Stap 1 naar een rustige huid: wat voor puistjes heb je eigenlijk?

Als ik dagelijks ergens veel vragen over krijg, dan is het wel over puistjes. Dat is niet zo gek, want bijna iedereen krijgt er weleens mee te maken en zelfs één enkele pukkel kan je humeur goed verzieken; laat staan meerdere. En hoewel je acne vaak in de puberleeftijd ziet (juist als je al zo onzeker bent over alles wat er gebeurt en verandert) komt een onrustige huid ook  ontzettend vaak voor bij volwassen. En ook dan kan de impact groot zijn. Ik wil er daarom toch weer een blog aan wijden. Want mijn ervaring is dat lang niet altijd de goede aanpak wordt gevolgd …

Het ene puistje is het andere niet

Het allerbelangrijkste wat je moet weten als je last hebt van puistjes, is dat het ene puistje het andere niet is. En om het nog gecompliceerder te maken: je kunt ook last hebben van meerdere ‘soorten’ puistjes. Om puistjes goed te kunnen behandelen, zal je eerst moeten achterhalen welke klacht precies speelt. Anders is de kans groot dat je geen effect gaat zien van je gekozen behandeling. Of nog vervelender: dat je klachten erger worden.

Wat voor puistjes kunnen we dan onderscheiden? Wat ik je daarover wil vertellen is niet in de dermatologische handboeken terug te vinden, maar vormt mijn eigen manual gebaseerd op mijn ervaringen en de wetenschappelijke onderzoeken die ik over dit onderwerp bijhoud. Voor mij is deze indeling echt onmisbaar omdat bij elke ‘type’ acne weer een andere plan van aanpak past.

Welke puistjes kun je onderscheiden?

 • 1. Puistjes veroorzaakt door een hormonale disbalans

Dit is de ‘officiële’ acne en wordt veroorzaakt doordat bepaalde hormonen de talgproductie in een overdrive zetten, de huidcellen vermeerderen en de talgklieren verstoppen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn niet alleen de mannelijke hormonen ‘schuldig’ aan hormonale acne. Ook insuline en IGF-1 zijn belangrijke boosdoeners. Dat verklaart waarom deze vorm verergert door het eten van suikers, zuivel en andere voedingsproducten die de insulineproductie laten pieken. Ook stress maakt via de productie van cortisol hormonale acne erger.

Deze vorm van acne is vaak heftig, de ontstekingen zitten in de regel wat dieper in de huid en je ziet meestal een combinatie van echt ontstoken puistjes (in verschillende stadia) en mee-eters. Bij vrouwen zie je de puistjes vaak op de kaaklijn en kin.

Van alle puistjes is deze ‘echte acne’ meestal het lastigst te behandelen. Deze vorm komt vaak bij pubers voor, maar ook bij vrouwen in de overgang, bij vrouwen die een bepaalde anticonceptie gebruiken (bijvoorbeeld het Mirena-spiraaltje) hebben en bij vrouwen vlak voor de menstruatie.

Maar ook als je niet in de tiener- of overgangsfase zit, kan er bij jou sprake zijn van een hormonale disbalans. Bijvoorbeeld door chronische stress, te veel hormoonverstorende stoffen die je binnenkrijgt of een slechte darmfunctie door een veranderd microbioom van de darm.
Want wist jij dat de bacteriën in je darm direct van invloed zijn op hormonen als insuline, oestrogeen en testosteron, en zelfs op IGF-1?
Heb jij last van acne en ook klachten als gewichtstoename, een onregelmatige cyclus, PMS, endometriose en/of overbeharing, dan kan het zijn dat je last hebt van een hormonale disbalans. Maar ook symptomen als gejaagdheid, hartkloppingen, slaapproblemen, extreme moeheid, chronische infecties, lusteloosheid in combinatie met darmklachten kunnen een aanwijzing zijn dat het met jouw hormonen – en daarmee jouw huid – niet helemaal in orde is. Nu snap je ook waarom ik in de meerderheid van de gevallen helemaal geen voorstander ben van het voorschrijven van antibioticapillen bij de behandeling van acne.

 

 • 2. Puistjes door een chronisch ontstekingsproces van het lichaam

Deze puistjes zijn vaak wat oppervlakkiger en minder groot dan die je ziet bij de hormonale acne. Door onderliggende problemen als een allergie voor voedingsmiddelen, een leaky gut of bacteriële overgroei van de darm reageert je lichaam (en je immuunsysteem) heel erg heftig op bepaalde (externe) stofjes van huidbacteriën, schimmels en huidmijten (demodex). Vergelijk het maar een beetje met hooikoorts, je eigen afweerreactie reageert heel sterk op iets waar andere mensen helemaal geen last van hebben. Ook puistjes veroorzaakt door de huidaandoening rosacea vallen in deze categorie.

Regelmatig zie je een combinatie van deze puistjes en puistjes die veroorzaakt worden door hormonen. Vaak heeft dan de verstoorde darmfunctie ook een hormonale disbalans gecreëerd. Of de hormonale disbalans zorgt (meestal via het stresshormoon cortisol) voor een chronisch ontstekingsproces in het lichaam.

 

 • 3. Puistjes door een overgroei van gisten, mijten of bacteriën

Ik had het net al over een overgevoeligheid voor bepaalde bacteriën, schimmels en demodexmijten op de huid. Maar er zijn ook mensen die niet zo zeer overgevoelig zijn, maar bij wie deze bovenstaande ongewenste vrienden zich zo ‘thuis’ voelen dat ze zich in groten getale vermeerderen. Dit zie je bijvoorbeeld bij gistpuistjes. Kenmerkend voor deze soort puistjes is dat ze niet reageren op antibiotica, of juist veel erger worden. Antibiotica die normaal worden voorgeschreven bij acne doden namelijk de bacteriën die de gist in toom houden.
Gistpuisjes zijn meestal huidkleurig en klein en zie je vooral op het voorhoofd. Soms kunnen ze wat jeuken. De puistjes zijn in de regel makkelijk te behandelen, maar komen vaak wel weer terug. Gisten houden van vocht en warmte, dus ze manifesteren zich vooral in de zomermaanden.

