• Probiotica in huidverzorging

Probiotica in huidverzorging

Elke ochtend staan er bij de 4 ontbijtbordjes van mijn kinderen ook 4 kleine flesjes Yakult klaar. Na een pakkende lezing van een kinderarts over het gunstige effect van probiotica ben ik daar mee begonnen. Ik vrees alleen dat wat er in het flesje Yakult zit, niet vergelijkbaar is met wat er in de onderzoekswereld getest wordt. Inmiddels vinden mijn kids dat zoete drankje met levende “goede’ bacteriën vooral heel erg lekker dus ”afpakken” is geen optie meer!

Eczeem en huidbarrière

Er is wereldwijd heel erg veel onderzoek gedaan naar de werking van probiotica op spijsvertering en darmklachten. Maar de laatste jaren komen er steeds meer aanwijzingen dat probiotica ook huidproblemen als acne, rosacea en eczeem zouden kunnen verlichten. In verschillende onderzoeken komt bijvoorbeeld naar voren dat de kans op eczeem bij kinderen kan worden verkleind door inname van probiotica in de weken rondom de geboorte. Een andere studie laat zien dat gebruik van probiotica de huidbarrire kan verbeteren en de huid kan helpen vocht vast te houden. Ook op het gebied van antiveroudering lijken deze zogenaamde goede bacteriën een rol te kunnen spelen.

Rechtstreeks op de huid

Wanneer het innemen van probiotica al een gunstige uitwerking kan hebben op de huid, wat zou dan het effect zijn wanneer je zo’n product direct aanbrengt op de huid?
Heel simpel gezegd kunnen probiotica de slechte bacteriën “buitenhouden” en de goede binnenlaten. Dit is om verschillende redenen gunstig: de goede bacteriën bieden bescherming, doden de slechte bacteriën (zoals de P. acnes) en kalmeren de huid.

Welke bacteriestammen gebruik je?

De moeilijkheid blijft echter dat er niet een specifieke ‘goede’ bacteriesoort bestaat die dit allemaal voor elkaar krijgt. Wetenschappers zijn nog steeds bezig te onderzoeken welke soorten probiotica welke effecten hebben op de huid.

Overlevingskans

De meeste cosmetica met probiotica die nu al op de markt zijn, bevatten de afscheidingen (fermenten) van de bacteriën in plaats van de bacterie zelf. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om “levende” bacteriën in een crème met bewaarstoffen (dat zijn ingrediënten die bacteriën doden en verplicht in je potje crème moeten zitten) goed te houden. Verder is de kans dat de bacteriën vervolgens nog kunnen overleven op de huid met alle invloeden als zonlicht en vuil heel klein. Of deze fermenten ook wat voor je huid doen is zeer twijfelachtig…

Sterk luchtje

Cosmeticaproducten met levende bacteriën zal je trouwens snel herkennen: deze hebben namelijk een hele sterke grondlucht. Net zoals je sporttas kan gaan ruiken als je die een week ongeopend laat liggen. Toch zijn er merken die het aandurven (Dairyface & The Beauty Chef bijvoorbeeld). Zij zeggen dat de klanten die vervelende geur voor lief zullen nemen zodra ze het effect zien van het productéén

Meer onderzoek nodig

Ondanks deze veelbelovende ontwikkelingen, blijven er nog een hoop vragen liggen op dit gebied. Is een crème met probiotica aanbrengen beter dan probiotica innemen via een drankje of supplement? En welke probiotica zijn het meest effectief? Wat is de ideale dosering en wat is dan het juiste protocol voor gebruik? Alhoewel ik heel graag een sluitend antwoord had willen geven, is er simpelweg nog te weinig onderzoek gedaan om goed te kunnen oordelen en adviseren.

Studie Skinwiser

In opdracht van Skinwiser hebben studenten van de Wageningen Universiteit vorig jaar ori‘nterend literatuuronderzoek gedaan naar het effect van probiotica op de huid. Omdat er nog zo weinig bekend is, hebben zij in eerste instantie gekeken naar de oorzaken van verschillende huidproblemen (acne, eczeem, rosacea) en naar de mogelijke krachten van probiotica. Vervolgens werden voorspellingen gedaan over welke soorten probiotica mogelijk kunnen werken bij een bepaald huidprobleem.

Bij acne bijvoorbeeld is teveel Propionibacterium acnes (P. acnes) aanwezig in de haarzakjes. Dit kan ontstekingen veroorzaken, wat resulteert in de herkenbare puistjes. Bekend is dat de bacterie Staphylococcus epidermidis een stofje uitscheidt dat P. acnes doodt. Een toepassing van deze bacterie op de huid zou daarom een positief effect kunnen hebben op acne. Dergelijke hypotheses hebben de Wageningse studenten voor verschillende huidaandoeningen beschreven. Het volledige verslag (in het Engels) hiervan en de Nederlandse samenvatting kun je teruglezen op Skinwiser.

Ik zal jullie op de hoogte houden via de blog en via Skinwiser wanneer er meer bekend is over probiotica in huidverzorging..

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee- onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 

LEES OOK:

Hoe het zit met de claims die producenten van cosmetica maken

Is een dure crème beter voor je huid?

Wat voor effect kun je precies verwachten van huidverzorging?

16 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  • clazien april 21, 2016 (12:47)

    hallo Nala gebruik je soms haarlak? Daar kreeg ik het van op mijn voorhoofd.

    • Nala april 22, 2016 (13:10)

      Hey Clazien,

      Ik gebruik geen haarlak. Maar bedankt voor je reactie!

