Hoe zuur zijn zepen en reinigers voor de huid
Waarom is de pH-waarde van huidverzorging belangrijk? Moet je altijd kiezen voor pH-neutraal? En zijn gezichtsreinigers zonder pH-vermelding wel veilig? Een steekproef bij de drogist.
Gezonde huid is zuur
Een zuur huidoppervlak is cruciaal voor een goed functionerende huid die bescherming biedt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De zuurmantel van de huid zorgt niet alleen voor integriteit en cohesie van het stratum corneum, maar ook voor een goede verdedigingslinie tegen bacteriën en een natuurlijk evenwicht in de huid. De huid functioneert het beste bij een pH-waarde van rond de 5.
Wat bepaalt de pH-waarde
De zuurgraad van de huid ligt echter niet geheel vast. Deze wordt beïnvloed door zowel intrinsieke als extrinsieke factoren. In de eerste plaats zijn geslacht, huidskleur maar ook de plaats van het lichaam bepalend voor de pH-waarde van de huid. De hoeveelheid talg, zweet en hydratatie spelen ook een grote rol. Daarnaast hebben leeftijd en bepaalde aandoeningen als diabetes invloed. Maar ook van buitenaf kunnen verschillende factoren ‘gaten’ schieten in de zuurmantel van de huid. Bacteriën, maar ook klimaatomstandigheden en het gebruik van huidverzorging kunnen de pH-waarde – al dan niet tijdelijk – veranderen.
Wist je bijvoorbeeld dat…
-De pH-waarde van je huid stijgt naarmate je ouder wordt?
-De huid in de winter iets minder zuur is dan in de zomer?
-Een hogere pH-waarde mogelijk geassocieerd kan worden met huidaandoeningen als eczeem, acne en ichthyosis?
-Het herstellen van de huidbarrière significant sneller gaat wanneer de huid is blootgesteld aan een lage pH (5.5) in plaats van een neutrale pH (7.2).
-Een huid met een pH-waarde onder de 5, beter gehydrateerd is?
Wat doen water en zepen?
Een licht zure huid met een pH van rond de 5-5.5 doet het kortom het beste. Wordt de huid minder zuur – dus neemt de pH-waarde toe – dan zal de huid al snel droger gaan aanvoelen, sneller geïrriteerd zijn en ook ‘stoorzenders’ als de bacterie p.acnes krijgen meer speelruimte. Maar alleen al het gebruik van water kan de zuurgraad van de huid beïnvloeden. Water uit de kraan heeft een pH-waarde van rond de 7-8.
Onderzoek heeft aangetoond dat je huid vier tot zes uur nodig heeft om weer de natuurlijke/oorspronkelijke pH-waarde te bereiken. Hetzelfde geldt voor contact met bijvoorbeeld een showergel met een pH van 6. Na het gebruik van zeep, met een pH-waarde van 9-10, is de huid na 6 uur nog steeds niet hersteld.
PH-neutraal
Al deze kennis is er al even. Ook bij cosmeticabedrijven. Daarom zijn er ook pH-neutrale producten in het leven geroepen. Helaas kan pH-neutraal nog altijd inhouden dat de pH-waarde rond de 7 of 8 ligt. En daarvan moet de huid toch even herstellen. Langdurig gebruik kan de huidfunctie uiteindelijk ook veranderen. En hoe zit dat vervolgens met producten die helemaal niets vermelden over de pH-waarde? Zijn deze automatisch pH-neutraal? Wat kun je daarvan verwachten?
Tijd voor een test. Op naar een grote bekende drogist voor een steekproef gezichtsreinigers en zeep. We kiezen de elf – volgens de verkoopster – meest verkochte en gangbare – cleansers én zeep. We hebben foams, milks, gels en zelfs een reiniger met fijne korreltjes. Van alle producten lossen we vervolgens 1 ,5 ml op in 10 ml water, voor zeep was dit echt nodig om de pH te kunnen testen (omdat het niet vloeibaar is), en om een reële situatie te scheppen zoals wanneer je het product ook echt gebruikt met water. Vervolgens is de pH-waarde gemeten met speciale pH sticks.