Ook een overgroei aan huidmijten (demodex) kunnen puisten veroorzaken. Om te weten of mijten het onderliggend probleem zijn, is overigens heel makkelijk met behulp van een microscoop vast te stellen. Jammer dat zo weinig artsen dat checken, want het probleem is goed te behandelen, maar niet te genezen met de standaardbehandelingen tegen acne. Als je heel veel demodexmijten op je huid hebt, dan is je huid meestal ook wat rood en zie je tussen de puistjes door vaak wat fijne schilfertjes. Net als bij gistpuistjes kunnen de bultjes heel snel opkomen en kan de huid ook een beetje jeuken. Als je daarbij ook vaak oogontstekingen of irritatie hebt, moeten de alarmbellen helemaal gaan rinkelen!

Puistjes ten gevolge van een bacteriële overgroei zijn meestal wat kleiner en roder dan gistpuistjes. Soms hebben ze een klein wit kopje maar in de regel zie je geen mee-eters. Af en toe zie je kleine korstjes ontstaan.

Of er op de huid sprake is van een overgroei aan gisten, mijten of bepaalde bacteriën is voor een arts goed vast te stellen. Wel moet je bedenken dat er vaak een reden is dat er een overgroei aan deze bewoners is ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld door een verminderde weerstand, een slecht functionerende huidbarrière, of het onvoldoende reinigen van de huid. Je kan de bewoners evacueren, maar als je niets doet aan de oorzaak, zullen ze snel weer terugkomen.

 

 • 4. Puistjes door irritatie van de huid

Soms zijn puistjes ook ‘gewoon’ een ‘oppervlakkig’ huidprobleem, ontstaan door irritatie. De omringende huid is dan vaak rood en onrustig, en de puistjes zijn klein. Een bekende oorzaak voor irritatiepuistjes is het verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten. Je wilt niet weten hoe vaak dit voorkomt! Wat ik  verder heel veel zie is dat dat mensen met puistjes uit de eerste groep (hormonale disbalans) uiteindelijk deze puistjes erbij krijgen omdat ze hun huid te agressief behandelen.

Als jij dit soort puistjes hebt, knapt je huid snel op als je je huid even een tijdje met rust laat, om daarna weer rustig milde producten te introduceren.

Snel meer in mijn volgende blog

Ik kan me voorstellen dat het je na al deze informatie een beetje duizelt. En dat je ook graag meer wilt weten over hoe je de verschillende puistjes nu het beste kunt aanpakken. Daar wil ik in een volgende blog verder op ingaan. Maar misschien ben je hier alweer een beetje meer mee geholpen?

Puistjes zijn voor jong en oud ellendig. Mijn ervaring is dat je er met wat geduld en kennis écht wat aan kunt doen. In de tussentijd geldt voor iedere huid met (alle) puistjes: wees mild. En – hoe lastig ook in deze tijd van het jaar – probeer een beetje rustig aan te doen met suikers en zuivel. Bedenk verder dat stress niet helpt. Voldoende slaap en ontspanning doen de (onrustige) huid goed.

 

Groetjes Jetske
Onderzoekarts cosmetische dermatologie

 
Persoonlijke begeleiding
 

Gerelateerde Berichten

65 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Saskia mei 16, 2020 (14:58)

  Beste Jetske,
  Sinds 1,5 jaar heb ik last van bultjes (huidkleurig of licht roze) op mijn voorhoofd, ik heb het idee dat dit begonnen is na een winter een wollen muts te dragen waar ik de eerste bultjes van heb gekregen. De bultjes willen maar niet weggaan. Als ik gesport heb of heet gedoucht heb worden ze knalrood. Tevens heb ik het idee nadat ik in Australië (+/- 5 jaar geleden) mijn voorhoofd heel erg verbrand de huid dat rook extra gevoelig is geworden. Ik gebruik op dit moment je toner voor de droge huid, de exfoliant voor droge huis en de suncare. Mijn dage crème is er ook eentje via jouw site en ik gebruik micelair water van Roc voor de gevoelige huis. Wat veroorzaakt deze bultjes of hoe kan ik er vanaf komen? alvast bedankt!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee mei 26, 2020 (12:36)

   Hoi,

   Wat vervelend dat je al zo lang last hebt van deze bultjes. Ik wil je adviseren een duidelijke foto (genomen bij daglicht en zonder make-up) te sturen naar mijn klantenservice uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl Je ontvangt dan zo snel mogelijk een persoonlijk advies.

 • Hulst april 17, 2020 (11:53)

  Hallo Jetske,
  Ik heb al sinds mijn puberteit erg last van een onzuivere huid. Inmiddels ben ik 30 en lijkt het alleen maar erger te worden. Ik heb grove poriën, veel zwarte mee-eters en grote rode bulten met een witte kop. De rode bulten blijven weken zitten, zodat mijn gezicht altijd vlekkerig is. Ze zitten ook op mijn rug en decolleté. Vlak voor mijn menstruatie en rondom mijn eisprong merk ik dat ik meer last krijg van puistjes. Ik ontbeet altijd met brinta, nu ben ik overgestapt op yoghurt omdat dat beter zou zijn (gefermenteerd?). Is dit daadwerkelijk zo? Ik vermoed dat mijn puistjes en onrustige huid door een hormonale disbalans komen. De pil slik ik al jaren niet i.v.m. zwangerschappen en zwangerschapswensen. In de tijd dat ik dit wel deed had ik niet het gevoel dat het veel beter was. Ik slik huid-, haar- nagel supplementen, drink veel water, weinig alcohol, geen frisdrank, eet volkoren brood en veel groenten en fruit. Ook maak ik mijn huid iedere dag 2x schoon. Via het ziekenhuis kreeg ik medicijnen die hielpen maar zodra ik daarmee stopte was de acne ook terug. Andere middeltjes werken ook alleen maar tijdelijk. Wat kan ik allemaal doen om mijn huid zo egaal mogelijk te krijgen?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee mei 1, 2020 (12:47)

   Hoi,

   Wat vervelend dat je al zo lang last hebt van een onzuivere huid. Ik wil je adviseren om de nieuwe huidanalyse in te vullen en een foto toe te sturen.
   Je kunt dit doen via deze link: https://www.dr-jetskeultee.nl/enquete/

 • Jody juni 29, 2019 (20:53)