  • E april 19, 2016 (17:09)

    Beste Jetske,

    De laatste tijd hoor je inderdaad heel wat over de relatie tussen voeding en de huid.

    Zo ook over AGE s (advanced glycation end products) die in voeding voorkomen. Ze zouden erg nadelig werken en daarom zou voedsel dat hoog is in AGE s te mijden zijn (bv. alle gebakken en gegrilde vlees-, vis-, en kaasproducten). Ook met gerookt en gedroogd voedsel zou het opletten zijn.

    Is een stuk gegrilde kip slecht? Heb jij hier een mening over?

    Groetjes

  • Nala april 12, 2016 (21:27)

    Beste Jetske,

    Ik heb nogal vaak last van een eczeemplek in het gezicht. Voor zover ik begrijp is het nog te vroeg om een specifieke probiotica aan te raden om eczeem te genezen?

    Ik ben momenteel bezig met heel je blog door te nemen. Er staat echt heel veel informatie in!

    Zo las ik bij Tips voor de winterhuid dat het een goed idee kan zijn om je huid enkel met een toner te reinigen i.p.v. cleanser en water. Zou dit voor een huid met eczeem ook een goede tip zijn?

    Verder gebruik ik als huidverzorging de Uncover producten, hierover doe ik nog een laagje olie, en dan voor het slapen gaan nog vaseline (de vaseline enkel op het voorhoofd, omdat daar de eczeemplekken meestal komen en die huid heel erg droog is). Is dit goed of mag je olie en vaseline niet combineren? Als ik enkel olie gebruik komen de eczeemplekken toch door.

    Alvast bedankt,

    Nala

    • author-avatar
      Jetske mei 6, 2016 (14:45)

      Beste Nala,

      Het klopt inderdaad dat er nog nader onderzoek gedaan moet worden naar welk soort probiotica een positief effect heeft op eczeem.
      Je kan zeker uitproberen of het reinigen van de huid met alleen de toner een optie voor je is. Het zal de huid minder uitdrogen. Je mag gerust olie in de ochtend aanbrengen en s avonds vaseline. Je kunt overigens ook met een olie de huid reinigen: https://www.dr-jetskeultee.nl/reinigen-van-een-droge-en-of-gevoelige-huid/obj10586827

      Groetjes Jetske

  • Katrien maart 15, 2016 (13:38)

    Hey Jetske,

    Interessant dat probiotica ook een invloed op de huid hebben als je ze gewoon als supplement inneemt.

    Is er al iets bekent van om welke probiotica het dan gaat (om bv. huidveroudering af te remmen)?

    Groetjes,

    Katrien

    • author-avatar
      Jetske april 12, 2016 (12:15)

      Beste Katrien,

      Alhoewel ik heel graag een sluitend antwoord had willen geven, is er simpelweg nog te weinig onderzoek gedaan om goed te kunnen oordelen en adviseren. Bij bijvoorbeeld rosacea lijken oraal ingenomen probiotica wel meer effectief dan op de huid aangebrachte probiotica. Zodra er meer bekend is laat ik dit uiteraard weten!

      Groetjes Jetske               

  • lotte maart 15, 2016 (01:16)

    Erg jammer dat er zo veel suikers in yakult zitten. Ik ga verder kijken naar andere pro-biotica.

    Een overige vraag: ik weet dat ik parfum in producten zoveel mogelijk moet vermijden. Ik kom er alleen net achter dat in mijn favoriete makeup-remover (silky cleansing oil van de Bodyshop) parfum zit (helemaal onderaan de lijst, verder vol met goede oliën). Hoe kijk je tegen parfum aan bij een remover aangezien ik deze er weer afspoel met water?

  • Melike maart 14, 2016 (01:19)

    Ik heb de Olaz 7 in 1 parfumvrij gekocht , na veel lezen, helaas krijg ik als 1 van de weinige er puistjes van. Heb jij hier een gedachte bij waarom het bij mij niet werkt?

    • Maris maart 15, 2016 (14:23)

      Ik kan ook niet tegen de olaz 7 in 1 hoor. Gelijk bij opbrengen al wat prikken op de gevoelige plekjes van mijn huid en de volgende dag een rode, pijnlijke huid erdoor. Misschien door de niacinamide ??

    • author-avatar
      Jetske maart 17, 2016 (14:30)

      Beste Melike,

      Elke huid is weer anders. Wat voor de een goed werkt, hoeft voor jouw huid niet goed te werken. Wellicht dat een andere crème wel goed bij jouw huid past: http://jetskeultee.nl/productadvies/obj7777314

      Groetjes Jetske

  • Maris maart 13, 2016 (12:23)

    Is het niet gewoon veel handiger een goede probiotica te slikken ipv er eentje op je huid te smeren. Inwendig ingenomen werkt het super goed voor de darmen, wat gelijk ook weer aan de huid te zien is. Twee in 1 werking dus.

    Yakult is echt geen goede probiotica trouwens. Het is meer suiker dan werkelijke probiotica. Dus Anouschka ik zou als ik jou was rondkijken naar een capsule vorm ipv een suikerdrankje.

  • Anouschka maart 10, 2016 (21:31)

    Graag wil ik weten of er bij het gebruik van Yakult er een verschil in werking is tussen de light en de (gewone) Yakult.

    Mvg,

    Anouschka

    • author-avatar
      Jetske maart 17, 2016 (16:30)

      Beste Anouschka,

      Naar mijn weten niet, maar je zou het ook kunnen navragen bij Yakult.

      Groetjes Jetske

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!