Tips voor een stralende huid

1000 & 1 goede voornemens.. Heb jij je ook net ingeschreven voor yogales, ben je gestopt met roken en ligt jouw ijskast vol met gezond powerfood?

Lees dan, als je wilt dat je goede voornemens dit jaar langer duren dan alleen de maand januari, de adviezen van Jeremy Dean . Een van zijn gouden tips is om je voornemens klein en reëel te houden. Op huidgebied heb ik er wel een voor je: ga in 2013 voor de stralende gezonde huid in plaats van voor de rimpelloze huid. Dat scheelt je niet alleen veel geld en frustratie maar levert je ook meer op. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het niet zo zeer de rimpels zijn, maar dat het de huidtoon is die de leeftijd verraadt. De evolutionair psychologen Bernard Fink, Karl Grammer en Randy Thornhill toonden al in 2006 aan dat mensen met een stralende huid zonder vlekken tot wel 20 jaar jonger werden beoordeeld!

Voor mij is het al lang geen nieuws meer dat het het vaak meer opvalt als iemand iets heeft laten doen om de “glow” van de huid te verbeteren dan wanneer er een rimpel ”uitgeschakeld” wordt. Aan de huid is heel veel af te lezen. Een getraind iemand kan zelfs vaak aan de huid zien of iemand van binnen wat mankeert. Bedenk maar eens hoe je huid eruit ziet, als je ziek bent. De huid is vaak dan wat doffer en geler en straalt niet meer. Dit gebeurt ook als je ouder wordt. Je huid heeft veel meer moeite om dode huidcellen kwijt te raken en kan er hierdoor grauwer uit gaan zien. Daarbij kan ook de bloeddoorstroming naar je huid wat afnemen doordat de vaatjes minder goed werken. Met een drogere huid, verminderde bloeddoorstroming en een overschot aan dode huidcellen is de natural glow ver te zoeken. Gelukkig kan je, als je op tijd begint met het nemen van maatregelen, die stralende huid weer tevoorschijn toveren.

Smeer je stralend

Er zijn cosmetische ingrediënten die echt een must zijn als je graag een egale stralende huid wilt. Vanaf circa 30 jaar zou je kunnen overwegen om bij je huisarts of dermatoloog een recept vitamine A zuur te regelen. Van vitamine A zuur is echt bewezen dat het wat kan doen tegen bestaande huidveroudering en bovendien stimuleert het een gezonde celvernieuwing en voorkomt het opstapeling van dode huidcellen. Je zult binnen enkele weken al gaan zien dat je huid weer een mooie glow krijgt. Vitamine A zuur is niet de enige mogelijkheid, ook gebruik van een product met een hogere concentratie vitamine C en Niacinamide maken je huid sterker, gezonder egaler en stralender. Met een combinatie van deze ingrediënten ben je van succes verzekerd!

Exfolieren voor een instant glow

Een mooie glow ontstaat als de huid gezond, goed doorbloed en het huidoppervlak glad is. Een gezonde stralende huid is te vergelijken met een spiegel. Het oppervlak is glad waardoor het licht optimaal weerkaatst wordt. Met het ouder worden, door zonschade, een slechte voeding, stress of verkeerde huidverzorgingsproducten gaat dit effect verloren. Ook slechte gewoonten als roken en overmatig alcoholgebruik zorgen voor een doffe huid. Bloedvaten vernauwen waardoor zuurstofrijk bloed de huid minder makkelijk bereikt. En die verminderde bloedtoevoer zorgt voor de welbekende grauwe rokershuid. De kunst is om de huid dusdanig glad te krijgen dat het licht dat erop valt mooi wordt weerkaatst. Hoewel je voor het verbeteren van huidconditie en doorbloeding een wélangere adem nodig hebt, is een glad en egaal oppervlak makkelijk te bereiken. Dit kan je doen door de huid te exfoliëren, ofwel te peelen. Ik adviseer je om voor het gezicht geen scrubs te gebruiken, deze kunnen door het schurende effect de huid irriteren en je beschadigt soms juist de gezonde huidcellen waardoor je het tegenovergestelde effect bereikt. Er treedt vochtverlies op, en dus wordt de huid droog. Een droge huid vertoont eerder lijntjes en ziet er dof uit. Dat is nou juist niet de bedoeling. Het is raadzamer om gebruik te maken van exfolierende stoffen als Alpha Hydroxy Acids of AHA’s (ook wel fruitzuren genoemd) of Beta Hydroxy Acids (salicylzuur) die de dode huidcellen als het ware oplossen. Voor veel mensen is de exfoliant een onbekend product. Toch is het een belangrijk onderdeel van een goed huidverzorgingsprogramma. Er bestaat veel onafhankelijk en wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van exfolierende ingrediënten als melkzuur, salicylzuur of glycolzuur. Hoewel de cosmetische industrie ons soms wélaten geloven dat dit soort ingrediënten nieuw zijn, worden ze al heel lang toegepast. Zure melk, waar lactic acid in zit, werd door Cleopatra al gebruikt om in te baden. Ook wijn (met daarin) tartaric acid werd door de dames in het franse hof op het gezicht gesmeerd. Gelukkig zijn deze ingrediënten tegenwoordig gewoon in de juiste concentraties in de winkel te koop.