En dit zagen we
Dr. Jetske Ultee Test from Jetske Ultee on Vimeo.
Het zeepblok bleek een pH-waarde te hebben van maar liefst 9. Dat wil je dus eigenlijk liever niet op je gezicht. Alle elf gezichtsreinigers zaten echter keurig tussen de 5 en 6. Oftewel, je hoeft je keuze van je reiniger niet af te laten hangen van de aanwezigheid van de claim pH-neutraal op de verpakking. Overigens is de zuurgraad niet het enige belangrijke criterium bij goede huidverzorging. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de ingrediënten en gebruikte wasstoffen.
Groetjes, Jetske
Onderzoeksarts cosmetische dermatologie
Lees meer:
Productadvies reinigers voor een normale tot vette huid
49 Reacties
↓Klik om reacties te tonen-
Clazien december 1, 2016 (11:40)
Hallo, ik reageer ook erg op neutral shampoo volgens de dermatoloog kan dit niet,ben nu mijn haar gaan wassen met de gewone rahua shampoo en gelukkig na 2 keer wassen van de jeuk en bultjes op mijn hoofdhuid af.Dus de dermatoloog heeft niet altijd gelijk , je merkt het over het algemeen zelf heel goed als je op iets niet goed reageerd.
-
Peter december 1, 2016 (18:40)
Omdat ik ook steeds erge jeuk had met de neutral shampoo en conditioner, had ik het een aan de binnenkant van mijn arm gesmeerd. Na ongeveer 15-30 minuten werd het rood, jeukerig en er ontstonden blaasjes. Aangezien het enige ingrediënt dat ik niet eerder heb gebruikt Behenoyl PG-Trimomonium Chloride is, zou het bij mij in ieder geval daar mogelijk aan kunnen liggen. Alhoewel ik dezelfde huidreactie met de kruidvat cetomacrogol crème heb en daar zit het niet in: Aqua, Decyl Oleate, Cetearyl Alcohol, Sorbitol, ceteth-20, Sorbic Acid.
-
-
Marielle november 23, 2016 (18:40)
En in de plaats van appelazijn kan je ook rode wijnazijn gebruiken deze is minder zuur dan appelazijn of rijstwater dat enkele dagen gerust heeft. Ik ga nog even door met water only en dan zal ik zien wat ik doe. Bedankt Peter!
-
Maris november 23, 2016 (11:40)
Peter, gebruik jij nog steeds Dermolin shampoo ?
-
Peter november 23, 2016 (20:40)
Ja ik gebruik nog steeds dermolin. Neutral ben ik allergisch voor vermoed ik, want daar krijg ik rode vlekken met blaren van. Ik heb wel veel andere parfumvrije pH-neutrale shampoos geprobeerd, maar deze vind ik de perfecte balans tussen reiniging en terugvettende eigenschappen hebben, en het verdeeld makkelijk.
Veel producten gebruiken ook Sodium Coco Sulfate, maar dat is chemisch gezien grotendeels identiek aan Sodium Lauryl Sulfate. Beide ingredienten kunnen gemaakt worden uit kokosolie. Sodium Lauryl Sulfate wordt van de vetzuur Lauric Acid gemaakt, bij Sodium Coco Sulfate een mix van vetzuren gebruikt (Lauric Acid, Myristic Acid, Palmitic Acid en Stearic Acid), het bestaat uiteindelijk voor >65% uit Sodium Lauryl Sulfate. Ik heb geen hele duidelijke studies gevonden betreffende irritatie. Wat ik van veel experts heb gehoord is dat het niet veel verschilt van Sodium Lauryl Sulfate en dat het meest waarschijnlijk ergens tussen SLES en SLS in zit.