  Hi Jetske,

  Ik ben nu ruim een half jaar geleden gestopt met de (anticonceptie) pil en heb (denk ik) als gevolg daarvan erg last van acne op mn rug, borst en kin/mond gebied, vooral op mijn rug en borst heb ik vaak gemene onderhuidse ontstekingen. Hier had ik toen ik de pil nog slikte veel minder last van. Nu heb ik online gelezen dat dit vaker voorkomt omdat je hormonen weer in balans moeten komen na het stoppen. Ik vraag mij af of dit waar is en hoe lang zoiets zou kunnen duren? Daarnaast overweeg ik weer te beginnen met het slikken van de pil omdat ik de puistjes vele malen vervelender vind dat het innemen van de pil. Maar is dit verstandig? Of breng ik dan mijn hormonen alleen nog maar verder in disbalans? Tot slot vraag ik mij af hoe ik onderhuidse ontstekingen op mijn rug en borst het beste zou kunnen behandelen?

  Met vriendelijke groet,

  Jody

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juli 5, 2019 (13:32)

   Dat kan inderdaad eventjes duren… Lastig te zeggen hoe lang het duurt, het zal bij iedereen wel weer anders zijn. Maar na een jaar zou het toch wel weer in balans moeten zijn. Wil je anders even een mailtje sturen met wat foto’s van je acne (info@dr-jetskeultee.nl)? Is wat handiger voor advies…

 • Sky mei 24, 2019 (19:37)

  Hi Jetske,

  Ik heb al 6 jaar last van acne, sinds ander half jaar is mijn acne flink afgenomen. Ik heb nu voornamelijk acne littekens en af en toe nog enkele puistjes. Afgelopen week heb ik de dermaroller gekocht van 0,2 mm bij een huidtherapeutenpraktijk, de roller is volgens CE goedgekeurd. In een van u oudere blogs kwam ik een reactie tegen, waarin u niet erg enthousiast was over de dermaroller. Ik vroeg mij af of u het afraad om deze roller te gebruiken, om mijn littekens te verminderen?

  Ik was van plan om een vitamine c serum te gebruiken met onder andere ook retinol bij de dermaroller. Daar had ik wel mijn twijfels over, of dit in combinatie verstandig is. Het serum bevat de volgende ingrediënten:

  Aqua, glycerin, glycyrrhiza glabra (liquorice) extract, dillweed peucedanum graveolens, polysorbate 20, retinol (retinyl palmitate), aloe barbadensis (aloe) leaf juice, l-ascorbic acid, sodium hyaluronate, tocopherol, ferulic acid, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin.

  Ik hoor graag van u!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juni 11, 2019 (09:25)

   Bedankt voor je berichtje. Dat klopt ja, vooral omdat ik bang ben dat mensen daarmee juist meer schade maken in plaats van schade herstellen. Ook ben ik minder enthousiast over het gebruik van retinol inderdaad, lees deze blog maar eens: https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-a-welke-smeer-jij/

 • Seyhan april 3, 2019 (11:10)

  Dag Jetske,
  Ik ben 32 jaar oud en heb een gemengde huid met relatief weinig klachten. Ik gebruik sinds enkele maanden je cleanser, toner, exfoliant (salicylzuur) en moisturizer en ben er zeer tevreden over. Mijn huidstructuur is sterk verbeterd. Af en toe heb ik wel last van hardnekkige steenpuisten (vooral op en rond mijn kin). Wanneer ze doorkomen, ontsieren ze mijn gezicht enorm. Vorige keer braken ze door in 1 à 2 dagen, je zag vrij snel een witte etterkopje, maar het duurt ruim een week voor ze wat minder opvallen. Als er één begint door te komen, krijg ik vrij snel andere puistjes in de omgeving ervan. De rozige kleur nadat het ‘wondje’ is genezen , vervaagt wel na een tijd, maar ik zou graag de ontstekingen vanaf de wortel willen aanpakken. Onder welke categorie vallen steenpuisten en hoe pak ik zo’n puistjes het best aan?
  Hartelijk dank voor het ontwikkelen van al je producten! Ik ben er fan van 🙂
  Vriendelijke groet,
  Seyhan.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 11, 2019 (14:45)

   Hoi Seyhan,
   Fijn om te lezen dat je huidstructuur inmiddels sterk is verbeterd en je fan bent van mijn producten! Om je verder te helpen kun je contact opnemen met de klantenservice.
   De huiddeskundigen helpen je graag met advies. Het mailadres is: uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

 • Sophie maart 29, 2019 (17:10)

  Hi Jetske,

  Ik ben bijna 20 jaar en heb veel last van oneffenheden. Het zit voornamelijk op mijn kin, kaaklijn en de zijkanten van mijn wangen. Het zijn voornamelijk mee-eters met hier een daar een puist. Ik heb je blog gelezen en ik weet bijna 100% zeker dat het komt door een hormonale disbalans. Ik ben namelijk heel erg onregelmatig ongesteld, voel me vaak opgejaagd, ervaar lusteloosheid en heb vaak last van mijn darmen.
  Voor de rest eet ik gezond en ben ik heel goed bezig met het reinigen van mijn huid. Ik heb echt heel veel verschillende producten gebruikt, maar het verandert niet.
  Op dit moment ben ik niet aan de pil en daarom is mijn vraag; Denk jij dat het slikken van de pil mijn hormonen wat meer in balans kan krijgen en dus ook kan zorgen voor een rustigere huid? En heb jij ooit gehoord van het DIM-supplement? Ik heb wat mensen om mij heen die zeggen dat dit ook kan helpen.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Sophie

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 11, 2019 (14:36)

   Hoi Sophie,
   Wat vervelend dat je hier last van hebt. Goed om te lezen dat je gezond eet. Wellicht dat je met je huisarts kunt bespreken wat de mogelijkheden zijn wat betreft het onderzoeken van je hormoonhuishouding. Er zijn ‘nieuwe’ anticonceptiepillen, ook wel vierdegeneratiepillen, deze doen het over het algemeen het beste voor een huid met puistjes. Meer hierover kun je lezen in deze blog: https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/anticonceptie-en-huidklachten
   In het DIM-supplement heb ik mij nog niet verdiept, wel ben ik een voorstander van het slikken van zink en omega 3 bij acne klachten.