Eet je stralend

Als je graag een gezonde glow wilt dan zijn carotenoïden een must. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in worteltjes maar ook in sinaasappels en tomaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de huid van mensen die veel voedsel met carotenoïden aten als mooier en gezonder werd beoordeeld. Bovendien beschermen carotenoïden ook nog eens UV schade; hoewel een bruin kleurtje er aanvankelijk goed uit kan zien tast UV schade de gezonde glow razend snel aan. Een andere stof waarmee je je mooi eet zijn vrije vetzuren, deze zitten bijvoorbeeld in vette vis als zalm. Ze zorgen ervoor dat het vocht beter in de huid blijft zitten en dat de huid zichzelf beter kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarbij weken omega vetzuren ook nog eens ontstekingsremmend. Andere aanraders zijn Resveratrol in druiven (en in rode wijn). Deze stof heeft invloed op de vorming van Sirtuin en daarmee op het verouderingsproces. Helaas moet je wel heel veel rode wijn drinken om hier profijt van te hebben, je kunt dus beter voedingssupplementen met deze stof gebruiken. Groene thee is ook een goede keuze, dit bevat razend veel antioxidanten. Antioxidanten beschermen je huid tegen UV schade en zijn daarmee een belangrijk middel om huidveroudering te voorkomen. Ook broccoli, aardbeien en cranberry’s zijn een goede bron van antioxidanten.

Straal van geluk

Een echt mooie glow krijg je pas als je lekker in je vel zit. Stress en slaaptekort hebben een enorme invloed op je huid. Je huid wordt veel vatbaarder voor puistjes, irritaties en andere huidproblemen. Je huid kan zelfs droog en dof worden en de verminderde bloeddoorstroming maakt je huid bleek en grauw. Dit alles wordt veroorzaakt door een verhoogde cortisolspiegel. Daarentegen kunnen gelukshormoon (endorfinen; deze worden zelfs ook deels aangemaakt in je huid) je huid laten stralen. Neem dus af en toe echt even tijd voor jezelf!

En als er een beetje meer nodig is….

Soms red je het niet met verstandig eten, goed smeren en gezonde dosis ontspanning. Dan kan je de hulp inroepen van een kliniek. De belangrijkste maatregel om je huid een instant glow te geven zijn peelings. Hierbij worden dezelfde stoffen gebruikt als in een exfoliant, maar dan in hoge concentraties. Het resultaat is dan nog sneller zichtbaar en bovendien kan je er pigmentvlekken mee verminderen en de huid wat verstevigen. Wil je je huid echt verbeteren kies dan voor een combinatie van laser en peeling. Met een goede laser bouw je de huid ook van binnen op en gum je vervelende pigmentvlekjes en bloedvaatjes zo weg. Ook microdermabrasie is een optie, maar overdrijf niet. Te veel en te heftige behandelingen kunnen je huid juist een vermoeide uitstraling geven. Zorg in ieder geval dat je naar een goede kliniek gaat waar de behandelingen uitgevoerd worden door huidtherapeuten of artsen.

Als jij nu geen stralend 2013 krijgt!

 

Groetjes, Jetske

 

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

Lees ook de blogs:

“De strijd tegen rimpels: no time to waste’
Hulp bij de keuze van je exfoliant’
Verschillende soorten pigment‘,
Een verouderde huid door pigment?‘,
Angel dusting‘ (minimale concentraties),
Een vochtarme huid (en hydraterende stoffen)‘,
en SPF in je make-up. Is het voldoende?

