat het geen effect meer op me had kwamen die puisten weer langzaam weer terug. Ik ben vrij wit dus al die puisten, pukkels en rode vlekken zijn heel duidelijk te zien. Ik schaam me hier echt ontzettend voor ik ben de enige in mijn vriendenkring die nog puisten heeft en het lijkt wel alsof ik de enige ben in mijn omgeving. Nou heb ik over 2 weken weer een afspraak met de dermatoloog om te kijken hoe het gaat, maarjah heel veel vooruitgang is er ook weer niet maar het is wel wat minder maar zodra k weer stop met de antibiotica komen ze zeker weer terug want dat heb k al eerder meegemaakt. Nou zegt de dermatoloog dat mijn laatste middel de Roaccutane is maar dat durf ik echt niet na al die negatieve reacties die ik op de internet gelezen heb maar als ik het aan de andere kant bekijk is er wel kans dat ik na een tijdje puisteloos eruit zie en dag wil ik heel graag aangezien ik ook binnenkort de ouders van mijn vriend de eerste keer ga ontmoeten en dan wil ik er echt niet met zo n gezicht als mij heen. Wat lijkt u het beste voor mij om te doen ik heb best vrij actieve acne en naast de antibiotica gebruik k sinds vandaag de la rouche crème.

  Groeten, Sarah

  • author-avatar
   Jetske februari 10, 2014 (09:23)

   Beste Sarah,

   Wat enorm vervelend dat je zo’n last hebt van acne. Er zijn verschillende soorten acne en ook verschillende behandelingen. Bij de een zullen milde huidverzorgingsproducten in combinatie met benzoylperoxide al veel doen, bij de ander is een antibioticacrème of anticonceptiepil meer geschikt. Hormonale acne is wat lastiger te behandelen. In veel gevallen ontkom je er toch niet aan om goede producten en/of behandelingen te combineren met middelen die een arts kan voorschrijven. De behandeling van acne is ook vaak een zaak van lange adem. Ik zou je willen adviseren weer contact op te nemen met een dermatoloog (eventueel een second opinion bij een andere dermatoloog). Op de volgende blog vind je meer informatie over de behandeling van acne: http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491.

   Veel succes!

   Groetjes Jetske

 • Renate januari 21, 2014 (22:16)

  Beste Jetske,

  Door de producten van uncover skincare is mijn acne steeds minder geworden. Hier ben ik dan ook erg blij mee. Ik blijf wel de littekens houden. Wat kan ik hier aan doen?

  Alvast bedankt.

  Groetjes, Renate

 • Eliane januari 15, 2014 (17:48)

  Beste Jetstke,

  ik heb al 4 jaar lang last van acne, het laatste jaar wordt het steeds erger. Ik heb het vooral op mijn wangen en op mijn kin, rode bultjes, rode vlekjes en ook onderhuidse pukkels. Ik denk dat je wel kan zeggen dat ik last heb van vrij heftige acne. Mijn huidverzorging is “ultee-proof” ik heb al salicylzuur en benzyolperoxide gebruikt. Dit werkte allemaal niet. Ik eet gezond en rook niet. Daarom ben ik naar de huisarts gegaan, die gaf mij een antibiotica lotion, die droogde mijn huid allemaal heel erg uit en hielp niets. Ook ben ik aan de pil gegaan, dit zou moeten helpen, maar helpt óók niets..

  Momenteel gebruik ik een milde facewash, benzyolperoxide en de PCLE crème van biodermal.

  Ik ben echt helemaal klaar met mijn acne en weet niet meer wat ik moet doen. Ik dacht zelf misschien aan een doorverwijzing naar de dermatoloog, maar ik wil niet dat ik daar dan weer allerlei uitdrogende middeltjes krijg.

  Zou zo n gezichtsborstel misschien kunnen helpen?

  Ik hoop echt dat je me hiermee kan helpen want na 4 jaar ben ik einde raad.. Alvast heel erg bedankt!