 • Sophia februari 14, 2019 (14:10)

  Hoi Jetske,

  Ik vroeg mij af wat jij van de make up eraser vindt. Een soort handdoekje die je kan gebruiken om zonder reiniger je huid mee te reinigen.

  Groetjes Sophia

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 15, 2019 (14:27)

   Hoi Sophia,
   Ik heb geen ervaring met dit handdoekje. Ik lees dat je het alleen met water gebruikt. Dit lijkt mij niet voldoende om de huid goed te reinigen. Mijn advies is om hierbij een milde reiniging te gebruiken hierin zitten wasstoffen die vuil binden. Hierna kan het handdoekje in de was.

 • Anoniem februari 12, 2019 (23:52)

  Dag Jetske,

  Ik ben ten einde raad. Ik ben inmiddels 18 en worstel al 5 jaar met acne op mijn T-zone, het meest op mijn voorhoofd. Ik ben er al voor naar de huisarts geweest, die gaf me dan een zalfje of iets dat bestaande puistjes kan uitdrogen en wegwerken, maar daar heb ik niks aan als de puistjes toch weer blijven ontstaan, en dat is wel het geval. Ik wil voorkomen dat nieuwe acne ontstaat, niet bestaande puistjes weg blijven werken. Ik wil weten wat de oorzaak is, want als ik niet weet wat de acne veroorzaakt kan ik het probleem ook niet bij de bron aanpakken.
  Ik heb soms hormonale acne op mijn kin en kaaklijn, maar dit is meestal heel weinig. Ik kan me dus niet voorstellen dat de acne op mijn voorhoofd ook wordt veroorzaakt door hormonale disbalans, aangezien het daar veel onvoorspelbaarder en vaker optreedt. Ik vermoed dat de reden voor de acne op mijn voorhoofd komt door mijn huidverzorging, want mijn huidroutine op dit moment stelt eigenlijk niks voor. Ik heb tea tree oil geprobeerd, maar ik ben daarmee gestopt omdat ik het gevoel had alsof dat te heftig was voor mijn huid en de acne erger maakte. Nu doe ik ’s avonds de Garnier botanische tonic met rozenwater op een watje en maak daarmee mijn gezicht schoon. ’s Ochtends word ik vaak wakker met een vettig voorhoofd. Dit is denk ik de oorzaak van mijn nieuwe puistjes, maar ik moet bekennen dat ik er dus totaal geen verstand van heb. Het zou namelijk in theorie ook mijn eetpatroon kunnen zijn. Ik zou gewoon heel graag willen weten wat de oorzaak is van mijn acne zodat ik van daaruit een oplossing kan zoeken. De huisarts geeft me namelijk geen verklaring, maar een wegwerkzalfje.
  Is er kans dat jij toevallig snapt waar mijn acne vandaan komt, of heb je tips? Ik hoor heel graag terug!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee februari 19, 2019 (14:51)

   Hoi,
   Vervelend dat je al enige tijd last hebt van acne. Ik heb nog een aantal vragen die ik je wil stellen. Zou je mij een e-mail willen sturen? Je mag deze sturen naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl
   Ik help je dan graag met advies 🙂

 • Anoniem februari 8, 2019 (12:18)

  Hallo Jetske,

  Ik heb nu ongeveer 2 jaar last van puisten en mee-eters op mijn kin, kaaklijn en rondom mijn mond. Ik las het stuk over hormonale disbalans, overbeharing en stress. Ik heb zo het vermoeden dat mijn puisten vooral daardoor zijn ontstaan. Voorheen had ik namelijk nooit ergens last van. Mijn vraag is eigenlijk: Wat te doen wanneer je hormonen uit balans zijn? Kwa verzorgingsproducten heb ik het idee dat ik het nu wel goed doe. Ik lees jouw blogs namelijk vaak!

  Groetjes,

 • Loes januari 24, 2019 (07:23)

  Hoi Jetske,
  Ik worstel al een tijdje met rode vlekken in mijn gezicht die regelmatig worden vergezeld door puistjes. Uit dit bericht maak ik op dat ik in de eerste categorie zit. Al een tijdje geleden ben ik overgestapt naar nieuwe verzorgingsproducten (body shop cleanser aloe vera en 7 effect van oil of Olaz parfumvrij). Ik heb het idee dat het alleen maar slechter wordt, gelet op de droogheid van de huid en de hoeveelheid puistjes. Heb je advies voor mij?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee januari 25, 2019 (11:38)

   Hoi Loes,
   Vervelend dat je al zolang worstelt met je huid en dat je het idee hebt dat je huid er niet beter op wordt.
   Ik zou je willen adviseren om een foto te sturen met een korte uitleg. De huiddeskundigen kunnen je dan een passend advies geven.

 • Mariska december 17, 2018 (19:25)

  Ik heb de laatste maanden veel last van puistjes vooral rond m’n kind, mond en neus. Ik heb een paar maanden last gehad van de stafylokokken bacterie wat nu na 3 antibiotica kuren weg lijkt te zijn sinds 2 weken. Helaas is m’n huid nog steeds van slag. Erg droog, rode vlekken op mn wangen en veel kleine puistjes /bultjes en zelfs onderhuidse ontstekingen.
  Normaal gaan puistjes eigenlijk snel weg door Exfoliating BHA van Paulas Choice maar het lijkt nu ook wel dat er juist puistjes komen omdat m’n huid zo droog is, misschien ook wel door de BHA maar dat lijkt wel het enige product dat mijn puistjes verminderd.
  Ik heb meerdere lotions/moisturisers maar zodra ik deze smeer heb ik dezelfde dag of de dag erna verstopte poriën en nog meer puistjes. Hebben je een tip of een product dat ik zou kunnen gebruiken om m’n huid weer een beetje in balans te krijgen? Het ergste is het tijdens mijn menstruatie dus wel hormonaal lijkt me.
  Ik zou het liefst eens even flink willen scrubben om alle velletjes eraf te halen maar dat doe ik niet omdat ik weet dat het dan nog erger wordt.

