• Vegan cosmetica

Wat vinden jullie, is het belangrijk dat cosmetica vegan is?

Ik was erg benieuwd naar jullie ideeën en gedachten over vegan producten. Daarom legde ik jullie vorige week op mijn Facebook- en Instagram-accounts de stelling voor ‘Ik vind het belangrijk dat een product vegan is’. Zoals ik al een beetje had verwacht, vinden velen van mijn lezers en volgers dit toch wel erg belangrijk. Maar vegan is niet voor iedereen een absolute must. En ook lang niet iedereen let er op bij cosmeticaproducten. Maar die mensen schreven me zich wél steeds meer bewust te zijn van het milieu en het ‘gebruik’ van dieren.

“Absoluut!! Voor mij een must”

“Ik let er eigenlijk niet op, maar ik word me er wel bewuster van, omdat ik het steeds meer zie”

“Zeker belangrijk!”

Dat geldt voor mij ook. Voor wie het nog niet wist: mijn producten zijn daarom allemaal vegan. Ik ‘adverteer’ daar alleen niet mee. Het staat niet groots op mijn website en ook niet op de verpakkingen. Het was voor mij eigenlijk wel belangrijk om vegan te gaan. Maar daar wil ik graag het een en ander aan toevoegen …

Dierlijke ingrediënten en vegan vervangers in cosmetica

Ik ben namelijk tegelijkertijd van mening dat er ongelooflijk veel goede ingrediënten uit de natuur komen. En ja, daar horen ook ingrediënten bij die door dieren gemaakt zijn of van een dierlijke bron komen. Maar de meeste van deze ingrediënten zijn gelukkig prima te vervangen voor vegan varianten. Zo wordt Candelillawas ook wel een de ‘vegan beeswax’ genoemd. En zo bestaat er  voor keratine, wat vaak in shampoos en conditioners voor beschadigd haar zit, een vegan variant.

Er bestaan trouwens ook best veel misverstanden over dit onderwerp. Ik zie namelijk regelmatig van die waarschuwingslijstjes op internet voorbijkomen waarin wordt gesteld dat je als veganist veelgebruikte ingrediënten als glycerine, hyaluronzuur en melkzuur (lactic acid) moet vermijden omdat ze (mogelijk) van dierlijke afkomst zijn. En hoewel al deze ingrediënten inderdaad ook dierlijk kunnen zijn, wordt eigenlijk altijd de plantaardige variant gebruikt in cosmetica. Waarom? De veganistische varianten zijn veel toegankelijker.

Vegan betekent niet automatisch natuurlijk

Nog even goed om te weten: vegan betekent dat er geen gebruikgemaakt wordt van dierlijke producten. Veel mensen denken dat de claim ‘vegan’ ook ‘natuurlijk’ of ‘plantaardig’ betekent, maar dat is dus niet zo. Over ‘natuurlijke’ cosmetica heb ik trouwens al eens eerder een blog geschreven.

Bedenk dat in producten die op hun verpakking vertellen 100% natuurlijk te zijn, ook dierlijke ingrediënten kunnen zitten. En tegelijkertijd geldt dat vegan cosmeticaproducten niet altijd 100% natuurlijk zijn. Volg je me nog😊 Wat ik bedoel uit te leggen is dat er in vegan producten ook gewoon synthetische ingrediënten gebruikt kunnen zijn.

Er zijn heel veel vegan producten, maar die hebben lang niet altijd een keurmerk

Er zijn ondertussen heel veel keurmerken voor cosmetica op de markt. Zo zijn er ook keurmerken voor vegan producten. Als je veganist bent is het zo makkelijker te bepalen welke producten geschikt voor jou zijn. Wat deze zoektocht lastig maakt, is dat het voor producenten niet verplicht is om een keurmerk te hebben. Er bestaan dus onwijs veel goede vegan producten, maar die hebben lang niet allemaal een keurmerk. De enige manier om er dan achter te komen is de website of de ingrediëntenlijst. En ik begrijp dat dat een puzzeltje kan zijn. Mijn tip zou zijn: vraag het gewoon aan de fabrikant.