  Liefs, Eliane

  • Daphne januari 15, 2014 (18:33)

   @ Eliane

   Wat vervelend dat je zo n last hebt van je huid. Ik zie dat die PCLE crème van Biodermal parfum bevat. Evenals citronellol, geraniol en linalool (zie http://www.misslipgloss.nl/biodermal-p-cl-e-fluide/). Een ideale Jetske-proof crème is het daarmee niet. Als ik jou was, zou ik om te beginnen overstappen op een andere moisturizer. Voor tips welke moisturizers Jetske wel zou adviseren kun je kijken op http://jetskeultee.nl/hulp-bij-de-keuze-van-je-moisturizer/obj7777444 en/of http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

   Over het gebruik van een borstel schrijft Jetske onder meer hier (zie haar comment op 26 september 2011. Daar schrijft ze onder meer: “Het principe van een dergelijke “borstel” is dat de bovenste laag dode huidcellen verwijdert worden. Als dit op een hele milde manier gebeurt en je de huid niet beschadigt kan dit werken. Hetzelfde effect zal je met een hele milde scrub bereiken. Zelf ben ik meer fan van het gebruik van een exfoliant.”

   Ik neem aan dat je deze blog-post van Jetske al kent, zie http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491?

   Veel succes!

  • author-avatar
   Jetske januari 27, 2014 (12:04)

   Beste Eliane,

   Een huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid. Om deze reden zou ik een gezichtsborstel niet adviseren maar in plaats daarvan een exfoliant op basis van salicylzuur.

   Omdat acne er is in vele soorten en gradaties, is de behandeling vaak een van lange adem. Bij de een zullen milde huidverzorgingsproducten in combinatie met salicylzuur en/of benzoylperoxide de symptomen al verminderen, bij de ander is meer nodig. Hormonale acne is lastiger te behandelen maar zeker niet onmogelijk. Ik zou je zeker willen adviseren contact op te nemen met een dermatoloog.

   Veel succes!

   Groetjes Jetske

   • Marielle februari 3, 2014 (19:16)

    het kan ook zijn dat je misschien te veel dierlijke producten eet. Probeer zo veel mogelijk biologisch te eten want de giftige stoffen ga je op den duur zien aan je huid omdat je lever al de pesticiden niet kan verwerken. Kies ook voor bio melk want gewone koemelk zit vol antibiotica dat de darmen schaad en irriteert en dit kan je ook zien aan je huid.

 • Floor december 31, 2013 (00:11)

  Beste Peter, Jetske,

  Ik ben drie maanden geleden gestopt met roaccutane en mijn huid ziet er goed uit. Ik heb af en toe een klein puistje en mee eters op mijn neus. Is het verstandig preventief Benzoylperoxide te gaan smeren? Zo ja, dan heb ik nog een praktische vraag: wanneer en hoe breng je dit smeersel het beste aan? Moet het bijvoorbeeld na of voor je dagcreme?

  Ik gebruik alleen door jou aangeraden producten en dit helpt! Ik wil je bij deze heel erg bedanken voor al jouw nuttige tips en je website. Echt top!

  Groetjes Floor

 • Sylvia december 20, 2013 (10:15)

  Beste Jetske,

  Mijn dochter van 8 heeft nu al meëeters. Op de neus, nu ook op de kin. Ik ben met haar naar een schoonheidsspecialist geweest. (ariane inden) Heb een scrub en reiniging mee genomen maar zie geen verbetering. Wat raadt je me aan voor deze hele jonge huid. Ik lees wel salicylzuur maar welk merk?

  Ik wil mijn dochter hetzelfde lot als haar moeder besparen…

  Groetjes Sylvia

  • author-avatar
   Jetske december 30, 2013 (11:43)

   Beste Sylvia,

   Je vraag is inmiddels beantwoord via e-mail, maar ik zal het antwoord hier ook nog vermelden :-).

   Bij onzuiverheden is het belangrijk om milde producten te gebruiken, gebruik dus geen scrub. Een scrub kan ook de gezonde huidcellen beschadigen waardoor de acne juist verergert. Voor je dochter kan je een milde reiniger gebruiken en een moisturizer met vitamine C en/of niacinamide. Eventueel kan ze ook tijdelijk een product met 1% salicylzuur gebruiken. Deze ingrediënten zijn erg geschikt voor een huid met onzuiverheden. Druk de onzuiverheden ook niet uit, dit zal de huid alleen maar meer irriteren.