  Ik gebruik overigens sinds kort ook teatree olie en dat lijkt wel ok te werken op ontstekingen. Benzolperoxide heb ik heel lang gebruikt maar daar krijg ik sinds de antibiotica ineens enorme rode plekken van.
  Ben benieuwd!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 20, 2018 (11:17)

   Hoi Mariska,
   Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor je huidprobleem. Door het gebruik van antibiotica kan er mogelijk een disbalans zijn ontstaan in je darmen. Je kan er meer over lezen in mijn blog: https://www.dr-jetskeultee.nl/darmbacterien-en-huid/ Het is fijn om de tea-tree olie te mengen met een andere plantaardige olie bijvoorbeeld jojoba-olie (1/3 tea-tree en 2/3 jojoba-olie) anders wordt het wel erg agressief voor je huid. Kijk even naar de producten die je nu gebruikt of er niet teveel irriterende ingrediënten in verwerkt zijn die de huid uitdrogen. Laat het scrubben maar achterwege… Mocht je nog vragen hebben dan mag je altijd contact opnemen met mijn klantenservice.

 • Sarah december 17, 2018 (14:19)

  Beste Jetske,

  Ik heb al enige tijd last van acne op mijn kin en kijklijn, neigend naar mijn hals. Het is een beetje een afwisseling van diepere ontstekingen en witte maar soms ook zeer kleine zwarte mee-eters, gecombineerd met kleine “puistjes”. Degene in mijn hals kunnen vrij pijnlijk en groot zijn. Daarnaast heb ik er mentaal ook steeds meer last van daar ik het onverzorgd vind staan. Tijdens mijn pubertijd heb ik minimaal last van puistjes gehad, maar nu ik 29 ben is dit erg vervelend aan het worden ( het is 2.5 jaar geleden begonnen ongeveer in deze mate). Ik eet best gezond, eet weinig zuivel (iactose intolerantie), sport en slaap voldoende. Ik ben sinds kort verhuisd naar een droger en stuk warmer (en hoger) klimaat, dat zal vast invloed hebben op mijn huid. In NL gebruikte ik de acne creme van biodermal als het een periode weer op kan vlammen. Hier kan ik dat niet krijgen en volgens mij zitten er ook ingrediënten in die niet zo goed zijn. Op pagina’s van dermatologen hier zie ik adviezen staan als “stomen” en “producten gebruiken die de puistjes net genoeg uitdrogen maar niet te agressief zijn voor je huid”. Ik ben dus een beetje sceptisch om hier naar een arts te gaan. Ik heb al 10 jaar de mirena, maar ben deze van plan binnenkort te laten verwijderen, zeker nu ik lees dat hierin een verband zit. Ik wordt er een beetje moedeloos van, en wil niet langer meer blijven aanrommelen. Tips zijn van harte maar dan ook echt van harte welkom.

  Hartelijke groet,

  Sarah

  • Sarah december 18, 2018 (07:51)

   Dit is overigens de ingredientenlijst van de acne creme van biodermal
   Aqua. Dimethicone. Cyclodextrin. Squalane.
   Lactic acid. Octyldodecyl myristate. PEG-Il
   avocado glycerides, Cetyl alcohol, Glyceryl
   stearate. Cetearyl alcohol. Capryloyl
   Glycine. PEG-75 stearate. Panthenol.
   Ceteth-20. Steareth-20. Sodium hydroxide.
   Xanthon gum

   • author-avatar
    dr. Jetske Ultee december 20, 2018 (10:46)

    Hoi,
    Qua ingrediënten is dit een prima crème. Is mis wel een paar kalmerende ingrediënten zoals niacinamide en allantoïne. Er is lactic acid (melkzuur) in verwerkt, maar is minder effectief dan bijvoorbeeld salicylzuur.

   • Sarah december 21, 2018 (09:37)

    Beste Jetske,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb vanwege mijn klachten veel blogs van je gelezen over puisten en ben dan ook een zoektocht begonnnen naar een exfoliant, eentje op basis van salicylzuur vanwege de schijnbaar toch wat gevoelig huid. Hier in Zuid Afrika heb ik helaas nog geen goede crème kunnen vinden. Er zit vaak een scrub in verwerkt of het is toch een vrij heftige exfoliant of ingrediënt nummer 1 of 2 is er al eentje uit de te vermijden lijst. “Europese” merken die ze hier wel verkopen : Eucerin( hier nu een reiniger van gehaald) Clinique, Vichy, Hier zat dacht ik echter nog geen goede exfoliant of toner tussen. Ik ben er inmiddels wel achter dat de moisturizer van Eucerin door jou aangeraden werd. Dus die haal ik zsm. Eind februari komt familie deze kant op dus vraag ik hen de exfoliant en toner van jou mee te nemen. Tot die tijd gebruik ik graag een alternatief want het klinkt veel belovend. Heb je tips? Hartstikke bedankt!

    In zuid Afrika eet ik eigenlijk alleen maar minder brood, maar ik zal letten op meer zilvervliesrijst en andere volkoren producten. Hopelijk draagt dat op termijn ook een steentje bij. Ik zal laten weten wat mijn bevindingen zijn na de mirena.
    (De acne crème van biodermal is helaas ook bijna op en verkopen ze hier niet :(. )

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 20, 2018 (10:40)

   Hoi Sarah,
   Vervelend dat je last hebt van acne op de kin en kaaklijn/hals. Dit zou mogelijk veroorzaakt kunnen worden door hormonen. Ik ben benieuwd of je een verbetering ziet als de Mirena spiraal eruit is gehaald. Wat betreft voeding kan je nog letten op zo min mogelijk koolhydraten eten en kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Je zou ook nog kunnen laten testen of er een disbalans is in je darmen. Verder heb ik laatst een onderzoek gelezen dat fluoride in tandpasta ook als een mogelijke oorzaak gezien kan worden voor acne rond de mond. Heb je er aan gedacht om je huid dagelijks te exfoliëren met salicylzuur? https://www.dr-jetskeultee.nl/salicylzuur/

 • Denise december 16, 2018 (11:41)

  Hoi,

  Al enige tijd gebruik ik de producten van Uncover Skincare en mijn huid is sindsdien verbeterd. Het enige waar ik nu nog last van heb is acne op kin en kaaklijn, soms op mijn wang. Ik vermoed dus dat dit van binnenuit komt. Nu kwam ik online het volgende product tegen en ik vroeg me af of dit een goed supplement is. Probiotica gebruik ik al en gebruik ook de anticonceptiepil Microgynon 30.

  Halo Beauty kiwi seed booster:
  Vitamin D3 (Vegan from Lichen) 1000iu
  Vitamin B1 (as Thiamine) 5mg
  Vitamins B2 (as Riboflavin) 5mg
  Vitamin B6 (as Pyridoxine) 2mg
  Zinc (as zinc methionine) 10mg
  Rosehip Powder Extract (4:1) 100mg
  Bromelain extract 100mg
  Methylsulfonylmethane (MSM) 160mg
  Embilca Officianalis (Gooseberry extract 5:1) 200mg
  Grape Seed Extract (85% polyphenols) 60mg
  Quercetin 40mg
  Ceramide-Rx® (Gluten-free Phytoceramides) 40mg
  Kiwi-Rx™ (kiwi-seed extract 50:1) 20mg
  Astaxanthin 4mg

  Goede ervaringen met andere supplementen hoor ik ook heel graag.
  Alvast bedankt.

  Groetjes Denise

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 28, 2018 (09:58)

   Hoi Denise, Het zijn in ieder geval mooie stoffen. Probeer in je keuze voor een supplement ook mee te nemen dat je voor een zo vers mogelijk product gaat (koop ze dus bij voorkeur het liefst direct van de producent, dan is de kans het grootst dat het product niet al jaren geleden geproduceerd is). En bedenk dat dure supplementen geen garantie zijn voor kwaliteit, maar dat je van goedkope supplementen ook niet heel veel kunt verwachten. Meer tips kun je lezen in mijn nieuwe blog.

   Mochten andere lezers ook nog tips of goede ervaringen hebben met supplementen hoor ik het graag ☺

 • Myranda december 14, 2018 (13:02)

  Hallo, ik ben van plan om voor onze dochter van 10 een reinigende lotion en goede verzorgende creme te gaan kopen. Ze is aan het pre-puberen en krijgt al puistjes en heeft ze erg grove poriën, al op erg jonge leeftijd kon je mini mee-eetertjes zien en ik wil haar graag leren hoe ze haar huid goed kan verzorgen. Ikzelf gebruik de tonic van Decubal en de 7 effecten van Olaz. Voor ’s Ochtens gebruik ik micellair water van de Kruidvat (kan helaas een blog over micellair water niet meer terugvinden). Heeft iemand tips wat ik het beste voor haar zeer jonge huid kan aanschaffen?

  Groetjes en alvast bedankt Myranda

  • Myranda december 14, 2018 (13:03)

   Oh ja ik gebruik ook de face wash van Neutral. Is 1 van mijn producten geschikt voor haar?

  • Peter december 14, 2018 (13:33)

   Ik zou het simpel houden, een reiniger, hydraterende creme ‘savonds en een zonnebrandcreme overdag. Evt. als aanvulling kan een gel met salicylic acid, dit werkt ook als het even op de huid wordt gelaten en weer wordt afgespoeld.

   La Roche Posay Toleriane Wascreme, Decubal Gezichtsreiniger, La Roche Posay Ultra Nacht, Cerave Creme Hydratante Visage, Olaz 7in1 Parfumvrij, Uncover Suncover SPF30, Uncover Salicylic Acid, Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA gel, zijn allemaal prima producten.

 • Noa december 14, 2018 (12:44)

  Oke bedankt

 • Noa december 9, 2018 (22:06)

  Hoi,

  Ik zag in winkel een vitamine c serum van daytox en ik vraag me af of er goede ingredienten zitten

  Aqua, Citrus Grandis (Grapefruit) Fruit Water, Sodium Ascorbyl Phosphate, Pentylene Glycol, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Sodium Hyaluronate, Bisabolol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Bioflavonoids, Brassica Oleracea Italica (Broccoli) Extract, Propanediol

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 13, 2018 (13:44)

   Hoi Noa,
   Dit Serum bevat mooie ingrediënten zoals o.a. Sodium Ascorbyl Phosphate, Sodium Hyaluronate en Bisabolol. Helaas kom ik als tweede ingrediënt grapefruit tegen. Helaas kan dit ingrediënt voor irritatie zorgen en fototoxisch werken. Ook wordt er gebruik gemaakt van een pipet flesje waardoor er bij openen elke keer zuurstof bij komt. De werkzaamheid zal hierdoor snel achteruit gaan.

 • Veerle december 8, 2018 (13:28)

  Hoi jetske,

  Ik gebruik je producten met veel plezier. Ik heb als sinds de puberteit last van acne en het is voornamelijk geconcentreerd rond mijn mond, dus ook boven mijn lip. Ik kan weinig info vinden over deze plek van mijn acne. Wel ben ik er inmiddels achter dat het waarschiijnlijk met mn darmen te maken heeft. Ik zit nu te denken om naar een dietiest te gaan om te kijken of ik ergens overgevoelig voor ben. Bij welk soort specialist denk jij dat ik het beste langs kan gaan?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 14, 2018 (12:55)

   Hoi Veerle,
   Fijn dat je mijn producten met plezier gebruikt. Wil je misschien duidelijke foto’s van je huid sturen zodat wij je verder kunnen adviseren? Je mag de foto’s sturen naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

 • Anouk december 7, 2018 (23:13)

  Hoi Jetske,
  Je schrijft over dat de gezondheid van je darmen invloed heeft op de huid. Zelf heb ik rosacea en weet dit sinds een paar jaar redelijk onder controle te houden met jouw producten en regelmatige bezoekjes aan een huidtherapeut. Dit is allemaal behandelen van buitenaf en ik zou heel graag willen uitzoeken of ik van binnenuit ook iets kan doen. Mijn vraag is bij welke medisch specialisten ik moet beginnen. Vaak zijn de specialisaties zou gescheiden. Of heb je wellicht de naam van een specialist?
  Met vriendelijke groet, Anouk

 • Jeannine december 4, 2018 (09:06)

  Hoi Jetske,
  Deze heb ik nu maar deze is al over de datum.Ik heb een gecombineerde huid wat is je advies om te gebruiken.Ik gebruik nu de reining voor de normal/ droge huid en de moisturaizer voor de normale/ vette huid.Deze zijn ook over de datum bewaar de creme wel altijd in de koelkast.Wat is dan je advies voor dit huidtype.Aparte oogcreme is niet nodig ??Huid is wat schilferig.