Wat vind jij? Vind jij het belangrijk dat al jouw producten vegan zijn? Of let je er eigenlijk niet op?

 

Gerelateerde Berichten

16 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Fraukje maart 26, 2022 (08:48)

  Ik ben blij gebruiker van je producten. Ik ontdekte echter tot mijn schrik dat je microplastics gebruikt in je producten. In de bodylotion bijvoorbeeld zit polyacrylaat crosspolymeer-11. Ik lees eerder dat je je houdt aan Europese richtlijnen. Ik ben zelf ook arts en vind dat we niet moeten wachten op verandering door politiek (en de eindeloze vertraging door lobbies). We moeten allemaal ons verstand gebruiken en verantwoordelijkheid nemen. Ik doe een beroep op t jouwe:
  We weten inmiddels dat microplastics in ons bloed terechtkomen. Ik ben ben benieuwd wat jij gaat doen om milieu- en mens- veilig te produceren.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee april 4, 2022 (14:01)

   Hoi Fraukje,

   Ik snap je vragen en je bezorgdheid over het gebruik van microplastics. De term microplastics heeft inmiddels een enorme lading gekregen. Maar over het effect van verschillende microplastics op het milieu en ons lichaam is ook nog veel onduidelijk. Zo zijn er stoffen die misschien wel in het milieu terechtkomen, maar vervolgens geen reactie aangaan met hun omgeving. Die zijn dan mogelijk niet zo schadelijk voor het milieu. Ook zijn er stoffen die als ‘natuurlijk’ worden aangemerkt, maar die juist helemaal niet zo goed zijn voor de omgeving waarin ze terecht kunnen komen. Denk bijvoorbeeld maar aan de zonnefilter zinkoxide, waar eerder (en nog steeds) over wordt gedacht dat de stof geen interactie aangaat met zijn omgeving. Maar dit klopt waarschijnlijk niet. Verder verschilt per (milieu)groepering ook nog eens of een stof als microplastic wordt aangemerkt. Het verhaal is dus nog niet zo zwart-wit.

   Verder hoop ik dat je ook begrijpt dat ik mij absoluut niet laat leiden door ophef in de media. Ik maak altijd een afweging bij de keuze van stoffen in mijn producten. Zo heb je om sommige goede zonnefilters in zonnebrandcrèmes te kunnen gebruiken, bepaalde hulpstoffen écht nodig. En ik wil niet gedwongen worden om dan een andere zonnefilter te kiezen. Aan zo’n filter kleven namelijk misschien juist wel meer risico’s dan aan het kleine beetje hulpstof die als microplastic gezien wordt. We hebben het dan over een zonnefilter waarvan 10% in het product zit vs. 0,1% microplastic waarvan we niet eens zeker weten wat die nu precies doet als die in het milieu of het lichaam terechtkomt. En de vraag is ook of dit deeltje überhaupt vanuit een crème in het lichaam of milieu kán komen … Maar, dit betekent natuurlijk niet dat we niet verder kijken en ontwikkelen. We zitten er echt bovenop. In de vernieuwing van mijn productlijn nemen we álles mee en proberen we in de keuze van ingrediënten een afweging te maken die zo goed mogelijk is voor onze planeet én onze gezondheid.

   Maar je begrijpt waarschijnlijk wel dat dit soort onderzoeken veel tijd kosten. En daarnaast is het voor mij ook echt belangrijk dat de effectiviteit van de producten overeind blijven. Mocht je trouwens meer willen lezen over mijn andere duurzaamheidsdoelen, die vind je hier: https://www.dr-jetskeultee.com/the-new-plastics-economy-global-commitment. En mocht je het leuk vinden, dan kunnen we hier altijd eens over sparren. Je bent van harte uitgenodigd in Rotterdam 😊

 • Gerda van Wees juni 23, 2021 (08:50)

  Ik ben van mening dat twijfelachtige stoffen, lees micro plastics, niet het voordeel van de twijfel mogen krijgen. Er komen nog generaties na ons, zadel hen niet op met de problemen die wij nu niet kunnen oplossen.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee juni 24, 2021 (14:39)