   Groetjes Jetske

 • Shauni december 19, 2013 (21:05)

  Beste Jetske,

  Ik ben 18 jaar en heb al jarenlang last van acné. Ik ben hiervoor onder behandeling bij een dermatoloog.

  Al verschillende keren heb ik kuren met antibiotica gevolgd en ook 3 maal een Roaccutane-kuur, maar dat is het maximum omdat het zo n heftig medicijn is.

  Nog steeds heb ik last van acné en ik maak me echt zorgen dat het nooit gaat beteren omdat zelfs na deze zware kuren de acné elke keer weer is teruggekomen.

  Zijn er nog opties buiten de dure lichtbehandelingen enzo?

  Groetjes Shauni

  • author-avatar
   Jetske december 30, 2013 (11:41)

   Beste Shauni,

   Wat vervelend dat je zo’n last hebt van acne. Roaccutane is zogezegd een echt ‘paardenmiddel’, het legt de talgproductie zo goed als stil. Mijn voorkeur gaat uit naar andere behandelingen waarvan de werkzaamheid ook echt bewezen is. Kies voor milde huidverzorgingsproducten zonder irriterende ingrediënten. Vitamine C en niacinamide zijn erg geschikt bij acne omdat ze acne kunnen verminderen. Je kunt een moisturizer gaan gebruiken met deze ingrediënten. Daarnaast kan je een exfoliant op basis van salicylzuur gebruiken. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker los kunnen komen en dringt diep in de poriën waardoor ze schoon blijven. Je zou ernaast ook benzoylperoxide kunnen gebruiken. Dit is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar en doodt de bacterie p. Acnes. Mocht dit niet genoeg helpen kan je altijd met je huisarts overleggen om een anticonceptiepil voor te laten schrijven of een crème met antibiotica. De behandeling van acne is er een van lange adem dus verwacht niet te snel effect. Mocht het uiteindelijk toch blijken dat bovengenoemde niet werkt, kan je kiezen voor een crème met vitamine A zuur. De producten die ik adviseer vind je op de volgende blog: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.

   Succes!

   Groetjes Jetske

 • Samantha december 19, 2013 (18:16)

  Hallo Jetske,

  Kan je door een vitamine D gebrek een vette huid krijgen?

  Groet, Samantha

  • author-avatar
   Jetske december 30, 2013 (11:39)

   Beste Samantha,

   Voor zover ik weet niet. Een verhoogde talgproductie kan komen door een verhoogde aanmaak van het hormoon testosteron. Er wordt daarom vaak een anticonceptiepil voorgeschreven (zoals Diane-35) die de werking van het mannelijk hormoon testosteron tegengaat.

   Groetjes Jetske

 • sara december 13, 2013 (08:59)

  Bedankt jetske voor deze blog. Je hebt mijn kijknop cosmetica en huidverzorging radicaal veranderd. Ik heb een gevoelige acne huid. Zelfs naar de dokter geweest en anti-biotica gehad en differingel. In combinatie met jouw tips en productadvies is het sterk verbeterd maar het is wel een fulltime job en niet helemaal weg. Rook wel nog maar omwille van me huid (niet eens gezondheid hehe) ga ik proberen te stoppen. In ieder geval hartelijk dank, kan echt zeggen dat het me leven heeft verandert! Je doet zoveel moeite om toch op vragen te reageren. Misschien zou het praktischer zijn als je cite wat interactiever werd met een forum of uitgebreider productadvies of meerzoekopties naar trefwoorden binnen jouw artikelen of sommige reacties. Soms vind ik namelijk een trefwoord maar moet ik op de betreffende pagina honderden reacties doorlezen. Het is eenmalig meer werk maar denk dat je er op de lange termijn veel aan hebt omdat bezoekers vaak dezelfde vraag stellen. Wil niet ondankbaar overkomen, het zijn gewoon wat technische ideetjes want zoals ik al zei je blog is echt een verrijking van kennis en met al die doe het zelf tips op internet met allerlei heeeele foute ingredienten (azijn, citroen, baking soda, melkproducten etc.) heel hard nodig! Hartelijke groet

  • author-avatar
   Jetske december 20, 2013 (16:13)

   Beste Sara,

   Fijn om te lezen dat je zoveel aan mijn blog hebt :-). Er is uiteraard altijd ruimte voor veranderingen en bedankt dat je meedenkt. Het is inderdaad niet fijn als je alle reacties moet doorlezen, je kunt bijv. control + F indrukken, hierdoor kan je zoeken op de pagina waar je op dat moment naar kijkt. Verder zoekt de zoekfunctie op mijn blog ook door de antwoorden die gegeven zijn en niet alleen in de blog zelf.

   Ik zou je inderdaad ook adviseren te stoppen met roken, en niet alleen voor je huid ;-).

   Groetjes Jetske

 • Lydia december 6, 2013 (13:39)

  Dag Jetske, Peter,

  De dermatoloog zou met de loep gaan zoeken denk ik. Wanneer het niet erger wordt (maar daar was ik een beetje bang voor), kan ik er prima mee leven. Ik was niet helemaal duidelijk: vitamine a zuur geeft wel wat! verbetering maar het gaat niet weg door regelmatig smeren. Ik gebruik het nu sinds kort i.c.m. glycolzuur; heb het idee dat het nu nog iets beter gaat.

  Ik zal eens bij de link over KP gaan kijken. Maar zitten er op de achterkant van je armen dan ook haarfolikels? en op je bil toch ook nauwelijks?

  Hartelijk bedankt voor de antwoorden in elk geval.

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2013 (16:37)

   Beste Lydia,

   Keratosis pilaris kan ook op je armen ontstaan en ook bijvoorbeeld op je gezicht. Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en dat het minder wordt!

   Groetjes Jetske

 • Essia december 4, 2013 (15:15)

  Ik heb een heel andere vraag dan over acné en puistjes. Mijn mee-eters op m n neus worden heel goed tegengegaan door de uncover exfoliant.

  Nu heb ik ook erfelijke donkere kringen. Het zit niet alleen onder m n ogen, maar ook erboven. Ik neem aan dat het dus gewoon pigmentatie is. Is er een bepaalde behandeling die dat kan verwijderen. Make-up is natuurlijk altijd tijdelijk en ik wil graag een (semi)permanente oplossing.

  • author-avatar
   Jetske december 9, 2013 (16:32)

   Beste Essia,

   Ik zou je willen adviseren contact op te nemen met een huidtherapeut of huisarts. Ook kun je voor advies en behandeling terecht bij de Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen in Amsterdam. Succes!

   Groetjes Jetske

 • Lydia december 3, 2013 (20:07)

  Dag Peter, het is niet ernstig; het stoort me gewoon een beetje. Het zijn gewoon kleine, droge pukkeltjes en er zit niets in. De huid op zich is niet droog; dus daar kan het niet aan liggen. Het zijn een paar pukkeltjes maar ze zijn niet weg te krijgen op die plekken; al een half jaar niet en dat vind ik gek .

  • Peter december 3, 2013 (20:40)

   @Lydia

   In dat geval denk ik juist wel aan Keratosis Pilaris. Helemaal 100% zeker ben ik niet, omdat vitamine a vaak wel wat verbetering geeft. Maar gezien de locaties en dat het in feite droge kleine pukkeltjes zijn lijkt me dat wel de meest logische verklaring. De bultjes zouden dan bij de haarzakjes moeten zitten, misschien kun je op google de beschrijving eens opzoeken om te kijken of je jouw probleem er in herkent. Voor de behandeling is dan een creme met 5-10% urea, of 1-3% salicylzuur geschikt (ook lactic acid, glycolic acid en vitamine a zuur zouden verbetering kunnen geven).

   • Marrie december 4, 2013 (14:26)

    Peter,

    Ben jij ook dermatoloog ofzo?

    • Peter december 4, 2013 (19:51)

     @Marrie

     Goed dat je het vraagt hoor, ik ben geen dermatoloog. Na overleg met Jetske heeft zij aangegeven het fijn te vinden dat ik haar help met het beantwoorden van vragen op de blog. Jetske heeft het druk met verschillende projecten en heeft niet altijd tijd om op elke vraag te reageren. Voor vragen kun je ook altijd een mail sturen naar info@uncover-skincare.nl.

     • Marrie december 5, 2013 (09:54)

      Ok, mooi! Dan heb ik ook een vraag voor je.

      Ik heb op mijn Seborrhoisch eczeem op mijn hoofdhuid (zoiets als berg bij babys) Dit is gisteren vastgesteld door de dermatoloog. Ik heb Topicorte emulsie gekregen, dat moet ik 4 dagen gebruiken en dan 3 dagen niet. En Denorex shampoo, dat moet ik 2 a 3x per week gebruiken. Tot mijn verbazing zit er in de shampoo menthol. Dit is toch irriterend voor de huid volgens Jetske? Begrijp niet dat een dermatoloog dat dan voorschrijft.

     • author-avatar
      Jetske december 9, 2013 (16:35)

      Beste Marrie,

      Een shampoo met menthol is inderdaad dan geen al te beste keuze, maar heel veel dermatologen zijn inderdaad niet op de hoogte van de nadelige bijwerkingen van bepaalde ingrediënten en bovendien zijn goede producten schaars. Het kan natuurlijk wel zijn dat menthol voor jouw huid geen probleem is, maar je kunt het risico beter niet nemen als het niet nodig is. Het is helaas dus wel lastig om alternatieven te vinden zonder mint, je zou eventueel dermarest shampoo kunnen proberen. http://www.dermarest.com/psoriasis-medicated-shampoo-plus-conditioner

      Groetjes Jetske

     • Marrie december 10, 2013 (18:53)

      superbedankt, zie alleen dat het lastig is om te verkrijgen in Nederland helaas, ik vraag het anders nog wel aan de dermatoloog.

     • Peter december 10, 2013 (21:10)

      @Marrie

      Alhoewel Jetske deze vragen al ging beantwoorden, wilde ik je toch nog wat advies geven. Zelf heb ik namelijk ook last van seborroïsch eczeem op mijn hoofd. In eerste instantie wilde mijn dermatoloog Denorex voorschrijven (in combinatie met Locoid). Zelf heb ik het wel geprobeerd, omdat koolteer wel heel goed werkt tegen schilfering, roodheid en jeuk, maar het irriteerde bij mij echt te veel. Menthol kan inderdaad irriterend zijn, maar koolteer (het actieve bestanddeel van Denorex) kan ook overgevoeligheid en irritatie van de huid veroorzaken. Koolteer heeft zo n sterke onaangename geur dat er ook parfum aan Denorex wordt toegevoegd. Daarna ben ik begonnen met Ketoconazol shampoo, dit werkt tegen de schimmel Pityrosporum Ovale (Malassezia furfur) die een rol speelt bij het ontstaan van seborroïsch eczeem. Zelf kreeg ik hier ook erg last van een branderige huid en roodheid, daarom kreeg ik in plaats van Locoid de sterkere Topicorte. Door aanhoudende irritatie heb ik in overleg met de dermatoloog besloten een anti-roosshampoo te gebruiken, dit werkt enigszins tegen de schimmel maar is niet zo effectief natuurlijk. Je moet een beetje een middenweg zoeken, te vaak wassen irriteert de huid, te weinig wassen maakt de huid vet waardoor je meer last krijgt van de schimmel. Vaak komen de klachten na behandeling weer terug in de loop der tijd. Gebruik van salicylzuur zoals Jetske zegt is ook een goed alternatief, omdat dit schilfering vermindert en ook ontstekingsremmend werkt. Een combinatie van zinkpyrithion of piroctone (zoals in een antiroos) met salicylzuur kan heel effectief werken. Zelf ken ik geen producten met die combinatie helaas (Stiproxal heeft wel de combinatie maar bevat ook menthol). Je kunt in plaats van een wash of shampoo natuurlijk ook een salicylzuur exfoliant gebruiken, en deze na even in te laten trekken uitspoelen. Heel veel succes, ik weet hoe vervelend het is!