  Mvg j

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 7, 2018 (14:41)

   Hoi Jeannine,
   Wanneer de producten over de houdbaarheidsdatum heen zijn adviseer ik je die weg te gooien.
   Mijn advies is om de online huidanalyse te doen. Je krijgt dan een passend advies. De uitkomst zal waarschijnlijk voor en gecombineerde huid zijn. Een aparte oogcrème is niet nodig. Mijn Moisturizer is zo mild, dat deze ook geschikt is voor rondom de ogen. Mocht je twijfelen dan kan je nog even contact opnemen met mijn klantenservice die je graag helpen met advies.

 • Jeannine december 3, 2018 (15:08)

  Hoi Jetske,
  Ik bedoel is er ook een goede kleurloze fluide of lichte creme geen vollere creme om de rimpeltjes zachter te maken.Dit dan een dag en nacht creme een goede wat ervoor werkt wat verbetering geeft.wat je advies hoop dat dit wat duidelijker is.Krijg je nog wel een kleurloze primer in je make- up erbij.??

  Mvg j

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 3, 2018 (15:59)

   Hoi Jeannine,
   Ik snap wat je bedoelt. Dat kan zeker. Ingrediënten als hyaluronzuur zijn heel goed in het direct helpen fijne lijntjes op te vullen als het ware. En door ingrediënten als vitamine A en vitamine C te gebruiken zorg je dat deze lijntjes ook op lange termijn verminderen. Mijn Serum en Moisturizer zou een goede combinatie zijn om te gebruiken bijvoorbeeld ☺

 • Jeannine november 29, 2018 (17:30)

  Hoi, Jetske,
  Wat adviseer je zou om aan de neuslippenplooien of kringen te doen een transparante creme ,fluide,of een primer.

  Mvg
  J

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 3, 2018 (11:42)

   Hoi Jeannine,

   Ik begrijp je vraag niet helemaal goed. Bedoel je wat je het beste onder je make-up kunt dragen?

 • J november 24, 2018 (11:43)

  Hoi,
  Ik zou ook graag w ijlen wete n of een filler behandeling goed is om te laten doen neuslippenplooien marionettenlijn onder de mond.En wat helpt er voor kringen onder de ogen.

  Mvg
  J

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 29, 2018 (15:17)

   Hoi,

   Zowel kringen/wallen als de neuslippenplooi zijn goed te behandelen met fillers. Ik zou je graag willen adviseren om advies in te winnen bij het Erasmus: http://erasmusmc-aesthetics.nl/

 • Cassandra november 22, 2018 (20:10)

  Beste Dr. Jetske Ultee,

  Mijn vraag hoort hier eigenlijk niet, want is niet over onzuiverheden, maar ik zie niet direct waar ik hem wel zou moeten stellen, dus ik probeer het hier maar.
  Ik twijfel al een tijd heel erg over een botox behandeling (met name kraaienpootjes en frons). Wat ik echter meer dan eens gelezen heb, is dat mensen er toch niet zo tevreden mee zijn ‘omdat het er niet meer natuurlijk uitziet’. Uit de context kan ik niet goed afleiden wat ze daar juist mee bedoelen. Nu las ik laatst dat jij ook weleens botox hebt gebruikt, maar er gestopt mee bent omdat het resultaat niet zo natuurlijk was.
  Mag ik je vragen wat je daar juist mee bedoelt?
  Heb je het dan eerder over het té glad en rimpelloos worden van een gezicht, of bedoel je meer dat een gezicht er ‘anders’ of ‘vreemd’ gaat uitzien?

  Dit is misschien geen vraag die heel direct met huidverzorging te maken heeft, maar ik hoop heel erg dat je hem toch zou willen beantwoorden.

  Groetjes Cassandra

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 7, 2018 (09:49)

   Hoi Cassandra,
   Excuses voor de wat late reactie! En geeft niet hoor ik beantwoord graag je vraag.
   Het resultaat was zeker wel natuurlijk en mooi, maar mijn dochters vonden het maar onzin dat ik het deed. Ze zeiden dat ik het echt helemaal niet nodig had. Ik was het eigenlijk wel met ze eens en vind het ook wel een goede boodschap naar de kinderen toe dat je geen botox nodig hebt om “goed in je vel” te zitten.

   • Cassandra december 15, 2018 (17:44)

    Dankjewel voor je antwoord.

   • Nicole december 27, 2018 (12:40)

    Ik vind het echt super dat mensen er bewust van zijn wat ze naar hun kinderen uitstralen als ze overdadig met hun uiterlijk bezig zijn. Er is niks mis mee om verzorgd en gezond te willen zijn, helemaal niet zelfs. Ik ben er zelf van overtuigd dat je door gezonde voeding, sporten en de juiste verzorgingsproducten mooi ouder kunt worden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de effecten van botox vaak niet mooi vind, maar dat is natuurlijk mijn mening. Ik vind het prachtig als mensen zich goed verzorgen en zichzelf accepteren.

 • Lola november 21, 2018 (17:49)

  Hallo Jetske,

  Als tiener en twintiger heb ik de Diane pil geslikt tegen acne. Rond mijn dertigste kwam de Diane pil in opspraak en wilde mijn huisarts de Diane pil niet meer voorschrijven. Ik heb toen een Mirena spiraal laten zetten (voornamelijk om de acne tegen te gaan) en ik heb sindsdien eigenlijk veel ergere acne dan ik ooit heb gehad. Toen ik de Diane pil slikte had ik vrijwel geen last van acne.