   Hoi Gerda,
   Ondanks dat er nog veel onduidelijk is omtrent microplastics (zie ook mijn antwoord op M hieronder), ben ik ook van mening dat we het zekere voor het onzekere moeten nemen wanneer het gaat om onze planeet. Ik ben al een tijdje druk bezig met het herformuleren van mijn producten, maar dit kost veel tijd. Voor mij is het wel echt belangrijk dat de effectiviteit en het huidgevoel van de producten overeind blijven. Mocht je hier vragen over hebben of behoefte hebben aan aanvullende informatie, laat het gerust weten.
   Groetjes Jetske

 • Susie november 20, 2020 (14:06)

  Is het mogelijk de producten niet meer in plastic flesjes te verpakken maar bvb in glazen flesjes om het plasticafval te verminderen?
  groet S

  • Peter november 21, 2020 (12:21)

   Volgens TheEcoWell, waar cosmetisch chemicus Jen Novakovichis verschillende experts interviewt in haar podcasts, is glas ook niet altijd de meest duurzame optie.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee november 26, 2020 (11:53)

   Hoi Susie,

   Ik zal zeker in de gaten houden wat de ontwikkelingen zijn op dit gebied. Helaas is de keus hierin nog erg beperkt. Ook heb ik zelf zo mijn eisen in verband met het behouden van de kwaliteit van de formule.

 • M oktober 25, 2020 (21:38)

  Dankjewel voor je uitgebreide antwoord Jetske! Fijn om te horen dat jullie de huidige producten van Uncover ook blijven actualiseren en verbeteren.
  Er is inderdaad nog veel over onduidelijk, maar zo’n uitzending doet veel stof op laaien, zonder oplossing. Want het blijkt overal in te zitten dus vermijden kan je het ook niet.
  Ik ben benieuwd naar jullie testresultaten en verbeterde receptuur van uw producten.
  Groet M

 • Tigerlily oktober 24, 2020 (14:05)

  Het is voor mij helemaal niet belangrijk!
  Ik eet vlees, kaas, boter en eieren, drink melk en yoghurt.
  En ik vind dat de laatste tijd die hele veganistische gedoe is helemaal overgeslagen. Chill out! – zou ik zeggen.

 • M oktober 23, 2020 (08:00)

  Hoi,
  Naast vegan, lijkt het belang van microplastic vermijden veel belangrijker.
  Ik ben heel benieuwd hoe Jetske hierover denkt! Dit n.a.v. de aflevering van de kvw gisteren over plastic deeltjes die door cosmetica via ons eten in ons lichaam terecht komen…brr ik vind het een eng idee. En volgens mij is dat veel schadelijker voor de wereld/mensheid dan niet-vegan.
  Ik gebruik met veel plezier producten van Uncover, maar nu ik weet dat daar ook plastic in zit, is dat toch iets minder plezierig. Kijk uit naar uw antwoord 🙂

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee oktober 23, 2020 (10:47)

   Hoi M,

   Ik wil je graag laten weten dat al mijn producten voldoen aan de regels en richtlijnen die de EU over dit onderwerp heeft opgesteld. Wel is het zo dat ik in een aantal producten gebruik maak van een bepaald polymeer. Er zijn milieuorganisaties die dit aanmerken als microplastic. Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid en discussie over wat precies microplastics zijn.

   Een voorbeeld van zo’n polymeer is Polymethyl Methacrylate. Dit ingrediënt is heel belangrijk om de zonnefilter Tinosorb S goed te houden en om het product smeerbaar te maken en daarom zit het in mijn Suncare SPF 30. De keuze voor Tinosorb S is een heel bewuste keus omdat dit een van de meest veilige en effectieve zonnefilters is die er op dit moment bestaat. Het is daarnaast ook belangrijk dat een zonnebrandcrème goed smeerbaar is en fijn aanvoelt, anders wordt er niet of niet genoeg aangebracht.

   Ik ben uiteraard wel altijd bezig met het verbeteren van de formuleringen. Zo loopt er nu een onderzoek om zonder polymethyl methacrylate een net zo fijn smeerbaar en stabiel product te maken, maar dit kost tijd.

   Mocht je nog specifieke vragen hebben over een bepaald ingrediënt, stel deze gerust. Ik vertel je graag meer over de stoffen in mijn producten, en waarom ik deze gebruik.

 • P oktober 21, 2020 (18:53)

  Hangt er van af denk ik. Als dieren leed ervaren en wanneer dat alleen voor de cosmetica industrie is, vind ik het slecht, als het gebruik van niet-vegan ingrediënten dierenleed stimuleert vind ik het ook niet goed, maar als de stoffen die gebruikt worden restafval stromen zijn, producten die anders weggegooid zouden worden, tja dan is een nuttige toepassing vinden beter dan weggooien. Zelfde voor dierproeven. Een cosmetica product testen op dieren lijkt mij niet nodig, en is ook verboden in Europa, voor zover ik weet zijn er ook goede alternatieven voor cosmetica. Alhoewel ECHA dit jaar alsnog opdracht heeft gegeven dierproeven uit te voeren voor Homosalate en Octisalate omdat deze stoffen mogelijk endocrine disruptors kunnen zijn, dan lijkt mij dat producten in Europa met deze ingrediënten niet als dierproefvrij verkocht kunnen worden straks, toch? Maar aan de andere kant zonder dierproeven op koraal, vissen en macrofauna weten we ook niet welk effect zonfilters en andere ingrediënten in cosmetica op het milieu, koraal en ander zeeleven hebben. Dus ja, lastig.

 • Deirdre oktober 21, 2020 (06:49)

  Voor mij is het wel belangrijk, ook dat er niet op dieren getest wordt. Ik vind dat beauty voor de mens nooit belangrijker kan zijn welzijn van andere mede wezens. Dat is een ethische kwestie en goed voor iedereen om over na te denken.

 • B. oktober 14, 2020 (01:11)

  Voor mij is het zeker niet belangrijk. Zolang er nog zoveel yoghurt, melk, kaas, gelatine etc. gebruikt wordt, verbaast het me eigenlijk een beetje dat er toch zoveel mensen zijn voor wie het wel belangrijk is. En om een voorbeeld te noemen van hoe veganistisch eten betaalbaar kan blijven: soja producten voor humane consumptie worden mede mogelijk gemaakt doordat een afvalproduct ervan, het sojaschroot, veel als diervoeder wordt gebruikt.

 • Laura oktober 6, 2020 (14:15)

  Voor mij is vegan, lokaal en niet chemisch heel belangrijk. Een lastige combinatie omdat sheabutter en andere exotische producten al afvallen. Daarnaast hebben veel lokale vegan alternatieven een chemisch process ondergaan. Zoals bijvoorbeeld almond wax is gehydrogeneerd. Is deze wax daardoor minder goed voor je huid? of juist heel schadelijk voor de natuur? Het is soms een ware zoektocht.

  • author-avatar
   dr. Jetske Ultee oktober 15, 2020 (07:31)

   Hoi Laura,

   Hydrogenatie is een proces om een olie (amandel olie in dit geval) te veranderen naar een vaste wax. Oliën, zoals amandel olie bevatten veel dubbele bindingen. Dit heet ook wel een onverzadigde verbinding. Misschien klink dat nog bekend van de scheikunde lessen op de middelbare school. Door deze dubbele bindingen (onverzadigde verbindingen) om te zetten naar enkele bindingen (verzadigde verbindingen) krijg je een wax-achtige structuur (met een hoger smeltpunt). Dit proces heet hydrogenatie. De olie, die nu een wax is, is daardoor niet minder goed voor de huid. Bij een hydrogenatie reactie wordt er vaak gebruik gemaakt van waterstofgas en een metaal als katalysator. Dit metaal is vaak nikkel. Dat klinkt misschien eng, maar een katalysator zorgt ervoor dat de reactie (sneller) verloopt, maar doet zelf niet mee in de reactie. De katalysator zou theoretisch oneindig gebruikt kunnen worden en is ook niet terug te vinden in het eindproduct. Hierdoor is het naar mijn weten niet een proces dat heel schadelijk is voor de natuur. Hoewel er wel altijd meer energie nodig zal zijn voor het maken hydrogenated almond oil dan bij ‘normale’ almond oil.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!