     • Marrie december 11, 2013 (15:18)

      Peter, bedankt voor je tips, zo te lezen heb ik nog een lange weg te gaan qua uitproberen. Het is nu zo erg dat ik zelfs hele kale plekken op mijn hoofd heb. Hopelijk groet dat weer aan.

 • Lydia december 2, 2013 (17:32)

  Dag Jetske,

  Vanwege de ziekte van Crohn krijg ik, sinds ongeveer een half jaar, om de 6 weken, Remicade infusen; daarnaast slik ik als ondersteuning hiervan Azathioprine. Nu heb ik (nooit eerder last van gehad) een soort kleine puistjes op steeds dezelfde plekken. Je ziet ze nauwelijks maar voelt ze wel. Ik smeer al een hele tijd vitamine a zuur op de plekjes, maar dat helpt niet. De puistjes zitten op de achterkant van mijn bovenarmen en op een kleine plek op mijn bil. Zou dit door de (zware) medicijnen komen?

  Vriendelijke groet en alvast bedankt,

  Lydia

  • Peter december 2, 2013 (20:24)

   @Lydia

   De Azathioprine veroorzaakt over het algemeen veel bijwerkingen, het wordt voorgeschreven als ander middelen als Mesalazine, Olsalazine en Sulfasalazine onvoldoende werken. Zeer zelden komen allergische reacties voor met huiduitslag, jeuk en galbulten. De Infliximab (Remicade) kan soms vrij snel na het infuus acute reacties als huiduitslag geven. Ik denk dan aan een geneesmiddelexantheem, maar het is denk ik verstandig dat je dit met een arts overlegt, want ik vind het zo op afstand lastig in te schatten. Het zou door de medicijnen kunnen komen maar zeker kan ik dat zo nu niet stellen. Wellicht weet Jetske iets meer.

   • Peter december 2, 2013 (20:36)

    Misschien is het goed als je nog iets preciezer omschrijft hoe het eruit zit, zijn het rode bultjes jeukt het, zit er vocht in, en is je huid daar erg droog… Aangezien de vitamine A zuur geen verbetering geeft denk ik namelijk niet aan Keratosis Pilaris, daarom kan Jetske misschien met wat extra informatie je misschien wel verder helpen.

  • author-avatar
   Jetske december 5, 2013 (15:41)

   Beste Lydia,

   Wellicht zijn de puistjes keratosis pilaris: http://jetskeultee.nl/rode-bultjes-op-je-huid-keratosis-pilaris/obj7777484. Dit zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine. Een ingrediënt als salicylzuur zou uitkomst kunnen bieden. Omdat het van een afstand lastig te bepalen is zou er ook eventueel een dermatoloog naar kunnen kijken.

   Groetjes Jetske

 • I.de Kruijf november 28, 2013 (20:15)

  Ik heb een gevoelige zeer duune en droge huid, hoe kan ik deze verbeteren

  • Daphne november 28, 2013 (21:00)

   @ I. de Kruijf

   Misschien heb je wat aan mijn reactie die ik onlangs gaf aan iemand die door alle informatie even door de bomen het bos niet meer zag.

   Ik denk dat als je de algemene richtlijnen voor gezonde huidverzorging die Jetske op deze site geeft, volgt, dat je droge en gevoelige huid beslist zal opknappen.

   Veel succes! En laat over een tijdje nog eens hier weten hoe het je is vergaan.

   http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314#comment-41392

   • author-avatar
    Jetske december 5, 2013 (15:37)

    Bedankt Daphne voor je antwoord! Ik hoop dat je hiermee verder kunt I. de Kruijf!