-
Marielle november 24, 2016 (21:40)
Daarmee ben ik dus ook gestopt met “natuurlijke” shampoos omdat er sodium coco sulfate in zit. Peter wat vind van deze shampoo https://www.heelnatuurlijk.nl/webwinkel/haarverzorging/shampoo/dry-hair-cleanser-ongeparfumeerd.html
-
Peter november 24, 2016 (23:40)
De ingredienten zien er prima uit. Decyl Glucoside is een prima reinigende stof. Ik zie geen conservering trouwens, dus vraag me af of er geen bacterien in het product gaan groeien. De volgende producten zijn qua ingredienten ook goed, maar het kan zijn dat ze niet sterk genoeg reinigen: Urtekram No Perfume All-Over Wash, Schwarzkopf Baby Shampoo & Washing Gel, Hair Wonder natural baby shampoo, Penaten Ultra Sensitive Shampoo . Maar Decubal, Dermolin, Zarqa, Louis Widmer, Eucerin Urea hebben ook prima shampoos. Er zijn ook nog wat natuurlijke shampoos, die goed zijn, op alcohol na: bv Alverde Ultra Sensitive Shampoo, I+M Freistil Shampoo, Lagona Pur Shampoo.
Er zijn nog veel meer opties, maar hoop dat je hier iets aan hebt.
-
-
-
-
Maris november 22, 2016 (11:40)
Sinds 2 maanden was ik mijn haren met een andere haarzeep als anders, nu een soms kriebelende hoofdhuid en haar uitval. Zou het kunnen dat deze haarzeep een hogere Ph waarde bevat en daarom voor die klachten zorgt ? Wordt de appelazijn echt gebruikt voor de hoofdhuid zelf of voor de haren ( sluiten van de schubben ???) ?
-
Marielle november 23, 2016 (18:40)
Het kan ook liggen aan andere ingrediënten. Of je moet eens een biologische zeep proberen.
-
Maris november 23, 2016 (18:45)
Ik gebruikte altijd aleppo zeep nu haarzepen van chagrin valley. Veel meer natuurlijke zepen dan dit bestaan dacht ik niet ?!
-
Marielle november 24, 2016 (21:40)
In de natuur zijn er ook planten die voor irritatie kunnen zorgen zoals citronella, tea tree, citroen,… Welke zeep van Chagrin Valley gebruik je?
-
-
-
-
Maris november 21, 2016 (19:07)
Ha, dank je wel voor die informatie. Ik ben een jaar geleden begonnen met het reinigen van mij gezicht en opeens kreeg ik rimpeltjes ?! andere crème geprobeerd, maakte niets uit. twee maanden geleden eens de decubal tonic geprobeerd ipv de milk, en voila rimpeltjes lijken veel minder . Zou dat komen door de lage ph waarde van de tonic tov de milk ????
-
Maris november 21, 2016 (18:40)
decubal heeft dus een behoorlijk lage Ph waarde begrijp ik ? Zou dat de reden kunnen zijn dat mijn huid beter reageert op reinigingsproducten van Decubal tov Uncover ?
-
Do november 19, 2016 (09:40)
Ik heb nog een shampoo parfumvrij over de grens gevonden van het merk Alterra. Dit zijn de ingrediënten; Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Lauryl Glucoside, Maris Sal, Glycerin, Sodium PCA, Sodium Lactate, Betaine, Olea Europaea Fruit Oil*, Sodium Cocyl Glutamate, Disodium Cocyl Glutamate, Xanthan Gum, Tocopherol, Helianthus Annus Seed Oil. Ben niet zo goed met alle ingrediënten dus hopelijk is het wat….
-
Dr. Jetske november 25, 2016 (15:45)
Beste Do,
Het tweede ingrediënt is een redelijk sterke wasstof. Verder ziet het product er goed uit. Productadvies over shampoos vind je terug in de volgende blog: https://www.dr-jetskeultee.nl/productadvies-shampoo/obj10578301
Groetjes Jetske
-
Maris november 21, 2016 (19:40)
En je haren wassen met zeep ? Of is dat ook echt weer een no go vanwege de hoge PH waarde van de zeep ?
