• Vitamine B2

Vitamine B2 en droge lippen

Heb je vaak last van droge lippen? Van die barstjes in de huid van je mond en losse velletjes? Dat is op zich niet gek in deze tijd van het jaar. De lucht is nu droog. Smeer je lippen dus maar goed in zodat er geen vocht uit de huid ontsnapt. Vaseline werkt soms nog gewoon het beste. Zelf gebruik ik daarnaast ook mijn Repair Cream, waarin precies de vettige stofjes zitten die ook in het natuurlijke waslaagje van je huid voorkomen. Maar ik heb nog een tip waaraan je misschien nog niet gedacht hebt: vitamine B2!  

Wat doet vitamine B2?

Kijk eens goed naar hoeveel vitamine B2 (riboflavine) je binnenkrijgt via voedsel. Deze vitamine is belangrijk voor de energievoorziening voor je lichaam. Bij een tekort kunnen huidafwijkingen ontstaan aan je mond, tong en neus. Zoals rode, droge, gespleten lippen. Wat ook voorkomt is angular cheilitis. Dit zijn ontstoken mondhoeken. Dit probleem kan je trouwens ook ongemerkt zelf creëren door het te vaak bevochtigen van je lippen.

Wie lopen risico op een tekort aan vitamine B2?

Vitamine B2 zit in best veel producten. Bijvoorbeeld in eieren, melk, makreel, paling en biefstuk. Vegetariërs, veganisten en mensen die bijvoorbeeld zuivel vermijden voor hun huid, zouden daarom een tekort aan B2 kunnen oplopen. Maar de vitamine zit ook in amandelen, champignons en groene groente. Dus probeer die producten op je menu te laten terugkeren.

In welk voedsel kun je vitamine B2 vinden?

Voeding per portie Hoeveelheid vitamine B2 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volwassenen (1,6 milligram/dag)
Amandelen handjevol (25 gram) 0,23 milligram 14,4 %
Eén ei gekookt (47 gram) 0,16 milligram 10,0 %
Gebakken champignons (100 gram) 0,29 milligram 18,1 %
Broccoli rauw (150 gram) 0,17 milligram 10,6 %
Makreel rauw (100 gram) 0,30 milligram 18,8 %
Paling rauw (125 gram) 0,44 milligram 27,5 %
Runderbiefstuk (150 gram) 0,24 milligram 15,0 %
Bron: RIVM Nevo tabel (https://nevo-online.rivm.nl/)

Hoe kun je droge lippen het beste verzorgen?

Wat kun je nu het beste op droge of gebarsten lippen smeren? Ik heb daar een leuke blog over gemaakt. Je leest hierin alles over goede lippenbalsems, over ingrediënten die je beter wel en niet op je mond kunt aanbrengen en ik vertel je wat meer over gevaarlijke stoffen die in producten zouden zitten. Bovendien geef ik je nog een leuk recept om thuis te maken. (Haal vast wat sheabutter, kokosolie en bijenwas in huis:-)) Lees meer in mijn blog Productadvies lippenbalsems.

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen