• Groene cosmetica

Is groene cosmetica eigenlijk beter voor je huid?

Groen is op dit moment de trend in cosmetica. Zeker gezien de berichtgeving over het gebruik van gevaarlijke en toxische stoffen. Maar groene producten bevatten vaak ‘natuurlijke’ ingrediënten. Ik krijg regelmatig de vraag of het aan te raden is deze zogenaamde groene producten te gebruiken.

Naar mijn mening is gebruik van natuurlijke ingrediënten in cosmetica niet per se goed of fout. Deze keuze zou je moeten baseren op het feit of de ingrediënten werkzaam en veilig zijn, en hierbij maakt het niet uit of het over natuurlijk of synthetisch stoffen gaat. Zowel natuurlijke als synthetische stoffen kunnen prima gebruikt worden, belangrijk is dat er in de onafhankelijke literatuur bewezen is dat ze werkzaam zijn. Daarbij bestaan er een heleboel natuurlijke stoffen die irriterend werken. Deze kun je beter vermijden.

‘Natuurlijke’ cosmetica

De claim ‘natuurlijk’ op een product zegt niet veel. Ik citeer hier een stuk uit dagblad Trouw wat dit goed samenvat:

”De term ‘natuurlijk’, die fabrikanten graag op hun product zetten, is niet beschermd. De meeste zogenaamde natuurlijke cosmetica en huidverzorgingsproducten zijn niet 100 procent natuurzuiver”, weet Leo van Dam van de Nederlandse Vereniging Natuurcosmetica Nederland. Van Dam: “Al telt een verzorgingsproduct één natuurlijk bestanddeel, dan mag het toch als ‘natuurlijk’ verkocht worden.”

Het idee dat ‘natuurlijke producten’ altijd goede producten zijn, is dus niet per definitie waar. De komende tijd zal ik verder ingaan op verschillende aspecten van natuurlijke ingrediënten: de werkzaamheid, zuiverheid, de instabiliteit en veiligheid.

Groeten Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:
Het fenomeen angel dusting in de cosmetica
,
Natuurlijke cosmetica: veilig of niet?
Wat kan groene thee voor je huid doen?
Gebruik liever geen lavendel voor je huid
Antioxidanten in huidverzorgingsproducten en
Arganolie, het nieuwe wondermiddel?

Gerelateerde Berichten

8 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Jolien november 20, 2014 (11:25)

  Hallo!

  Vorige week heb ik van de dokter te horen gekregen dat ik een allergie heb voor foundation haarverf en nagellak. Met haarverf en nagellak heb ik geen grote problemen maar helaas met foundation wel. Dit gebruikte ik nagenoeg iedere dag. De bestandsdelen die de grootste reactie veroorzaken zijn de etherische olieen. Nu heb ik eens goede research gedaan waardonder op deze leuke site, maar nu kan ik nergens tot de conclusie komen wat voor mij nu een geschikte foundation zou kunnen zijn. Heeft u tips en sugesties voor mij? Ik hoop op een reactie, want ik zou graag horen wat ik nog kan doen.

  Met hartelijke groet,

  Jolien

 • Mara juli 26, 2014 (16:03)

  Beste Jetske,

  Ik zou heel graag willen weten wat je van deze face wash vindt en hoe je over de ingredienten denkt:

  DR ORGANIC Organic Dead Sea Mineral Face Wash –

  Ingredients:

  Dead Sea Mineral Salt, Aloe Vera Leaf Juice, Bladderwrack Extract, Kelp Extract, Bitter Orange Leaf Oil, Orange Fruit Extract, Mandarin Peel Oil, Pine Needle Oil, Thyme Flower Oil, Wild Mint Oil, Spearmint Oil, Vitamin C.

  Mvg Mara

  • Jetske augustus 11, 2014 (11:19)

   Beste Mara,

   Het product bevat citrusextracten (orange fruit oil, manderin peel oil) en mint en spearmint. Dit zijn ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Op mijn blog vind je andere producten die ik adviseer: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314.

   Groetjes Jetske

 • Laura maart 7, 2013 (12:44)

  Beste Jetske,

  ik heb een vraag. Wat weet en vindt u van ginseng-gezichtscreme?
  Het lijkt een wondermiddel te zijn, want het is te gebruiken bij een rode en gevoelige huid, baby`s ( luieruitslag en rode billetjes ), eeltvorming en kloven aan handen en voeten, verzorging van likdoorns en eksterogen, zweetvoeten en kalknagels ( schimmelnagel ), droge en schrale huid ( dag en nacht creme ), jeugdpuistjes, vermoeide spieren en gewrichten ( ook bij het sporten ) blaarvorming, lipblaasjes, zonnebrand, sinaasappelhuid, verzorging van rode en blauwe haarvaatjes, huidveroudering, insectenbeten ( mug, wesp, daas, kwal enz. ), gezichtscreme voor dag en nacht en na het scheren.

  In de variant die ik gebruik zit bovendien geen parfum, hoewel wel cetearyl alcohol maar dat was volgens mij een goede alcohol.

  Ik gebruik al jaren een grote pot van 250 ml als gezichtscreme voor mijn gevoelige huid met acne en het lijkt wel goed te gaan (hoewel ik opeens sinds een paar dagen een soort van eczeemplekje op mijn wang heb). Zou het verstandiger zijn om te gaan zoeken naar een andere aanbieder van ginsengcreme die ook pompflacons of tubes heeft? Ik heb wel een vermoeden dat mijn huid minder goed voelt wanneer de pot bijna leeg is.

  Bij voorbaat dank,
  Groetjes Laura

 • author-avatar
  Jetske december 9, 2010 (20:42)

  Beste Sandy,

  Volgende week zal ik een stukje over minerale olien op mijn blog plaatsen. Als je kijkt naar de wetenschappelijke literatuur dan zijn minerale olien zeker niet slecht voor je huid (integendeel) en vaak veel milder voor de huid dan plantaardige olien. Natuurlijk zijn er ook prima natuurlijke olien!

  groeten Jetske

 • Anoniem december 3, 2010 (14:13)

  Beste Mischa,
  Ik las je berichtje hierboven. Mocht je op zoek zijn naar producten die voorzien zijn van het NaTrue label/ BDIH keurmerk (natuurlijke gecertificeerde producten) dan kun je o.a. denken aan het merk Primavera (primavera life voorheen) en Weleda. Ikzelf heb een natuurlijke schoonheidssalon en werk met deze twee merken. Deze bevatten geen minerale olien (slecht!!!) maar plantaardige. En geen synthetische kleur en geurstoffen. Primavera is ook levernacier van zuivere essentiele olieen. Ik ken ook natuurlijke collega s die werken met bijvoorbeeld Lakschmi en Earthline/Sealine. Wellicht heb je iets aan deze informatie. Succes!
  Groeten,
  Sandy Hof, schoonheidssalon PRANA Beauty & Health, Hoofddorp
  http://www.natuurlijkprana.nl

 • author-avatar
  Jetske februari 8, 2010 (10:16)

  Beste Mischa.
  Lastig he! Je bent niet de eerste van wie ik een dergelijke vraag krijg.
  Allereerst wil ik je graag wijzen op enkele blogs die ik eerder heb geschreven over natuurlijke cosmetica. Het is namelijk niet zo dat groene producten per definitie goed zijn: welke natuurlijke ingredienten? en groene cosmetica in het nieuws .
  Even geleden heb ik ook in het blad estheticienne een erg uitgebreid stuk geschreven over groene cosmetica. Binnenkort zal ik dit ook plaatsen op mijn blog.

  Het is voor mij erg moeilijk om een productlijn te noemen. Per merk en per lijn zijn de producten namelijk vaak van wisselende kwaliteit en ik raad altijd aan de ingredientenlijst van de producten bekijken. In ieder geval is het belangrijk om producten te zoeken zonder irriterende ingredienten. Hier vind je mijn blog met de lijst te mijden ingredienten .
  Misschien kun je kiezen voor producten van verschillende lijnen, waarvan je weet dat ze geen irriterende stoffen bevatten en goed zijn voor de huid.
  Succes, en als je nog vragen hebt stel ze gerust!
  Groeten Jetske

 • m. dirkzwager februari 1, 2010 (12:08)

  Goedenmorgen,
  Ik heb een vraag.
  Ik zit met een dilemma.
  Namelijk, ik ben bijna klaar met mijn opleiding voor schoonheidsspecialisten,en ben dus opzoek naar een cosmetica merk wat goed werkt en ook (wil ik graag op aromatherapie werkt)en natuurlijk is.
  Ja welk merk is dat en is het inderdaad wel zo goed als dat ze zeggen.
  Ben nu bezig met een bedrijf alqvimi ,en zeg dat het ook de beste producten heeft enz ,maar ja dat zeggen ze allemaal,Snap je.
  Wat moet je nu geloven.Moeilijk vind ik.
  Mischien heeft u een advies. Groet Mischa.

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!