-
Marielle november 21, 2016 (21:40)
Niet elke zeep heeft een enorm hoge PH waarde. Er zijn ook zepen met een wat lagere PH waarde. En na je je haar hebt gewassen met zeep kan je een mengsel aanbrengen van appelazijn en water wat dat de PH waarde weer naar benden haalt. Vroeger gebruikte zo goed als iedereen zeep en de mensen hadden prachtig haar!
-
Peter november 21, 2016 (22:40)
Toch hebben vrijwel alle zepen met een iets lagere pH nog steeds een pH van rond de 8-9. Sommige kunnen sterk ontvettend zijn, en de hoge pH waarde zorgt ervoor dat haarschacht opzwelt (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002407/#sec1-14title). Een shampoo met een hoge pH waarde, maakt je haar droog en breekbaar en pluizig (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158629/). Het nadeel van appelazijn is dat het extreem zuur is en je huid sterk kan irriteren. Sowieso is water niet echt goed voor haar. Dus mij lijkt een milde shampoo en conditioner een betere keuze. Of een beetje siliconenserum aanbrengen na het wassen, dat is de beste methode om je haar te beschermen en mooi te houden.
-
Marielle november 23, 2016 (18:40)
Je kan geen milde shampoo gebruiken wanneer je producten in jaar doet waar siliconen in zitten omdat de siliconen anders niet worden uitgewassen. Heb hier zelf ook ervaring mee. Ik gebruikte vroeger altijd een shampoo zonder siliconen en in mijn conditioner soms met en soms zonder siliconen en mijn haarserum altijd siliconen. In begin lijkt je haar prachtig met siliconen maar naarmate de dagen voorbij strijken wordt mijn haar heel droog en het lijkt wel alsof er iets over heen zit zodat andere dingen niet meer opgenomen worden. Dan ben ik shampoos gaan gebruiken zonder SL(E)S en in het begin ging het heel goed. Haren lekker zacht en bij mijn slapen niet meer stroef maar na een tijdje kreeg ik last van haar dat droog en stroef was en een vieze laag er over heen. Dan heb ik mijn haar nog 1X gewassen met een SL(E)S shampoo om de siliconen er uit te krijgen en ben ik gestopt met siliconen en het ging steeds beter. Mijn haar voelde weer lekker zacht en niet meer stroef.
-
Peter november 23, 2016 (20:40)
Met mild bedoel ik ook meer parfumvrij en vrij van irriterende stofjes, qua waskracht is een normale shampoo prima. Ik zou ook niet bv een babyshampoo aanraden, dat reinigt niet goed genoeg en ze zijn vaak traanvrij (lees pH7). Op zich nemen je haren vrij weinig ingredienten op, zelfs kokosolie is relatief beperkt, het is uiteindelijk natuurlijk een dood strengetje keratine. Het belangrijkste is schade voorkomen, dus niet te vaak wassen en niet nat haar kammen etc. Het kan zijn dat je teveel siliconen gebruikt, uit al het wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat siliconen echt de beste methode is om je haar te beschermen tegen schade als je een heel klein beetje door de punten verdeeld.
https://www.dr-jetskeultee.nl/weg-met-die-onzinnige-shampoo-claims/obj10593737
https://www.dr-jetskeultee.nl/tips-voor-mooi-gezond-haar/obj10577668
-
-
-
Do november 27, 2016 (18:40)
Beste Jetske,
Bedankt…..was ik ook al achtergekomen inmiddels…. niet te vaak mee wassen dus…
-
-
-
Marielle november 9, 2016 (18:40)
De laatste keer toen ik mijn haar alleen met warm water waste heb ik rijstwater gebruikt waar ik wat appelazijn aan toe heb gevoegd en dit na het “wassen” over mijn hoofd gegooid, hoofdhuid gemasseerd en na enkele minuten weer uitgespoeld en heb helemaal geen schilfertjes meer of jeuk. Mijn haar ziet er beter uit. Volgens mij komt dit echt door de rijst en niet alleen door de appelazijn want voordien kwamen de schilfers altijd weer snel terug en nu niet meer! Wat ik ook doe is voor het slapen gaan mijn haar goed borstelen van de hoofdhuid naar de lengtes en ik masseer dagelijks mijn hoofdhuid enkele minuten. Na het wassen gebruik ik kokosolie in de puntjes en een beetje in de lengtes.
-
Marielle november 9, 2016 (18:40)
Peter ik heb is gehoord dat je bij een voedselintolerantie ook geen cosmetica mag gebruiken waar dat deze stoffen in verwerkt zitten. Zo verdraag ik geen zuivel en gluten en laat nu net in mijn haarproducten die ik heb staan deze stoffen inzitten. Deze heb ik een tijdje gebruikt: https://www.dm.de/alverde-naturkosmetik-shampoo-nutri-care-p4010355219152.html
De reinigende stoffen zou dus een stof zijn gemaakt van kokosolie met SL(E)S. En zouden deze ingrediënten: Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, niet gemaakt zijn van GMO tarwe en soja? De shampoo droogde mijn haar niet uit (waste 1X maal zonder een 2de keer na te wassen en waste alleen mijn hoofdhuid er mee zonder de lengtes mee te nemen).
-
Peter november 10, 2016 (09:40)
Voor zover ik weet geldt dat alleen bij een voedselallergie. Heb je uitslag of jeuk van de producten dan? Sodium Lactate is overigens geen probleem bij een melkallergie. Heb je jouw voedselintoleranties zelf gediagnosticeerd? Het blijkt uit onderzoek dat hierdoor vaak verkeerde conclusies worden getrokken en mensen productgroepen gaan vermijden waardoor tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.
-
Marielle november 10, 2016 (18:40)
Heb als sinds mijn tienerjaren acne en alles geprobeerd ook de producten van Jetske. Had gewrichtspijn, extreme vermoeidheid, diarree en en of groene ontlasting, galbulten, eczeem, steeds terug kerende blaasontstekingen, zeer vette huid, lage weerstand, mijn haar is veel dunner geworden en enorme plukken haaruitval, spierzwakte, migraine,… Ben ik begonnen met boeken lezen en dingen op te zoeken op internet. Ik dacht eerst dat ik gezond leefde ik at veel groenten en fruit, noten, vegetarisch en dan weer vlees en nog steeds dezelfde symptomen… Dan ben ik gestopt met melkproducten toen begon de acne op te klaren en mijn energie te stijgen, minder haaruitval, minder hoofdpijn alles begon te verbeteren. Na enkele jaren begon de diarree weer, pijn in de darmen, opgeblazen, veel haaruitval. Mijn galbulten die had ik nog steeds en ook de eczeem die waren niet weggegaan door te stoppen met melkproducten. Toen las ik nog een boek en toen ben ik gestopt met brood en at ik eieren of iets anders in de plaats, mijn energie level steeg weer enorm. Na een tijdje kon ik ook niet meer tegen havermout en heb ik dat vervangen door teff en diarree was weg. Om te testen of het door gluten kwam ben ik ze weer gaan introduceren in mijn dieet en alles kwam terug dan weer weg gelaten en ik voelde mij weer veel beter. Volgens de huisdokter heb ik een “ligte allergie voor eiwitten”. Ondertussen verdraag ik nu ook slecht eieren.
-
-
-
Peter november 8, 2016 (23:40)
Ja de DM waschgel ultra sensitive (pH 5.3) heb ik ook wel gebruikt, vind hem misschien nog net iets te sterk reinigen, maar voor savonds kan het prima.