    Groetjes Jetske

 • Wies november 25, 2013 (15:58)

  Leuk, dat je bij koffietijd was en wat weer een goed artikel heb je geschreven! Ondanks ik goede producten gebruik die jij aanraadt, blijf ik last hebben van mee-eeters op mijn neus die vrij diep liggen. Heb je naast salicyzuur nog andere producten die je aan kan raden?

  • Peter november 27, 2013 (20:36)

   @Wies

   Jetske noemt in bovenstaand artikel een aantal goede behandelopties. Benzoylperoxide kun je bijvoorbeeld zonder recept bij de apotheek kopen. Goede moisturizers (met niacinamide) staan bij productadvies. De producten van uncover bevatten oa niacinamide, vitamine C en zoethoutwortel extract, dit werkt ook goed tegen acne.

   http://jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491

   • Wies december 3, 2013 (17:08)

    Bedankt Peter voor je reactie!

    Benzoylperoxide werkt bij mij helaas niet tegen de mee-eeters. Ik smeer dit er wel op om grotere ontstekingen te voorkomen maar ik de mee-eeters verdwijnen zelf absoluut niet, erg vervelend. Ik maak ook gebruik van een moisturizer met niacinamide van Olaz die ook bij productadvies staat vermeld.. Misschien toch maar het product van Uncover bestellen? Of een keertje naar de schoonheidsspecilist? h

    • Peter december 3, 2013 (20:02)

     @Wies

     Benzoylperoxide benoemde ik ook meer als voorbeeld van een product waarvoor geen recept nodig is, het is wat geschikter bij puistjes. Een behandeloptie moet je vaak wel een aantal weken proberen (tenzij het natuurlijk te veel irriteert), in het begin kan de acne soms wat verergeren namelijk. Bij mee-eters is salicylzuur zinvoller, werkt dat niet goed genoeg dan is vitamine a zuur een optie. Ook zou je een peeling kunnen doen bij een kliniek met salicylzuur (of eventueel met glycolzuur). Persoonlijk zou ik niet de mee-eters uit laten knijpen bij een schoonheidsspecialist, een peeling is een betere optie. Het gebruik van een goede cleanser en moisturizer kan vaak ook veel verbetering geven. Succes!

     • author-avatar
      Jetske december 5, 2013 (14:48)

      Beste Wies,

      Ik sluit me aan bij de reactie van Peter :-).

      Groetjes Jetske

     • Wies december 15, 2013 (21:35)

      Bedankt, voor de reactie!

 • Marian november 24, 2013 (00:16)

  Hallo Jetske,

  Ik hoor veel over de lotion effaclar duo van la roche posay wat is jou mening hier over?

  De ingrediënten zijn:

  COMPOSITION – FIL CODE : B36611/1

  INGREDIËNTEN

  AQUA / WATER

  GLYCERIN

  CYCLOHEXASILOXANE

  HYDROGENATED POLYISOBUTENE

  NIACINAMIDE

  ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE

  AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE

  SILICA

  METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER

  SODIUM HYDROXIDE

  SALICYLIC ACID

  NYLON-12

  ZINC PCA

  LINOLEIC ACID

  PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE

  CAPRYLOYL GLYCINE

  CAPRYLOYL SALICYLIC ACID

  CAPRYLYL GLYCOL

  PIROCTONE OLAMINE

  MYRISTYL MYRISTATE

  POTASSIUM CETYL PHOSPHATE

  GLYCERYL STEARATE SE

  PARFUM / FRAGRANCE

  LAST UPDATE : 01/2009

  Bedankt! Marian

 • marleen november 23, 2013 (16:20)

  in verband met mijn schildklierziekte heb ik een jodiumslok moeten nemen. Hierdoor kreeg ik op mijn gezicht en hals (vooral kin) overal pukkels (jodiumacné). Ik denk daarom dat ook een teveel aan zout en andere producten die jodium bevatten acné kunnen veroorzaken.