  Ik lees nu jouw artikel en vraag me af of de acne een bijwerking is van de spiraal. Zou dat kunnen? Hoe kan ik hierachter komen?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 22, 2018 (11:43)

   Hoi Lola,
   Vervelend dat je last hebt van acne. De Mirena spiraal lijkt acneklachten over het algemeen vaak te verergeren, zo blijkt uit onderzoek Deze anticonceptiemethoden vallen in de categorie progestageen-alleen. Deze middelen hebben een androgene ofwel ‘mannelijke’ uitwerking op de huid; ze bevorderen uiteindelijk de talgproductie waardoor puistjes juist kunnen verergeren. Combinatiepillen, pillen die naast progestageen ook oestrogeen bevatten – kortweg de pil genoemd – verminderen juist de stimulans van de talgklieren, waardoor acneklachten verbeterd kunnen worden. Hierbij zijn de verhouding tussen de beide hormonen én het type progestageen in het middel uiteindelijk bepalend voor de werking op de huid.
   Mocht je meer informatie willen ontvangen dan mag je altijd contact opnemen met mijn klantenservice. Zij helpen je graag met advies.

 • Lizzy Wiggers-van Schoot november 21, 2018 (14:16)

  Na het lezen van je bericht over puistjes, denk ik dat ik last heb van huidirritatie. Puistje op de wangen en kin, die wittige schilfers worden. Als ik die weg poets, blijft er rode huid achter. Ik heb enigszins rosacea. Ook rode oograndjes etc.
  Gebruik Uncover Skincare producten voor een gevoelige droge huid. En sinds kort exfoliant met salicylzuur. Daarvoor glycolzuur.gebruikt. Heb je nog goede adviezen?
  Dan hoor ik ze graag, met vriendelijke groet Lizzy

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 21, 2018 (08:52)

   Hoi Lizzy,
   Wil je een duidelijk foto van je huid sturen? Het liefst genomen bij daglicht. Je kunt de foto sturen naar uncoverskincare@dr-jetskeultee.nl

 • Anoniem november 21, 2018 (12:27)

  Ben benieuwd, heb alle syptomen van demodex en ga het te lijf met watje met neemgel en teatree. Maar er moet toch iets beters zijn.Volgens mij komt hier ook haarverlies van?.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 22, 2018 (13:21)

   Hoi,
   De demodexmijt kun je inderdaad tegengaan met (verdunde) tea tree oil. Maar je kan ook crèmes met bijvoorbeeld ivermectine gebruiken. De demodexmijt kan een rol spelen bij haarverlies, zie je vaak bij wimpers ook…

 • Anoniem november 19, 2018 (18:30)

  Hallo Jetske,

  Altijd erg interessante artikelen die jij schrijft. Door het gebruik van jouw producten heb ik mijn huid erg goed onder controle en is deze nog nooit zo mooi geweest als nu. Veel mensen in mijn omgeving valt het ook op dus daar ben ik erg blij mee. Echter las ik in jouw artikel dat je soms last kunt hebben van een verminderde huidbarriere. Wellicht een ander probleem, maar ik heb zelf heel veel last van ringworm op mijn benen. Ik verzorg de huid op mijn benen ook goed, ik wacht eigenlijk nog op jouw bodylotion maar gebruik nu altijd een van de bodylotions die in het artikel van lichaamsverzorging aangeraden wordt. Helaas houd ik nog steeds last van ringworm en met medicinale zalf krijg ik deze plekjes wel weg alleen komen ze snel weer terug. Ik neem wel zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen dat de kans zo klein mogelijk is dat je ringworm oploopt maar toch blijf ik er erge last van houden. Zou je hiervoor nog tips hebben of iets dat de huidbarriere wellicht versterkt? Ik heb echt al van alles geprobeerd maar niets helpt..

  Alvast bedankt!

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 26, 2018 (16:07)

   Hoi,
   Fijn om te lezen, dat door het gebruik van mijn producten je huid goed onder controle hebt gekregen. Ik heb goed nieuws voor je mijn bodylotion komt er binnenkort aan! Houd de nieuwsbrief goed in de gaten. Als tip met betrekking tot de ringworm vooral de huid goed afdrogen – eventueel kan je ook fohn gebruiken na het douchen. Schimmels houden van een vochtige omgeving, dus dat vooral vermijden. Nog een tip: Als je wast op 60 graden of hoger, ben je er zeker van dat je was hygiënisch schoon wordt.

   • Nadine december 4, 2018 (12:20)

    Hoi Jetske,

    Kun je al wat meer vertellen wanneer de bodylotion uitkomt? Is dit nog voor de kerst? Ik ben namelijk al lang in spanning aan het wachten en dan kan ik het als kerstcadeau vragen 🙂

    Groetjes, Nadine

    • author-avatar
     dr. Jetske Ultee december 5, 2018 (10:17)

     Hoi Nadine,
     Ik ben er druk mee bezig Nadine. Voor de Kerst zal die er nog niet zijn. Houd mijn Nieuwsbrief in de gaten 🙂

 • Sophia november 18, 2018 (20:59)

  Hoi Jetske,

  Ik vroeg mij af wat jij van de make up eraser vindt. Een soort handdoekje die je kan gebruiken om zonder reiniger je huid mee te reinigen.

  Groetjes Sophia

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 22, 2018 (12:18)

   Hoi Sophia,
   Ik heb geen ervaring met dit handdoekje. Ik lees dat je het alleen met water gebruikt. Dit lijkt mij niet voldoende om de huid goed te reinigen. Mijn advies is om hierbij een milde reiniging te gebruiken hierin zitten wasstoffen die vuil binden. Hierna kan het handdoekje in de was.

   • Sophia november 23, 2018 (09:14)

    Bedankt voor je reactie!

 • Anoniem november 18, 2018 (10:55)

  Hoi Jetske,

  Ik heb puistjes op me kin maar niet op me kaaklijn en heb het vooral heel erg voor mijn menstruatie. Heb ik dan hormonale acne? Ik heb ook op me voorhoofd kleine bultjes en op de zijkant van me wangen sinds een paar maanden heb ik daar ook puistjes. Ik heb nu 2 peeling behandelingen gehad bij een huidtherapeut, het lijkt wel al een beetje minder maar nog niet heel erg maar ik krijg er uiteindelijk 6 of 8.
  Kan een peeling ook helpen bij hormonale acne?

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee december 4, 2018 (11:36)

   Hoi,
   Wanneer je voor je menstruatie altijd puistjes op ziet komen kun je er inderdaad vanuit gaan dat dit met hormonen te maken heeft. Mogelijk dat je verschillende soorten puistjes hebt. Kleine bultjes op het voorhoofd zijn nog wel eens gistpuistjes. Meerdere peelings kunnen zeker helpen 🙂

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!