The no poo methode heeft als voordeel dat het je haar minder beschadigt. Het nadeel is dat meer sebum op de hoofdhuid achterblijft, terwijl er juist op je hoofd ontzettend veel talgkliertjes zitten. En de vetzuren in sebum zijn de perfecte groeibodem voor Malassezia globosa (Pityrospermum). Er is vaak gesuggereerd dat er een relatie is tussen haaruitval en Malassezia globosa. Er zijn bv veel studies gedaan naar ketoconazol shampoo en haarverlies, omdat het mogelijk een tweeledige werking heeft. Het vermindert het enzym dat testosteron omzet naar DHT (dit veroorzaakt mannelijk haarverlies) en de belangrijkste functie het vermindert de schimmel dat onstekingen van de haarzakjes veroorzaakt. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3262531/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16901187 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9669136
Ik heb er ook wel naar zitten zoeken maar uit alle studies heb ik niet kunnen vinden dat shampoo invloed heeft op de haargroeicyclus. Voor zover ik weet is het een mythe dat je door shampoo of conditoners netto meer haar verliest, wat je ziet zijn de haren in telogene fase die van nature al zouden uitvallen, maar door niet te wassen of de no poo methode meer in de haarfollikels blijven plakken. Veel shampoos zonder SLES bevatten juist nog sterkere detergenten, dus je moet goed kijken of wat je koopt ook echt minder sterk reinigt.
Wellicht kan je de zeepnoten proberen, ik weet niet precies wat de waskracht is. Als het al je vetten van je huid stript is het natuurlijk niet zo goed.
-
Marielle november 7, 2016 (23:40)
Om mijn gezicht te reinigen gebruik ik deze face wash: https://www.dm.de/balea-waschgel-ultra-sensitive-p4010355002280.html maar wou graag nog natuurlijker gaan. Misschien kan ik zeepnoten gebruiken als face-wash? Voor mijn haar gebruik ik momenteel geen wasproducten meer de no poo method (No shampoo). Ben wat aan het experimenteren. Een tijd lang zeep gebruikt maar mijn haar werd zo statisch bij vochtig weer. Dan shampoo zonder SL(E)S merken zoals Alverde en Lavera. Maar door terug shampoo te gaan gebruiken weer veel haaruitval. Nu 2X haar gewassen zonder shampoo of zeep en heel opmerkelijk maar een paar haartjes gevonden in doucheput ipv een hele bos! Ik moet wel zeggen door de zeep minder haaruitval dan van de shampoo en zonder shampoo en zeep het minst haaruitval. En het gekke is wanneer ik conditioner gebruik enorm veel haaruitval!
-
Marielle november 7, 2016 (18:40)
Weet er iemand de ph waarde van wasnoten?
-
Peter november 7, 2016 (20:40)
Paulas Choice gebruikt een kleine hoeveelheid hiervan in haar Resist Hydrating Cleanser. Als ik jou was zou ik even zoeken op “Sapindus Mukorossi” op google scholar of ncbi voor redelijk betrouwbare informatie. In dit artikel staat dat een oplossing van de pericarp (alles behalve de binnenste pit), een pH geeft van 4.6. http://www.indjst.org/index.php/indjst/article/view/30055/26009
-
Marielle november 7, 2016 (22:40)
Bedankt voor de info Peter!
-
-
-
Leonie november 7, 2016 (18:40)
Voor wie er in geïnteresseerd is, ik heb de ph-waardes van een aantal producten van Decubal opgevraagd, omdat ik ze zelf graag gebruik op basis van de ingrediënten die ze bevatten. Ik heb het opgevraagd bij Decubal zelf:
Decubal Gezichtsreiniger: 7,5 Decubal Reinigingsmelk: 7,2 Decubal Tonic: 4,3
Van de reinigers toch hoger dan ik verwachtte…
-
Peter november 7, 2016 (18:40)
Dat van de Decubal Gezichtsreiniger klopt niet. Dat is de pH van de oude formulering (gelijk aan de Neutral Face Wash). De reinigingsmelk en toner kloppen wel.