Gerelateerde Berichten

13 Reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
 • Daphne juli 28, 2013 (08:28)

  Te weinig slaap zou de huid verouderen, aldus nu.nl

  Zie http://www.nu.nl/lifestyle/3536386/ouder-uitziende-huid-slaapgebrek.html

 • Diana maart 18, 2013 (13:14)

  De uitspraak dat bb creme s voor luie mensen zijn, ben ik niet met je eens, er zijn mensen met een budget, zoals mij, ik heb geen geld om verschillende producten te gebruiken, vandaar de keus voor bb creme,

 • Tessa februari 21, 2013 (19:23)

  Hallo Jetske,

  Mijn naam is Tessa en ik ben 23 jaar. Ik gebruik als dag en nacht creme pure kokosolie. Dit smeer ik eigenlijk ook onder mijn ogen. Het punt is, dat is geen ideeee heb wat nou echt een goede creme is. Ik begin nu al wat rimpeltjes te vertonen onder mijn ogen. Ik zon graag, maar rook en drink verder niet. Wat voor creme kun je aanraden voor mij ? Ik heb een gecombineerde huid. Mijn wangen zijn gevoelig door couperose. Help !

 • Anne februari 13, 2013 (00:31)

  Beste Jetske,

  Ten eerste dank voor alle informatie op je blog. Ik ben een heel tevreden gebruiker van exfolianten en sinds november ook van Vitamine A zuur. Ik ben hiermee begonnen ivm pigmentvlekjes en littekentjes. Mijn huid reageert er goed op, ik heb het rustig opgebouwd. Als ik te veel schilfertjes zie, gebruik ik het even een paar dagen niet en smeer ik goed met cremes. Ik zie nog niet heel veel verandering wbt pigmentvlekken. Mijn huid was al vrij glad door de exfolianten.
  Nu mijn vragen:
  Mijn huid wordt altijd al makkelijk rood bij inspanning, temperatuurverschillen, stress, alcohol ed. De laatste tijd krijg ik in deze situaties hele heftige rode vlekken in mijn gezicht. Ze zijn warm en branden. Maar ze trekken gelukkig ook weer weg uiteindelijk.. Kan dit komen doordat mijn huid nu extra dun is geworden? Vroeger was het nooit zo erg als nu.
  En verder vroeg ik mij af: zou ik na 3 maanden al iets moeten merken wbt pigmentvlekken en littekentjes? Of kan ik beter naar 0,05 gaan als mijn huid verder goed reageert?

  Heel veel dank voor je advies alvast!
  Hartelijke groet,
  Anne

 • author-avatar
  Jetske februari 1, 2013 (14:23)

  Beste Grytsje,

  Wat fijn om te lezen dat je huid is opgeknapt.
  Je kan vitamine A zuur en de exfoliant samen gebruiken. Ik neem aan dat je huid inmiddels gewend is aan de exfoliant. Vitamine A zuur moet je rustig opbouwen, begin met twee keer per week in de avond (deze avond gebruik je even geen exfoliant). Als dit goed gaat, kan je het langzaam opbouwen. Je huid kan in het begin even wat droger worden. Je kan de moisturizer wat vaker gebruiken of een dikkere laag opsmeren. Bescherm je huid uiteraard met een zonnebrandcreme. Wat goed werkt verschilt per huidtype. Mocht je huid bijvoorbeeld wat rood worden, doe dan altijd een stapje terug. Uiteindelijk zou je het kunnen opbouwen naar s avonds vitamine A zuur en s ochtends de exfoliant. Meer informatie over vitamine A zuur vind je hier:
  http://jetskeultee.nl/2009/11/27/vitamine-a-retinoiden/
  http://jetskeultee.nl/2009/12/11/het-gebruik-van-vitamine-a-zuur/
  Succes!

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske februari 1, 2013 (14:22)

  Beste Anne,

  Bij onzuiverheden zou je een exfoliant 1% salicylzuur kunnen gebruiken. Het gaat de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen (http://jetskeultee.nl/2012/04/19/de-exfoliant/). Verder zou ik je een product aanraden met niacinamide. Dit ingredient zorgt voor een gezonde en sterke barrierefunctie van je huid. Een gezonde barrierefunctie zorgt ervoor dat er minder vocht verdampt uit je huid. Producten die ik aanraad vind je hier: http://www.jetskeultee.nl/productadvies.
  Een peeling zou ik, gezien je leeftijd, niet adviseren.

  Groeten Jetske

 • author-avatar
  Jetske januari 29, 2013 (11:47)

  Hi allemaal,

  Het is helaas niet mogelijk om alle ingredientenlijsten door te nemen, het zijn er heel veel! Ik ben erg blij dat jullie er zo mee bezig zijn. Met de volgende blogs en sites kunnen jullie zelf de ingredientenlijst doornemen. Hier heb je natuurlijk ook meer aan als je in de winkel staat met een product in je hand! De volgende blogs die ik schreef over de ingredientenlijst en te mijden ingredienten vind je hier:
  http://jetskeultee.nl/2010/03/26/de-zoektocht-naar-cosmetica-de-ingredientenlijst/
  http://jetskeultee.nl/2009/05/01/te-mijden-ingredienten/
  http://jetskeultee.nl/2011/06/04/alcohol-in-huidverzorgingsproducten-liever-niet/
  http://jetskeultee.nl/2010/10/15/26-geurstoffen/

  Op de volgende sites vind je erg veel ingredienten en een korte uitleg:
  http://54.243.178.219/
  http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient-dictionary/A.aspx

  Succes! Groeten Jetske

 • Marielle januari 15, 2013 (17:43)

  Beste Dr jetske,

  in de winter gebruik ik altijd een wat vetere creme dan in de zomer. Maar ik heb altijd het probleem dat ik moet uitkijken welke creme ik gebruik niet omdat ie te vet is want soms is een creme geweldig van structuur maar verstopt ie heel erg mijn porien. Mijn huidtype is gevoelig, gemengd naar de vette kant en gevoelig voor onzuiverheden.
  Ik krijg best snel last van onzuiverheden en zeker in het weekend want dan laat ik mij altijd gaan qua voeding veel vet en suiker en energiedrankjes, veel caffeine. Ook van veel stress en wanneer ik ongesteld ben krijg ik er last van. En ook wanneer ik verschillende creme s gebruik omdat ik nu op zoek ben naar een iets vettere creme ivm het koude weer.
  Ik heb al 2 of 3X een andere dagcreme gebruikt en heb zelfs puisten op mijn neusbrug (als ik daar puisten heb dan weet ik zo goed als zeker dat het door een andere gezichtscreme komt want anders heb ik daar nooit puisten). Ik gebruik nu de Etos hydraterende dagcreme voor de normale &gemengde huid met spf8. Van structuur vind ik hem wel fijn met dit koude weer. Had hem ook al eens getest in de zomer en toen was ie veet te vet. De ingredienten zijn:

  aqua, octorylene, cetearyl alcohol, glycerin, caprylic/capric triglyceride, dicaprylyl ether, isopropyl palmitate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate, betaine, butylmethoxydibenzoylmethane, dimethicone, titanium dioxide, phenoxyethanol, cetearyl glucoside, oryza sativa bran oil, tocopheryl acetate, silica, allantoin, aloe barabadensis flower extract, parfum, sodium cetearyl sulfate, ethylhexylglycerin, tetrasodium EDTA, diazolidinyl urea, lecithin, tocopherol, ascorbyl palmitate, biosaccharide gum-1, glyceryl oletate, avena strigosa seed extract, citric acid, iodopropynyl butylcarbamate, sodium hyaluronate, potassium sorbate, sodium hydroxide.

  Ik hoop dat je mij kan helpen Dr Jetske want nu begint de zoektocht weer en tegen dat ik een goede creme heb gevonden gaat mijn huid er zeer slecht uitzien vol acne en grote bulten!

  Alvast bedankt!

 • Grytsje januari 11, 2013 (18:15)

  Dag Jetske,

  Intussen gebruik ik al weer meer dan een jaar de exfoliant en toner voor de normale tot vette huid van Uncover. Deze combineer ik met Oil of Olaz Complete moiturizer parfumvrij en de suncare van Uncover. Intussen is mijn huid enorm opgeknapt (geen puistjes, uitslag en jeuk meer) en krijg ik aardig complimenten over hoe stralend ik er uitzie. Het werkt dus allemaal erg goed, dank daarvoor.