  • author-avatar
   Jetske december 5, 2013 (14:42)

   Beste Marleen,

   Of jodium echt acne kan veroorzaken staat erg ter discussie. Laat ik het zo zeggen, wetenschappelijk gezien is er geen duidelijk bewijs dat jodium acne kan veroorzaken, maar ook niet dat het geen acne kan veroorzaken. Het is zelfs zo dat het soms aangeraden wordt bij de behandeling van acne. Verwarrend he? Je kunt er meer over lezen op

   http://www.progressivehealth.com/acne-iodine.htm. Daar staat het best duidelijk uitgelegd.

   Groetjes Jetske

 • Senne november 21, 2013 (15:04)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds twee maanden last van ontstekingen rondom mijn kin -alleen aan de rechterkant-, nu heb ik van de dokter de pil voorgeschreven gekregen, namelijk ethinylestradiol /levonorgestrel. Is dit de geschikte pil om mijn hormonen weer in balans te krijgen? Groetjes Senne

 • Senne november 21, 2013 (15:04)

  Beste Jetske,

  Ik heb sinds twee maanden last van ontstekingen rondom mijn kin -alleen aan de rechterkant-, nu heb ik van de dokter de pil voorgeschreven gekregen, namelijk ethinylestradiol /levonorgestrel. Is dit de geschikte pil om mijn hormonen weer in balans te krijgen? Groetjes Senne

  • author-avatar
   Jetske december 5, 2013 (14:32)

   Beste Senne,

   Bij de behandeling van acne werkt een combinatiepil met ethinylestradiol en cyproteronacetaat zoals de Diane-35 over het algemeen het beste. Gezien de mogelijke bijwerkingen/risico’s van deze pil zijn huisartsen echter vaak een beetje terughoudend met voorschrijven. Alternatieven zijn bijvoorbeeld pillen met ethinylestradiol /levonorgestrel. Je kunt via de onderstaande link meer lezen over het effect van deze pil(len) op acne http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00016348609157049

   Groetjes Jetske

 • Marielle november 20, 2013 (18:25)

  Ik ben 22 (worden volgende maand) en heb acne een ligte vorm maar toch wel duidelijk zichtbaar. De grootste en meest rode plekken camoufleer ik elke ochtend. Bij mij is het een mengeling van verschillende dingen stress, hormonen (rond mijn kin), soms slechte voeding, mijn zelfbruiner met parfum waar ik niet goed tegen kan,… Heb ook vaak last van mijn longen en heb op internet gevonden dat die acne dan op de kaken komt en daar ik ik vaak grote bulten/ onderhuidse ontstekingen.

  Ik ben nog altijd op zoek naar een vervangings product voor mijn zelfbruiner. De één is te vet en krijg ik nog meer puisten van en van de ander krijg ik nog een grotere allergische reactie dan van de zelfbruiner die ik nu gebruik. Ik gebruik dagelijks zelfbruiner op mijn gezicht, hals en decolte behalve 1 dag in de week niet en wanneer ik hem één dag in de week niet gebruik ziet mijn huid er iets rustiger uit. Op mijn hals heb ik een grote rode schrale/ruwe plek (het lijkt wel van een reanimatie poging te komen wanneer ze de luchtpijp doorboren of zoiets) het is echt heel opvallend en ze gaat niet meer weg. Ik zoek dus een zelfbruiner die mijn porien niet verstopt en liefst geen parfum heeft. Die van Paula s Choice is geen oplossing want die kan je niet online kopen als je in Belgie woont.

 • Mar november 20, 2013 (18:13)

  Beste Jetske,

  Geweldige informatieve stuk. Nav het bovenstaande toch een vraagje: niacinamide en allantoine smeer ik al op mijn huid omdat deze in jouw huisverzorginglijn zitten. Hoe zit het met glycyrrhiza glabra, quercitin en vitamine c? In welke producten kan ik deze vinden?

  Groetjes,

  Mar

  • Peter november 23, 2013 (20:34)

   @Mar

   Vitamine C zit in beide moisturizers van Uncover, in de toner, exfoliant en moisturizer voor de vette huid zit ook een extract van zoethoutwortel. Quercetin zit bijvoorbeeld in het product van Paula s Choice; Clinical Scar Reducing Serum. Of daar voldoende inzit is de vraag.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!