Oude formulering pH 7.5: Glycerin, Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Niacinamide, Sucrose Cocoate, Allantoin, Caprylyl Glycol, Bisabolol, Sodium Gluconate, Citric Acid.
Nieuwe formulering (pH 4.5): Glycerin, Aqua, Cocamidopropyl Betaine, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Betaine, Panthenol, Caprylyl Glycol, Citric Acid, Sodium Gluconate.
Anders moet je even kijken op de Deense site daar staat het wel vermeld: http://decubal.dk/produkt/face-wash/
-
Leonie november 9, 2016 (14:40)
Bedankt Peter voor de aanvullende informatie! Wat gek dat Decubal me dat zelf niet kon vertellen. Is een ph-waarde van 4,5 eigenlijk goed voor een gezichtsreiniger? En wat gebeurt er eigenlijk wanneer je dat combineert met een hogere ph-waarde van het water, laten we zeggen 7 of 8? Krijg je dan een soort van gemiddelde?
-
Peter november 9, 2016 (14:51)
Klopt is raar. Decubal is natuurlijk ook niet Nederlands, dus hier zitten alleen wat klantenservice medewerkers die niet echt technische kennis hebben. De pH geeft op een logaritmische schaal de waterstofionen aan. Bij een pH van 4.5 is die concentratie vele malen hoger dan bij pH 7, dus het toevoegen van water beinvloedt de pH van de reiniger niet tot nauwelijks. Daarom voegt Jetske dat ook toe aan die reinigers hierboven, omdat je wel water nodig hebt om de ionen te kunnen meten. Een pH van 4.5 is prima, beneden de 3.5-4 kan soms wel wat irriterend zijn. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489300 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26329480
-
Leonie november 9, 2016 (19:40)
Dus… als ik het goed begrijp, maakt het dus niet zoveel uit wat de hoogte van de ph-waarde is van het water? Zolang de reiniger maar een goede (niet te hoge) ph-waarde heeft? Welke gezichtsreiniger vind je zelf eigenlijk het fijnst, Peter?
-
Peter november 10, 2016 (09:40)
Water is vrijwel ph-neutraal en heeft daarmee geen grote invloed op de ph van zon zuur product, tenzij je enorme hoeveelheden water toevoegd. Uiteraard kunnen producten met een hoge ph waarde wel de ph beïnvloeden. Zelf gebruik ik de Uncover Cleanser Droge Huid. Persoonlijk vind ik dit niet genoeg reinigen voor savonds dan gebruik ik de Decubal, PC Skin Recovery Cleanser, PC resist hydrating cleanser of Balea Waschgel.
-
-
-
-
-
Susan november 6, 2016 (15:22)
hoi,
hoe kan ik de pH van mijn huid meten? zijn er hier meetinstrumenten voor?
-
Wouter november 6, 2016 (17:40)
susan volgens mij kunnen ze dat alleen bij een kliniek die daar de apparatuur voor heeft zoals bij jetske ultee op het laboratorium , ik heb hun een keertje er over zien bloggen .
-
Dr. Jetske november 9, 2016 (10:15)
Beste Susan,
Er zijn inderdaad meetinstrumenten voor. Die kan je ook voor thuis aanschaffen.
Groetjes Jetske
-
-
Wouter november 4, 2016 (19:40)
raar is dat , ik ben zelf ook eens meerdere keren wezen meten , met fisherbrand ph sticks bij onze apotheek vandaan en kwam bij neutral facewash op ph 8 , decubal facewash had dit zelfde ph gehalte. en diverse scheerproducten varierend van ph 7 tot zelfs ph 11, ons water zelfs ph 8 , maar al uw face wash producten keurig op ongeveer ph 5 dus ikzelf vertrouw veel producten juist niet.