  Nu beginnen intussen de lijnen in mijn voorhoofd en tussen mijn wenkbrauwen aardig dieper te worden, zo halverwege de dertig. Ik denk er daarom aan, ook met het zicht op de toekomst, mijn huisarts te vragen naar een recept voor vitamine A-zuur. Afhankelijk van of dat lukt, vraag ik mij nu af hoe ik mijn huidverzorging, met name in het begin, het handigst op elkaar af kan stemmen. Kan ik de vitamine A-zuur creme afwisselen met de exfoliant, of kan ik deze beter eerst helemaal achterwege laten? Hopelijk vind je de tijd om mijn vraag te beantwoorden, succes met al je baanbrekende werk en alvast bedankt!

 • Anne januari 11, 2013 (15:32)

  Voor het kijken of die facewashes goed zijn moet je even kijken op
  http://www.beautypedia.com

  Die Purity made simple facewash krijgt een zeer slechte review. Er zitten een groot aantal irriterende stoffen in die niet goed zijn voor de huid
  http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/philosophy/_/purity-made-simple-one-step-facial-cleanser

  De microdelivery krijgt ook niet zo n goede review.
  http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/philosophy/_/the-microdelivery-exfoliating-wash

  Als ik jou was zou ik de pagina “Productadvies” op deze website even bekijken (rechtsboven aan)

 • Christa januari 11, 2013 (14:39)

  Hoi Jetske,
  Na het lezen van jou boek ga ik mijn gezichtverzorgings routine aanpassen. Maar nu heb ik al wel een fijne facewash namelijk die van Philosophy de Purity Made Simple. Wat vind jij van dit product? Zie hieronder de ingredientenlijst.

  water (aqua), sodium lauroamphoacetate, sodium trideceth sulfate, limnanthes alba (meadowfoam) seed oil, coco-glucoside, cocos nucifera (coconut) alcohol, peg-120 methyl glucose dioleate, aniba rosaeodora (rosewood) wood oil, geranium maculatum oil, guaiac (guaiacum officinale) extract, cymbopogon martini oil, rosa damascena extract, amyris balsamifera bark oil, santalum album (sandalwood) oil, salvia officinalis (sage) oil, cinnamomum cassia leaf oil, anthemis nobilis flower oil, daucus carota sativa (carrot) seed oil, piper nigrum (pepper) seed extract, polysorbate 20, glycerin, carbomer, triethanolamine, methylparaben, propylparaben, citric acid, imidazolidinyl urea, yellow 5 (ci 19140).

  En van de Philosophy Microdelivery Exfoliating Wash?

  Water, Decyl Glucoside, Sodium Cocoyl Apple Amino Acids, Diatomaceous Earth, Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Crosspolymer, Glycerin, Disodium Cocoamphodiacetate, Borago Officinalis Seed Oil, Tocotrienols, Panthenol, Sodium Magnesium Silicate, Tetrasodium Edta, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone.

 • Marielle januari 9, 2013 (18:32)

  Beste Dr Jetske,

  Ik gebruik voor mijn huid 1x per week het Olaz Regenerist Nacht vernieuwend elixer. Is dit een goede exfoliant? Mijn hudtype is gemengde/ vette huid, gevoelig en heb snel last van onzuverheden.

  Dit zijn de ingredienten

  http://www.olaz.nl/skin-care-products/anti-aging-products/Regenerist-Nacht-vernieuwend-elixer?pid=5013965729652

 • Anne januari 9, 2013 (17:38)

  Beste Jetske,

  Ik heb een vraag over mijn huid. Ik heb last van wat onzuiverheden ( huidskleurige butjes, af en toe witte puntjes en mee-eters) maar ook van een droge, ruwe huid. Het vervelende is dat deze ruwe huid zich bevind op de plaatsen waar ik de onzuiverheden heb, namelijk mijn voorhoofd en kin. Ik heb al van alles geprobeerd qua huidverzorging. Op dit moment ben ik bezig met gezonder te gaan eten, misschien helpt dit. Heb jij misschien tips voor mij om mijn huid te verbeteren. Ik heb al producten zonder parfum, SLS en andere schadelijke stoffen geprobeerd maar het mocht net baten. Verder vroeg ik me af of een peeling met salicylzuur bij de Velthuiskliniek goed zou zijn voor mijn huid? Het is denk ik wel belangrijk om te melden dat ik 17 ben.

  Met vriendelijke groeten,
  Anne

Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!